Monday, October 27, 2014

Kek Marble Susu


Assalamualaikum

 Kerinduan kadang kdang menerpa juga nak update blog, tapi apakan daya tak de napsu nak ngadap laptop. Ye memang rindu, pulak mngenang time sangat aktif berblog dulu. Rapat sama teman teman blogger. Share resepi, viruskan sesuatu resepi tanpa lupa utk menyebut empunya resepi samada blogger sendiri, atau dari resepi chef, atau dari emak pada blogger tersebut, atau kakak blogger atau resepi sepupu kepada kawan kepada emak kepada anak sedara blogger. hehe 

Seronok time tu. Betul betul terasa sesuatu kalau tak ngadap laptop dan "bertandang ke meja makan rumah orang"..  Tapi sekarang semua tu dah berkurangan.
Blogger yang aktif dulu makin kurang aktif, kebanyakkan masih  aktif di fb. Saya kurang sukakan fb. Entah kenapa... fb dulu saya rasa masih banyak santun nya,;.. masih tinggi rasa malunya.. tapi sekarang fb pun dah banyak laloknya. Walau masih banyak faedahnya tapi bila tak berfaedah lagi banyak dri berfaedah, saya jadi rimas. Ceh kunun!!. Hahhaa

Jom la makan kek marble sedap ni. Menjadi satu terapi untuk minda bila membuat kek. Walau dapur tunggang langgang, walau kain tak berlipat menggunung tinggi. walau lantai ruang tamu penuh biskut dan air tumpah, tetapi tak menghalang saya dari nak mengadunkan kek dan menjadi minum petang anak-anak. Tak lupa sebagai  bekal si abg Bais ke sekolah. Korang imejin rumah ai ker.. grrr

Kek marble susu ni mmg antara kek marble yg sedap. Jom tengok resepinya.


KEK MARBLE SUSU
resepi: Norzailina Nordin
smber: che mat


 Bahan-Bahannya :

250 g mentega (nak sedap guna mentega berkualiti tinggi)
230 g gula halus
2 camca teh ovallate
4 biji telur gred A
270 g tepung halus*
1 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
60 g susu pekat manis
2 camca besar serbuk koko
2 camca besar susu cair
1 camca teh coklat emulco

Cara membuatnya :-)
  1. Pukul mentega, ovallate dan gula halus hingga putih. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur. Masukkan susu pekat dan gaul rata.
  2. Perlahankan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata. Bahagi adunan kepada 2 bahagian yang sama banyak. Satu dibiarkan tanpa warna dan satu bahagian di campur dengan susu cair, serbuk koko dan coklat emulco. Gaul hingga sebati.
  3. Tuang secara berselang seli antara adunan tanpa warna dan adunan coklat dalam tin yang telah dilenser dengan mentega dan dasarnya dialas dengan kertas minyak. Kemudian buat beberapa pusingan dengan menggunakan chopstick.
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 30 - 35 minit. Sejukkan 5 minit sebelum dikeluarkan dari tin. Sejukkan sepenuhnya atas jaringan dan hias ikut suka..















9 comments:

  1. Bukan org nmpk pun berserak, kita2 je...

    ReplyDelete
  2. anna
    ko terasa ke. bagusss
    hahaha

    kak zana fahmi..
    ala..lama ner tak nampak akak kat sini. eceh mcm la saya slalu sangat ke sini kan. hehehe
    kite kite aje. hahah yang paham akan ngerti kak

    kak gee..
    miss u kak. thanks

    ReplyDelete
  3. I pon x habis lipat bj. tp kalau nak buat kek tu buat aje...lipat bj sehari 5 lai....ha..ha...ha

    ReplyDelete