Assalamualaikum
kemain susah nak menaip untuk entry ini.Atau untuk entry yang akan datang.
Semuanya gara-gara si kecik korek huruf kat keyboard dan kunyaah. Ko hadeerr.. Stress makkk.
Saborr jela anak. Rongak banyak keyboard mak ko niha. huhu..
Lama dah saya menyimpan impian nak masak asam podeh ni. Memang dah lama tak masak. Dulu duluu duluuuu pernah la masak di awal terbinanya mesejid cinta. Ngee.. pas buat tu,mcm kene sumpah, tak pernah masak shingga lah ke hari trjasinya asam podeh resepi dari kak Anim.
Ianya simple tapi cukup rasa dan aroma. Saya guna binatang mana yang ada jela. Ikan kembung je ada. Tapi sedap u olss. Kak Anim tq kak.
Asam Pedas
by anymz my kitchen
bahan2
1/2 ekor ikan tenggiri batang-akak guna 6 keping
-bersihkan gaul sedikit dgn serbuk kunyit dan ketepikan
1 batang terung panjang-di belah dua dan di kerat 4.rendam dlm air sejuk sebentar
15 tangkai cili kering-di kisar
1 labu bawang besar-di kisar
3 ulas bawang putih-di kisar
2 batang serai-di kisar
sedikit belacan-jika suka-di kisar
3 batang daun kesum-ambil daunnya
2 batang bunga kantan-di belah dua
1 kiub pati ikan bilis garam secukup rasa
1 mangkuk air asam jawa-agak2 le
1 st serbuk kunyit minyak untuk menumis
cara
Panaskan minyak di dalam periuk Tumis bahan2 kisar hingga naik bau Setelah terbit minyak,masukkan serbuk kunyit,garam dan kiub ikan bilis Masukkan air asam jawa Masukkan juga ikan dan daun kesum Bila sudah mendidih masukan terung yang sudah di toskan airnya dan juga bunga kantan Jerang hingga terung masak Renihkan sebentar dengan api perlahan dan tutup api Sedia untuk di hidangkan.