Assalamualaikum..
Alhamdulillah berkesempatan lagi kita bersua di pagi selasa ini. Rasa-rasa macam urusan kerja rumah ni tak habis-habis kan. Sebagai suri rumah sepenuh masa ni, bukan lah kerja bersenang lenang. Tetiba terimbau balik masa saya buat keputusan untuk berhenti bekerja dulu. Suami, menyokong penuh, asalkan tahu bersyukur dan bersabar. Memang prinsip suami saya, isteri tempatnya di rumah. Sebelum khawin pun, suami ada sarankan yang saya duduk di rumah saja. Masa tu kan, mau tak melenting. Rasa macam tak masuk akal nak duduk rumah jadi suri sepenuh masa. Dah belajo susah2, takkan duk rumah. Tak merasa pun duit sendrik. Masa tu saranan tu bagaikan angin lalu je.Heee.. Tapi bila bekerja, dan berumahtangga.. perspektif saya pada kemanisan sebenar berumah tangga dah terbalik. Saya tak dapat memberi komitmen sepenuhnya terhadap kedua2 bidang. Pada pendapat saya ler. Mungkin dalam kerjaya, saya masih junior dan sangat memerlukan masa untuk adapt dengan kerja dan orang2 sekeliling yang terlibat. Juga saya dibebankan dengan kerja yang bukan setaraf kejunior an saya. Saya kena berdeal dengan orang2 yang berganda2 umur dari saya. Kalau pergi court, slalu rasa saya dipijak pijak dan diketawakan. Haha sana haha sini. Dan haha sendiri. Sangat tidak sanggup dikenangkan saat itu, bila orang lawanan kita itu semua sebaya dengan bos kita. Adakah anda sanggup? Haha... sudaaaaaahhh..apa aku membebel ni? Adakah anda sekarang mengalami tuesday blues? Lalalaa... dah dah.. Ada jugak orang baling piyuk karang. Tapikan kat sini nak tabik la dengan hakak hakak yang memegang tanggungjawab besar dan banyak dalam kerjaya dan mampu menguruskan rumahtangga dengan sempurna sekali. Standing ovation!!!
Berbalik pada gambo kek pusing2 berpinau pinau ni. Kek ni jatuh cinta pandangan pertama kat kek dalam blog kak Ita. Sangat cantik menarik kau memang the bom. Dan tengok lah hasil kek dari tangan saya lak. Cantik tak? Cantik kan. Alaa..nak prasan kat blog sendrik..ada aku kesah.. hikhik.. gasak.. Kak Ita kata amik dari blog Nieza. So kedua2 gadis jelita, izinkan gadis di sini menepek resepi kat blog ni pulak ye. I lebiuu..
MARBLE CHOCOLATE BANANA CAKE
By: Chef Zubaidah
Sumber: Nieza dan kak Azlita Aziz
250 gm pisang dilecek
250g tepung kek * saya guna gandum ayak 3 kali
1st baking powder
200g gula castor
6 biji telur
1 sb ovellette
2 sb susu pekat manis
50 g fresh milk atau susu cair
90 g minyak
1 sb choc emulco* saya ganti 1 sudu besar serbuk koko bancuh ngan sikit air panas untuk menjadikan pes
1 sk esen pisang
Caranya:
Leser loyang berukuran 10 x 10 inc dgn butter dan alaskan tapaknyer dgn kertas minyak.
Panaskan oven 170C.
Lenyek atau kisar pisang dan esen pisang hingga halus. Ketepikan
Satukan semua bahan dalam mixer kecuali:
minyak
choc emulco
pisang
esen pisang
dan pukul dgn kelajuan max hingga adunan pekat dan gebu. Masukkan pisang dan putar lagi dgn kelajuan perlahan hingga semuanyer sebati.
Masukkan minyak dan gaul dgn spatula hingga adunan rata dan sebati.
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
1 bahagian diletakkan choc emulco dan satu bahagian dibiarkan pada warna asal.
Masukkan 3 sudu besar warna asal betul2 ditengah2 loyang. Kemudian tuang pula warna coco betul ditengah dan di atas warna putih sebanyak 3 sudu besar juga. Buat begini hingga 3/4 adunan kemudian buat pula dgn 2 sudu besar dan akhir sekali 1 sudu.
Kemudian bakar pada suhu 170 C selama 1 jam atau sehingga masak.
nota: Kek ni sangat moist dan gebu yang sesangat gebu. Saya buat half dari resepi dan dapat sebuku besar. Disarankan untuk cuba setengah dari resepi. Tapi untuk kenduri kendara ke lehla buat satu adunan.
izah,
ReplyDeleteidea yg bagus! kejap lagi akak akan buat marble pisang jugak, but maybe with a different recipe. tak tau kenapa, akak tak suka guna ovalette or any additive to cake. hari tu ada baca dalam net, that it can lead to cancer, wallahualam. thx izah! :D
Assalam kak ijah,wah cantik la belang akak,terletak jer susunannya..jeles toi nengoknyer..Pstt kat cni arini mogok gantung koli,sesekali nak majuk,hahaha..
ReplyDeletemakcik setengah...kasi aku sikit kek tu.....
ReplyDeletecantik la belang2 tu...dah macam zebra....he..he...
@Sizuka
ReplyDeleteye ke kak..ada jugak terbaca yang dalam roti tu pun boleh membawa cancer gakkan..ishh bahay atul neh..
@Zaliedana
ReplyDeletewahh majuk lak..hahhaa..biasa la tu ct...mcm tak biasa lak mogok gitu kan..haha
@Mas
ReplyDeletehahahhaa.. oo pulang paku serpih yee...hahaha.. ye la weh separuh pun banyak tau mas. aku buat ni pun setengah buku aku bagi abang bawak opis
akak rasa maybe ada betulnya kot. kalau izah tengok recipes from jamie, nigella, martha stewart or any mat saleh nya recipe, memang takde additive. tapi ada difference tak in taste kalau letak ovelette? sebab akak tak penah guna before
ReplyDeletenanti akak pun nk buat jugak lah kek ni. anak akak slalu minta akak buat kek marble mcm zebra ni..dia suka sb belang2 :D
ReplyDeleteshidah, i think ovelette or whatever additive ni nk buat cake tu more fluffier kan? errr nk substutue apa ye if tknk masukkan ovelette tu? emulsifier pun sama ke?
ReplyDeleteeh sorry zah, akak tumpang bertanya jugak :D
cantik marblenya, marbeles hehehe...
ReplyDeletezarin,
ReplyDeleteI tak sure, tapikan, according to k.yani of Kitchen guardian, dia pun try her best to letak any emulsifier or ovellete in cake. But some cakes, mcm sicilian orange cake, tak letak additive pun dah sedap sgt2. so i guess, it's ok kalau tak letak additive :)
sedap ni...teringat kalau makan panas2..
ReplyDeleteAssalamualaikum Izah,
ReplyDeletewah menangis nanti zebra tengok belang dier dah kena cekup ngan Izah...cantik, gebu dan yg pasti mmg sedap lah ada perisa pisang...yummylicious gitu kan?
@Sizuka
ReplyDeletebetul kata kak zarin tu..ovelete ni untuk fully dan ringan kan kek. memang sagat berbeza la kalau letak dan tak letak.lain la texture dengan kek sicilian oren tu..masa pukul kek tu pun dah ada bezanya. kalau tak letak pun rasanya sam je cume beza pada texture kot.dulu pun tak reti jugak nak guna menda alah ni, tapi once dah guna suke pulak pada kejadian kek.pas ni kena cari kek yang tak guna menda2 ni la kan.rasanya tak menjejaskan pun kan..
@zarin
ReplyDeletetu la kak, cantik betul kejadian belangnya.mungkin jugak sebab kek jenis yang berovelete kot.sebab adunan ni elok je campurannya tu..huhuhu.ha itu lah kak saya pernah tanya satu blog tu..adakah menda tu sama?belum cek lagi jawapannya..hehee.sapa sapa tau boleh kongsikan?
@StarAnise
ReplyDeletecantik kan..tu la..biasanya tak de la lawa gini kejadian belang2 nya tu
@Adzriel AB
ReplyDeletebetul tu.makan time suam suam .. tapi dah sejuk mkin sedap moist dan trasa kepisangannya tu
kak nuridah.. betul tu kak..sebab ada esen pisang lagi la best
ReplyDeleteMARBLEous.....gebu segebunyer. Jelous semua kuda2 belang... hehe
ReplyDeletesedap kan kek ni.. bila dah sejuk lagi sedap!
izah akak dulu pun cam tu bila HB suruh berenti kerja.. mau mcm org gila sekejap bila dok umah.. plk HB bawa pindah ke Desaru tpt jin bertendang dan putus segala hubungan dgn kwn2
Tp sekarang akak rasa seronok sebab dpt lihat anak2 membesar depan mata... klu anak berjaya akak rasa akak lah wanita yg paling berjaya.. hehe perasan la pulak...
kak itaa... betul tu.memula lagi la time berenti tu masa pregnant. mana ada sapa lagi kat rumah. bila ada anak baru la seronok tengok anak membesar depan mata.saya paham apa akak rasa tu kan..hihi
ReplyDeletesalam izah.. (arini ko jadi m'sian balik ;p)
ReplyDeletebest kan jadi fulltime housewife.. tgk anak2 membesar dpn mata.. lovely.. bile pulak turn aku ni uwaaaaaaaa.........
cantik la kek ko ni.. cer ko buat tutorial camne nak jadi berlapis2 designnyer tuh.. ala2 hasue buat tutorial cheesetart tu.. (senang aku nak print dan coba hehehehe)
cantiknya kek Izah ni..kemas je belangnya dan potongannya....akak ada setandan pisang ni..kejap lagi berderet2 menu pisang..kih2...akak mmng suka kek pisang ni..nak wat gaklah..
ReplyDeletecomelnye zebra dia...pandai izah memarble hehee
ReplyDeleteaku pun cam k yatie nih..ade setndan pisang yg nk masak..tp ban rajin jer x sama ngan kak yatie..hehe..
ReplyDeletecantik jer marble ko tuh..terpesona ku melihatnya..ms ni anak ko x naik lutut ek?ekeke..
bagus je jd suri rmhtangga ni kn..ilmu yg ko blaja tinggi2 tu pun bkn xleh guna lgsung..but,maybe 1 day nanti..masanya akn tiba..ko leh gunapakai ilmu2 tu..atau praktikkan aje kat dlm rumahtgga..hehe
Izah,
ReplyDeletenak buat malas, mintak sepotong je lah....
Izah, tetiba tengok belang2 choc hang ni...lemak2 moist...penyakit M dah dtg....minta vongkooooos lah zah oiiii:)
ReplyDeleteizah..pepagi buto tadi akak dh kua cari pisang...samada nak buat kek neh atau kek pisang hat kat umah ayu tuh...atau dedua pn akak belasah buat...hahaha...tamak haloba sguh laa..
ReplyDeleteIzah...jeles tgk belang2 kuda kek mu itu...tunggu akak buat belang2 rimau lak eh...hehehhee....
ReplyDeleteIzah, kalau diberi ruang dan kemampuan segala, mmg sonok duk rumah...tp jika ditambah dgn kekuatan, akak lebih suka kedua-duanya seiring sejalan...alhamdulillah...boleh laa...wpun x sama perfect, asalkan ahli keluarga x terabai dan kehidupan lebih mencabar dan rasa bersyukur bila ianya menjadikan akak lebih berdisiplin dan bangga dgn apa yg kita sumbangkan untuk rumahtangga dan orang2 di luar sana..syukur..
izah....cantilah belang2 kek tu. dah terjatuh cinta. kena pi cari pisang.
ReplyDeleteAkak pun mcmizah berhenti kerja masa pregnen anak pertama. Pindah dr JB ke Serdang. dah bersalin mcm susah nak tinggal anak dan nak cari penjaga yg sesuai...ditambah pula hubby akak pun jenis suka wife duk rumah je. Tapi tension juga awal2 tu sbb tekanan famili dah org sekeliling...belajar tinggi2 tapi tak kerja. tapi berbaloi rasanya kan? anak2 membesar depan mata. Byk baiknya...walau kadang2 dtg perasaan rendah diri bila tengok kwn2 dah berjaya dgn kerjaya masing2 hehehe. Syukur.
suka betul akak tgk kek yg belang2 gini... ada pisang plak tu... harus ler sedapp!
ReplyDeleteakak ada gak buat kek belang2 gini aritu.. cuma resepi lain sikitlah... entah bila tiba giliran dia enterprem... tunggu jelah.. hehe..
wauuuuuuu.. terpukau dgn keanggunan belang tu izah.. cantik sungguh..
ReplyDeletepernah gak wat apam berbelang tak lama dulu.. tapi tak brapa nak menjadi.. cuba belang2 je naik cantik.. ehehe.. suka la kek pisang berbelang coklat ni... nak gak cuba nanti.. thankss ya mak cik.. sbb sharing..
ReplyDeletecantiknya .... pandai izah buat yer... suka tgk...
ReplyDeleteassalamualaikum kak izah.. 2 thumbs up utk kek! =D
ReplyDeletetun dr zaman sekolah mmg cita2 jd surirumah. haha.. tp cita2 tu dtg dgn pakej tau, housewife+husband kaya.. muahaha.. teruk betol la pemikiran materialistik. siap kene sound ngan cikgu kaunseling lg sbb bgtau semuaorg pasal cita2 tu. hihi.. skrg ni duk umah seharian bosan la pulak, maybe sbb blm ada baby lagi kot. tp tun terikat ngan government, kene keje 10 thn agaknyer, sbb degree n master full scholarship. huhu.. iA rezeki husband lbh, blh gak jd surirumah. bahagia je bila pikir.. =)
@NADYA ANWAR
ReplyDeletenak tutorial? ngeh ngeh.. bila la tuu..ok ok..insyaAllah aku buat tutorial.dah buat tutor nanti pepandai la ank murid buat kerja rumah lak ye...hhe..
@Yatie
ReplyDeletewahhh setandannn..kompommm la berderet menu pisang kan.cekodok pisng best!! buat sarap kan
@ziey
ReplyDeletetu la..rasanya sebab adunan kek ni membantu la.sangat elok halus je.sebab tu cantik kejadian marblenya ni..
@HaSue
ReplyDeletesue.. apa lagi kelaur je la mcm2 menu pisang weh..pisang ni satu buah yang bagi aku sangat flexible kegunaannya kan.hehe..
tu la, marble aku menjadi sebab anak aku tido, tak de la bergayut kat lutut.hahaa.ampeh ko sue
@hazila
ReplyDeletedah abis pun.semua selesai kat opis abang..hehe
@Ayu Safieza
ReplyDeletetak bleh tak bleh.gi godek sendrik..mana leh bungkus2... aippp
@Mak Qis
ReplyDeleteakak buat je kak.. yang ni sedap.rasanya antara kek pisang yang the best lah..bagi saya la sebab esen pisang tu membantu kot
@Ummi
ReplyDeletebab displin mmg saya setuju.kalau kita memikir kan yang time kite limited rasanya mmg kita tak kan bertangguh kan..saya respect akak lah..hehe..
mekasih kak ummi.kek ni rasa cam sempoi2 je, bile dipotong tak sangka lawa lak kejadiannya
@Suzi
ReplyDeletewahhh saya ada kawan rupanya..eh sekarang kak suzi dah kerja kan? insyaAllah...memanfaatkan sepenuhnya masa dengan anak2 bila berumahtangga ni.tu la saya kata bila berumah tangga ni demand kesempurnaannya lagi lebih dari suami.betul tak kak?hehe
@MaDiHaA a.k.a Ratna
ReplyDeletewah wah..tak sabar nak tengok kek akak pulak yang berbelang2 tu. tapi kek pisang yang ini dlm kategori sedap ni
@K.Nor
ReplyDeletemekasih kak nor..jangan kepala pusing sudah ye kak nor.hehe
@JaSSNaNi
ReplyDeletetu la, leh try akak..bagi saya kek ni mmg best.hubby pun suke.rasanya saya lebihkan sikit minyak sebab tu rasanya lebih moist.
@Diana @ Melley Mey
ReplyDeletemekasih diana..boleh la bile tengok cara org buat marble ni.kita pun nak cuba jugakkan
@tun_telani
ReplyDeletewaalaikumussalam warahmatullah..
tunn.ko mengingatkan akak seorang kawan baik masa kat uia dulu. kawan akak tu slalu cakap kalau time nyembang dia nak jadi surirumah..kawin ngan org kaya.boleh rehat goyang kaki kilatkan kuku je.adehhh klakor betuii..tapi tun lagi hebatt..hehe..siap cikg pun tau.
pss akak pun biasiswa gomen jugak. wajib kroje 5 tahun.tapi dah gomen tak bagi kroje..boleh jadi alasan tak?hehe..
izah cantiknya..camana akak buat tak jadi cantik..
ReplyDeleteizah tunjuk la..cara sekali teringin nak buat cantik..baru lah boleh tayang kat sini..'ni kalau akak buat malu nak tayang..
makan aje sampai habis..tak cantik..
wow!! terpegun jap nengok kek mu itu zah.....cantik bangat belangan zebranya ni ..zebra lain mcm ni..zebra finland tak se cun mcm ni....hehehe btw tq sudi mencuba...amboi siap panggil gadis jelita lagi...haha kak ita betoi la jelita nieza ni mcm tong dh rupanya ni..tak tau bila nk diet asal tgk dapur org semua nk buat...hehe
ReplyDeleteIzah, cantiknya belang2 tu...dah pernah buat kek nih, mmg sedap!!!
ReplyDeletecantik sangat.....lebih cantik dari zebra yang ira tgk kat zoo tu.....
ReplyDelete