Tuesday, November 30, 2010

Ayam Panggang ala Kenny Rogers


Assalamualaikum..

Kerna geram nak gigit je ayam kak Hana pagi tadi, lunch tadi buat jugak menu ayam. Bila check serai macam nyawa nyawa ikan je, so saya buat resepi lain tapi bakor jugak. Makkhaaiii sodappp sungguhhh.. Rempahnya terasa sampai ke tulang. Perap setengah jam je, tapi penyerapan yang sempurna okk. Boleh tak kalau kenyataan mcm ni "lagi sedap dari ayam kenny rogers". Ngeee..


Rasanya dah ramai yang try ayam ni kan. Sebab resepi ni dah lama femes nya. Esok2 kompom nak buat lagi. Asal resepi di MYResepi.

AYAM PANGGANG ALA KENNY ROGERS
sumber: Kak Hana

Bahan-bahan
  • 1 ekor ayam (bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil)
  • Bahan-2 untuk make up ayam :
  • 3 biji bawang besar
  • 4 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 atau 3 sudu besar sos lada hitam - aku tadak sos nih ganti ngan sos tiram+kicap pekat n lada hitam byk.
  • 2 sudu besar madu
  • 1 ketul kiub ayam Knorr
  • 2 sudu besar gula pasir- hana gune gula perang
  • 2 sudu besar herba campuran
  • 1 1/2 sudu teh garam halus
  • Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.
  • Sedikit mentega
Cara-cara
  1. Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
  2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
  3. Perap selama 1 1/2 jam.- hana perap semalaman.
  4. Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering. *saya buat setiap 15 minit selepas 1/2 jam pertama.
  5. Hidangkan bersama kentang goreng, coleslaw dan kentang putar.



RESEPI KENTANG PUTAR
sumber: hanamemories


Bahan-bahan
  • 5-6 biji kentang
  • 2 sudu besar butter
  • 1 sudu besar mayonis
  • 2 sudu besar susu segar
  • sedikit blackpepper
  • garam
Cara-cara
  • Kupas kulit kentang. Potong 4 atau 6. Rebus sehingga empuk. Toskan. Satukan semua bahan dan lenyek hingga lembut dan gebu. Ketepikan.



Saya tak buat sos kentang putar tu, just amik air dari ayam bakar tu aje. Curah atas kentang putar tu. Enjoyyy.. mekasih kak Hana.


Pelengkap hidangan

15 comments:

  1. Wahhhh Izah...sana sini apam ngan ayam panggang! Buat Love terliur tengok tapi tak terbuat coz not feeling well right now :(

    Baru makan apam KakHana dan APSerai KakNor. Karang Love makan KR pulak sini..heheh! :D

    ReplyDelete
  2. ngeee

    semangat saya pon nak belajar buat juga

    ReplyDelete
  3. ayam panggang yg nih mmg top five my ayam panggang! perghhh! nampak no aku suker memanggang ayam! muahahahaaaa..... sedap kan kan kannnnnn... kamben pong suker! erkkkk.. apa motif?

    ReplyDelete
  4. kamben mana makan ayam tu.. kamben dah tak jd vegetarian ek.. hehe

    izah.. idup ayam panggang!! erkkk.. ayam dah panggang mana idup lg kan.. hehehe

    ReplyDelete
  5. makcikk....wat juga ayam panggang....sedapnya....
    mas pun dah perap ayam untuk dibakar esok...tak leh tahan tengok ayam panggang merata2....
    perhhh...ala2 westen makan ari ni, makcik sorang belasah berapa pinggan...he..he..

    ReplyDelete
  6. Salam Iza,
    Uwaaa menu istimewa tul dia arini...kan betul akak kata aritu...anak2 sihat,maknya pun bersilatlah kat dapur....tapi best...mmng sedap ayam panggang ni...akak pun pernah wat gak...berbaloi..

    ReplyDelete
  7. dapat kurasakan mmg sedap kalah kenny rogers...

    ReplyDelete
  8. Izah......amzingly tempting punyer recipe...rajin nye izah ni eik...ayu gak ni ternganga2 tengok ayam panggang tu.......

    ReplyDelete
  9. salam izah...
    sungguh menyelerakan ayam panggang ni. dah tak yah pergi kenny rogers pasni. jimat sikit :)

    ReplyDelete
  10. slm izah, samalah kita lepas tgk ayam serai Hana..terus je memanggang...akak suka resepi2 campak2 je..tapi sodappppp....

    ReplyDelete
  11. Huahahaa ... efficient sekali ya. Di rumah bisa lah, langsung di proses. Kalo saya di kantor, cuman bisa tahan air liur aje ... bikin iri ya. :)

    ReplyDelete
  12. love..
    oww tak sihat ye..jangan lupa makan obat ye..tak pe, kalau tak sihat kita BW je, kalau dah sihat nanti bersilat di dapur yee..hehe

    alinac lover..
    bagoss bagos...semnagt waja nak bersilat di dapur ek..

    kak hana..
    kamben mana makan ayam weh..bukan ke kamben herbovor ke..eh karnivor ke omnivor..kahkah..pakai bantai sebut je weh..lupo dah.. tapi ayam ni mmg meletop nyahh..

    kak nor..
    muahahaa.. buat lawak tauu

    mas..
    weii weii mana ada makan banyak pinggan..ai makan ala ala puteri segan2 gitu..wakakaa... tapi mas, memang best gilosss la.yg penting bebahan tu mesti cukup baru terasa semuanyaaa

    kak yatie..
    ai know..kak yatie musti dah buat punya...menu kak yatie ayam mana bulih dipisahkan..hehe

    aeinio..
    heheheh..maklom buat sendrik.puji sendrikk..ekekee

    ayu..
    lorr ternganga ye..meh kite suapkan meh..ekekee... tapi yg ayam ni no 1 best!!

    suzi..
    tu la pasai.. jimat duit tapi tak jimat tenaga lorr..hehee

    kak nor64..
    ha ah..dah tengok umah akak..fuhh dasat ayam nyerr

    DG.
    Tak pe DG.. balik dari kantor bbisa dibikin ayam nya..memang sedap bangat

    ReplyDelete
  13. manggang gak ye mekkkkkkk... hehehe

    ReplyDelete
  14. kak ana..
    mau tak manggang..ngencesss..hakhak

    ReplyDelete
  15. sedapppppp!!saya pun baru dapat pemanggang ajaib..tapi jenama idaman suri je la..saiz 30x22 rm48.50 je..ni tgh perap ayam..esok nk try!!harap2 sedap la..

    sy da follow izzah
    follow me k..
    herdiaryoflife.blogspot.com

    ReplyDelete