Assalamualaikum..
Kerna geram nak gigit je ayam kak Hana pagi tadi, lunch tadi buat jugak menu ayam. Bila check serai macam nyawa nyawa ikan je, so saya buat resepi lain tapi bakor jugak. Makkhaaiii sodappp sungguhhh.. Rempahnya terasa sampai ke tulang. Perap setengah jam je, tapi penyerapan yang sempurna okk. Boleh tak kalau kenyataan mcm ni "lagi sedap dari ayam kenny rogers". Ngeee..
Rasanya dah ramai yang try ayam ni kan. Sebab resepi ni dah lama femes nya. Esok2 kompom nak buat lagi. Asal resepi di MYResepi.
AYAM PANGGANG ALA KENNY ROGERS
sumber: Kak Hana
Bahan-bahan
- 1 ekor ayam (bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil)
- Bahan-2 untuk make up ayam :
- 3 biji bawang besar
- 4 biji bawang putih
- 1 inci halia
- 2 atau 3 sudu besar sos lada hitam - aku tadak sos nih ganti ngan sos tiram+kicap pekat n lada hitam byk.
- 2 sudu besar madu
- 1 ketul kiub ayam Knorr
- 2 sudu besar gula pasir- hana gune gula perang
- 2 sudu besar herba campuran
- 1 1/2 sudu teh garam halus
- Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.
- Sedikit mentega
Cara-cara
- Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
- Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
- Perap selama 1 1/2 jam.- hana perap semalaman.
- Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering. *saya buat setiap 15 minit selepas 1/2 jam pertama.
- Hidangkan bersama kentang goreng, coleslaw dan kentang putar.
RESEPI KENTANG PUTAR
sumber: hanamemories
Bahan-bahan
- 5-6 biji kentang
- 2 sudu besar butter
- 1 sudu besar mayonis
- 2 sudu besar susu segar
- sedikit blackpepper
- garam
Cara-cara
- Kupas kulit kentang. Potong 4 atau 6. Rebus sehingga empuk. Toskan. Satukan semua bahan dan lenyek hingga lembut dan gebu. Ketepikan.
Saya tak buat sos kentang putar tu, just amik air dari ayam bakar tu aje. Curah atas kentang putar tu. Enjoyyy.. mekasih kak Hana.
Pelengkap hidangan