Tuesday, March 29, 2011

Soft Honey Bun (eggless)


Assalamualaikum..

Sesambil membuat belang2 kek pisang tu, sesambil mesin menguli roti honey ni. Tak de taruk telur, tapi tetap lembut dan rasa kerotiannya. Sedap..macam kapas jugek. Kalau kata cam kapas nikan, maknanya roti tu memang lembut, gebu dan ringan. Berbanding dengan roti kak Nor, buat sapa yang pernah terai roti tu, lain sikit texturenya. Roti kak Nor tu bagi saya lembut, gebu, basah basah dan texture penuh *kata hubby tak banyak lubang angin. Yang tu all time feberet! Tapi roti yang saya describe kan sebagai kapas ni, roti dia sangat ringan, lembut dan kalau sekali makan macam tak cukup 3 ketul. Kalau nak tau beza kena try buat ye.



Terima kasih kepada Ros Jintanmanis yang berkongsi resepi roti simple tapi sedap ni. Saya jumpa resepi ni masa melangut kat rumah kak Hana. So terima kasih buat keduanya.



SOFT HONEY BUN
sumber: Ros dan kak Hana

Bahan-bahan

250g tepung roti
11/2 sudu kecil dry yis
2 sudu besar marjerin@butter@shortening
1 sudu besar susu tepung
2 sudu besar madu - hana lebihkan sket
150ml susu segar @ air suam
2 sudu besar water roux
1/2 sudu kecil garam

Cara-cara

Cara jika Menggunakan Tangan

1. Satukan tepung roti ,marjerin dan garam di dalam bekas adunan dan buat lubang ditengah.

2. Kemudian masukkan susu segar, madu, water roux, di dalam tepung dan uli rata hingga menjadi doh. Pastikan doh lembut dan elastik, kemudian letak didalam bekas dan tutup dengan plastik wrap. Perap 45 minit hingga doh menjadi dua kali ganda.

Cara BreadMaker

1.Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker, pilih menu dough dan tunggu sampai siap.

2. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara. Uli 5 minit, kemudian bahagi doh pada 12 bahagian kecil dan letakkan dalam acuan petak dan biarkan naik dua kali ganda lebih kurang 45 minit hingga satu jam.

3. Bakar dalam oven pada suhu 180C ke 170C selama 22 – 25 minit. Gliss mentega pada permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven dan sejukkan atas redai, Simpan roti dalam bekas kedap udara untuk mengekalkan kelembutan roti, bun ini akan sentiasa lembut walaupun setelah dua hari.


Saya intikan dengan kaya homemade. Sedap..tak de rasa hanyir lagsung masa makan roti berkaya ni.



25 comments:

  1. ehhh...aku dah buat ke belum roti ni..
    lupa lak..he..he...
    memang gebu jer roti tu..
    aku pun meroti gak tau...he..he..

    ReplyDelete
  2. izah,

    water roux tu normally izah simpan dalam peti for how long? teringin nak buat roti ni.. sebab nampak sungguh menggiurkan :D

    ReplyDelete
  3. selalu dok geram nengok roti izah... bila la nak rajin meroti ni.

    ReplyDelete
  4. pandai sangat la izah meroti..

    ReplyDelete
  5. Akak gebu la roti akak nih,pstt nak tanya nih,akak slalu beli tpung roti n stok bhan yg lain byk mana kak..Hehe..Meh wak lari roti gebus gebas seketoi sambil zasss..

    ReplyDelete
  6. rajin sungguh ko izah..
    hmmm.. aku jugak la yg x meroti2 lagi iskk....iskk...

    dok cari tepung istimewa tu x jumpe2 heheheh.....

    ReplyDelete
  7. nak roti 4 ketul.... cicah ngan neslo cedap ni....

    ReplyDelete
  8. Gebusnya roti Izzah ni..inti kaya pulak tu...sedapnya tmabah2 baru keluar oven....panas..fresh sedap dimakan.
    tengok kek belang kat bawah tu, cantik belangnya...macam diukur-ukur...jaraknya tu..

    ReplyDelete
  9. alamak.. semput2. duk kejar2, x terkejar.. nk kejar roti kak mas lagik.. huhu.. penat sih tangan xde BM nih.. kene slow2 goda cik abg beli BM pulok. tunggu gaji bln depan. kui kui

    ReplyDelete
  10. huhuhuuuuu Bm tak dak kena uli lagi laaa kalu nak buat jelesss nya dakussss..gebusss rotimussss adusss adusssss...

    ReplyDelete
  11. Izah ni suke tau... tiap kali tengok awak meroti, tiap kali tulah angin datang rasa cam nak beli bread maker.... bile nk beli betul ni? :D

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum...
    Tak mau komen apa.

    ReplyDelete
  13. wahh ni yg buat kita teruja nk buat juga ni...byk dh list roti tak abis buat lagi tambah list baru pula ni..masuk list jugalah...hehe

    ReplyDelete
  14. Izah..terserlah kelembutan & kegebuannya...!!!

    ReplyDelete
  15. izah, boleh jd juri masakan la... hahaha...sbb apa tau, describe psl makanan tu punya la details. terlopong kejap hakak tau! terus rasa nak cuba....tp kena tggu rajin ler dulu...hehehe

    ReplyDelete
  16. salam kak izah, trima kaseh sudi cuba resepi ros ni ya kak, ros lama tak buat ni, gebus sungguh roti akak tu..nak sikit buleh?

    ReplyDelete
  17. wah!!!rajin sungguh akak ni...nampak gebu roti tu. saya tak pernah try lagi buat roti, xde breadmaker..tringin juga nak buat....=(

    ReplyDelete
  18. Nampak gebu dan lembut je roti Izah buat ni...kak cek pun lama dah tak buat2 roti ni....mintak sikit kat Izahla....ada lagi ke untuk kak cek....he he...

    ReplyDelete
  19. waa...sekali buat terus jadik..alhamdulillah..tq..utk resipi...

    ReplyDelete
  20. SAlam Izah... terlambat datang.. maaflah latelyni bz x sempat BW.. Izah.. memang nampak gebus n lembut roti tu..

    ReplyDelete
  21. ~ bestnye..nak try la..tp sye jrg jdi lembut napew erh ???

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum Izah...

    Bila agaknya Kak Lin nak mulakan meroti...tak beli pun lagi mixer utk roti..nak uli pakai tangan x larat...hahahaha

    ReplyDelete
  23. aku x try lg resepi nih..nk try resepi kak nor dulu..err,bila aku nak nguli nih?adehh

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum Izah... Bila agaknya Kak Lin nak mulakan meroti...tak beli pun lagi mixer utk roti..nak uli pakai tangan x larat...hahahaha

    ReplyDelete