Assalamualaikum
Alhamdulillah..alhamdulillah.. alhamdulillah
Dapat lagi kita berjumpa Ramadhan tahun 2014 ni. Dan juga dapat lagi kita bersua di alam blog.
Tidak ada apa yang serius nak dperkatakan. Cume perkara-perkara ringan yang tak perlu nak diulas panjang lebar.
Semoga entry kuih bingka ubi kayu gula merah (yang sedap sampai begitu serius!!) ini tidak menodai puasa kalian. Dengan perkongsian ini saya berharap akan laku lah ubi kayu tepi jalan yang dijual oleh makcik siah. Buat berbuka petang karang manyakkk siok meh.
Resepi ni saya intai dari blog INTAI DAPUR. Sebelum tu dengan sucinya saya nak mengaku saya mungkin skali lagi saya ulang, saya mungkin tak pernah makan kuih bingka ubi gula merah ni, jadi saya sangat teruja..teruja dan teruja akan kesedapannya. Macam keset rosak kene rewind banyak kali pulok. ngeee. Terima kasih kak Liza sudi share resepi simple ni. Banyak je versi resepi nya cuma saya rasa resepi kak Liza ni lebih mudah dan lebih beginner kata pakcik posmen tu. Tetiba..:-P
Note: Kak Liza bakar guna muffin pan tapi saya nak cepat ritu sebab dak kecik dah panjat lutut. Hehe
tested by: Izah
Bhn2:
21/2 cawan ubi kayu parut
1 cawan santan pekat
1 cawan air *
2 keping nise / gula Melaka *
3 s/b gula *
21/2 cawan ubi kayu parut
1 cawan santan pekat
1 cawan air *
2 keping nise / gula Melaka *
3 s/b gula *
- masak bhn bertanda * hingga gula larut..
- campur ubi parut dgn air gula dan tambah santan sedikit sedikit sambil dikacau ..
- bila dah dapat tekstur mcm cucur, maknanya dah ok la tu..
- sapu bekas muffin / loyang dgn marjerin dan bubuh adunan td..
- bakar 170C selama 25 minit atau sehingga masak..
Selamat berpuasa buat semua kawan-kawan. :-)