Friday, July 20, 2012

Kuih Sagu yang cantik dipotong...


Assalamualaikum..

Alhamdulillah.. memasing dah datang mood untuk menyambut bulan Ramadhan esok. Harus la disambut dengan penuh azam untuk memperbanyakkan ibadah dibulan yg mulia ni. Jangan tersilap sambut dengan sambutan makan banyak2 pulakkan. Hehehe..

Nak share satu jenis kuih yang evergreen pada saya. Kuih ni menjadi kuih kegemaran saya sejak kecik2 lagi. Kalau mak buat kuih ni mesti la melonjak2 gumbira n dgn ringan tulangnya tolong mak kacau kuih ni. Sejak pandai buat kuih ni, sya tak pernah lagi pandai nak buat kuih ni sampai boleh dipotong. Biasanya saya akan sudukan ke dalam pinggan kelapa parut n golek2 kan aje. Tapi kali ni dengan tak sengaja saya terjumpa satu resepi yg menggunakan tepung jagung. Bila dah siap, mmg elok dipotong dan rasa masih maintain. Tetap sedap. Resepi dari Kak As yang slalu saya kagum hasil kuih muihnya yang indah2 dan kemas berseni. Tq kak..


Kuih Sagu
resepi: kak As

2 cawan sagu - basuh dan toskan
4 cawan air
1 cawan gula
2 sdb tepung jagung bancuh bersama sedikit air
Kelapa parut + sedikit garam

Cara2:

1. Didihkan air bersama gula, masukkan pewarna.
2. Apabila mendidih masukkan sagu
3. Kacau sehingga biji sagu menjadi jernih
4. Masukkan bancuhan tepung jagung
5. Angkat, tuangkan dlm acuan yg telah digris dgn minyak
6. Jika menggunakan loyang, alas loyang terlebih dahulu dengan plastik.
7. Setelah sejuk boleh la dipotong dan digaul dengan kelapa..




BAJU KURUNG PAHANG ENGLISH COTTON
BERGAYA SEDONDON IBU DAN ANAK












37 comments:

  1. kalau kat kelantan,kuih ni namanya kuih pak abas demam hehe...

    ReplyDelete
  2. kamsiah..wahh klasiknya nama..hehehe.. apa apa pun ni kuih lama yg mnjadi kegemaran hingga sekrang kan ;-)

    ReplyDelete
  3. Salam...

    saya pon suka kuih ni tapi belom penah try lg...ni dah ada resepi boleh try nnt...tq ya..

    ReplyDelete
  4. suka sgt kuih ni..tp xpernah wat lagi..

    ReplyDelete
  5. kalau buat macam ni, dia goyang Inul tak, Izah?

    Salam Ramadhan dari akak.

    ReplyDelete
  6. salam...
    sedap kuih ni...anak2 suka tak bubuh kelapa....

    salam ramadhan......

    ReplyDelete
  7. Salam Ramadhan buat Izah n family. waa.. rindu kat Izah,;D. suka tengok hasil masakan Izah. Kuih sagu ni antara kuih wajib bulan puasa gitu kan. :D

    ReplyDelete
  8. sedap ni, nanti boleh try untuk buka puasa, naknya kalau kelapa tu ada rasa masin2 sikit kan

    selamat berpuasa izah & family

    ReplyDelete
  9. boleh buat pemanis mulut untuk berbuka nanti. bahan pon mudah

    selamat berpuasa =)

    ReplyDelete
  10. slamat berpuasa kak..

    sejak mggu lepas, kuih ni la jd punca side income sy.. jual kat opis. Dah berhengget-hengget la wit masuk.. Kirenye ngam2 la akak post pasal ni. Buleh tambah tepung jagung pasni.. Idok la die melekat2.. huhu

    ReplyDelete
  11. suka kuih ni...masuk list dulu yer...tq Jah

    ReplyDelete
  12. terima kasih berkongsi resepi.kuih kegemaran saya.tp selalu je susah nk potong.

    ReplyDelete
  13. selamat berpuasa zah! semoga makin murah rezki ok...nnti g jamu mata tgk baju kurung..cantik2 nmpknya tu!
    tak sangka plak ada resepi boh teppung jagung ekk..nnti ai nk try...takyah pakai sudu lagi kan!

    ReplyDelete
  14. jahhhh...ko tahu kan aku peberet kuih nie...
    tak pernah buat lagi versi boh tepung jagung ni..
    boleh try nnti..
    agak2 ko..
    lama tak nak kacau sampai putih2 sagu tu jadi jernih....

    ReplyDelete
  15. salam ramadhan dari kami sekeluarga... alahai windu sama kamu Izah... nak sket kuih sagu tuuu...feveret saya gak

    ReplyDelete
  16. salam Ramadan Izah..

    Ni kuih feveret Hubby, hari2 mesti ada kuih ni..
    tahun ni azam nak cuba buat sendiri..

    Minta share resepi ya..

    ReplyDelete
  17. salam kak izah~~ kalau guna resepi yg kukus tu pun, tun xde problem nk potong cantik kak ^^

    ReplyDelete
  18. salam rinduu izahhh.. udah jadi bisneswomen ni sibuk yer.. hahahaha.. usik2 jer.. msti buzy mgurus anak2 tu.. biasanya kuih ni mmg susuh nk potong.. akk main sudu2 jer.. hihihi.. lagi2 jenis tak sabo cam akk ni.. salam ramdhan buat izah skrga.. smga ibadah kita sama2 diberkati,, amin

    ReplyDelete
  19. lama hilang, mano poie hihihihi....

    Itu kuih peberet mama sy, kalo bulan pose wajib beli kuih tu...

    Slm ramadhan dan slmt menjalani ibadah puasa ye :-)

    ReplyDelete
  20. sedapnya kuih telur katak ni..lama tak buat.hehe kalau kat utara memang panggil nama gitu. memang suka nanti nak buat jugalah. Selamat berpuasa buat Izah sekeluarga:).

    ReplyDelete
  21. izah..selamt menyambut ramadhan almubarak :)

    lain la resepi ni ada letak tepung jagung..bleh cuba :)

    ReplyDelete
  22. Buat kuih ini untuk juadah berbuka 1st puasa.. tapi tak letak tepung jagung..

    Selamat berpuasa kak Izah :)

    ReplyDelete
  23. salam perkenalan...
    nak share n link resipi ni ya.. tq

    http://girlynicknack-twins.blogspot.com/2012/07/kuih-sago-yang-senang-nak-dipotong.html

    ReplyDelete
  24. boleh cuba bulan puasa nie..selalu buat jenis kena cedok memanjang

    ReplyDelete
  25. terima kasih berkongsi resepi.kuih kegemaran saya.tp selalu je susah nk potong.

    ReplyDelete
  26. mohon copy yer resepi ni

    ReplyDelete
  27. Hehe..tq for the recipe....InsyaAllah menjadi. ...

    ReplyDelete
  28. 2 sdb tepung jagung bancuh bersama sedikit air

    nk tny "sbd" stand 4???

    ReplyDelete
  29. sdb stand 4 sudu besar.hehehe..

    ReplyDelete
  30. Febret sy kuih ni..
    selama ni tawu mkn je x penah wat..arini teringin pulak nak mkn..maklum la tgh pregnant..semua nak mkn..tu yg cari resepi..btw,nak try ye resepi ni..hope mjadi..∩__∩

    ReplyDelete
  31. Naper...msk air gula dulu bru letak sagu...x masak la sagu tu...

    ReplyDelete
  32. Naper...msk air gula dulu bru letak sagu...x masak la sagu tu...

    ReplyDelete