Assalamualaikum..
Alhamdulillah segar betul pagi ni selepas hujan lebat 2-3 minit ye kak Liza. :-)
Matahari pun dah cerah, sempat kot kering baju hari ni.
Cemana ngan puasa anda anda semua? Dah masuk fasa tengah puasaa dh kan.
Pasti kaum hawa siok mengskodeng resepi sekut2 yang best tahun ni.
Tak kurang pulak dah stanby duit tuk sekut tunjuk.
Standard la tu, sekut tunjuk kene ada gak..kan.. ngeee
Semalam berbuka puasa n kudapan malam kami, kami layan agar2 ni.
Sedap sungguh skali skala makan agar2 lemaak manis harum pandan n gula merah tu.
Saya kenali kewujudan agar2 ni dengan nama agar2 kemenyan.
Biasanya kalau resepi org lama, menggunakan agar2 tali.
Tapi skodeng punya skodeng saya jumpa satu resepi di blog kak Jum yg menggunakan agr2 serbuk
Walau nama berbeza, dpanggil agar2 santan gula merah atau lumut tapi kaedahnya sama.
Sukeeeeeeeeee... Dan memang sedap ngam elok kejadian agar2 ni.
Terima kasih kak jun sudi share resepi ni.
Jom layan resepi nya.
AGAR AGAR SANTAN GULA MERAH/AGAR2 KEMENYAN
resepi: kak Wattie
dikongsi oleh: kak Jun
10gm agar2 *izah guna agar2 serbuk
1/2 cwn gula merah
1/4 cwn gula putih
1150ml air
120ml air + 1 paket santan serbuk *izah guna santan perah
1 biji telur (pukul ngan santan tadi)*izh guna gred C
secubit garam
1 helai daun pandan
masak air dgn gula n daun pandan, tapis. masukkan agar2 n masak lagi hingga semua larut. kecilkan api, tuang campuran santan, garam n kacau hingga mendidih. masukkan kedalam acuan n sejukkan.
Salam Izah, akak panggil ni agar-agar gudil. Sedap..sejuk ajer mkn bila berbuka....
ReplyDeletekak azian.. banyak betul rupanya naama agar2 ni ye. tapi yg pasti bahannya sama kn. :-) dan enakkk
ReplyDeletedah lama teringin nak buat agar2 ni tp xtau nama.bleh la try pasni :)
ReplyDeletehihihihi takut sy baca nama agar² ni tau ....
ReplyDeletesalam izah....
ReplyDeleteucu panggil ni agar2 gula merah je..tak tahu pulak ada nama lain...tapi nama ni lagi mengancam...hihihi..
As'salam Izah...
ReplyDeletedari sehari ke sehari Nina plan nak buat agar-agar nie....
tup-tup Izah dah buat dulu... hehee
Baru tahu namanya unik :)
Assalamualaikum Izah...
ReplyDeleteNi lagi best ni...Agar2 Kemenyan! tapi kalau dibakar dah tentu cair mcm kemenyan..hik3 jgn mare Izah, gurau jer...
Insya Allah Kak Lin ada niat nak cuba jugak buat agar2 ni...bila ditenung ditelek dah tau sedap!!!
Salam dik Jah..akak dah plan nk buat agar2 ni, tp vitamin R tu lom datang lagi... rasanya nk tukar kaler biru lah....hehe
ReplyDeleteSalam,
ReplyDeleteDah lama jd pembaca setia izan ni.. tp malu nak bersuara...
nak ty sket.. kalau pakai santan kotak Harmuni/KARA tu jadi tak?... sbb santan fresh agak suka utk ditemui.. i mean kena g pasar la dulu..
sukatan dia mcm mana? 120ml santan KARA. tak yah cairkan?.. sbb santan kotak kan ala2 pekat sket..
tkasih yer..
nama dia agar2 kemenyan?? mikir 2kali tun nk makan.. hehe..
ReplyDeletePuan ros.
ReplyDeleteboleh gunaa santan kotak. kalau guna cap ayam tu lagi lemak n sedap rasa santan nye. insya allah menjad sebab kka jun yang saya amik resepi dri blog ni oun guna saantan kotak :-)
mesti rumah izah smlm bau asap kemenyan kan he he
ReplyDeletegurau je, memang sedap layan agar2 di bln posa ni, kalu kat kg setiap hari mesti terhidang agar2 tak kiralah jenisnya
Betul jugak kan,bila dah dipotong tu mmg cam kemenyan..baru tau nih.hehe.unik2
ReplyDeletetu dia..agar2 kemenyan, terus trbayang mak bomoh..haha
ReplyDeleteizah,yg ni mmg sesuai tuk ko makan sefamily ye?(yela,kalau banyak aku nak buat half dr resipi bi je)..
ada bau kemenyan tak agar-agar ni Izah?...hehe gurau jer. bln posa ni agar-agar dan puding memang menjadi pilihan...terasa sejuk jer tekak ni.
ReplyDeleteRasanya ni bkn namanya agar2 kemenyan. Ni sama dgn agar2 santan cuma basednya je boh gula merah.
ReplyDeleteAgar2 kemenyan x gunakan telur. Tapi guna agar2 campur santan 1 bhgn. Sejuk potong2 dadu n masukkan dlm based gula merah td.
Rasanya ni bkn namanya agar2 kemenyan. Ni sama dgn agar2 santan cuma basednya je boh gula merah.
ReplyDeleteAgar2 kemenyan x gunakan telur. Tapi guna agar2 campur santan 1 bhgn. Sejuk potong2 dadu n masukkan dlm based gula merah td.
Rasanya ni bkn namanya agar2 kemenyan. Ni sama dgn agar2 santan cuma basednya je boh gula merah.
ReplyDeleteAgar2 kemenyan x gunakan telur. Tapi guna agar2 campur santan 1 bhgn. Sejuk potong2 dadu n masukkan dlm based gula merah td.
Rasanya ni bkn namanya agar2 kemenyan. Ni sama dgn agar2 santan cuma basednya je boh gula merah.
ReplyDeleteAgar2 kemenyan x gunakan telur. Tapi guna agar2 campur santan 1 bhgn. Sejuk potong2 dadu n masukkan dlm based gula merah td.