Assalamualaikum..
Selamat pagi.. Dah sarapan belum? Sah la dah kekenyangan kan. Takpun kalau belum sarapan terus aje makan lunch. Kadang2 ada jugak jenis perut yang tak berapa lalu nak makan sarapan walaupun sarapan tu penting. Ye le..perut masing2 kan. Hehee.. Macam saya pulak, dah terbiasa dari zaman skolah dulu, seawal 6.30 pagi perut dah kena isi. Jadinya mmg sarapan ni agenda wajib la dalam hidup walau busy mana pun.
Bihun adalah slah stu menu sarapan yang simple tapi sedap. Kena pulak cara masaknya, haa memang sedaplah. Resepi bihun ni adalah resepi kak Nor SGN67. Sebenarnya dah 2,3 kali dah juga saya masak style kak Nor ni. Cukup ngan idak je bahannya.Pastu sempat dan tidak je nak snap gambo. Kali ni saya buat untuk anak2, jadi nyer saya skip perkara2 yang mendatangkan kepedasan dalam resepi ni. Alhamdulillah ..memang sedap tau. Bagi yang belum mencuba la. Resepi ni dah berlegar merata dah. Dah lama pun ada dipost di myR oleh kak Nor. TQ kk Nor yeeee.... Senyum..tak perlu kata apa apa..kan kak Nor kan..
*Bihun saya ni versi pucat sikit sebab telah dikurangkan bahan2 yang mendatangkan kepedasan.
MIHUN GORENG TOMYAM
sumber: SecubitGaramNor67 @ Nor67MyR
Bahan-bahan ( 7 org makan )
1 bungkus mihun - rendam, bila lembut, toskan
300gm udang
200gm isi ayam
3 ulas bawang putih - diketuk
5 ulas bawang merah - dikisar
2 batang serai - diketuk sedikit
2 kiub perencah tomyam (maggi/knorr)
cili api - bagi yg mahukan lebih rasa pedas
1 biji telur
3 helai daun limau purut - dicarik2kan
sayur kobis - di potong pjg (halus)
carrot - dipotong pjg (spt btg mancis)
2 biji tomato - dihiris nipis2
1 mangkuk air - jika ingin mi basah lebihkan sukatan air
daun saderi
Cara-cara
Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan serai hingga wangi. Masukkan ayam dan kacau.
Masukkan pula bawang merah yg telah dikisar dan perencah tomyam. Goreng sehingga pecah minyak.
Masukkan udang dan gorenglah sekejap baru masukkan telur
Masukkan air, garam dan gula secukup rasa. Untuk mendapatkan rasa yg lebih sedap bolehlah dibuat stok udang dengan merebus kepala dan kulit udang yg telah dibersihkan. Masak hingga mendidih dan masukkan sayur2an (kobis, carrot dan tomato yg telah dipotong) Masukkan juga daun limau purut yg telah dicarik2kan
Bila sayuran dah agak lembut, masukkan mihun tadi dan goreng hingga ramuan sebati dan mi menjadi lembut (Jika ingin mi yg basah lebihkan air/stok udang)
Hidangkan ke dalam pinggan dan taburkan dengan daun saderi yg telah dihiris halus
^_______________________________________^
ReplyDeletejah.. senyum akak makin lebor ni... hehehe
amboi.. mentang2 la udang dah dpt naik tingkat 17 :P
kak nor...
ReplyDeletehahahhaa... biasaaaa... kalau dapat udang beso beso lagi best kan kak nor kan. senyummm senyum jgn tak senyum..
Selamat pagi Izah..sedapnya pagi2 pekena mihun...nyam..nyam..suka.
ReplyDeleteassalamualaikum izah - singgah makan bihun. have a nice weekend!
ReplyDeleteSalam Izah.Tengahari ni kira tak payah masak la...keneng2 kat sini sepingan..boleh???
ReplyDeletesaya pun suka jugak masak bihun tomyam ni, tak muat sebab ada rasa masam2 kan
ReplyDeletehuwaaa... laparnye... nak sket
ReplyDeleteIzah....
ReplyDeleteKak cek nak sepiring...:D
morning kak izah! ^^ lama x nmpk mee kat dapur akak nih.. hihi.. tun pun sama ngan akak, wajib makan bekfes. bgn tido, mula2 tu cari air nk minum. pastu selagi x makan,selagi tu laa huyung je rasa.. low blood glucose.. pelik betol gemuk gini pun blh low glucose.. huhu
ReplyDeletesalam izah...dtg nak mintak bihun grg ni...kita tukor ngan kari tenggiri, nak? hihihi
ReplyDeletemeriahnya bihun ni penuh dengan udang...pasti menyelerakan
ReplyDeleteAs'salam Izah
ReplyDeletemihun semanggkuk ya puan. cepat sikit ya, lapor dah ni. udang2 tu letak sikit tak apa..hahaha
ni mesti sedap sebab meriah betul mihun izah ni. Tapi kalau tak nak letak kiub tomyam ganti pes tomyam boleh tak izah. mesti lagi harum kan :)
izah,
ReplyDeletedr ritu lagi kita nmpk org buat mee/bihun tomyam goreng.. nmpk sedap sgt.. tp malas nak grg sendri hahaha
pos sket ke SG..!!! ;p
wahh..kalau sarapan mcm ni kan best! hehe..saya malas betul nak buat sarapan mcm ni..hubby dan anak makan cereal je every morning..jadi saya tak makan pun breakfast..terus pegi lunch hehe...thanks for sharing kak!
ReplyDeletesedap ni izah.. teringin pulak dah ni.. tu yg malas nk BW .. hihihi
ReplyDeleteAmboi dah mula menggoda balik. Akak pun dah beberapa kali buat. memang terbaik resepi ni. FYI hari ni akak bekpest nasi lemak + mee goreng + kek coklat cheese + donut + sosej+ karipap + macam2 lagi. Huahhhhhuahhhhhuahhhh dietku telah terkubur
ReplyDeletenmpak pn dah tau... musti sedap ni... kalau dua beradik tu tak abis.. leh pos ke pj sikit.. hehe..
ReplyDeleteAslmkum Izah...penuh udang bihun ni...nampak pun sedap.
ReplyDeletere, Izah...betul tu kerutuk mmg femes belah Kelantan biasa dijadikan lauk kenduri..
Aduh izah..asal BW jer semuanya jd teringin...terung bersantan pun tingin...mihun ni pun tingin...aduhhh..
ReplyDeletecam bersengaja je udang tu duk di bibir pinggan..aku ni dah lama x mkn udang tau..aku nakk
ReplyDeleteSEDAPNYA TNGK MEE GORENG TOMYAM NI..TERASA HARUM JE...lenkali nak masak mcm nilah..Hamka mmng suka tomyam....mesti dia suka gak mee mcm nikan....
ReplyDeletetok..tok..tokk..nk tumpang lunch kt sini rini..akak x masak mamam roti jek tadi..huhuu!!
ReplyDeleteWAH SEDAPNYA BUAT SARAPAN PAGI PUN SEDAP NI...
ReplyDeletesedapnyer izah...mesti dh abisss ni...terlambat jer selalu
ReplyDeleteOh noooo Izahhh.. tadi tak makan dinner and baru cakap dgn my hb that i feel hungry.. lagi ku blog walk lagi lapau perut ku ini.. lagi lagi tengok si bee hoon ni.. i like bee hoon.. tak kira lah masak aper..
ReplyDeletewahh.aku suka mihun gini.......nak nakk
ReplyDeletekita jugak yg tak pernah menerai resepi bihun kaknor ni....tapi pernah buat jugak dulu..ikut resepi chef wan...kekeke...selalu terbantut nak buat sebab tak dek daun..huhuhu
ReplyDelete@rahel
ReplyDeletebihun ni slaah satu menu sarapan yang ringan kan. tak berat sangat
@mala
ReplyDeletewaalaikumussalam warah matullah..
tq ... singah lagi ye.. hehe
@Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot
ReplyDeletekak ros.. jgn kenen2 kak ros, kak ros gi godek je kejap kat dapur. tak kisah la bebahan apa yang ada. yang penting ada paste tomyam tu. hehe
@Tina Othman
ReplyDeletebetul betul. pastu suke bila menggigit kobis tu. mmg saya suke kobis berbanding taugeh. hehe
@Hezrin Ahmad
ReplyDeletenikan sekali hadap je hezrin. terpaksa la kena godek kat dapur sendiri ek. hehe
@cik cek
ReplyDeletekak cek dah jadi baja kak cek. ngehehehe
@tun_telani
ReplyDeleteooo yekee... mmg wajib amik bf la kan tun. take care yee
@Liza
ReplyDeletewah kari ikan tenggiri. sedapnya.. tak sempat la nak merasa kari ikan kak.. tak sempat nak jenguk akak lagi. nanti saya datang ye kak
@Qhaifa Nur
ReplyDeletealhamdulillah.. kdg2 tak kena ngan tekak kita, yang penting subjek tu yang berselera.. haha anak2 la tu. sapa ke lagi kan.. tapi bihun ni mmg best, tu dah 2,3 kali buat tu kan
@CT Delima
ReplyDeletebetul kak ct, saya letk kiub je la sebab kiub ni kurang pedas dari paste. tapi memula dulu letak paste. mmg lagi sedap n wangi
@Ribbon Clown
ReplyDeleteaiyakkk kalau malas mmg tak dapek nak tlong.jom kita pekena kat warung jela bihun. kdg2 saya suke org lain masak dari saya masK SENDRIK. HAHAHA
@iva | in my kitchen
ReplyDeleteanak2 akak pun makan careal gak, tapi kan diorg ni jenis cepat jemu. mmg tak mandang dah. hehe memang la kena pelbagaikan. hubby akak tu lagi ler tak leh menda berulang. aduhh pinjam selera suami eva jap.. huhu
@dZana
ReplyDeletetu la kan kak zana. kalau boleh pakai ingat kat otak je terus cari menu. kalau bw ni..gii la penyakit nyer. hehee
@Kak Sam
ReplyDeleteamboi kak sam.. melampo tu tak ajak saya sekali tu. ehehhee
@MaDiHaA a.k.a Ratna
ReplyDeletea ah kak, susah jugak nak kena ngan selera budak ber2 tu. alhamdulillah kalai ni menjadi n kena ngan selera
@Mamasya
ReplyDeleteterima kasih ma bagitau. kena cari rempah kerutuknyer la kan. tak nah nampak lagi ada kat supermarket
@Ezadlieza
ReplyDeletekena la try tu. mmg kena ngan selera tu. hehe
@HaSue
ReplyDeletetak caya aku ko lama dah tak makan udang. bukan ke stok udang tak pernah putus kat dapo ko tu? huhh
@Yatie
ReplyDeletetry la kak yatie.. bebudak ber2 ni suke. kena ngan selera diorg la tu kan
@inahar ali
ReplyDeletealoo ciannyer kakak sorang ni. busy ngan pesakit ke kak.. nanti makan ye ye ye
@Totie@Tomy
ReplyDeletea ah mmg yg ni buat untuk sarapan. ada jugak saya buat untuk dinner
yg nie dari dapur akak nor kan izah.. akak dah perna buat dah.. memang sedap! tp x sempat pun ambik gambar.. huhuu... nak cepat.. wah mihun goreng tomyam izah nie meriah gitu.. berganda2 ler sedapnya kan... nak buat lagi nnt.. :)
ReplyDeletewah yang ni pon sedap...bolah la try balik kejer esok hehe
ReplyDelete