Assalamualaikum..
Terima kasih saya dulukan buat mereka yang sudi bertandang n meninggalkan sweet komen.
Maaf ye komen entry lepas tak sempt lagi nk reply.
Nak terjah semula pun tak sempat lagi.
Donut ni buat sesiapa yang terlepas pandang resepi yang best ni. Bagi siapa yg belum try, harus lah mencubanya. Resepi asal menggunakan kentang, tapi idea ni timbul lepas kak Nor SGN67 menukarkan kepada keledek.
Saja keluar entry donut lepas kak Nor pun keluar entry donut wangi nyer itu.
Baru teringat.. hehee
Terima kasih kak Nor dan Ros.
Donut ni highly recommended, sangat gebu lembut dan menjadi feberet anak2.
Tukarkan pada keledek, lagi mantop kelembutannya.
RESEPI ASAL: DONUT KENTANG
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com
Bahan-bahanya
250 gram tepung gandum
80 gram kentang yang telah direbus dan dilenyek ( lebih kurang 2 biji kentang saiz kecil)
2 sudu besar susu tepung/skim milk
1 biji telur ( dipukul sedikit)
80/90ml susu segar boleh ganti dengan air suam
1 1/2 sudu besar marjerin
2 sudu besar gula
4 gram yis ( 1 1/2 sudu kecil)
( susu tu ros letak sikit-sikit klu 80ml tu dah memadai dan doh ok, kita guna 80ml je, klu rasa keras guna 90ml, sebab saiz telur yang digunakan lain-lain kan, di sini kena pandai agak-agak ye, doh jangan lembik sanngat, nanti donut meresap minyak bila digoreng.)
Caranya.
1. Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut, Uli selama 8 hingga 10 minit. Kalau guna BM, tekan ON dan tunggu je siap, kemudian boleh terus bentukkan.
2. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam.
3.Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada beberapa bahagian kecil dah lubangkan di tengah-tengahnye, seperti bentuk donut. Susun donut di atas dulang dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.
4. Goreng di dalam minyak panas sehingga perang, dan salut donut kentang bersama serbuk gula ataupun coklat masakan. Sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba..
*Izah refer pada resepi ni di atas. Izah gunakan 100gm keledek diblender dengan 80 ml air. Tapi tepung perlu ditambahkan.
RESEPI ADJUST BY KAK nOR
sumber: Kak Nor SGN67
500 gram tepung gandum
200 gram keledek yang telah direbus dan dilenyek
4 sudu besar susu tepung
1 biji telur - dipukul sedikit
200 ml air suam - k.nor lebihkan air sbb guna 1bj telur jer
3 sudu besar marjerin
3 sudu besar gula
3 sudu kecil yis - lain kali nak kurangkan sket
Caranya.
1. Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut, Uli selama 8 hingga 10 minit. Kalau guna BM, tekan ON dan tunggu je siap, kemudian boleh terus bentukkan.
2. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam.
3.Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada beberapa bahagian kecil dah lubangkan di tengah-tengahnye, seperti bentuk donut. Susun donut di atas dulang dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.
4. Goreng di dalam minyak panas sehingga perang, dan salut donut kentang bersama serbuk gula ataupun coklat masakan. Sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba..
waaa.. n3 yg melaparkan di petang hari.. nak donat! nak donat!
ReplyDeletetengok donut keledek ni teghingin lak nak mendonut keledek.. keledek ada 2 ketul lg tu jah.. mekasih peringatkan balik resipi ni.. cun jer donut jah tu. gebus cam kapas :)
ReplyDeletedonut kentang tuh dah penah buat byk kali memang bes kan..tp bersi keledek belum terai..pasal keledek kira barang import kat sini so agek mahel..hik hik hik
ReplyDeletewahh izah dah buat LAGI, kita blom pun buat...huhu nak kena beli keledek dulu..
ReplyDeletenampak gebu sangat, menggiurkan!
kalau anak nampak donut ni sah kena buat .... :-)
ReplyDeletewaduh gebus gebass donut mu itew..bak akak 3 ketui..sure kenyang buntang..hehe!!
ReplyDeleteMak sukerrr..mak sukerr...kelazz donut ko jah!!
ReplyDeleteIzah kalau ckp sedap...confirm sedap ni...nak gak kak cek menry esok....keledek ada dah tu...he he...:D
ReplyDeletejah,..agak2 kalau keledek kat rumah tu ada lagi.hello2 akak lah ya..esok akak ke ampang lah jah..nak ambik keledek pree.hahaha
ReplyDeletesedapnya nampak donut n nak cuba la.. tentu sedap.. rasa macam keria ke.. hihihihihi..
ReplyDeleteizah cantik gambar atas tu mcm ambil dalam salji..:)
Selamat malam Izah..menarik resepi ni..boleh cuba ni..
ReplyDeleteAssalamualaikum izah..
ReplyDeletewah gebunya donut tu izah.. geram akak tgk.. pic pun menarik.. suka2!!
Assallamualaikum Izah..
ReplyDeleteSori lambat datang. Smlm tak BW pun.. Ermmm..montel2 donut Izah ni. Suka akak menengoknya.. Makan banyak2 ye Izah..hehehe
Salam perkenalan izah,
ReplyDeletethanks for sharing this recipe. Saya dah buat semalam, sedapp sgt. Gebu.
Blog izah antara yg selalu saya visit tiap2 hari coz byk resepi kena dgn selera kami sekeluarga. Jazakillah khair. Keep on sharing.
-UmmAmir-
apa2 donut pun mmg tak jemu dimkn kan izah....mesti licin dikerjakan oleh rakyat dlm rumah
ReplyDeletenakkkk!!!!
ReplyDelete@tun_telani
ReplyDeletekalau diet susah la ada donut depan mata ni. hehehe.. berketul2 leh telan
@K.Nor
ReplyDeletememangkan kak nor. gebu cam kapas. donut ni saya goncangkan dengan gulandalm bekas tupaware, bila keluar ada donut yang patah2 sebab lembut sungguh. hahaa
@sitiezahim
ReplyDeleteooo mahal ye hajar, tapi akak rasa kalau guna keledek ni lebih gebu. suke.. nanti balik mesia try ye.. ye lah tu kann.. hehee
@umi
ReplyDeletebila teringat kegebuannya tu mmg nak buat je lagi. lagi pun bebudak mmg suke donut ni. asyik je tengk diorg makan
@mala
ReplyDeletesama la mcm saya, kalau diorg nampak donut atau gambar donut, sah sah time2 tu mintak nak makan. puas la mujuk..hehee
@inahar ali
ReplyDeleteakak, saya kalau 5 ketul baeu kenyang buntang.. err mata2 pun terbuntang. hehehee
@Chah
ReplyDeletekak chahhh.. mmg kelazz..lembut gebu cam kapas uu.. hehe
@cik cek
ReplyDeletekak cek.. ni mmg kompem best. mmg highly recommended lah. hehee
@anymz
ReplyDeletekak anim.. ada je dua biji keledek tergolek2 kat dapur. tapi nak masuk dapaur hilang semangat nih.. tulunnn
@Juwita Jamaludin
ReplyDeleteita..idak ler rasa keria. sebab keledek tu nak bagi gebuuu kan je. tapi berbaloi la sebab gebu mcm kapas tau ita.. try nanti
@rahel
ReplyDeletesangat disyorkan. lembutt
@Diana @ Melley Mey
ReplyDeletewaalaikumussalam warahmatullah..
sedapkan. kalau teringin donut, try la buat donut ni. mmg top
@Naz / Nadz COSK
ReplyDeletewaalaikumussalam warahmatullah..
kak naz..dah tak larat nak makan banyak2 ni. akak tulun masakkan ye..saya nak makanhehee
@Anonymous
ReplyDeleteummamir..
terima kasih sebab sudi menjenguk blog saya. alhamdulillah..suke saya dengar bila kena ngan selera family kan. kadang2 susah juge nak menduga selera anak2 n suami ni kan. kena cube mcm2 baru tahu.hehe.. dan salam pekenalan juga dari saya
@Ida,Japan
ReplyDeletememang kak ida.. kepantangan kalau donut ni kat rumah. cume anak saya yg sulung tu je dah pandai ngengada nak donut yang betul2 berkenan kat selera dia. hehe.. tapi yg ni mmg dia suke sangat la
@Gee®
ReplyDeletekak gee..naaahhh amik resepi. hehehe
izah..kita ni duk salin resepi je donut2 ni..hahhaha..buat nya tak tau bila..kadang2 sampai resepi yg pernah salin pun duk salin lagi..kekekke..adehhhh..teringin la nak makan yg versi keledek ni...
ReplyDelete