Thursday, October 27, 2011

Terung bakar Bersantan..


Assalamualaikum..

Sebenarnya nak buat pengakuan.
Saya tak ingat la nama lauk ni. 
Pencuk terung ke?
Rasanya ada jugak orang panggil kerabu terung bersantan.
Pikir punya pikir namanya asyik duk tangguh je nak ngentry lauk ni.
Lastnya tajuk yang selamat ialah terung bakar bersantan lah. Hehee..
Sangat sedap tau. Aroma terung bakar digaul sekali dengan santan lemak, ada bau2 bawang tu. Memang best. Kalau nak pedas biasanya boleh letak hirisan cili. Atau nakkan rasa lada hitam leh campurkan serbuk lada hitam sikit. Yang versi ni saya hanya letak terung bakar, sikit bawang n santan pekat. Sebab saya dah buat sambal lain. Jadi saya nak nikmati terung ni lemak2 gitu. Fuh mmg best. Biasanya kalau kat kampung, banyak terung mak tanam, menu gini mesti mak buat punya. Memang sedap!! 

UPDATE:  Sumber dari kawan2 semua, kalau di pahang lauk ni memang dipanggil pencok terung. Yang juga dicampurkan dengan ikan masin talang bakar. Kata kak Madihaa, boleh juga diletakkan lada hitam. Lauk ni nama lain nyer lawar terung atau pecal terung. T kawan2 yang sudi komen!! Sangat menghargainya. :-)



TERUNG BAKAR BERSANTAN
 by: izah

2 biji terung purple size sedang
* bersihkan, jangan dipotong. Terus aje bakar terung bersama kulitnya. Bakar sehingga kulit bertukar hitam dan lembik texturenya. Angkat terung, potong menggunakan sudu, dan kukut isinya menggunakan sudu. Ambil isi sehingga tinggal kulit hitam sahaja.

1/2-3/4 cawan santan pekat sedang* kelapa diperah menggunakan air masak. Kalau beli santan mentah kena masakkan dulu la. Biasa untuk menu ni saya perah kelapa guna air masak, sebab menu ni tidak dimasak. 
2 ulas bawang kecil-hiris
garam secukup rasa
cili padi*optional


Campurkan santan bersama bawang dihirs dan cili padi. Perasakan dengan garam. Kemudian tuang ke dalam isi terung yang telah diasingkan dari kulit. Gaul2kan rata dan hidang.



49 comments:

  1. slruppp...sedapnya izah..kita paling suka terung...buat bakar lagi la best...terasa2 kewangian bau terung bakar itewww....hehehhe

    ReplyDelete
  2. salam izzah, nampak sedap. tak pernah makan. mau bertambah nasi ni!

    ReplyDelete
  3. salam izah....

    sejak akhir2 ni ira dah pandai makan terung, sebelum ni mmg tak pernah. Biasanya makan pajeri atau goreng bercili je. Sekali sekala buat mcm ni best juga ye...

    ReplyDelete
  4. salam izah. wahh dpt dibayangkan mcmana rasanya terung yg dibakar, pastu ada santan nyum2 mcm ala2 kerabu eh?

    ReplyDelete
  5. jahhhhhh... ^_______________________^

    ReplyDelete
  6. sedap nih. akak pon suka sgt dgn terung. dah boleh bygkan kesedapannya tu, dpt lawan dgn ikan masin & nasi panas2 .. uih ... lupa dah diet segala.

    ReplyDelete
  7. Sedaapnyaa..lama tak makan ni. Arwah Uwan (nenek) saya panggil ni Lawar Terung.

    ReplyDelete
  8. uwaa.. sedapnyer!! tun dh lama x makan terung.. selalu angin teruk bila makan terung.. xtau la skrg dh ok ke x. x berani nk try..

    ReplyDelete
  9. As'salam Izah

    Haa..tenet okey sikit tu yang cepat2 nak masuk blog dan mengomen. adoiii..boleh pitam kalau tak boleh masuk blog kan..hehehe

    Tak pernah makan lagi menu macam ni Izah. semalam pun masak terung berlada tu makan sikit jer takut kena angin kat ulu hati..hehehe. apa pun nilah menu yang lain yang pernah k.ct tengok mesti sedap ni kan :)

    ReplyDelete
  10. 1st time tgk lauk gini...mula2 td ingat mcm buat masak lemak putih tuh..rupa2nye tak payah masak yer...nih menu org pahang ker?kalah dh ade terung bakar..confirm sedap

    ReplyDelete
  11. waddduh...rasa nk berlari ke ampang nak rasa terung sedap tuh... k.gee kalau terung ni mmg fav... menggoda betol laaa

    ReplyDelete
  12. nampak sungguh lemak berkrimnye hehehe

    ReplyDelete
  13. salam Izah...sedapnya...membuka selera ni,tak penah buat lagi ni...nanti nk try lah

    ReplyDelete
  14. wahh.. sedap sedap!! family akak panggil lauk ni PECAL TERUNG.. hehe.. lama akak tak buat.. ni menu feberet arwah ayah akak ni izah. kalau mak akak buat.. dia letak lada hitam & udang kering tumbuk sikit selain bahan2 yg izah tulis tu.. tp bwg goreng tak pernah lak diletak.. suami akak pun dah suka gak lauk ni kalau akak buat.. hehe.. mmg best ni...

    ReplyDelete
  15. Jaaahhhh....ooo..gitu yer..hehe..lambat lak aku mai..ada kuih tak nih?

    ReplyDelete
  16. kalau family saya panggilnya pecal terung..kalau mak masak lauk ni memang menjilat jari lah.. rasa macam taknak berenti.. saya suka pedas2 cili padi..

    ReplyDelete
  17. waahhhhh...tk penah tau ada masak cm ni..jakun jap 4 raun..selalunya dok bakar cicah sambal jep...sajelah tu izah ni nk suruh ai menambahkan lemak2 lagi...

    ReplyDelete
  18. huuuishh3x..mesti sedap walau tak bernama!!tak pernah mokwo bakar terung...rebus2 adelah..ciccah tempoyak!!

    ReplyDelete
  19. Kak Izah..Rahel dah sampai ni..ada lg k terung bakar tu? emmm sodapnya..my fav ni..

    ReplyDelete
  20. akak peminat setia terung, masaklah apa2 mmng kegemaran akak....sedapnya menu Izah ni..

    ReplyDelete
  21. @quinnie
    kan kak q.. memang sedap kalau terung dibuat bakar. aroma tu wangii je kan

    ReplyDelete
  22. @mala
    kalau tak pernah kena try la ni. hehe kalau terung purple ni mudah skit nak jumpa kat kedai kan. try la buat sebiji dulu kot suke. sedap

    ReplyDelete
  23. @Wanieyra
    hehe..kalau ikutkan masa kecik2 dulu banyak je tak suke makan kan. tapi bila usia dah bertambah sikit sikit ni makin suke makan menda2 yang dulu nyer kurang suke. setuju? hehe

    ReplyDelete
  24. @umi
    mcm kerabu sebab tak dimasakkan. cume terung tu je dibakar. cubelah.suke pedas letakkan hirisan cili padi. sure layannn

    ReplyDelete
  25. @ain sweet thots
    betul kak ain. lawan dengan ikan pekasam goreng garing2 ngan sambal kentang ke. sambal telur ke..fuhh dah cukup untuk menambah bersenduk2 nasi. hehee

    ReplyDelete
  26. @Noor Farahni Johari
    tq sudi share info tambahan. ni kan memang lauk2 nosttalgia. lauk org tua kan kan. hehee

    ReplyDelete
  27. @tun_telani
    laaa angin ye.. eh labu boleh lak makan tun? akak tak berangin lak makan terung gini. alhamdulillah...

    ReplyDelete
  28. @CT Delima
    kak ct pun tak brapa boleh makan terung jugak mcm tun ye kak. ooo berangin. saya nasib baik ok je. hehe.. sian kak ct tengah berperang ngan intenet mengong. hehe.. sabo kak saboo

    ReplyDelete
  29. @chikadakbiru
    rasanya org ganu pun pernah jugak kot buat lauk gini. a ah memang tak yah masak sebab tu ada juga panggil kerabu terung gitu la. sedap dina. leh try nanti

    ReplyDelete
  30. @Gee®
    sama la kak gee.. suke gak saya ngan terung ni. biasanya buat sambal je, kalau tak sambal buat masak gini la

    ReplyDelete
  31. @Mas
    ni skali hadap je dah habis mas. hehe.. nah amik terung segar lagi ni leh godek kat dapur. hehe

    ReplyDelete
  32. @Hanim
    tu la lemak berkrim lawan ngan terung bakar tu mmg sedap.

    ReplyDelete
  33. @noorsafone
    kak noor leh la try. simple je pun. kire kalau tak de lauk berkuah, boleh la buat sayur gini. simple je

    ReplyDelete
  34. @MaDiHaA a.k.a Ratna
    akak bawang goreg tu pedaah je tu. buat hiasan je. hahahaha

    a ah kak memang letak jugak lada hitam tu. tapi saja saya tak letak. just nak rasa terung tu je yang lebih tanpa diganggu rasa lain. ehhehe... ooo pecal terung ek. ok tq kak

    ReplyDelete
  35. @Anna Qawina
    ko nih, sik kuihh je. hehehe.. aku buat kaswi semalam. tengok ler kalau rajij aku buat entry..hehehehe

    ReplyDelete
  36. @Rai
    pecal terung ni area mana rai? terengganu ke? sedapkan.. a ah memang biasanya buat pedas2 tu sedap. tapi saja tetibe tak mau letak hirisan cili tu. hehee

    ReplyDelete
  37. @Ida,Japan
    memang la kak ida, bau terung dibakar lawan ngan santan/. ehhehee

    ReplyDelete
  38. @Chah
    ala kak cha.. apa barang diet diet ni.. hahahah *ayat dengki org sibuk berdiet. ala skali skala layan lauk gini. sedap kak chah. kalau ada ikan masin ke pekasam ke.. jawabnya.. terbongkanggg.. hahaa

    ReplyDelete
  39. @♫ mokwo® ♫
    cer la skali mokwo buat bakar..rasanya jauh sedap dari direbus. hehee

    ReplyDelete
  40. @rahel
    dah habis dah pun.. hehe.. skali hadap je kalau lauk gini. sedap

    ReplyDelete
  41. @Yatie
    kak yatie pun suke terung ye. mmg terung ni slalu je ada stok dlm peti kan. sebab tahan lama pun iyer. senang bila diperlukan. hehe

    ReplyDelete
  42. Selamat pagi Izah,
    Kak Amie pernah makan menu begini tapi jiran yang bagi... memang sedap!

    ReplyDelete
  43. Izah,
    dah kuar ya...ingat tak Sally pernah tanya pasal masakan ni dulu..lama tunggu baru muncul versi Izah punya..

    ReplyDelete
  44. kak amie..
    nanti boleh la try kak amie buat sendiri. sedap kan bila terung dibakar


    sally..
    yep betul sally yang tanya. masa saya buat entry ni saya terpikir2 ada yang menanyakan resepi ni. rasanya nama nyer ada double L. hehehhe... maaf ye berkurun baru keluar resepi ni. khas untuk sally. hehe

    ReplyDelete
  45. aku x pernah lg try buh santan nih..nmpk cam best ajer tu
    selalu wat kerabu terung bakar pedas2 sket jer..x pun versi kerabu terung berkuah..selera org kmpung..

    kalo buh sntn ni mesti ada kelainan ek.. eh terbyg lak lemak2 extra g bakal join skali ..haha.. patut laa diet org tu jatuh ke dasar laut..hihih

    ReplyDelete
  46. Alhamdulillah sedap. Dah cuba. Lemak berkrim.

    ReplyDelete