Assalamualaikum..
Maaf sangat sangat tak sempat nak jalan2 bersantai kat blog kawan2..
sesungguhnya.. masa sangat membatasi pergaulan sosial ku.
Cuma sempat apdate kat blog dan kat fb ketika anak2 masih lagi lena.
Yang kesekolah selamat ke sekolahnya.
Nak share resepi muffin yg paling best kat tekak saya.
Paling best dimakan suam panas.. Tapi stil mengancam dimakan sejuk.
Resepi popular ketika zaman fotopages mencapai tahap gemilang
yeke kak Madihaa? hehe
Lets check it out da recipe!!
Muffin Pisang Sedap
Asal: Ana Penang fp
sumber: fp kak Madihaa
BAHAN A
400 gm butter cair
300 gm (6 biji) telur
200gm susu segar
BAHAN B
600gm pisang dilecek
400gm gula castor (saya kurangkan sedikit)
1 tsp garam
BAHAN C
550 tepung superfine
2 tsp baking powder
2 tsp sodium bikarbonate
Double boil butter sampai cair dan sejukkan sebentar. *izah cairkan aje atas api.Pukul sedikit telur dan campurkan ke dalam susu segar, gaul sebati. Sementara itu lecek pisang dan campurkan gula dan garam. Gaulkan sebati sehingga gula agak hancur. Ayak tepung bersama soda bikarbonat dan baking powder. Satukan bahan A dan B dan campurkan ke dalam adunan tepung. Gaul hingga sebati jangan terlalu lama cukup sekadar semuanya bersatu. Sendukkan adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar 180 C selama 20-25minit.
Nota: Jika ingin membuat marble boleh diasingkan sedikit adunan dan campurkan 2 sudu besar serbuk koko atau adunan kelihatan coklat . Tuangkan ke dalam muffin cup dengan diselang-selikan kedua-dua adunan.