Friday, April 13, 2012

Sha @Masterchef bertandang dan Puding Permata

Assalamualaikum


Sahh.. memang tebiat apa entry dari pagi sampai sore tak renti-renti ni?
Hehehe... semuanya auto-post, jangan mare ye.
Gara2 teman cik abang buat kerja malam2, kita pun mengadap la lappy niha.
Lagi pun nak clearkan gambar2 yang belum dientry lagi dlm folder.


Kak Sha atau Shahriah @masterchef bertandang? 
 Terima kasih kak Sha sudi ke IML dan meninggalkan komen.
Berbesar hati kerana orang yang dah berguru dengan chef2 tersohor Malaysia sudi menjenguk blog kita. Bagi yang belum kenal dengan chef dari @masterchef ni boleh ke blog beliau di SINI.
Walaupun saya banyak juge ketinggalan episod2 masterchef di suatu ketika dulu, tapi kak Sha ni saya memang ingat. Disebabkan kakak saya, beriya iya mempertahankan kak Sha dari dijangka keluar pada suatu minggu. Hehe.. hal ni terjadi time semua family balik bercuti di kampung. Dah tentu2 apabila adikberadik perempuan seramai 6 org berkumpul, antara bahan sembangnya adalah rancangan tv yang glem ketika itu. Sorang ni minat nyer yang ini, dan sorang lagi minatnye yang itu. Sah sah la orang ni akan kata peserta ni akan keluar, yang kakak ni pulak akan kata peserta itu pulak yang akan keluar. Saya? Errr tumpang melopong jek, bukan apa.. sebab saya tak brpa ingat nama, yang ingat nyer pekerjaan aje. Tukang kebun, penoreh getah, doctor.. kann semuanya bersatu tak kire latar belakang kerna satu minat dan impian. Waahh! Terbaikk  



Puding ni merata2 blogger yang dikategorikn blogger masak2, kebanyakkannya dah cube resepi ni.
Semuanya suke dan memang menarik juga dari segi rupa.
Tapi saya nyer puding ni cam susah sikit nak potong. ntah tersilap sukat la tuh gamaknya.
Tapi kanak2 berdua itu, suka sebb rasa susu lawan coklat.
Shanteek kombinasi tu kan.
Resepi kak Rossitamz@myR dan antara yang tersebut yang dah mencube nyer ialah kak Nor, CMG, noorsha, kak lina-pg, kak watierman, kak Jun, kak Yatie.
Terima kasih kak Ita ;-)



PUDING PERMATA


Bahan-bahan ( Loyang 7in x 7in )

** Bahan untuk agar-agar :
300ml air
200ml susu cair (saya guna susu segar)
125gm gula pasir
2 sudu besar serbuk koko
1 sudu besar serbuk agar-agar
** Bahan untuk kastad :
500ml air
400ml susu cair / susu segar
250gm gula pasir
10gm serbuk agar-agar
1 1/2 sudu besar tepung kastad - dibancuh dengan 3 sudu besar air



Cara-cara

** Untuk agar-agar : Masak air, susu dan gula pasir hingga mendidih. Masukkan serbuk koko dan kacau rata. Masukkan pula serbuk agar-agar dan masak hingga mendidih.
Tapis agar-agar ke dalam loyang dan sejukkan. Apabila telah sejuk, potong dalam bentuk dadu yang comel-comel. Ketepikan kejap.
** Untuk kastad : Masak air, susu dan gula hingga mendidih. Masukkan bancuhan tepung kastad dan kacau hingga sebati. Masukkan pula serbuk agar-agar dan masak hingga mendidih dan pekat.
Tuang bancuhan kastad ke dalam loyang (bukan dalam loyang agar-agar tadi) dan masukkan pulak agar-agar yang dipotong dadu tadi. Sejukkan hingga keras.





49 comments:

  1. Salam Izah..akak bawak sepiring monyet ni, nk tukar ngan puding tu bleh?? hehe...cantik dan menarik puding tu... kemas jer...

    ReplyDelete
  2. ting tong...aku datang ni haa.ko watpe tyuh? patot aa berdezup je kluar menu..haha..weh..nmpk sedap ni, sejuk2..

    ReplyDelete
  3. salam izah dtg petang ni bawakan bakso juga dan sesui tukar gan puding pemata...hemmm gabungan yg sdp tu ada koko lg....

    ReplyDelete
  4. sekali sekala makan puding marvelous

    ReplyDelete
  5. salam Izah.... balQis atang nak merasa, panas2 ni kalau makan sejuk2 mak aiiii..... sedapnya....

    ReplyDelete
  6. fuhhh... fuhh.... semput nok kejo... bergoyang2 lemak tun duk berlari2 nih haa. eh, bagus jugak, blh pecahkan lemak.. (masaalahnyer lemak2 kt jari2 je yg effect, dh x proportionate dh ni, jari2 selim melim vs pinggang n perot yg montok ni ;p)
    erk.. pesal cara ckp mcm dh ter-influence ngan datin nih. ni mesti sbb makan kebab resepi datin.. (sowi kak chah.. mesti terbatuk2 tu kan..)
    ps: tun x minat masterchef msia. huhu..
    pps: ingatkan puding tu resepi dr masterchef ;)

    ReplyDelete
  7. akak lagilah terukkk... satu episod mastercheff pun akak tak pernah tengok.. kikiki... bukan sebab tak minat.. tp sebab kat rumah akak memang tak ada astro... kwang kwang kwang.... rajin tul izah buat agar2/puding eik.. bagus sbb anak2 suka.. anak2 akak kurang gemor sikit puding/agar2 ni.. cik abang pulak pilih2 kasih.. kalau yg dia suka baru dia mkn.. tu yg maleh nak buat sgt..

    ReplyDelete
  8. hai.... tuan rumah ni betul2 laju lah... belum pun sempat komen n3 yg tadi dah kuar n3 baru! Semput kita nak mengejarnya hihihihi...

    I like puding...
    cantik betul warnanya...
    alahai... nampak sedap banget wei :)

    ReplyDelete
  9. izah
    adoiii x terkejor nk mgomen yg mana satu..he hehee laju bebenor..puding permata..cantik tue..:)

    ReplyDelete
  10. ai pon terkejut+happy bila Kak Sha jd follower dn komen...siapa le ai ni kan jah..baru nk menapak di celah2 gergasi2 blogger masakan ni...
    yg benonya kt rmh takde astro..ai kenal ezani ngan 2-3 org lagi tu..bukan kenal semuanya...tu yg br berkenalan tu.

    ReplyDelete
  11. Salam Kak Izah..lama tak menjenguk blog Kak Izah,..sedap2 plak masak nye ye?... =) cun la puding akak tu...kena sangat warna pink lembut dengan coklat tu...pastu masuk mulut pun sedap mesti sedap je kan kak.. =)

    ReplyDelete
  12. eh lupa nk mintak agor2 tu..well u oredi know my feberet rite?

    ReplyDelete
  13. eh lupa nk mintak agor2 tu..well u oredi know my feberet rite?

    ReplyDelete
  14. wah laju bebeno makcik ni berenrti hari ni yer...xsempat2 nk komen menu yag ade2 tu...dpt like2 kat FB aje td...hihihi...minta sikit la puding tu...panas2 cengini sedap kalau dpt makan tu...

    psssttt Kak Sha@Masterchef tu dtg btandang yer...sma la...dia pon btandang jugak ke dapur QH ni...auuwww malu dgn menu yg xseberapa tu...

    ReplyDelete
  15. salam kak izah
    dah petang2 gini rasa panas pulak mau ada benda nak sejuk tekak dan boleh telan2 dan kunyah... hihi.. comel kejadian puding .tu .. selalu g BW je blog kak sha tu ...resepi dia pun sedap2 :))

    ReplyDelete
  16. Mekk....dah kene badi masterchep ni mekk...kalo kak hanieliza 1 hari 1 resepi, jah plak... 1 hari 10 resepii.... hihihihi
    haritu pon ahkak senyum2 kambink ngan mastura masterchep kat bakery umah akk ni haa...
    akk vote ko jah joint masterchep incoming nti tauuu...

    ReplyDelete
  17. Siyes aku ingat dia bertandang gi umah ko td zah..lepas tu ko siap hidangkn agar2 permata nih.hehe..

    Aku kan,pagi tadi mcm terlihat dah entri ni..ke ko silap setting?hahah..

    Apa2hal,aku terliur pulak nengok puding nih..tp aku je suka kot..my cik abe kurg gemor..sob sob..

    p/s:aku nak hempuk tun telani kat atas ni buleh?bg cair n kurgkn lemak kat otak dia..wat sakit urat aku je gelak bace komen beliau.hahak

    ReplyDelete
  18. baru sempat nk jenguk...
    best nmpk puding nih..nk2 time lapo2 camni,mau makan xstop nih...
    mie pn penah buat pusing nih...
    cilok dr IML la...heheehehhe

    ReplyDelete
  19. kikikiki...aku pun ingat mcm hasue gak tadi....
    terus berlari sambil pegang perut yg memboyot nie ke IML...
    sabau jerk..he3
    ambil nafas jap...baru balik dari dating..he3

    amboiiii makcik....
    sakan ko yerk..
    tetiba lak aku rasa jeles nengok entry ko bertubi2 kluar..he3
    salam dulu ngan ko..
    suka aku nengok IML ligat gini...
    puding tu..
    meh sepinggan..
    sedappnya aku tengok..
    tetiba baru aku teringat..
    lupa lagi beli serbuk agar2...
    aduhhh..
    bantut lagi plan aku nak memuding....

    ReplyDelete
  20. alamak...
    terpanjang lak komen aku dari hasue...he3

    ReplyDelete
  21. Selamat petang kak izah,cepat noo memuding..mintak cikit leh..

    ReplyDelete
  22. ish.. ish.. ish.. sama jer dlm kepala sue dgn mas nih.. wat suspeng jer mek jah ni tau.. huh :P

    ReplyDelete
  23. ish.. ish.. ish.. sama jer dlm kepala sue dgn mas nih.. wat suspeng jer mek jah ni tau.. huh :P

    ReplyDelete
  24. Woit! Sendawa badak ai rini....murah tul rejeki, mcm ada...eh Jah, tp benornye kan, semlm kt henpon ai tertera * wah tertera gitu gmbor puding, tp bila kelik =click tau bkn balik, ngeeee kuor yg puding ijo tu, apakah aku ada koser mistik Jah? Atau2 ciri2 hackers PC ada padaku? Atau itu jugak sebabnye ai dihantui anak antu kt blog tun? Aku kena gi berubat ke ha? * bodo.....

    ReplyDelete
  25. Salam Izah.akak layan juga masterchef beberapa siri , itupun sbb minta tlg anak yg sulong downloadkan tp tak habis pun semua siri. puding permata...sedapnya kalau mkn yg sejuk...nyaman je...meh tukar dg ais krim Syakirah...hi..

    ReplyDelete
  26. akak pun peminat masterchef..
    sampaikan semua org kat rumah kalau makan mesti nak kasi komen mcm juri tu :)

    Psstt...akak penyokong dr ezani :)

    ReplyDelete
  27. @HaSue adoiii!! jangan2!! abih neutron2 dlm kepala bergegar nih.

    ReplyDelete
  28. @HaSue adoiii!! jangan2!! abih neutron2 dlm kepala bergegar nih.

    ReplyDelete
  29. aduh...rajinnya izah memasak...lepas satu...satu keluar...kagum sehh... ^_^

    ReplyDelete
  30. dah malam akak dtg mesti dah habis ni kan sbb tadi gi jenjalan tk sempat nak singgah sini hehee

    ReplyDelete
  31. Assalammualaikum Izah... :))) OMG!!!! patutlah berdesup kengkawan blogger add i kat blogs tu hheeee... anyway tq so so much my dear.. ehem! kirim salam dengan Akak you yang pertahankan i tu ekk.. salam sayang 999999999999 kali dan darabkan lagi dengan 88 hahaha... Wahhh puding tu untuk i ke?? okay demi membalas jasa dan budi baik tuan tanah.. nanti one day sha akan cuba buat... kalau tak sama tak pe kan kan??? hehhee.. sayang semua muahhh....:))))

    ReplyDelete
  32. Bagai nak rasa puding tu..tp apakandaya,tangan tak sampai..hehe,nampak mableess la Izah..

    ReplyDelete
  33. kaler mmg cung la kak izah..kompom saya cuba hehehe

    ReplyDelete
  34. wahhh berderet rupanya entry si izah..kekekke...sedapnya puding ni...dulu2 suka buat...waktu zaman skolah memang ini la puding yg femes...hehehhe

    ReplyDelete
  35. amboi tayang puding lagi, semangat post entri dah dtg ye, saya skrg tgh kemalasan, bila sempat je,semua pun malas, makan je tak malas

    tu yang main like je kat fb tu, sebab kekadang kat ofis pc line takde =), tak dpt bukak blog

    ReplyDelete
  36. Pagi Kak Izah... masih ada ngga pudding nya, mau coba juga dong..hehe

    ReplyDelete
  37. Haha,asz pun mcm hasue gak..berlari2 ke IML..rupa2nya,hehe,menarik pudingnya kak,mmg laju je la msk mulut nie,hehe

    ReplyDelete
  38. Assalamualaikum Izah,
    woooo... meriahnya di sini, gegak gembita dengan macam-macam cerita sampai kita yang kat ujung benua pun terdengar sama... ha apa lagi Izah, ada lagi ke saki baki puding tu...kita datang nak menjamu selera ni.

    ReplyDelete
  39. wah!mek jah dah glamer ya..tu kawan dgn sape tu?..ai suka kat org yg gila glamer cam ai nih...(jln2 lambai2 perasan ratu cheese..ai like gelaran tu)...haha

    eh!ckp kat en daut bila nak wat ceramah tu?..ai nak join sekali..haha

    ReplyDelete
  40. wah!mek jah dah glamer ya..tu kawan dgn sape tu?..ai suka kat org yg gila glamer cam ai nih...(jln2 lambai2 perasan ratu cheese..ai like gelaran tu)...haha

    eh!ckp kat en daut bila nak wat ceramah tu?..ai nak join sekali..haha

    ReplyDelete
  41. Woohoo mengancam tuuuu...ptg2 cenggini tk tahan menengoknyeeee

    ReplyDelete
  42. uwaaaa menariklah puding permata Izah ni..sweet gitewww kaler pink...

    ReplyDelete
  43. salam jah..waah dah kena tempias retis yek!!jah nanti mastercep akan dtg jah masuk yek! memang ade arapan nak menang...mokwo vote dikau sokmo!!kalau mmokwo tengoklah..yg dulu2 tuh memang mokwo tak tengok... caiyokk!

    ReplyDelete
  44. izah..mesti akk yg last komen..hehe...saje suka dok belakang..
    Angin rajin sudah mari....tu yg berdesup entry x henti2. Shariah tu akk kenal, tak caye? Nnti akk terjah blog dia...

    ReplyDelete
  45. Assalamualaykumwbh Izah.....haaaaa....cantik tul ar puding izah...mmmm missed u izah...ayu sibuk giler,tapi idok lah gil*...hik hik hik..masih waras sih..:)

    Thanks for the link to master chef izah....glamer hang noh!!:)

    ReplyDelete
  46. Assalamualaikum izah...
    Cantiknya warna puding permata tu izah... Sejuk jer mata nie memandang.... Nie kalau dpt mkn sejuk2 puding nie.. Pasti rasa bertuah badan nie tau...

    ReplyDelete
  47. Selepas tengok entri Izah, saya terus membuat percubaan kali kedua. Saya pun hadapi masalah kerana permata tu mcm tak ngam dengan kastard bila dipotong. Walhalnya saya dah sukat dan ikut resepi betul betul. Kastard lembik dan permata pula agak keras. Boleh tak sesiapa yang dah cuba dan menjadi, memberi nasihat bagaimana nak mengatasinya.

    ReplyDelete
  48. saye baru lepas try resepi ni...tgh duduk dalam peti ais..mekasih share resepi sedap ni..;)

    salam singgah;)

    ReplyDelete