Tuesday, October 28, 2014

Kuih Lapis Cendol


Assalamualaikum

Apa dah jadi dengan belog saya ni pun saya tak pasti. Bila Loading elok-elok dari izahmuffinlover tetiba boleh bertukar ke  neocounter. Ingat otromen ke boleh tukar2. Tensii makcik tensi.. Apsal kena kat belog orang yang cetek ilmu ni. Memang ampess tak tau la punca masalah. Agak - agak boleh ilang tak. Tapi cam tak la kronik sangat sebab bila browse guna enpone perkara ni tak jadi plak.

Apa khabar korang pagi dan hari ni. Alhamdulillah.. walau dimana korang berada dan walau besar mana masalah melanda , di doakan Allah sentiasa qabulkan doa doa kita hendaknya. Sekejap korang sekejap kita, nak kene tenyeh ngan cikgu bm kerr. Hehe. Kita ni kategori ok lagi, kalau tengok bahasa anak sedara gen Y sekarang lagi la, mak oii pening kepala. Ejaan tunggang langgang.. bahasa tunggang tonggek.. lantak korang la asal tahu batasan sudah. Kalau dah langgor batasan meh sini mak nak tenyeh.

Kuih lapis cendol ni resepi saya terserampok masa jenjalan di sebuah belog yang telah ditinggalkan banyak ilmu dan resepi di dalamnya. Belog noreen. Biasa blogger masakan otai dulu-dulu familiar ngan belog ni. So saya berkenan ngan lapis cendol resepi kak Liza ni. Kebetulan ada cendol dari projek tak jadi so saya jadikan projek lapis pulak. hehe . Jom check resepi nya dan terima kasih kak Hanieliza.


KUIH LAPIS CENDOL
resepi: Kak Hanieliza
sumber: noreen

Bahan-bahan (loyang saiz 7"):
Bahan-bahan A:

1 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
1/2 cawan gula pasir
3 cawan santan
1/2 sudu kecil garam

1/2 cawan air gula merah - larutkan 1/2 cawan air panas dengan 4 sudu besar gula merah

1 cawan cendol
1/2 cawan air

cara:
  • panaskan kukusan
  • gaulkan semua bahan-bahan A ke dalam mangkuk sehingga sebati
  • kemudian tapiskan
  • bahagikan adunan kepada dua bahagian
  • masukkan air gula merah ke dalam satu bahagian dan kacaukan rata
  • satu bahagian lagi dimasukkan cendol dan 1/2 cawan air supaya kedua2 adunan sama banyaknya
  • jadikan 2 bahagian gula merah dan 2 bahagian adunan cendol
  • masukkan 1 adunan cendol ke dalam loyang yang telah disapukan dengan sedikit minyak
  • kukuskan selama 5-10 min
  • kemudian masukkan pula 1 adunan gula merah dan kukuskan lagi selama 5-10 min
  • lakukan sehingga habis
  • untuk bahagian terakhir adunan kukuskan selama 10-15 min
  • pastikan penutup kukus dilapik dengan kain atau aluminium foil supaya air kukusan tidak menitik ke atas adunan
  • setelah masak bolehlah dipadamkan api
  • tunggu sehingga kuih betul-betul sejuk barulah dipotong dan dihidangkan












7 comments:

  1. Sedapnya....dpt minum ptg ni ntah brp kpg habis

    ReplyDelete
  2. salam izah, aduh lama nya tak singgah sini selalu miss flight je, cantik kuih lapis cendol tu mesti sedapp bangat kan

    ReplyDelete
  3. Salam Izah... mmg ari tu bukak izahmuffin lover kuor menda lain lak... takut dengan virus tu.

    tapi tengok cendol tu, menggoda sungguh!

    ReplyDelete
  4. fazian..
    cbelah.buat half dulu dlm loyang kecik. sebab ni dapat banyak jugak ni

    kak noor..
    tq kak. xpe kak. saya pun lama dah jugak asik miss je. hehe

    kak rose..
    problem solved. mmg ada virus dari link saya share kat dlm blog ni.

    ReplyDelete