Friday, October 28, 2011

Mihun Goreng Tomyam


Assalamualaikum..

Selamat pagi.. Dah sarapan belum? Sah  la dah kekenyangan kan. Takpun kalau belum sarapan terus aje makan lunch. Kadang2 ada jugak jenis perut yang tak berapa lalu nak makan sarapan walaupun sarapan tu penting. Ye le..perut masing2 kan. Hehee.. Macam saya pulak, dah terbiasa dari zaman skolah dulu, seawal 6.30 pagi perut dah kena isi. Jadinya mmg sarapan ni agenda wajib la dalam hidup walau busy mana pun.  

Bihun adalah slah stu menu sarapan yang simple tapi sedap. Kena pulak cara masaknya, haa memang sedaplah. Resepi bihun ni adalah resepi kak Nor SGN67. Sebenarnya dah 2,3 kali dah juga saya masak style kak Nor ni. Cukup ngan idak je bahannya.Pastu sempat dan tidak je nak snap gambo. Kali ni saya buat untuk anak2, jadi nyer saya skip  perkara2 yang mendatangkan kepedasan dalam resepi ni. Alhamdulillah ..memang sedap tau. Bagi yang belum mencuba la. Resepi ni dah berlegar merata dah. Dah lama pun ada dipost di myR oleh kak Nor. TQ kk Nor yeeee.... Senyum..tak perlu kata apa apa..kan kak Nor kan..

*Bihun saya ni versi pucat sikit sebab telah dikurangkan bahan2 yang mendatangkan kepedasan. 



MIHUN GORENG TOMYAM

Bahan-bahan ( 7 org makan )
1 bungkus mihun - rendam, bila lembut, toskan
300gm udang
200gm isi ayam
3 ulas bawang putih - diketuk
5 ulas bawang merah - dikisar
2 batang serai - diketuk sedikit
2 kiub perencah tomyam (maggi/knorr)
cili api - bagi yg mahukan lebih rasa pedas
1 biji telur
3 helai daun limau purut - dicarik2kan
sayur kobis - di potong pjg (halus)
carrot - dipotong pjg (spt btg mancis)
2 biji tomato - dihiris nipis2
1 mangkuk air - jika ingin mi basah lebihkan sukatan air
daun saderi

Cara-cara
Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan serai hingga wangi. Masukkan ayam dan kacau.
Masukkan pula bawang merah yg telah dikisar dan perencah tomyam. Goreng sehingga pecah minyak.
Masukkan udang dan gorenglah sekejap baru masukkan telur
Masukkan air, garam dan gula secukup rasa. Untuk mendapatkan rasa yg lebih sedap bolehlah dibuat stok udang dengan merebus kepala dan kulit udang yg telah dibersihkan. Masak hingga mendidih dan masukkan sayur2an (kobis, carrot dan tomato yg telah dipotong) Masukkan juga daun limau purut yg telah dicarik2kan
Bila sayuran dah agak lembut, masukkan mihun tadi dan goreng hingga ramuan sebati dan mi menjadi lembut (Jika ingin mi yg basah lebihkan air/stok udang)
Hidangkan ke dalam pinggan dan taburkan dengan daun saderi yg telah dihiris halus



50 comments:

  1. ^_______________________________________^
    jah.. senyum akak makin lebor ni... hehehe

    amboi.. mentang2 la udang dah dpt naik tingkat 17 :P

    ReplyDelete
  2. kak nor...
    hahahhaa... biasaaaa... kalau dapat udang beso beso lagi best kan kak nor kan. senyummm senyum jgn tak senyum..

    ReplyDelete
  3. Selamat pagi Izah..sedapnya pagi2 pekena mihun...nyam..nyam..suka.

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum izah - singgah makan bihun. have a nice weekend!

    ReplyDelete
  5. Salam Izah.Tengahari ni kira tak payah masak la...keneng2 kat sini sepingan..boleh???

    ReplyDelete
  6. saya pun suka jugak masak bihun tomyam ni, tak muat sebab ada rasa masam2 kan

    ReplyDelete
  7. Izah....
    Kak cek nak sepiring...:D

    ReplyDelete
  8. morning kak izah! ^^ lama x nmpk mee kat dapur akak nih.. hihi.. tun pun sama ngan akak, wajib makan bekfes. bgn tido, mula2 tu cari air nk minum. pastu selagi x makan,selagi tu laa huyung je rasa.. low blood glucose.. pelik betol gemuk gini pun blh low glucose.. huhu

    ReplyDelete
  9. salam izah...dtg nak mintak bihun grg ni...kita tukor ngan kari tenggiri, nak? hihihi

    ReplyDelete
  10. meriahnya bihun ni penuh dengan udang...pasti menyelerakan

    ReplyDelete
  11. As'salam Izah

    mihun semanggkuk ya puan. cepat sikit ya, lapor dah ni. udang2 tu letak sikit tak apa..hahaha

    ni mesti sedap sebab meriah betul mihun izah ni. Tapi kalau tak nak letak kiub tomyam ganti pes tomyam boleh tak izah. mesti lagi harum kan :)

    ReplyDelete
  12. izah,

    dr ritu lagi kita nmpk org buat mee/bihun tomyam goreng.. nmpk sedap sgt.. tp malas nak grg sendri hahaha


    pos sket ke SG..!!! ;p

    ReplyDelete
  13. wahh..kalau sarapan mcm ni kan best! hehe..saya malas betul nak buat sarapan mcm ni..hubby dan anak makan cereal je every morning..jadi saya tak makan pun breakfast..terus pegi lunch hehe...thanks for sharing kak!

    ReplyDelete
  14. sedap ni izah.. teringin pulak dah ni.. tu yg malas nk BW .. hihihi

    ReplyDelete
  15. Amboi dah mula menggoda balik. Akak pun dah beberapa kali buat. memang terbaik resepi ni. FYI hari ni akak bekpest nasi lemak + mee goreng + kek coklat cheese + donut + sosej+ karipap + macam2 lagi. Huahhhhhuahhhhhuahhhh dietku telah terkubur

    ReplyDelete
  16. nmpak pn dah tau... musti sedap ni... kalau dua beradik tu tak abis.. leh pos ke pj sikit.. hehe..

    ReplyDelete
  17. Aslmkum Izah...penuh udang bihun ni...nampak pun sedap.
    re, Izah...betul tu kerutuk mmg femes belah Kelantan biasa dijadikan lauk kenduri..

    ReplyDelete
  18. Aduh izah..asal BW jer semuanya jd teringin...terung bersantan pun tingin...mihun ni pun tingin...aduhhh..

    ReplyDelete
  19. cam bersengaja je udang tu duk di bibir pinggan..aku ni dah lama x mkn udang tau..aku nakk

    ReplyDelete
  20. SEDAPNYA TNGK MEE GORENG TOMYAM NI..TERASA HARUM JE...lenkali nak masak mcm nilah..Hamka mmng suka tomyam....mesti dia suka gak mee mcm nikan....

    ReplyDelete
  21. tok..tok..tokk..nk tumpang lunch kt sini rini..akak x masak mamam roti jek tadi..huhuu!!

    ReplyDelete
  22. WAH SEDAPNYA BUAT SARAPAN PAGI PUN SEDAP NI...

    ReplyDelete
  23. sedapnyer izah...mesti dh abisss ni...terlambat jer selalu

    ReplyDelete
  24. Oh noooo Izahhh.. tadi tak makan dinner and baru cakap dgn my hb that i feel hungry.. lagi ku blog walk lagi lapau perut ku ini.. lagi lagi tengok si bee hoon ni.. i like bee hoon.. tak kira lah masak aper..

    ReplyDelete
  25. wahh.aku suka mihun gini.......nak nakk

    ReplyDelete
  26. kita jugak yg tak pernah menerai resepi bihun kaknor ni....tapi pernah buat jugak dulu..ikut resepi chef wan...kekeke...selalu terbantut nak buat sebab tak dek daun..huhuhu

    ReplyDelete
  27. @rahel
    bihun ni slaah satu menu sarapan yang ringan kan. tak berat sangat

    ReplyDelete
  28. @mala
    waalaikumussalam warah matullah..
    tq ... singah lagi ye.. hehe

    ReplyDelete
  29. @Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot
    kak ros.. jgn kenen2 kak ros, kak ros gi godek je kejap kat dapur. tak kisah la bebahan apa yang ada. yang penting ada paste tomyam tu. hehe

    ReplyDelete
  30. @Tina Othman
    betul betul. pastu suke bila menggigit kobis tu. mmg saya suke kobis berbanding taugeh. hehe

    ReplyDelete
  31. @Hezrin Ahmad
    nikan sekali hadap je hezrin. terpaksa la kena godek kat dapur sendiri ek. hehe

    ReplyDelete
  32. @cik cek
    kak cek dah jadi baja kak cek. ngehehehe

    ReplyDelete
  33. @tun_telani
    ooo yekee... mmg wajib amik bf la kan tun. take care yee

    ReplyDelete
  34. @Liza
    wah kari ikan tenggiri. sedapnya.. tak sempat la nak merasa kari ikan kak.. tak sempat nak jenguk akak lagi. nanti saya datang ye kak

    ReplyDelete
  35. @Qhaifa Nur
    alhamdulillah.. kdg2 tak kena ngan tekak kita, yang penting subjek tu yang berselera.. haha anak2 la tu. sapa ke lagi kan.. tapi bihun ni mmg best, tu dah 2,3 kali buat tu kan

    ReplyDelete
  36. @CT Delima
    betul kak ct, saya letk kiub je la sebab kiub ni kurang pedas dari paste. tapi memula dulu letak paste. mmg lagi sedap n wangi

    ReplyDelete
  37. @Ribbon Clown
    aiyakkk kalau malas mmg tak dapek nak tlong.jom kita pekena kat warung jela bihun. kdg2 saya suke org lain masak dari saya masK SENDRIK. HAHAHA

    ReplyDelete
  38. @iva | in my kitchen
    anak2 akak pun makan careal gak, tapi kan diorg ni jenis cepat jemu. mmg tak mandang dah. hehe memang la kena pelbagaikan. hubby akak tu lagi ler tak leh menda berulang. aduhh pinjam selera suami eva jap.. huhu

    ReplyDelete
  39. @dZana
    tu la kan kak zana. kalau boleh pakai ingat kat otak je terus cari menu. kalau bw ni..gii la penyakit nyer. hehee

    ReplyDelete
  40. @Kak Sam
    amboi kak sam.. melampo tu tak ajak saya sekali tu. ehehhee

    ReplyDelete
  41. @MaDiHaA a.k.a Ratna
    a ah kak, susah jugak nak kena ngan selera budak ber2 tu. alhamdulillah kalai ni menjadi n kena ngan selera

    ReplyDelete
  42. @Mamasya
    terima kasih ma bagitau. kena cari rempah kerutuknyer la kan. tak nah nampak lagi ada kat supermarket

    ReplyDelete
  43. @Ezadlieza
    kena la try tu. mmg kena ngan selera tu. hehe

    ReplyDelete
  44. @HaSue
    tak caya aku ko lama dah tak makan udang. bukan ke stok udang tak pernah putus kat dapo ko tu? huhh

    ReplyDelete
  45. @Yatie
    try la kak yatie.. bebudak ber2 ni suke. kena ngan selera diorg la tu kan

    ReplyDelete
  46. @inahar ali
    aloo ciannyer kakak sorang ni. busy ngan pesakit ke kak.. nanti makan ye ye ye

    ReplyDelete
  47. @Totie@Tomy
    a ah mmg yg ni buat untuk sarapan. ada jugak saya buat untuk dinner

    ReplyDelete
  48. yg nie dari dapur akak nor kan izah.. akak dah perna buat dah.. memang sedap! tp x sempat pun ambik gambar.. huhuu... nak cepat.. wah mihun goreng tomyam izah nie meriah gitu.. berganda2 ler sedapnya kan... nak buat lagi nnt.. :)

    ReplyDelete
  49. wah yang ni pon sedap...bolah la try balik kejer esok hehe

    ReplyDelete