Assalamualaikum..
Hari ke-3 kita berpuasa. Alhamdulillah.. Anak saya si Bais pun masih bersemangat, cume kesian pulak 2 hari berpuasa badan dah susut. Yang penting semangat dia masih ada. Kita terus pupuk kan aje. Itulah tugas kita sebagai ibu dan bapa, yang anak2 itu bukan hak kita cume pinjaman dan tanggungjawab yang Allah amanahkan untuk mendidik ke jalan Nya.
Cucur udang dipagi puasa. Hmmm cucur ni flexible sangat. Nak buat menu berbuka pun boleh, menu sahur pun boleh. Menu untuk anak2 kecik sarapan pun boleh. Dan banyak2 cucur udang, yang ini paliiing saya suka dan paling banyak kali diulang masak. Dah ingat dah sukatan nya. Kadang2 ikut suke je campak tepung dan air asalkan dapat seperti bancuhan asal. :-)
Dalam gambar di atas adalah cucur udang simple yang tak de udang. Tu la banyak2 kali buat, rupanya gambo cucur paling simple aje yang ada. Yang ni saya buat untuk anak2 minum petang. Tak de sayur, tak de perasa lebih2. Cume Basic je dan udang saya ganti dengan jejari ketam. Memang sedap texture cucur ni, lembut kt dalam dan rangup garing dluar. Tak caya kene cuba la kan kak Madiha. Resepi ni adalah dari kak Madiha, dan terima kasih banyak2 kak. Dan resepi ni pun antara yang top kat blog kak madiha.
Cucur Udang Rangup
Resepi : MaDiHaA a.k.a Ratna
Bahan2
3 ½ cawan tepong gandum*
1 sudu besar (penuh) baking powder* (diayak bersama tepong gandum)
2 cawan isi udang
3 cawan air sejuk
2 sudu besar Knorr Pasti Sedap (jika tiada boleh gantikan dgn 1 sudu besar serbuk pati ayam)
1 ¼ sudu kecil garam (atau secukup rasa)
½ cekak daun kuchai ~ dibersihkan & hiris 2 cm
¼ biji kubis ~ dihiris halus & cuci & tos
1 ½ biji bawang besar ~ dipotong dadu
½ sudu kecil kunyit serbuk
1 biji telur
Minyak untuk menggoreng
Cara2 Menyediakan
1. Campurkan kesemua bahan2 dalam satu bekas yang besar kecuali air & telur.
2. Gaulkan kesemua bahan2 tadi biar rata. Masukkan telur & air sikit demi sikit sambil dikacau rata. Habiskan kesemua air & kacau rata.
3. Panaskan minyak yang banyak secukupnya dengan api yang sederhana.
4. Ambil sesenduk kecil bancuhan cucur (sebaiknya gunakan senduk nasi yg lebar tu) lalu cucurkan ke dalam minyak yang telah panas dengan cara membentuk cucur menjadi bentuk yang agak lebar. Ulangi proses sehingga cucur memenuhi kuali.
5. Bila cucur timbul.. cerai-ceraikan cucur supaya tidak melekat antara satu sama lain. Terbalikkan cucur & goreng sehingga garing ke dua2 belah.
6. Bila dah garing, angkat & toskan.
7. Hidang cucur udang dengan sos cili kegemaran semasa panas2 atau suam2 untuk nikmati kerangupannya. (MaDiHaA hidang dengan sos cili lebihan nasi ayam yang dibuat sebelumnya)
yeay boleh masuk list ni, tapi nak guna jejari ketam jugaklah, ktorg tak tahan udang, alahan
ReplyDeletelapar pulak tgk cucur tu hehe
Tina..
ReplyDeletetula.. sama la kat rumah ni pun. 4 ahli, 2 alergik udang, 2 lagi ok. Tapi bila nak makan ramai2 sah ler tak leh buat ngan udang kan. hehe.tapi mmg harus masuk list. mmg sedap.
Ala..semalam gi giant lupa nak beli jejeri ketam..kalau x boleh wat petang ni..dah confirm mak budak yg makan banyak..hehhehe...
ReplyDeleteyelah izah.. cucur udang ni mmg flexible boleh je dihidang bila2 masa kan.. good idea jugak letak filamen ketam tu sbb anak akak si haziq tu pun alergik udang... bleh ubah cara izah ni jugak.. thanks ye mencuba & mengolah & idea utk yg alergik udang..
ReplyDeleteSalam ramadhan almubarak izah,sedapnya cucur tu ,yg paling akak suke tepung bungkus tu dan resepi tu mmg best kan
ReplyDeletetak penah try buat cucur udang letak jejari ketam tu... tapi cucur udang ni memang terbaek laa... untuk moreh pun sesuai kan...ehehehe
ReplyDeleteyang simple nie la sedap nak wat berbuka..balik nie boleh cuba jugak
ReplyDeletesalam Izah
ReplyDeleteakak dah buat cucur udang nitapi belum masuk entri lagi,tpi mmf ada udang lah yg akak punya budak2 teringin nk berudang segala,ala kit ayg buat boleh sukahti nak letak ke tidak kan..
Ish dgr izah ceceh je mas dh thn kecur kalo dpn mata lglh berkecur-kecur hihihi dugaan pose....
ReplyDeleteNnt nak cubalh tp nak gantikan udg dgn apa ye? Ganti ngan jejari ketam pun xleh, alahai leceh tullah kita alah ngan seafood huhuhuhu
salam kenal....
ReplyDeletebulan puasa kalau buat cucur macam ni
mesti sedapkan.....!!!!!!!
kalau time buka posa ni memang cepat licin..percayalah..hehe..
ReplyDeleteAssalam izah, bagus bais kuat semangat dia, pandai umminya pikat hati dia berpuasa. Seronokkan izah bila ank2 mula puasa..
ReplyDeleteCucur yg mcm ni mmg laku la, ranggup kat luar n lembut kat dlm tu..kena masuk dlm list gak ni
alaaa.. cian kat dak bais, pagi2 dh terliur nengok cucur udang ni.. aunty tun ni pun terliur nii.. hehe
ReplyDeleteapa2 cucur pun kak rose suka...kalau ada udang laaaaagi suka!
ReplyDeletesedap sgt yer...top yer...nti nk cuba jugak la...bulan posa ni tgk ape semuanye sedap n nk rasa..hehe
ReplyDeletesalam jah..sedapnye cucuq udang...ade udang tu..berpikir nak wat ke tak ni... twngkiyu yer share resepi ni... (soopan lak aku dipetang piuasa ni...haha)
ReplyDeleteselamat berposer jah :)
salam ramadan..
ReplyDeletekalau namanya cucur ni segala cucur saya suka, dah sejuk beku pun saya suka hi..hi..
Salam izah sahabatku yang dirindui.. maaf atas kelewatan sampai ke sini... Selamat menyambut Ramadhan dan selamat menjalani ibadat puasa.. mmiiisss uuu ttoooo.. jgnkan bw.. nak buka blogpun tak dan.. tapi aperpun Izah sedapnyer cucur tu... sukernyer... ops... posa.. nak mintak wat buka he he he
ReplyDeleteMenarik.. sedang mencari resepi untuk cucur udang. Terima kasih.. nanti nak cuba
ReplyDelete