Assalamualaikum
Mcm tak pernah terpikir nak buat sendiri kuew teow. Tiba2 jalan2 lompat2 dari satu blog ke satu blog terjumpa resepi kway teow homemade. Saya suke kway teow tapi tak berapa gemar dengan baunya. Biasanya bila hidu bau kway teow sebelom digoreng mcm sesuatu je. Walau pun ada sesetngah brand ok. Jadi bila trasa nak mkn ajak asben mkn kat char kway teow jln Enggang Keramat. Aci tak?
Siyes berbaloi buat sendiri walaupun jenuh jugak nak ngukus nya. Sbb kene nipis n sama rata. Guna pulak ngukus kecik.. pepaham jela. Tapi dalam jenuh2 tu dah 2x saya buat. Si kecik Muhammad Al Fateh suke sangat. Sambil makan kway teow sambil buat bunyi. Cute je
Dalam gambar ni kway teow nampak agak kuning. Tu sebenarnya pencahayaan je. Diluar warnanya putih je. Saya kukus malam dan boleh dibiarkan semalaman dlm suhu bilik. Esok boleh sedia digoreng untuk sarapan. Dan kali kdua saya buat dikukus ptg dan digoreng utk dinner.
Terima kasih sis Q yg berkongsi resepinya. Sis Q ni saya jumpa blog nya dari blog kak CA yg awet muda tu. hehe. Blog kak Q ni bak kata kak Ani aka Che ann aka Che Ani.. mmg asik dan ralit kalau dah ke situ. Suka baca penulisan nya yg sempoi dan hasil tangannya yg skali pandang wah!! gitu. pendek kata try la klik link tu dan tgok la sendiri ye.
HOMEMADE KWAY TEOW
by: sis Q
150 gm tepung beras
1\2 sudu besar wheat starch flour -ganti tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
400 ml air sejuk
1 sudu besar minyak
1\2 sudu kecil garam
Campurkan semua bahan mengikut susunan bahan di atas.
Sebatikan dan rehatkan selama sejam.
Kukus adunan seperti mengukus laksam. Saya lapikkan loyang dengan plastik yg disapu minyak.
Bila masak sapukan permukaan kway teow dengan minyak.
Lipat dan potong mengikut size yg diingini dan kiraikan.
Nampak ada yg tebal n ada yg nipis. Hehe.. sebab pengukus senget. Tapi tak de efek kat rasa pun. Kuey teow ni lembut je. Pastu goreng pun tak payah lama. Bila dah setel bahan tumis n perasa kicap smua. Pecah telur dan masukkan kuew teow bersama sayur. Kcau sebati dan siap!!