Assalamualaikum..
Balik karang dah ada idea nak masak apa tak? Meh la try masakan simple ni tapi nyummm nyumm.. Saya suka la kerabu ikanbilis ni. Buat sikit jek, untuk makan sorang. Kalau hubby tak pasti la dia suka ke tak. Sebab tengok bawang tu, pulak2 bawang mentah. Memang ampoonn tak suka bawang. Apa la salah bawang tu kan, cam kata kak Hana tu.
Semalam kak Ayu Sg buat kerabu tomato. Eh sedap gak ni kalau hiriskan sikit tomato kan. Ishh kita yang buat dia, suka hati le nak letak apa kan. Yang penting basicnya tu. Ini pon tak cukup bahan jugak ni. Tapi rasanya memang menawan hati tau.
Meh ler kita tengok resepinya pulok. Ikutkan resepi ni, kita boleh ler adjust ikut selera masing masing ye. Tahap kepedasan dan tahap kemasaman yang macamna tu, mengikut tekak masing2. Mekasih ye buat empunya resepi. Boleh klik untuk lihat lebih jelas step2 untuk buat kerabu ni. Tapi saya buat simple n basic je. Sumber:
Kesemua-semua ni lebih kurang je. Cuma bahan sayurnya berbeza. Ini plak versi saya.
KERABU IKAN BILIS
2 genggam ikan bilis digoreng garing
1/2 biji bawang besar
2 batang serai
2 helai limau purut
sedikit kekacang digoreng
5-6 batang kacang panjang
1 biji cili merah
6-7 biji cili padi
3-4 ulas limau kasturi/limau nipis
bunga kantan (optional)
sedikit gula
Caranya: Kesemua bahan dihiris nipis kecuali ikanbilis dan kacang. Gaulkan semua bahan dan perahkan jus limau dan perasakan dengan sedikit gula. Gaul sebati dan hidang!
salam izah,
ReplyDeletehaha..semalam akak buat lagi bila time dinner, bertambah nasi 2 pinggan, dengan cili padi krap krup, menitis air mata pun masih teruskan mengunyah..hehe
salam izah..mkn ngan nasi panas2..lagi la leleh airmata yer...
ReplyDeletewaweee sungguh sedapp!! tambah tomato jd kerabu tomato ikan bilis! muekekekeke.... nak buat jugaklah!
ReplyDeleteish...semalam baru angan2 nak wat krabu kak ayu tuh..ni dia dah buat dulu...kira tak jd buatla harini, mintak ngan Izah jela...kihkih....*tgh males nih*
ReplyDeletesedappppnya kerabu ni izah...tengok gambar je dah terliur..ni belum dapat mkn lagi, kalau ada depan mata tu mau berpinggan pinggan i tambah nasi :)
ReplyDeleteyippee..dapnya izah..nak buat kejap lagik lah..baru balik ni..tak masak lagik nih..memang sah lah akak buat kerabu ikan bilis je,takpun goreng je ikan bilis makan cenggitu jerk..hehe
ReplyDeletepsst:nak sikit je,ada lagi??
kak ayu..
ReplyDeletetu la kan..ingat nak buat lagi ni...trasa2 lagi kesedapannya..bila rangup ngan pedas ngan masam tu..fuhh memang kene betul
azatie...
betul tu kak tie..air peluh semua la keluar kan..
kak hana..
ye la..tu terlambat tengok kerabu tomato yg umah kak ayu tu..dah siap makan baru perasan..kalau idak bertambah sedap la letak tomato kan..
anna qawina..
ceessss..dasar virus manyak nih...haha..wehh rugi tak buat tau...buat jangan tak buat..sodappp
zarin..
tul tu kak..sedap nih..bau ikan biilis goreng tu jangan cakap la..ni masa tulis ni pun terasa2 lagi kesedapannya
kak anymz..
mujur kak anim dtg lambat sebab dah habis..hahhaa..kedekut tul ayat tu kan..ala kak nim, goreng pastu perah ngan limau, hiris bawang..ngan cili..peehh memang dah sedap dah tu
izah... nak semangkuk!!
ReplyDeleteizah...yg ni x payah susah anto sbb klu resepi jenis potong2 je ni mmg aku terer...hahaha!! :D
ReplyDeletekak nor..
ReplyDeleteboleh boleh..tukor ngan nasi jagung ek..hehe
kak del..
bagus bagus..kak del sudah ada kemajuan..hahhaaa
Izah...masalah problemnye takdak tomato & cili api, cili suma ambo doh tumbuk buat sambal..kehkeh...akan ku buat jugak!!!..bila eh?? hihi
ReplyDeleteAyoyo.. itu kerabu ikan milissss... pojaan hatikuuuu!!! sedapppppnye!
ReplyDelete