Tuesday, October 19, 2010

Ayam di Oriental kan


Assalamualaikum..

Ayam salut kuah oriental..boleh ek... Sebab teringat ingat lagi kesedapan sotong oriental yag dibuat hari tu, maka saya try pada ayam. Pun sangat sedap. Cuma tambah serai untuk aroma yang lebih lazat. Tak caya boleh cube!!

Bezanya, gorengkan ayam dahulu, kemudian masak kuahnya macam biasa. Mekasih buat tuan punya resepi yang mencipyanya dan kak madihaa dan kak nor tidak dilupa.


Nak tengok versi asalnya di sini.



AYAM ORIENTAL versi izah

Bahan2 
1/2 ekor ayam dipotong kecil-lumur kunyit garam
1 biji kentang dipotong baji

goreng ayam dan kentang sehingga masak, ketepikan.

sambal oriental:

1 tangkai daun kari 
5 ulas bwg merah ~ hiris 
3 ulas bwh putih ~ cincang 
garam & gula secukup rasa 
1 biji cili hijau ~ hiris (MaDiHaA tambah) 
1 batang serai- saya tambah

Bahan2 ini dicampur jadikan pes
2 s/b pes tom yam 
2 s/k rempah kari ikan 
1 1/2 s/b sos tiram 
2-3 sudu mkan sos cili-saya tambah
2 s/k sos ikan -tak letak
6 s/b air panas -saya lebihkan

Cara Menyediakan 
1. Panaskan minyak dan masukkan daun kari, bawang merah, bwg putih dan tumis hingga kekuningan. 
2. Campurkan bahan2 pes tadi dan gaul rata & biar lebih kurang 3 minit. 
3. Masukkan ayam goreng dan kentang dan cili hijau.. kacau rata. Masukkan garam (jika perlu) & gula & masak selama 5 minit atau sehingga ayam dan kentang mesra dengan sambal. Sedia utk dihidangkan.


3 comments:

  1. confem masuk list ni!! tapi sblm tu kena try dulu nih,bak ayam tu 2 ketul dgn nasi panas byk2,wahahhahaha....

    ReplyDelete
  2. nak masuk dlm list jugak... hu hu hu dah 2 hari x masak nasikni... malasnya!!!!

    ReplyDelete
  3. esok bleh buat ni...nampak sedap....makan ngan sambal belacan kak hana ...perhhh...terangat punya..masak ayam ni tak bleh pedas2...maklumla...anak2 mas ni manja sikit tekak tu...tak macam maknya...he..he..

    ReplyDelete