CSS

Friday, April 9, 2010

Muffin Banana Chocolate Chip




Assalamualaikum... Semoga semuanya sihat dan bersemangat hari ni. Fuh dah berapa hari ni cuaca sangat panaskan. Alhamdulillah...hubby saya selalu kata cuaca panas ni mendatangkan rezki pada sesetengah orang, contohnya mudahkan orang2 menanam padi nak tuai hasil, orang jual aiskrim jual ais kacang, cendol semua laku belaka..betul lah kan..Allah tu maha adil. Adil tu meletakkan sesuatu betul pada tempatnya. Tapi agak luar biasakan panasnya, pagi2 dah tak rasa segar pagi, tapi dah panas berpeluh, naik petang tuh, tengok tv pun panas macam tengah ngadap dapur masak. Buatkan kita ingat, macamana panas azab kat sana. Nauzubillah panasnya..

Wah..muffin kali ni ku ambil resepinya kat www.resepi.net. Tak silap pengirim resepinya Suzana Hashim. Muffin ni dah lama buat, tapi entry tertunggak. Bukan apa muffin ni kurang sambutan la pulak kat rumah. Sedap tu sedap tapi kan...bila tekak dah pernah rasa muffin yang best best, jadi die pun agak demand..atau pun pisang yang digunakan ni jadi muffin ni kering skit kot. Saya guna pisang namanya Dole banana..ade ke pisang tuh? hehe...Biasa pisang emas la paling best pun dan sesuai tuk muffin kan. Tapi best gak bila kunyah muffin ni rasa pisang tu campr dengan coklat chip. Apa apalah..cik abang rasa separuh cup je time balik dari office, die letak balik dalam pinggan then katanya malam sat gi sambung. Tapi bila dah malam idang air ngan mafin, boleh die kata kenyang..amboi penolakan yang memberi makna tuh..hehe

Tapi muffin ni simple je..so kepada sesapa nak tau resepi die bleh bace kat bawah ni.


Bahan-bahannya:

2 cups allpurpose flour
1/2 cup brown sugar
1 tablespoon baking powder
1 teaspoon soda bicarbonate
1/2 teaspoon salt
3/4 cup choc chip
2 cups mashed very ripe banana
1/2 cup butter (melted)
1/4 cup milk
2 eggs
1 teaspoon vanilla extract

Caranya: Dalam mangkuk yang besar, satukan tepung yang telah diayak bersama baking powder, gula perang dan garam. Gaulkan rata sekali dengan coklat chip. Dalam mangkuk yang lain sebatikan pisang lecek tadi bersama mentega cair, telur, vanilla dan susu segar. Tuang ke dalam adunan tepung tadi. Kacau rata tetapi jangan terlebih gaul. Bakar pada suhu 180 C selama 18-22 minit.


Saya buat cuma setengah dari resepi ni.

0 comments: