Monday, July 21, 2014

Biskut Bangkit Cheese




Assalamualaikum

Kita pun dah sampai ke minggu akhir Ramadhan.
Alhamdulillah.. semakin dipenghujung, semakin banyak hendaknya amalan kita.
Dan ini juga bermakna, minggu ini juga last preparation utk raya. Biasanya lebih kepada anak-anak je.
Walaupun saya tak de la lebih mana pun. Yang mana ada je. Alhamdulillah..
Bermakna juga minggu ni last preparation untuk biskut raya buah tangan utk sanak saudara terutama ibu dan ibu mertua. Tak gitu?
Untuk kali ini saya cuba buat sekut bangkit cheese ni. Wahhh sedap betul rasa sekut ni.
Memang cheese.. dan jauh la dari rasa bangkit yang saya imagine tu. Tah mana dpt bangkit ek. Hehe
Salah satu resepi yang perlu disimpan. Memang sedap!! Terima kasih kak Yatie dan penyumbang resepi.
Resepi ni agak lama dah berlegar di internet. Cuma kali ini baru diberi peluang utk mencuba.




BISKUT BANGKIT CHEESE


Bahan-Bahan

  • 250gm Mentega
  • 180gm Gula Aising
  • 2 biji Kuning Telur
  • 250gm Tepung Ubi - sanggar 10 min
  • 225gm Tepung Jagung
  • 1/2 st baking powder
  • 70gm Parutan Keju Cheddar- utk letak dlm adunan
  • kuning telur dan sedikit parutan keju - utk hiasan

CARA2:
 
1. Pukul Mentega & Gula sehingga sebati.
2. Masukkan kuning telur & pukul sehingga sebati.
3. Masukkan bahan2 kering.
4. Canai & terap.Sapukan sedikit kuning telur di permukaan biskut dan taburkan sedikit parutan keju atas setiap biskut.
5.Bakar 160C 15 -20 minit.










8 comments:

  1. aritu teringin nak buat...tak tau la sempat ke tidak ni...byk kerja lain yg tak disentuh lg

    ReplyDelete
  2. sanggar tu maksudnya mcm mana? :)

    ReplyDelete
  3. wah sedapp tu...nak pi raya umah izah la camni...hehe

    ReplyDelete
  4. Ckin.. Sanggar.. Sangai. Kacau tepung atas kuali ngan aku kecil

    ReplyDelete