Assalamualaikum..
Bagi penggemar gulai lemak macam saya ni, gulai ni terrbaik.
Diserikan pulak dengan belimbing buluh tu, manyakkk sedap.
Sebelum ni, tak terbuka hati nak makan belimbing tu kalau mak masukkan dalam gulai.
Tapi bila merasa gulai lemak air tangan kak Anim pada tahun lepas, hati banyak open.
Ditambahkan pula en suami yang suke kan belimbing masak lemak gitu.
*fakta yang baru je discover oleh bini dia lepas makan gulai lemak kak Anim*
Hehehe..
Bila ternampak 'makcik sayur tanam sendiri' berjual kat masjid baru2 ni, cepat2 terpa.
Ada pulak telur itik.. tepandang lak belimbing buluh.. rezeki nk makan gulai lomaakk.
Mak haiiii... sedap benor. Pueh hati..
Resepi saya ikut sebijik2 dari kak Anim kecuali tang kepedasannya tu.
Mak kata, kalau gulai gini kurangkan pedas pun tak pe nanti kemanisan nyer hilang.
Macam jenis2 ikan jugak.
Kalau ikan isi manis, jagn buat pedas2 sangat gulai lemaknya.
Tapi kalau jenis ikan hanyir kena buat pedas2.
Err.. ini jenis gulai lemak orng Pahang tau kak nim. Hehe
Maklom.. orang Pahang tak pekat sangat kuahnya.
Yang pasti so far, gulai lemak air tangan orang rembau TERBAIKKK.
Sejujurnya tau.
GULAI LEMAK TELUR ITIK
resepi: kak Anim
*Izah buat half dari resepi ni
bahan-bahan
10 biji telur itik
cili api blend 1senduk.
santan segar 1/2 kg atau santan dari 2 biji kelapa
Jika menggunakan santan segar tambah dengan 2 cawan air
sebelum campurkan dengan 2 cawan air asingkan dulu santan 1/2 cawan sebagai pati
garam secukup rasa
utk manis
tumbuk sedikit ikan bilis dan 3 ulas bwg merah
perencahnya boleh letak belimbing buloh,daun kunyit,kulit buah rambai,bacang dll.
cara
sediakan periuk
masukkan santan dan air dgn bahan tumbuk dan juga garam
kacau hingga mendidih
masukn belimbing yg sudah dititik2 sedikit
kacau hingga masak kuah
pecahkan telur perlahan2 dlm mangkuk berasingan(ini utk mengelakkan ada telur yg busuk)
jgn sampai kuningnya pecah jika mahu telur itu kelihatan bulat
dah masukn telur ke dalam periuk berisi santan
jgn di kacau.ini utk memastikan kuning telur berada dlm keadaan baik.
kecilkan api dan biar mendidih perlahan.
masukkan pati
kacau perlahan2 dan bila kuning telur sudah masak besarkan api,kacau sebentar,tutup api dan sedia untuk di hidangkan.
suke le sangat lemak telur itik ni...ada pulak belimbing buluh ni....errmmm...makan x toleh lagi. tapi tangan ni kalau buat gulai pecah telur mcm ni....mesti telut x molat mcm tu...mesti ada yang hancur even x kacau pong...
ReplyDeleteomakkkkk...
ReplyDeletepagi2 tayang gulai lomak..
last sekali akak makan, masa kenduri arwah di rumah kak erna dua minggu lepas..fav abg tapa..kalau family kak erna semua tau rahsia ni..setiap kali kenduri sesiapa yg buat gulai lomak ni mesti sound2 kat telinga abg tapa..
*psst..
pa,hari ni ado gulai tolur..
haha cenggitu le bunyi soundtrack tu jah..
bak sini dua biji gulai tolur..nak makan dgn nasi sojuk dgn ikan masin sepat...huhu..
eh!kalau kat sini gulai tolur itik kono buek podeh2 sobab nak hilangkan hanyir...
Alahai izah...
ReplyDeleteterliur-liur dah mas tgk gulai telor itik tu. Lg tak boleh tahan dgn belimbing buluh tu. Rasa dh kat tekak ni lemak2 telur, pedas2 cili padi n masam2 belimbing buluh. Tolong hulur semangkuk boleh huhuhu....
pueh hati kn mkn gulai lomak blimbing ni...da x pandang lauk lain (w/pon lauk tu jer yg adooo)... sodap eee kalo gigit2 blimbing tuhh...
ReplyDelete@ummiakid-lily
ReplyDeletealhamdulillah elok telur ni. takut gak pecah. tapi bila diam kan kejap, ikut cara kak anim tu.. elok tak pecah.mmg.. dpat makan gini, laju je tangan menyuapkan. hehe
@anymz
ReplyDeleteoooo memang gemar sungguh tu. sampai sedara2 tahu tu, memng makan tak toleh la kalau dpt gulai gini kan. sedap betul laaaa.. habiskan gulai ni hingga ketitisan kuah yg terakhir. hehehe..
eh ye ke kak. sesaja suka hati je kan. mak ada pesan gitu, tapi tak pasti kalau gulai telur ni kategori mana. hahah nanti kena saman saya ngan mak ni kalau baca kenyataan ni. saya buat pedas jugak, tapi tidak ler peeedasss sangat.
@Mas
ReplyDeletetu la.. semua rasa, lemak manis, masam2 ngan pedas2.. fuh.. dah habis mas.. licin sehingga ketitisan akhir. hehe
Assalamualaikum Izah,
ReplyDeletesedapnya kak Nur tengok gulai telur itik tu...kecur sekejap...dh lama tk masak lauk lemak cili api...budak2 ni bukan nya boleh tahan pedas..ni fav org noghori tau!!!
Assalamualaikum izah..
ReplyDeletewah gulai lemak telur itik tu mmg nampak menyelerakan ... ada lg bubuh belimbing buloh... terliur akak tgk... sedapnya...
Aww!! k.gee suka masak lemak telor itik... MIL ada bela itik dan selalu buat masak gini... mmg sedap makan ngan kicap... heee
ReplyDeletemenitis air liur, sedapnya, tetiba teringat bulan puasa pulak sebab selalu makan gulai lemak telur masin
ReplyDeleteada kena mengena ke hehe, tapi bestkan, tak pecah pun telur dia, elok je
Betul-betul menyelerakan...
ReplyDeleteaduhh!! mengacam tul...tenguk pagi2 ni terasa lapar lak...tak leh jadi ni,kena cari telur itik..nak caritelur..nak cari telur..^_^ zila66
ReplyDeleteWah IZah.. makan ngan nasi panas2 berpoluh2 makan he he he SK suker makan lauk gulai telur.. cantik jek telur tu tak hancur..
ReplyDeleteAssalamualaikum Izah Syg...
ReplyDeleteDah lama Kak Lin x masak telur itik masak lemak ni...mesti masa makan x ingat Kak Lin..hehehe
as-salam Izah
ReplyDeletesedapnye Izah Gulai Lemak Telur Itik tu..Ady mmg suka dgn telur itik..tapi kat kota singa ni tak dibenarkan menjual telur itik...sedap gulai lemak tu mkn dgn sambal belacan..
salam izzah
ReplyDeletemelihat telur itik possing dengan belimbing buluh dalam mangkuk tu...memang tak tahan. Lauk ini kegemaran seisi rumah akak :))
tapi akak tak letak bawang merah, guna kunyit dan cili api je :)
Salam izah...
ReplyDeletemenu kegemaran tiap kali bulan posa... tapi asyik beli jelah
meh sini semangkuk izah....kuah je pon xpe....nasi dh siap2 boh kicap...sambal blacan jap g nk tumbuk!
ReplyDelete@mimie
ReplyDeleteAkak nanti jgn lupa pos skit belimbing akaknya. Hehehe.. Mmg manyaaak sedap. Berbaloi tahap maksimum kalau mkn gulai lomak cukup sipat mcm ni. :-)
@Nuridah
ReplyDeleteTu la kak nur, mmg lauk ni mak ngan ayahnya aje yang layan. Anak2 saya gorengkan aje dadar telur itik tu. Sukaa diorang makan. Hanyir pun tidak
@Diana @ Melley Mey
ReplyDeleteWaalaikumussalam warahmatullah
Kak diana pandai makan belimbing buluh jugak ye kak. Aduhh mmg sedap layan lauk gini skali skala. Mcm tringat2 je kesedapnnya tu.. :-)
@Gee®
ReplyDeleteWiii bestnya kak gee. Slalu makan free telur itik la ek. Dulu abg ipor saya ada bela gak itik ni. Mmg puas makan telurnya.. Tapi tak larat nk membelanya. Last2 buat kenduri itik sembelih je smua. Hehe
@Tina Othman
ReplyDeleteAlhamdulillah.. Elok je tina tak pecah. Telurnya pun besoo je. Sebijik makan pun dh kenyang. Ikut cara kak anim tu mmg elok kejadian telurnya. Eh sedapnya telur asin kan
@rahel
ReplyDeleteMemang rahel. Simple tapi membuka selera seluas2nya. :-)
@Anonymous
ReplyDeleteKak zila... Selamat mencari telur.. Kiki.. Kalu tak jumpa bantai jela ngan telur itik.. Pasrah.. Kiki.. Kalau mak saya suka buat guna telur ayam kampung. Ayam kg kejun sikit telurnya. Tak pecah
@HALAMANKU
ReplyDeleteMemang erma.. Pulak lawan ngan sambal tempoyak, makan time hangat2 tengahari kan. Fuhh teringat kat kampung la pulak ma. Hehe.. Ye erma elok telur tu. Bila pecahkan dlm mangkuk lain n letak slow2 dlm periuk. Alhamdulillah elok xpecah
@LinRosly
ReplyDeleteHaha jangankan kak lin, somi nak tambah nasi pun tak sedar. Biasa nasi sikit kita lawa tambah lagi, tapi bila dpt lauk gini laju je layan pinggan sendiri. Ehe
@ady
ReplyDeleteWaalaikumussalam..
Ooo baru tahu tak boleh dijual. Kenapa ye? Beza banyak ngan telur ayam ye? Hmm tak pe, kalau nk try makan boleh buat guna telur biasa,
@kasihredha
ReplyDeleteKalau ikutkan style pahang mmg letak. Tapi nak ikut style org negori. Tengok resepi kak anim ni ada letak bwg, so saya ikut jela kak. Nanti nak try jugak gulai yg tak letak bwg tu. Pasti kena buat pekat2 gitu kan :-)
@IeRA
ReplyDeleteIera nanti kalau ada peluang dan ruang harus cuba air tangan sendiri ni. Hehe.. Kalau menjadi seronokk sangat. Pulak2 tengok org tesayang makan kan :-)
@ummiaisyah
ReplyDeleteHuhuhu.. Licin himgga titisan terakhir koo. Hahaa
selalu msk lauk ni kosong saja. bila nmpk kak cikcek masak letak belimbing curious nak cuba. ok jugak rasa dia letak belimbing buluh :-) http://alamroon.blogspot.com/2011/07/masak-lemak-cili-api-telur-itik.html
ReplyDeletemeh bagi akak rasa sikit Izah, kuahnya pun jadi lerrrrr...terliur bebenorlah...
ReplyDeleteKite pun nk tumpang semangkok ngan Yatie.. terliuq tgk lemak telur ngan belimbing yum3x
ReplyDeleteSalam Izah...Teringinlah nak cuba resipi ni..kebetulan semalam gi Pasar Tani ada jual telur itik, cumanya tak beli belimbing buluh jeee..kena cari ni....CnP dulu resipi ni...
ReplyDeleteMemang xletak serai ye
ReplyDelete