Assalamualaikum..
Alhamdulillah menjadi cubaan saya mengolah dari muffin labu kukus resepi DI SINI.
Saya oter sikit bagi lebih rasa labu dan lebih elok kegebuaannya.
Saya lebih prefer memanggilnya apam. Tapi apam tanpa yis.
Hasilnya memuaskan hati.
Gebu dan lembutt je.
Semuanya kurniaan dari Allah.
Hidangan petang anak2 dan bekalan ke sekolah untuk si Bais.
APAM LABU BERCHEESE
by: Izah
bahan:
180 gm tepung gandum
20 gm tepung beras
1 1/2 sk baking powder
100 gm gula
150 gm labu lecek
150 ml + 2 sb santan
50 gm butter
60 gm cream cheese
1 biji telur
Caranya:
Panaskan air kukusan.
Satukan kedua-dua tepung bersama baking powder dan gula dalam mangkuk.
Sebatikan.
Butter dan cream cheese dipukul sehingga sebati. Gunakan hand whisk.
Kemudian masukkan labu lecek, santan dan telur. Gaul2 sikit kemudian di kisar di dalam blender.
Bahan2 blend tadi tuangkan ke dalam adunan tepung.
Kacaau sebati.
Jika adunan agak kental boleh tambahkan beberapa sudu besar santan.
Pastikan air kukusan sudah menggelegak.
Kemudian kukus adunan apam di dalam bekas kecil kecil bersize lompang.
Kukus dlam 10 minit.
Sedia dinikmati.
salam izah - mala baru sekali buat apam labu tapi tanpa cheese la ... mmg gebu. suka tengok kaler kuning yg diraja
ReplyDeletehttp://alamroon.blogspot.com/2011/03/apam-labu.html
megapam juga ye...betul bg akk pun sam akalau di kukus mesti nak pangil gelaran apam...Izah dpt byk ketul jugak tu....menarik le warna kuning apam ni....rupa pun cantik tesenyum mekar
ReplyDeletemala..
ReplyDeletesaya dah buat jugak apam tu. apam beryis. tapi yang ni tak de yis. just mix dan kukus.
kak shiel.a.
boleh tahan banyaknyer. boleh dibuat minum petang dn breakfast tuk esok hari nyer. buat keck2 bekas lompang. ;-)
memang tak sempat lapar kalu dok umah Ijah ni, kannn. Sedapnya.. bilalah akak nak try
ReplyDeleteasyik bercheese je skang kuih2 akak nie. terliur kite. warna dy menarik betol.
ReplyDeletesinggah nak minum petang ni...
ReplyDeletesalam izahhhhh........
ReplyDeleterindu giler nak terjah rumah izah ni.. merempit kejap lepaskan rindu.. baru je IT man siap installed akak punya pc baru... soooo.. blehlah BW.. hihihiiiii.... ehh!
wow!! kuning diraja... kuning bersiooo.. kata org Tganu... gulai telor td pun kuning.. apam pun kuninggg... waa... ceria sunggup warnanya.. elok gebus apamnya yer..
Cantik nya apam itiew...very well done..warna dia cabtik sangat...mama belum pernah tengok apam warna kuning..gebus gitu..
ReplyDeletePandai Izah create resipi yer...nampak berseri2 kunennya dan gebussss sgt...ahai sukeeeee
ReplyDeleteClever girl hehe.. nampak macam sedap gitu.. :o)
ReplyDeletealahai comeiiinya apam labu tu...
ReplyDeletemyala2 color kuning tu...mekar staman
cantiknya apam tu...molek mekarnya. Warna pun menarik. Nanti bolehlah cuba...tq share resepi...
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteizah..1stly,pitam aku tengok gulai lomak tolo itik tu..konpem sodap tu ha..jeles den tak dapek nak makan..haha
ReplyDelete2nd..ghajinnya la siap letak cheese bagai ni..aku mmg suka kalau labu dibuat kuih, ni pun ade lg 1/2 biji harus ku kerjain..
Assalamualaikum Izah..
ReplyDeleteWowwwww...Cunnya Apam Labu Bercheese Ni...
Kuning Berseri-seri...
Mekar Sejambak Pulak Tu...Hehehe
Kak Lin Minta Izin Copy Resepi Yer:)
Masyaallah gebuznya....calor tu mencairkan jiwa raga ku...
ReplyDeleteMesti enak apam ni Izah, akak sukee mende2 yg berasakan labu ni..
ReplyDeletesalam kak izah..wah sedapnya apam.ada cheese pulak tue.mmg sedap!
ReplyDeleteadoyaiiii petang2 ni tngk apam labu berkeju yg sungguh gebuuu....mekar2 plk tu...sedapnya kalau dpt rasa..akak mmng suka apam ni, tapi tulah ikut mood nak membuatnya..kalau dah pegang kukus tu asyik nak mengukus je..kalau tak, jejemputlah jawabnya...sbb mudah...he3..
ReplyDeletesalam izah...
ReplyDeletem'narik sungguh warna kuning apam ni.
t'rasa nk m'cuba sbb kt umah ade labu yg bli x msak2 lg tu..hehe
nk tnye skit klau kite x guna cream cheese tu ok x rase nye?
Salam kunjung ke sini...cantiknya tengok apam tu...ditambah ada cheese mesti lembut...nanti jemput singgah ye...
ReplyDeleteizah, weiiii cantiknya apam labu tu... kening diraja dan kembang mekar setaman ....
ReplyDeleteunik...
ReplyDeletemekar spt bunga cantik! suka kalau yg kite msk menjadi kan Izah..
ReplyDeleteApam labu lagi bercheese fuyoo!!
Izah kalau bg muffin kat dia mmg sambil pejam mata je boleh terus jadi gebus. hehe.. sedapla zah! tp labu tgh mahal skrg. tunggu musim pnas sikit baru murah. :D
ReplyDeleteSalam Kak Izah..gue udah jatuh cinta sama ni apam labu bercheese..memang sedap betul ni..tengok pun suka sangat..ambik dua..
ReplyDelete@Sari Yusa Ibrahim
ReplyDeletehehe kak sari.. a ah ek. asik tunjuk makan je mcm tak sempat nak lapor. tak jugak gitu kak, ada jugak menu lama2 baru nk tayang. ada jugak hanya buat tuk anak2 je. budak2 ni klau lapar, jadi mcm anak burung la. mencicit je..;-)
@Atie iskandar
ReplyDeletehuhuuh.. akak nak ngabiskan cream chese 1/2 kg yg nak expired minggu ni la atie. ;-)
@IeRA
ReplyDeletesila sila.. makan apam dengan kopi. sedap kan
@IeRA
ReplyDeletesila sila.. makan apam dengan kopi. sedap kan
@MaDiHaA a.k.a Ratna
ReplyDeletewah pc baru dh boleh guna. best best.. mesti lajuuu je speed dia kan. a ah la kak madihaa bagitau baru saya perasan. asyik kuning je kn
@Mama Ann
ReplyDeletemama.. saya banyak gak koleksi apam kuning ni. ada 3 atau 4.. sebab guna labu dan keledek oren. sukee sangat.. selain lembut gebu, warne dia pun cantik
@Gee®
ReplyDeletetak pandai pun kak gee.. saya olah je ikut resepi lama2.. semuanya Allah yang bagi idea tu kan.. alhamdulillah. boleh dishare bila menjadi. kalau tak jadi senyap2 gonyeh kuih tak jadi sornag2. haha
@Rima
ReplyDeletesedap kak rima. cume more tu rasa labu la, cheese tu tak brpa nak rasa. lite2 je
@Qasey Honey
ReplyDeletetu la.. saya memang suke buat kuih guna labu. kaler dia nampak mewah n mmg cantik gitu kan :-)
@Kamalia
ReplyDeletehuiiihh mmg mabeles lia telur itik tu. tapi amals nak kata banyak, kesian kat ko dikejauhan nun, hehe..
tu la, aku nak peraabih cream cheese yang nak expired ni. letak je la mana2 kuih. gasak situ. asik mencheese je kan. hehe
@LinRosly
ReplyDeletekalau kak lin tak mau buat letak cheese, boleh je buat ikut resepi muffin labu kukus tu. mmg saya suke jugak. cume nak kena pandai ejas santan. sebab kengkadang ada jugak jenis labu yang cair sikit, yang kental sikit.. so nak ejas sikit cecair bagi adunan tak kental.
@Ucu Faridah
ReplyDeletesaya memang suke apam labu atau muffin labu kak. warne dia memang cantik
@Rohah
ReplyDeletesedapkak. anak2 saya duk berulang alik masuk dapur amik apam ni. maklum pengukus kecik kene kukus sikit2. jadinya baru lepas kukus tu berebut2 diorg mkan. ;-)
@nonierahman
ReplyDeletenonie.. masih kuat ke rasa labu lagi.. chesee tu rasa lite2 je. hujung lidah je. hehe
@Yatie
ReplyDeletehihi.. akk pernh cube muffin labu kukus tu tak? lbih kurg je, cume sya masukkan cheese. betul la kak... jemput lagi senang kn. hihi
@umi fatihah maisarah
ReplyDeleteboleh.. tak guna cream chese tu pun sedp. boleh klik terus pda resepi ori tu. tak de cheese pun. cume klu adunan tu nanti kental sangat, leh tambah kan lagi santan. takut keras lak apam. ;-)
@leen
ReplyDeleteinsyaAllah.. saya menysuul..
memang lembut elok. esoknya masih elok kelembutannya. tapi tak de la selembut masa keluar dari kukusan kan
@Kak Rose
ReplyDeletea ah.. labu bila dibuat apam memanng cantikkan. kalau nak buat, letak dlm bekas mini. mmg cantik kejadiannya
@faa.rosli
ReplyDelete;-)
@Mama Hawa/Mama Nani
ReplyDeletesaya nak habiskan crimchese mama... tu yang masuk2 kan je dlm maskaan tu. alhamdulillah menjadi. cume cheesenyer tu rasa lite2 jela
Waaaah!!! Ada apam labu bercheese ... Comel n cantik warnanya... X perna lg makan nie.. Kalau apam labu tu perna makan tp yg ada bubuh cheese nie x perna lg... Menarik...
ReplyDelete