Monday, August 25, 2014

Kek Gula Hangus


Assalamualaikum

Ehem ehem.. beraya lagi ke kome. Semalam jenjalan makan-makan ke rumah blogger glem Anna Qawina. Makan nasi kerabu kaww punya. Sedap n puas makan. Tak hengat.. hehe. Tq Ana kerana "menjemput". Hahaha. Dan seronok juga dapat memanjangkan ukhuwah dengan kak nurin sara.. Sara tu nama anaknya. Akak ni pun blogger juga. Banyak menu rumah akak. Perut kenyang nasi kerabu pun ku jamah semuanya. Sebab semua nya sedap. Hehe.

Kek gula hangus separuh bersarang. Sedap. Suka makan kek ni. Kalau separuh bersarang ni bukan la tak jadi cuma memang suka gini. Yang bersarang tu kenyal kenyal... yang xbersarang tu lembutt je. Anak anak pun suka. Makn suam suam sedap. Terima kasih tuan resepi yang sudi share resepi. Resepi yang dipanjangkan pasti pahala nya tetap berpanjangan. Seronok kan.. antara bekalan di akhirat nanti. Tiba-tiba saya teringat org yang berjaya ni sangat tidak lokek untuk memberi ilmu. InsyaAllah ramai yg mendoakannya. Alhamdulillah :-)



KEK GULA HANGUS
OLEH : Naz COSK @ovenkecil.blogspot.com
SUMBER RESEPI : Kak Halimah via blog Koleksi Resepi Diana


Bahan untuk gula hangus :


  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air panas
  • 2 sudu besar mentega
Cara :
  1. Gula digoreng dengan api sederhana besar.
  2. Bila gula dah agak cair, masukkan air panas (bab ni kena hati-hati sikit tau! Nanti dia meletop-letop).
  3. Masak hingga gula betul-betul larut.
  4. Kemudian masukkan mentega dan kacau hingga ia cair. Tutup api dan ketepikan.
Bahan untuk kek :
  • 4 biji telur
  • 1 cawan susu pekat manis
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil asen vanilla
Cara-cara :
  1. Pukul telur hingga kembang (warna telur menjadi pucat).
  2. Masukkan susu pekat manis dan pukul rata. Mulai step ni, boleh curah adunan ke dalam blender je kalau nak.
  3. Masukkan tepung dan soda bikarbonat yang diayak terdahulu sedikit demi sedikit.
  4. Tuangkan asen vanilla.
  5. Akhir sekali, masukkan gula hangus tadi. Perap adunan ini selama 3 hingga 4 jam (bertutup) untuk mendapatkan sarang yang cantik.
  6. Selepas 3 - 4 jam, warna bancuhan kek akak berubah. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang sesuai dan kacau agar tepung tak mendap.(Naz kacau adunan sebelum menuang ke dalam loyang).
  7. Bakar selama 1 jam pada suhu 160 C dengan api bawah sahaja. Kemudian balance terakhir 11 minit tu pula api atas dan bawah. 
NOTA :
~ Kek ni dah banyak kali Naz buat. Dari pengalaman membakarnya, selalunya masa membakar memang lebih daripada 1 jam(menggunakan oven Naz le). Bila cukup masa 1 jam, cuba goyangkan sedikit loyang. Sekiranya adunan kek kelihatan masih tidak masak iaitu masih bergoyang, tambah lagi waktu pembakaran. 
~ Boleh juga diuji dengan mencucukkan lidi ke dalam kek. Sekiranya lidi keluar bersih, maknanya kek telah masak. Sekiranya tidak, tambah lagi waktu pembakaran.
~ Naz juga pernah cuba mengukus kek ini. Hasilnya ia lebih lembab tapi rasanya memang berbeza dari yang dibakar. Nak tau apa perbezaannya, kenalah cuba.







14 comments:

  1. Salam kalo pakai tepung nek sendiri bley x?-fadzilah-

    ReplyDelete
  2. Xpasti pulak fadzilah.
    Sebab xpernah try.,maaf

    ReplyDelete
  3. nampak senang je kan...tp entah la bila ntah nak try ni?huhu

    ReplyDelete
  4. A'ah, nampak macam senang je..ingat nak try la masa pantang nanti..:)

    ReplyDelete
  5. For those who are new to the marketing industry, you may think that becoming
    a profitable marketer requires massive overhead investment.
    thus, in short if you wish for people to follow you, amplify your esteem and become a
    leader. By giving your presentation, calling prospects, distributing business card everywhere,
    you are unconsciously adopting what I call the hunter
    or seeker business model.

    Also visit my blog :: Magnetic Sponsoring online

    ReplyDelete
  6. Izah,

    kita pun baru buat hari selasa lepas.
    guna resepi ni la.

    hehehe..tapi tak penah kukus lagi.

    ReplyDelete
  7. terima kasih ya. saya pun nak try nanti. nampak sedap. terliur plak ni.

    ReplyDelete
  8. terima kasih atas perkongsian resepinya. Teringin na mencubanya.

    ReplyDelete
  9. Dah lama sgt x wat kek ni..
    Klu ada laju je masuk mulut..

    ReplyDelete
  10. Hellο, yeah thiѕ article iѕ really nice and I have learned lot of things from it гegarding blogging.
    thanks.

    ReplyDelete