CSS

Thursday, December 19, 2013

KUIH TALAM ROTI PAUN




Assalamualaikum

Kuih manis lemak2 ni sedap juga dijamu petang2 hari. Rasanya bukan sedap juga tapi memang sedap. Saya dah pernah buat sebelum ni. Tapi biasalah kadang berebut2 melayan anak2 samapai tak sempat nak capai kamere. Kali ni buat tercapai juga nak shoot aksi kuih talam ni tapi cuaca dah nak senja. Walaupun tak la reti sangat dalam bidang kamere dslr ni tapi kalau dah cuaca kelam mcm tu semangat pun tak de nak posing.

Yang penting di sini adalah berkongsi resepi yg hebat dari orang yg hebat. Terima kasih buat mereka yg hebat itu. :)


TALAM ROTI PAUN
by: Chef Asma 
via:  Hanamemories 


Lapisan Bawah
  • 13 keping roti putih Gardenia- di carik2
  • 2 biji telur
  • 50 gm raisin
  • 1/2 cwn gula halus
  • 1/2 sk garam
  • 150 ml santan pekat
  • 300 ml air
  • 1/4 sk vanilla essence
Cara-caranya
  1. Satukan semua bahan-bahan dan rendamkan roti selama 30 minit (sehingga lembut)
  2. Masukkan dalam loyang 10x10x2"(Sapu minyak dulu sekeliling loyang dan alas plastik)
  3. Kukus selama 25 minit.
  4. Apabila masak angkat dan cakar dengan garfu.
  5. (Jika terdapat sedikit air di permukaannya, sendengkan loyang dan buangkan air guna sudu atau kertas tisu, pastu baru cakar2kan sedikit dan tuangkan adunan lapisan tengah)




Lapisan tengah
  • 1/2 cwn tepung gandum
  • 1/2 cwn gula halus
  • 1/2 sk garam
  • 2 biji telur - hana ltk 3 spt resepi asal
  • 100 ml santan pekat
  • 300 ml air
  • sedikit pewarna hijau
  • sedikit perisa pandan
Cara-cara
  1. Satukan semua bahan2, kacau rata dan tapis ke dalam periuk.
  2. Masak hingga naik wap, guna api sederhana je. Masa ni sentiasa kacau guna whisk je...jngn terlalu pekat atau terlalu cair, adunan seolah2 susu pekat je.
  3. Tuang ke atas lapisan bawah dan kukus selama 25 minit ( Apabila masak, cakar dengan garfu)





 Lapisan atas
  • 1/2 cwn tepung kastard
  • 1/2 cwn gula halus
  • 1/4 sk garam
  • 1/8 sk vanilla essence
  • 3 biji telur
  • 100 ml santan pekat
  • 300 ml air
  • sedikit pewarna kuning/oren (tak letak pun takpe)
Cara-caranya
  1. Ikut seperti lapisan tengah. Satukan semua bahan2 dan tapiskan.
  2. Masak jangan terlalu pekat & jangan terlalu cair. Guna api sederhana dan sentiasa di kacau supaya tak berketul2.
  3. Tuang adunan ke atas lapisan tengah dan kukus selama 25 minit.
  4. Sentiasa lap tutup pengukus - hana tak buat pun sbb tak menyempat nak ulang alik ke dapur. :D
  5. Setelah masak, angkat dan sejukkan. Bila dah sejuk bolehlah di potong guna pisau plastik.





 

9 comments:

rahel said...[Reply to comment]

Salam sis Izah,
Sedap tu talam roti...rasanya dah lama makcik tak buat kuih talam...nak seketul...

umi's cup cake said...[Reply to comment]

Salam izah,
bukan sahaja sedap tapi warna pun menawan

cahayahidupku.blogspot.my said...[Reply to comment]

Rajinnya izah ni.. tengok pun akak dah tau sedap.. bila akak rajin buat talam... simpan resepi dulu ;)

izahdaut said...[Reply to comment]

rahel..
biar lama asal buat.. eceh.. hehe

umi..
aa cantik jugak kombinasi warne tu kan. sedap mata sedap tekak katanya

nurhayati..
skali skala je rajin nya.. yg banyak kala tu buat terpaksa je. hahaa

Anonymous said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah nmpk sedap nnti bole dicuba...

Anonymous said...[Reply to comment]

lapar pulak tgk kuih talam ni wlupun bukan peminat kuih2 manis ni

tgk kuih ni teringat bulan puasa haha sb puasa sinonim kuih manis

izahdaut said...[Reply to comment]

Umie jazz
Waalaikumussalam. Mmg sedap kuih ni. Chef ni mmg expert kuih tlm. Mmg kna try

Tina..
Mmg dulu time ramadon la buat kuih ni. Kna buat half je sbb bnyakk dpt

mama sara nur @ Cik Nor said...[Reply to comment]

assalam izah

emmm sedapppp
cantik jg warnanya

Anna Qawina said...[Reply to comment]

Diam2 ko menalam jah..aku punya kuih talam sampai sudah ko x buatkan..ni rasa nak lari masuk gua batu belah batu bertangkop ni..