Assalamualaikum..
Menu sampingan ni yang wajib time bulan puasa. Idak le hukum wajib, tapi mesti terliur time pose2 nak makan beger mesia ni. Biasanya kalau buat menu ni, memang tak berbuka dengan nasi. Cukup dia menjadi menu utama dan yang lain2 ditop up dengan dessert dan buah2an je. Resepi beger mesia dari kak Yani ni rasanya mmg antara resepi yang suka diulang2 buat dan menjadi kegemaran ramai orang yang dah tahu kelembutan begernya dan lembut walau dah sejuk.
Terima kasih lagi dan lagi kak yani dan semua yang mempopularkan resepi ni.
BURGER MALAYSIA
resepi: kak yani
Bahan-bahan ( 8 biji )
*200g tepung gandum
*140ml susu/ air
*2 sudu besar butter/margerin
*2 1/2 sudu besar gula halus
*1/2 sudu kecil garam
*2 sudu kecil dry yeast
minyak untuk menggoreng
- sambal ikan bilis
- timun
*izah tambah hirisan telur rebus
Cara-cara
Masukkan ke dalam mangkuk bahan-bahan (*). Uli sehingga tak melekat kat tangan. Buat bulat besar. Biarkan kembang 2 kali ganda.
Lepas tu , tumbuk-tumbuh doh roti tadi untuk keluarkan angin. Kemudian bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat.
Biarkan naik 2 kali ganda lagi. Kemudian goreng dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan.
Belah 2 roti yang dah masak tapi jangan sampai terputus. Isikan dengan sambal bilis dan juga timun yang dihiris nipis-nipis
*kalau nak burger ni comel2 sikit, bahagikan doh kepada 10-11 biji.
syyyhhhhh.. aku tgh jaga pekse.. skodeng keja kejap.. jgn bos aku dtg sudah! hahahahaa... psttt tapau tapau.. doploh bijik.. melantak bukan makan! hahaa
ReplyDeleteAii...cukup ke buka dgn burger yg comel lote ni? Ntah2 mendiet tu.....betul tak?
ReplyDeleteLama akk tak buat burger mcm ni, mulutnya tiga......faham2 je.
Assalamualaikum Izah,
ReplyDeletesihat ke??Lama kak Nur tk dengar khabar Izah...al maalum lah kak Nur nie selalu tertinggal ketapi...hehehe..maaf ya lambat buat kunjungan balas...aduh akak semput skrg nie...hahaha...
burger tu nampak sedap...kalau anak2 kak Nur suka nk burger tuna resipi chef wan...mcm2 kan budak2 nie...Selamat menjlnkan ibadah puasa pada Izah,moga sentiasa dlm rahmatnya...agak2 thn ini brapa helai baju raya...hehehe.
kak hana...
ReplyDeleteguru besauuu datangggg....kikikikikiki
jahhhhh....
ko ni memang..
sajerkkk goda aku pepagi ngan burger msia....
aku posa nie.....
Ini pun menu wajib saya sebab feveret! Theee.. tapi kena tengok gak ade org tak pandai wat tepungnya berminyakkan?
ReplyDeleteMy latest Entry :)
JJCM: Day 5 Ramadhan 1433
ini kuih kegemaran akak dari zaman sekolah sampai sekarang, semalam pun makan jugak, hihi
ReplyDeletepaling suka makan ni...tapi nak buat lambat ler..eehhehe
ReplyDeleteantara kuih yg palingggg tun suka makan.. yg penting sambal tu kene sedap ^^ tun pernah try resepi ni, tp bila goreng kan, dia serap minyak la. maybe tun ada buat salah kt mana2 kot. org lain nyer komen ok je.
ReplyDeleteSlmt berpuasa Izah.sedapnya burder Msia....suka mkn burger Msia tp dah lama tak buat....2 minggu lepas baru mkn masa potluck...
ReplyDeletepergh..klo dkat nak je aku bertukau2 hidangan ngan ko..ko rasa burger mesia aku.. aku rasa burger mesia ko.. besnyaa kan kan..hehe
ReplyDeletesalam....
ReplyDeleteni baru betul burger malaysia....
Assalam izah, slam ramadan buat izah & family ya..
ReplyDeleteburger malaysia ni nampak sedap sanagt..akak pun berbuka ni pada hari pertama..tapi tak update lagi..recipenya selalu guna recipe dari yanilah..but that day guna recipe lain pula saja nak try2..
tk berani kesini dr tadi kecurr amat..:) dah ptg2 nie x per jap lg nk buka..he hehe molek sungguh burger tu pose..nmpak sopan:)
ReplyDeletekuih paling glamour masa sekolah dulu..
ReplyDeletebeger sambal dengan timun sekeping.. kira dah heaven dah masa tu ha..ha..
mesti sedap ade rase telor rebus..hihi
ReplyDeleteterpandang burger Izah, bagai tersenyum akak tengok burger2 tu..lama sudah akak tak makan burger ni...nak buat, M pulak...hmmm
ReplyDeletehaishhh...terguda saya dgn beger msia nih... tgh2 mlm kul 1 pagi dtg cni tau... cedap nye...
ReplyDeleteAssalamualaikum Izah
ReplyDeleteSalam Ramadhan
Mesti sedap ni...anak2 Kak Lin tentu suka...tapi entah bila lah nak membuatnya...
Suka...suka....nakkk....
ReplyDeleteMintak resepi ye :-)