Assalamualaikum..
Saya suke karipap yang difrozen tanpa digoreng terlebih dahulu.
Tapi cara nak frozen tu ada tertibnya.
Dan sesuai untuk kegunaan dirumah sahaja, untuk jualan susah sikit.
Belajor masa nyembang2 kat rumah Mas n menyembang dengan Anna Qawina.
Tak silap tips ni dikongsi oleh kak Nor atau Tun Telani.
Resepi karipap untuk doh dari Tun Telani dan untuk inti dari kak Nor.
Elok la tu kan kombinasi tu :-)
Ok, cara nak frozen tanpa goreng ni, lepas je dikelim kemas karipap tu, susun satu2 karipap atas bekas tak melekat. * di alas plastik pun boleh. Atau bekas apa2 la kan. Pastu masukkan ke tempat sejuk beku. Bior dlm sejam ke sejam lebih baru disusun tanpa lapik mcm dalam gambor di atas ke dalam taapuware. Bila karipp tu dah keras ianya mmg tak melekat dah. Bila nak goreng defros dulu dlm 1/2 jam dengan susun satu2 karipap dlm bekas. Sebab kalau defros gitu je takut bila karipap lembut ianya akan melekat antara satu sama lain lak. Sekian :-)
DOH KARIPAP
resepi: Tun Telaani
Bahan :
4 cawan tepung
2 tbs margerin
1/2 cawan oil
3/4 cawan air
1/2 tsp garam
Cara membuatnya :
Panaskan margerin + minyak dalam periuk. Tutup api.
Tengah panas2 tu, masukkan tepung dalam periuk tadi dan gaul guna garpu ( jangan guna tangan, melecur nnti ).
Dah sejuk siket, campur garam dan air.
Uli-uli.. siap! Buleh wat karipap ikot suka inti apa..
INTI KARI AYAM DGN KELEDEK
resipi : K.Nor@SecubitGaram
Bahan:
400gm daging ayam kisar ~ brand Ramli (boleh juga guna daging kisar)
1 labu bawang besar ~ dipotong dadu
2 sudu besar cili mesin
1sudu kecil serbuk lada hitam
3 sudu besar rempah kari
1 sudu besar rempah gulai ~ boleh skip kalau tak ada
1 biji (saiz besar) ubi keledek ~ boleh gantikan dgn 2 bj ubi kentang
1 cawan air
garam
minyak
Cara:
Panaskan minyak dan tumis bawang besar hingga wangi.
Masukkan cili mesin dan serbuk lada hitam, tumis lagi hingga garing.
Masukkan pula rempah kari dan rempah gulai yg dibancuh dgn sedikit air.
Goreng hingga pecah minyak dan masukkan ayam/daging kisar dan keledek yg dipotong dadu.
Goreng sebentar hingga ayam/daging berubah warna.
Kemudian masukkan air dan garam secukupnya, masak hingga keledek empuk dan inti menjadi kering (mengikut selera masing2).
Angkat dan biarkan sejuk, kemudian bolehlah dijadikan inti karipap, pau dan sebagainya..
Terima kasih Izah info yg baik tu...k.gee mmg suka mkn karipap... bak la seketol dua...
ReplyDeleteaduhhhh...sedapnya karipap jah oiii... apa kata pos sikit yang frozen tu ke sini... ^^
ReplyDeleteHehe tokey karipap wat karipap kemas jer kelim tu.Sy pernh juga wat gini,pas baca tun punya tips tuh dulu,tapi,klo nk cepat goreng juga dulu,haha..Eh kak izah karipap yg da jerawat cam akak nyer tuh sodap kan,kdng sy suka yg da jerawat gitu,lagi rangup,hehe..
ReplyDeleteakak dulu wt karipap frozen utk jual tak goreng pun.. terus susun dlm plastik satu layer & terus masuk freezer.. tak reti plak nak buat karipap frozen yg dimasak dulu tu sbb tak pernah pegi kursus.. hehe... biasa kalau msk dulu kena goreng kejap ehh izah? ke kena bakar? malas betul dah nak buat karipap skrg ni... nak masuk bulan puasa baru ni ramai yg tanya karipap frozen... tp tauke karipap dah pencen.. hehe..
ReplyDeletetun kan... dh 2minggu inti karipap tu duk frozen dlm peti.. smp skrg x buat2 karipapnyer.. huhu.. mcm bz beno bunyi nyer kan. nk order karipap ngan tokey makanan la ;)
ReplyDeletekemasnya kelim, saya mesti herot berot karipapnya kalau kelim sendiri, tapi klu guna acu tu lambat
ReplyDeletekalau nak frozenkan cara mcm tu, kena peti ais besarlah kan, sebab nak layer satu2 tu, biasa saya goreng dulu je, mcm penah terbaca cara ni tapi tak ingat kat mana
Assalamualaikum..
ReplyDeleteOrang ghajin macam saya memang takan buat camgini sebab terus minta je kat orang yang buat.
psstttt mai karipap yang kat atas sekali tu boleh tak?
Saya pun selalu buat karipan frozen sebab sekali buat 50biji sape nak habiskan ye tak...so simpan freezer je... kalo buat nugget ngn burger frozen pun gitu gak. letak satu2 dulu sampai beku pastu baru leh tindan2...dah beku tak melekat dah bila ditindan.
ReplyDeletecantik sungguh kejadian karipap ni Izah...nampak sangat rangup kulit nya tu
lin mmg xtau nk frozen kn camne jd adik ipar ajo srh lin baked dlm oven dlu sehingga agak kekuningan br frozen...
ReplyDeletekak rose pun sllu wat cam ni... popia pun sama, x melekat dah bila simpan dalam zipper bag tu.
ReplyDeleteSuka karipap yg berjerawat huhuu.. nnt ikut tips ni plak..slalu klu frozen mst nk goreng dulu..tq kak izah share tips niii..
ReplyDeleteassalam Izah
ReplyDeleteselamat berpuasa ye
cantiklah karipap frozen, anak dah mula mintak buatkan tu, kalu dekat leh order dgn izah je ni
Salam wah.. Izahhhhh .. kuih kegemaranku.. sedapnyer.. tak kira inti aper memang feberet tau.. Terima kasih berkongsi ilmu.. memang selama ni kalau wat frozen erma akan goreng 1/2 masak karipap tu.. tqvm atas info yang sangat baik.. eh info..info gak.. takde karipap lebey ker he he he
ReplyDeleteStyle ni boleh guna utk simpanan kt rumah tp kalau bisness, kena bakar dulu kan?
ReplyDeletewahhh karipap tu posing ..memanggil2 namaku..lpas digoreng lg la..kerangupanya amat jelasss..tun mmg xprt bahagian frozen nie..thnks izah share info nk teknik..lain kali leh tiru:)
ReplyDeleteaku pon guna cara gini.. sbb klu goreng dulu agak berminyak.. tak dan nak defros kdg aku terus goreng.. hahaha... ok je xde mslh kecoli sengaja bermasalah.. hahahahaha
ReplyDeletedh 2 taun aku tak mengelim.. hahahahaha
jahhhh...
ReplyDeleteaku pun sekarang dah ada stok karipap frozen buatan sendiri..
guna kaedah mcm yg ko cakapkan tu..
aku kak nor yg ajar frozen karipap cara gini...
lagi bestkan karipap tu..
tapi aku, terus jerk goreng karipap yg kluar dr esbok tu kejung2....
ok jerk..
janji minyak sederhana panas...
dan karipap tu tenggelam elok dlm minyak...
masukkan dlm minyak yg sedia panas dlm suhu sederhana la...
baru cantikk karipap tu garing...
salam Izah.Slmt menjalani ibadah puasa.
ReplyDeleteDln bulan Ramadhan ni,k.atie jarang buat kuih...suami beli jer dlm 5-6 ketui.Mkn berdua..cam malas nk buat :D
wahhh sekarang baru saya tau. selalu saya frozen, goreng kejap dulu.ni mcam lagi senang..yeeeee time kasih kak izah besar pahala mu kakak ku yg comel hehe
ReplyDeleteAssalamualaikum Izah,
ReplyDeleteIzah jual yg frozen ni ke? Macam mana kalau Kak Lin nak order boleh??
Hakikatnya karipap itu sgt kejam sbb buat tekak kita sgt teringin nak mkn dia....aihhhhh pose lah! Hehehe....
ReplyDeleteAssalamualaikum Izah,
ReplyDeletecantik dan kemas je keliman karipapmu itewww..akak suka makan tapi malas tul nak wat karipap...kalau dah mengidam sangat barulah buat...he3...
kalo saya buat frozen saya bakar dulu dlm 10 minit, bila dah sejut masukkan dlm freeze mmg tak melekat bila nak goreng nanti...ni sy tgk dlm TV yg IKS buat biz frozen foods ni
ReplyDeletelawanya karipap mu zah...terasa nk buat karipap jugalah...hehe
ReplyDeletesy ad dgr klu nk wat frozen tu, tpung kn pki tepung timbg bkn packet tol ker?
ReplyDeleteAs salam. Saya pun buat spt ini juga. Tapi skrg saya dah goreng atau bakar seketika utk matikan tepung. Lebih mudah
ReplyDeleteSALAM..SAYA BERMINAT HENDAK MEMBELI KARIPAP FROZEN SECARA PUKAL UNTUK PASARAN LUAR NEGARA....BOLEH KITA BERBINCANG KUANTITI DAN HARGA...
ReplyDeleteSILA HUBUNGI 012-7373330 EN RAMLI
sedap dan mudah, tapi nak buat tak sempat......
ReplyDeletetuan tanah mohon izin blogwalking kat sini. Jemput baca entri terbaru saya di, http://umiwarham.blogspot.com/
Oooo..tempat sejuk beku tu..tpt pembeku boleh ke?cepat skit..ok ke?
ReplyDeleteNak tanya tahan berapa lama ye karipap tu??
ReplyDeleteNak tanya tahan berapa lama ye karipap tu??
ReplyDeleteThank you for sharing your thoughts and for inspiring us.
ReplyDeleteKeep it up and continue on what your doing. Visit my site too.
triciajoy.com
www.triciajoy.com
Frozen karipap saya dpt betahan 6bln arr...
ReplyDeleteSaya pembekal karipap frozen.sApe minat wsp 0192996104
ReplyDeleteTq sharing
ReplyDeleteTq sharing
ReplyDeleteAssalam.
ReplyDeleteSaya pun ada membuat karipap frozen
Jika berminat bleh whatsapp 0163711591
Nak tanya la
ReplyDeleteBoleh tak kalo lepas je digoreng separo masak pastu kita antar kedai n then kedai tu goreng lagi sekli kiranya dy nak panas2 goreng kat kedai dye.. Tanpa frozen terlebih dahaulu.. Boleh ke.. Ada sapa tau..
I just loved your article on the beginners guide to starting a blog.If somebody take this blog article seriously in their life, he/she can earn his living by doing blogging.
ReplyDeleteHokibet77
Naga777 Slot