Assalamualaikum..
Balik karang dah ada idea nak masak apa tak? Meh la try masakan simple ni tapi nyummm nyumm.. Saya suka la kerabu ikanbilis ni. Buat sikit jek, untuk makan sorang. Kalau hubby tak pasti la dia suka ke tak. Sebab tengok bawang tu, pulak2 bawang mentah. Memang ampoonn tak suka bawang. Apa la salah bawang tu kan, cam kata kak Hana tu.
Semalam kak Ayu Sg buat kerabu tomato. Eh sedap gak ni kalau hiriskan sikit tomato kan. Ishh kita yang buat dia, suka hati le nak letak apa kan. Yang penting basicnya tu. Ini pon tak cukup bahan jugak ni. Tapi rasanya memang menawan hati tau.
Meh ler kita tengok resepinya pulok. Ikutkan resepi ni, kita boleh ler adjust ikut selera masing masing ye. Tahap kepedasan dan tahap kemasaman yang macamna tu, mengikut tekak masing2. Mekasih ye buat empunya resepi. Boleh klik untuk lihat lebih jelas step2 untuk buat kerabu ni. Tapi saya buat simple n basic je. Sumber:
Kesemua-semua ni lebih kurang je. Cuma bahan sayurnya berbeza. Ini plak versi saya.
KERABU IKAN BILIS
2 genggam ikan bilis digoreng garing
1/2 biji bawang besar
2 batang serai
2 helai limau purut
sedikit kekacang digoreng
5-6 batang kacang panjang
1 biji cili merah
6-7 biji cili padi
3-4 ulas limau kasturi/limau nipis
bunga kantan (optional)
sedikit gula
Caranya: Kesemua bahan dihiris nipis kecuali ikanbilis dan kacang. Gaulkan semua bahan dan perahkan jus limau dan perasakan dengan sedikit gula. Gaul sebati dan hidang!