Assalamualaikum..
Alhamdulillah.. memasing dah datang mood untuk menyambut bulan Ramadhan esok. Harus la disambut dengan penuh azam untuk memperbanyakkan ibadah dibulan yg mulia ni. Jangan tersilap sambut dengan sambutan makan banyak2 pulakkan. Hehehe..
Nak share satu jenis kuih yang evergreen pada saya. Kuih ni menjadi kuih kegemaran saya sejak kecik2 lagi. Kalau mak buat kuih ni mesti la melonjak2 gumbira n dgn ringan tulangnya tolong mak kacau kuih ni. Sejak pandai buat kuih ni, sya tak pernah lagi pandai nak buat kuih ni sampai boleh dipotong. Biasanya saya akan sudukan ke dalam pinggan kelapa parut n golek2 kan aje. Tapi kali ni dengan tak sengaja saya terjumpa satu resepi yg menggunakan tepung jagung. Bila dah siap, mmg elok dipotong dan rasa masih maintain. Tetap sedap. Resepi dari Kak As yang slalu saya kagum hasil kuih muihnya yang indah2 dan kemas berseni. Tq kak..
Kuih Sagu
resepi: kak As
2 cawan sagu - basuh dan toskan
4 cawan air
1 cawan gula
2 sdb tepung jagung bancuh bersama sedikit air
Kelapa parut + sedikit garam
Cara2:
1. Didihkan air bersama gula, masukkan pewarna.
2. Apabila mendidih masukkan sagu
3. Kacau sehingga biji sagu menjadi jernih
4. Masukkan bancuhan tepung jagung
5. Angkat, tuangkan dlm acuan yg telah digris dgn minyak
6. Jika menggunakan loyang, alas loyang terlebih dahulu dengan plastik.
7. Setelah sejuk boleh la dipotong dan digaul dengan kelapa..
BAJU KURUNG PAHANG ENGLISH COTTON
BERGAYA SEDONDON IBU DAN ANAK
kalau kat kelantan,kuih ni namanya kuih pak abas demam hehe...
ReplyDeletekamsiah..wahh klasiknya nama..hehehe.. apa apa pun ni kuih lama yg mnjadi kegemaran hingga sekrang kan ;-)
ReplyDeleteSalam...
ReplyDeletesaya pon suka kuih ni tapi belom penah try lg...ni dah ada resepi boleh try nnt...tq ya..
suka sgt kuih ni..tp xpernah wat lagi..
ReplyDeletekalau buat macam ni, dia goyang Inul tak, Izah?
ReplyDeleteSalam Ramadhan dari akak.
salam...
ReplyDeletesedap kuih ni...anak2 suka tak bubuh kelapa....
salam ramadhan......
Salam Ramadhan buat Izah n family. waa.. rindu kat Izah,;D. suka tengok hasil masakan Izah. Kuih sagu ni antara kuih wajib bulan puasa gitu kan. :D
ReplyDeletesedap ni, nanti boleh try untuk buka puasa, naknya kalau kelapa tu ada rasa masin2 sikit kan
ReplyDeleteselamat berpuasa izah & family
boleh buat pemanis mulut untuk berbuka nanti. bahan pon mudah
ReplyDeleteselamat berpuasa =)
slamat berpuasa kak..
ReplyDeletesejak mggu lepas, kuih ni la jd punca side income sy.. jual kat opis. Dah berhengget-hengget la wit masuk.. Kirenye ngam2 la akak post pasal ni. Buleh tambah tepung jagung pasni.. Idok la die melekat2.. huhu
suka kuih ni...masuk list dulu yer...tq Jah
ReplyDeleteterima kasih berkongsi resepi.kuih kegemaran saya.tp selalu je susah nk potong.
ReplyDeleteselamat berpuasa zah! semoga makin murah rezki ok...nnti g jamu mata tgk baju kurung..cantik2 nmpknya tu!
ReplyDeletetak sangka plak ada resepi boh teppung jagung ekk..nnti ai nk try...takyah pakai sudu lagi kan!
jahhhh...ko tahu kan aku peberet kuih nie...
ReplyDeletetak pernah buat lagi versi boh tepung jagung ni..
boleh try nnti..
agak2 ko..
lama tak nak kacau sampai putih2 sagu tu jadi jernih....
salam ramadhan dari kami sekeluarga... alahai windu sama kamu Izah... nak sket kuih sagu tuuu...feveret saya gak
ReplyDeletesalam Ramadan Izah..
ReplyDeleteNi kuih feveret Hubby, hari2 mesti ada kuih ni..
tahun ni azam nak cuba buat sendiri..
Minta share resepi ya..
salam kak izah~~ kalau guna resepi yg kukus tu pun, tun xde problem nk potong cantik kak ^^
ReplyDeletesalam rinduu izahhh.. udah jadi bisneswomen ni sibuk yer.. hahahaha.. usik2 jer.. msti buzy mgurus anak2 tu.. biasanya kuih ni mmg susuh nk potong.. akk main sudu2 jer.. hihihi.. lagi2 jenis tak sabo cam akk ni.. salam ramdhan buat izah skrga.. smga ibadah kita sama2 diberkati,, amin
ReplyDeletelama hilang, mano poie hihihihi....
ReplyDeleteItu kuih peberet mama sy, kalo bulan pose wajib beli kuih tu...
Slm ramadhan dan slmt menjalani ibadah puasa ye :-)
sedapnya kuih telur katak ni..lama tak buat.hehe kalau kat utara memang panggil nama gitu. memang suka nanti nak buat jugalah. Selamat berpuasa buat Izah sekeluarga:).
ReplyDeleteizah..selamt menyambut ramadhan almubarak :)
ReplyDeletelain la resepi ni ada letak tepung jagung..bleh cuba :)
suka benor kat kuih ni..
ReplyDeleteBuat kuih ini untuk juadah berbuka 1st puasa.. tapi tak letak tepung jagung..
ReplyDeleteSelamat berpuasa kak Izah :)
salam perkenalan...
ReplyDeletenak share n link resipi ni ya.. tq
http://girlynicknack-twins.blogspot.com/2012/07/kuih-sago-yang-senang-nak-dipotong.html
boleh cuba bulan puasa nie..selalu buat jenis kena cedok memanjang
ReplyDeleteterima kasih berkongsi resepi.kuih kegemaran saya.tp selalu je susah nk potong.
ReplyDeleteMOHON COPY..
ReplyDeletemohon copy yer resepi ni
ReplyDeleteHehe..tq for the recipe....InsyaAllah menjadi. ...
ReplyDelete2 sdb tepung jagung bancuh bersama sedikit air
ReplyDeletenk tny "sbd" stand 4???
sdb stand 4 sudu besar.hehehe..
ReplyDeleteFebret sy kuih ni..
ReplyDeleteselama ni tawu mkn je x penah wat..arini teringin pulak nak mkn..maklum la tgh pregnant..semua nak mkn..tu yg cari resepi..btw,nak try ye resepi ni..hope mjadi..∩__∩
Naper...msk air gula dulu bru letak sagu...x masak la sagu tu...
ReplyDeleteNaper...msk air gula dulu bru letak sagu...x masak la sagu tu...
ReplyDeletevisit the website best replica designer Look At This replica ysl bags Source Ysl replica handbags
ReplyDeletei thought about this www.dolabuy.su visit Dolabuy Chrome-Hearts click to investigate Check This Out
ReplyDeletet8v20w0x84 h4m08b0m40 c4z56q1j50 d7h63i7o95 g9k49p7d15 v4r08f3h79
ReplyDelete