Thursday, April 19, 2012

Poached Pears


Assalamualaikum..

Hujan membasahi bumi pagi2 tadi.
Segar dan sejuk dan tetibe terasa nak makan cekodok masin kan kan..


 '
'
'
'
Ye.. nampak togel pear tu, dah siap potong kulit  bagai, baru perasan kena tinggalkan tangkai dia. Hhehehe... tak kesah la kan, yang penting rasanya tu. Masa kak Sha post kat blog dia, saya duk terpikir cemana laa rasa menda alah ni, yela dikatakan makanan ni dulunya dikalangan raja2 Europe. Pergghh hidangan diraja Europe dah sampai Ampang u ols.. :-P



Saya pernah tengok dlm satu rancangan masakan sorang chef tu masak pear gini. Trasa cam jauh sangat nak mencubanyer. Sekadar tengok skali lalu jek sebab bebahan digunakan tu pun takkan nyer ada dalam gobok waimma dalam peti es pun. Tapi bile tengok kak Sha nyer bahan simple dan jus Blackcurrant  boleh juga digunakan yg kebetulan ada, jadi saya pun tingin ler nak rasa. Cam saspen jek kan bila dah semua bahan masuk dalam pan, dia punya aroma gula, jus blackcurrant, kulit kayu manis dan hirisan kulit lime tu... fuhhh wangiiii.




Dan of koz lepas dimasak bukanlah boleh dimakan. Sejukkan dulu dalam peti es. Dan bila mana suapan pertama hinggap dilidah.. fuhhhh sedap oo. Rasa lembut bak puding. Sos blekkaren beraroma kulit kayu manis n lime tu mmg best! Tetibe rasa nak teguk gitu jek, tapi tambah ais la.. sebab of koz kuah tu maniss kan. Ingatkan budak2 ni tak layan sangat pear bila dibuat gini, sebab ada aroma kulit kayu manis tu kan , tapi laju jugak Bais menyuap sebab ada rasa2 cam aiskrim pun ado.

Maaf, saya tak pernah makan menu ni. Jadinya..kalau hasil dan penerangan saya ni berbeza... apo kan dayo. Tapi tetap bila menikmatinya buat mata hitam berpusing2 *copy ayat kak Sha.. Ikikiki.. Jom tengok resepi dan terima kasih kak Sha@masterchef.



POACHED PEARS
sumber: Shariah@MC

Bahan:

1 cwn lite brown sugar
1 cwn cordial
2 cwn air
1 btg kulit kayu manis *izah patah amik half je
3 hirisan kulit lime 

Caranya:

Campurkan kesemua bahan di atas. 
Renehkan di atas api sederhana sehingga mendidih.
Kemudian kecilkan api dan reneh sehingga 20 minit sehingga pear lembut
Berhati2  jangan terlebih masak sehingga pear lembik atau benyek.
Angkat dan ketepikan. Masukkan ke dalam peti es untuk sejukkan.

Nota kak Sha: Sauce jus tu harus direneh sehingga pekat. Tapi ikut selera masing2. 
*Saya ikut kak Sha dimana saucenyer tu saya masak tidak sehingga pekat. Tapi bila diletak di dalam peti es, jadi cam pekat2 sikit gak.

*boleh dimakan bersama sos coklat! Yummy..










35 comments:

  1. salam zah..ok..masuk list..bila u ckp cam puding..ai kn gemor beno mkn puding!

    ReplyDelete
  2. wahhh ala2 mat saleh izah hari ni ye..kekek...jenis jakun jugak kita ni sebab tak pernah makan...apa la rasanya ye..huhuhu

    ReplyDelete
  3. Salam Izah,

    sy penah tgk nie dlm msterchef junior australia tu..budak2 yg msak mende nie...hebat2 belaka diaorng...

    manis ke rasanya?

    ReplyDelete
  4. Adoi..bukan je mata hitam berpusing2, naik terbalik2 mata ni nak membayangkan rasanya tu.

    ReplyDelete
  5. Salam, Izah... cantik betul pear tu berposing, lebih cantik kalu akak dapat ngap sebijik, hehehe

    ReplyDelete
  6. Salam izah..cayalah hidangan diraja Eropah dah masuk dapur izah.Hari tu,iza layan je kat dapur sha MChef,ari ni kat dapur izah pulak.Terbaeekk

    ReplyDelete
  7. salm izah
    tadi bru nengok kt fb..la nie terjah kt sini..aritu tgok kt dapur sha tue..nampak menarik..disuruh2 utk cuba...tp entah bila la nie nk menerai..:)

    ReplyDelete
  8. salam hemmm mmg sdp gabungan manis..kayu manis hem,mm dah buat..akk pun pernah negok dessert ni kat TV.....x silap pernah sekali buat inti pai guna apel..buatnya pun cam ni tp kering kan sikit...nnt nak try buah ni pulak

    ReplyDelete
  9. uwaaaa menu omputih kali ni..suka...suka..meh bagi akak rasa sikit..jngn lokek2 taw..tak baik..kih3..

    ReplyDelete
  10. Morning Izah,
    Good try! Kak Amie bagi naik jempol!

    ReplyDelete
  11. fuhhhyooo...ni dah ala2 masakan traditional western ni Izah... nnt boleh try wat epal manis berkilat macam dalam citer snow white tu plak...

    ReplyDelete
  12. Assalammualaikum Izah yang comei.... WOW! SUPERB!!!! cayalah!! akak bukak aje blog Izah ni terus tinggal mata puteh jer hitam dah berpusing2 pastu dah hilang terus! tq so much izah kerana sudi mencuba yaa... kengkawan yang lain tu jangan lupa cuba... mesti masa ni Izah tengah makan sambil pkai crown kan kan... TERBAIK! <<< komen ala2 chef Zubir ehehehhe

    ReplyDelete
  13. wahh kak izahhh..biru mata itammu la kalau cenggini...care citer sgtlah mengujakan....sedap ekk...bak seketoi

    ReplyDelete
  14. Salam Izah..bila baca promo-promo dan bicara manis dari Izah tetiba plak terasa ingin mencubanya..Iyalah teringin gak merasa pengalaman mata itam berpusing-pusing...Jangan pusing2 tak henti-henda dah leeeee.....

    ReplyDelete
  15. Assalam Dik Izah..tadi dah masuk...tak sempat komen talipon pulak berdering-dering ngngkat talipon bergayut lak punyalah lama...entah2 dah abis buah puding ape ke tu...mok cik ni lagi le Jakun...takut bila cakap manis....gitu!!jangan putih mata dah!!

    ReplyDelete
  16. kak izah..... ai rasa mcm nk pakai contact lense dh ni, pastu pakai baju kuning.. ye laa.. santapan diraja gitew.. hihi.. tapi.. tapii.. tun suka mkn pear yg crunchy.. selalu tgk laura calder poachkan pear dia kat afc. tak terasa lg nk buat. tumpang gigit sket kat umah akak laa.. kongsi makan ngan bais.. bais x kisah kan, 'akak' cantik mkn suap2 ngan bais ye ;)

    ReplyDelete
  17. tahniah Izah dah dekat2 nak dpt title MC tu ngancam sungguh !!! kalau akak dpt makan lagi terancam ni gamaknya..

    ReplyDelete
  18. fuhhhyooo..menu omputih lak, caaaaayalah izah....meh bak cikit nk rasa cedap ke tak(bunyi jakun cikit) kihkih.. zila66

    ReplyDelete
  19. rajinnya cik puan sorang nie..akak cuci mata je lah kat sini ye..sedap tak Izah?

    ReplyDelete
  20. lagi ngebayangin , gimana yah rasanya, kelihatan nya enak deh.;)

    ReplyDelete
  21. dapatkah tekak melayu ni terima resepi org putih ni.nampak manis..
    apa rasanya ye..
    nak tahu kena buat sendiri ni.nak minta dekat izah pun, dah habis kan..

    ReplyDelete
  22. asslm Izah...baru la dpt nk komen ni...pagi td dh disuruh tgk...lain pulak yang QH buat...hihi...tgk td kecur dibuatnya...ni mesti dah habis la kan...kiranya menu omputih la yer hr ni...

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum izah...
    wah akak tgk poached pears tu telan air liur tau... eee geramnya akak tgk.... lagi2 pic kedua n ketiga tu... sedap2!!!

    ReplyDelete
  24. Wah...hebatnya manisan ni...nanti gue nak beli gak itu buah pear..nak cuba jugak.

    ReplyDelete
  25. Isk...ni bukan giada@home kan? Kompem ai masuk kotak komen cik puan izah kan? Heeee... Wah gitu, tak takut ke mkn menda2 yg ber pouched2 ni... Tu bolehmenambahkan pouch bag diperut tau! * nada jeles tp masih mmpu ditahan... Jah...aipun x penah mkn menatang ni....siankan?

    ReplyDelete
  26. Salam Kak Izah..cantik..sgt terpesona ^_^..nk cuba lah nnt..sesekali nk jgk cuba menu omputih nii :-)

    ReplyDelete
  27. wau k.izah makan mknan di raja lagi..cr akk bg tau kesedapan buah pear tu mcm teringin nk rase..sblm nie k.ita penah buat tapi mmg x terfikir pun nk rs @ try sbb manis n berkayu manis..

    ReplyDelete
  28. Assalam izah,
    baru ni semapt akak buat kunjungan balas..maaf ya tak singgah lebih awal dari hari tu..maklum ler hati tak tenteram nak bw..terimaksih ya izah for the support during kejadian tempoh hari..rasa sungguh terharu akak tau..:)

    sekali pandang akak ingat mula2 tadi macam jambu air yang yang jenis dari malaysia(masam sikit ) yang dari thailand (manis)..rupanya2 poached pear ya..hehe..selalu juga namapk poach pear ni tapi orang putihlah yang selalu buat..pasti sedap ni kan izah..

    ReplyDelete
  29. assalam izah
    he he macam bestlah , rajin izah ni mencubanya

    ReplyDelete
  30. getting to know y our blog from mamafami... very nice :-) am not a malay. cant understand some of the recipe... but am enjoying the pictures ^__^

    ReplyDelete
  31. Salam.. Kak Izzah, resepi ni Nur pernah tonton kat tv.. Tapi tak catat pun resepinya..

    Bila tengok blog Kak Izzah ni teringin pulak nak cuba. Nampak sangat sedap!!

    ReplyDelete
  32. salam kak izah dah buat ya .. paoched pear dari kak sha ni .. sedap kan hihi ..berpinor2 mata.. @_@

    ReplyDelete