Assalamualaikum..
Sepagi tak ngulit blog kecayangan ku ini rasa mcm ada yang tak sudah je.
Alhamdulillah.. leh melepap merehatkan diri.
Order semuanya dah settle, dan dah delivered kepada tuan pengodernya baru tadi.
Masuk2 ngadap lappy, lappy pun lemau je nak loading.
Nak ngupdate belog, belek2 gambor yang dah di edit, ternampak lak gambo kek ni.
Memang best tau kek tak menggunakan telur ni.
Kurma lebih2an berkurun simpan dlm peti es, saya jadikan kek.
Sedap tak caya tanya Anna, dia pun dah buaat.
Jom tengok resepi yang di ambil dari blog Treat & trick Dan
saya copy resepi dari belog Anna Qawina *bukan nama sebenar. :-P
Kurma kaya dengan protein, serat, gula, vitamin A dan C serta zat mineral atau galian seperti besi, kalsium, sodium dan potasium. umat Islam digalakkan berbuka dengan kurma bersandarkan sabda Rasulullah s.a.w. yang lain, maksudnya: "Rumah yang tiada kurma seperti rumah yang tidak mempunyai makanan". Kurma diangkat tinggi oleh Rasulullah kerana mempunyai nilai kandungan makanan yang tinggi.
DATES YOGURT CAKE
Yield : One loaf
Sumber : Treat &Trick
Sumber: AnnaQawina
Bahan2 :
1 and 1/2 C all purpose flour/ 1 1/2 cwn tpg gandum
100g butter / 100 g mentega
1/3 C brown sugar / 1/3 cwn gula perang
1 C chopped dates / 1 cwn kurma cincang
1 C yogurt / 1 cwn yogurt
1 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
METHOD/ CARA-CARA : Tulisan bewarna itu cara kita buat.
Sift flour , baking powder and baking soda into a mixing bowl.
Ayak tepung, baking soda, baking powder ke dalam mangkuk adunan.
Melt butter, sugar and dates over a low heat. Preheat oven @ 180C.
Satukan butter, kurma cincang & gula perang dalam periuk & panaskan ats api perlahan, biar gula, butter tu mencair, tutup api.
Pour dates mixture into dry ingredients, add yogurt. Stir until just combined.
Masukkan adunan kurma ke dalam mangkuk adunan yg mengandungi tepung tadi.
Tambahkan yogurt. Kacau biar bergaul sebati je, adunan akan menjadi pekat, macam nak buat cekodok gitu.
Pour into greased cake pan and bake for 30-40 minutes or until a skewer inserted comes out clean.
Tuang adunan kek ke dalam loyang bergris & bakar sehingga masak , dengan suhu 170'C.
Cool in pan for 10 minutes, transfer onto rack to cool.
Dah masak, biarkan kek didalam loyang selama 10 minit, kemudian keluarkan.
Sedia dihidang...bersama teh O panas..heee. SELAMAT MENCUBA..
yeay, kek ni eggless, nanti boleh lah buat, jimat telur hehe
ReplyDeletemasukkk listttt...he3
ReplyDeletenanti2 aku buat yerk makcik...
mapin lebihh tak de ke makcik...
campak meh kat subang sikitt..he3
nak minta kek tu compom dah abisss...
Assalam Dik Izah...dah gi nengok anak sedar baru kat umah MAma ke?...Nak sepotong...budak2 ni suruh makan kek yang ada buah ni cukup payah!!
ReplyDeleteterliur la pulak nengoknyer.. kalau kt kg nun sepanjang tahun ada jual kurma, supermarket kt sini bulan puasa baru dieorg 'import' kurma dr semenanjung.
ReplyDeleteohhhh sedapnya tgk kek tu...terus masuk dlm list...sgt bkenan sgt la tu...hihihi...cuba bg spotong dlu bleh nk rasa sikitttt aje...
ReplyDeleteI likeee part " Bukan Nama Sebenar". hehehehe.. Sekarang senang nak dapat kurma, dari yang murah sampailah yg mahal.
ReplyDeletesalam Izah, ada jgak ya kek yg tka guna telur boleh try ni apa lagi guna kurma mesti sedap kan....
ReplyDeletealamak...kek kurma... best nye...first time FnF dpt resepi yg x guna telur...nmpk gebu lak tu
ReplyDeleteheheee...cam perli entri aku yg guna banyak telo je entri ko nih.hahah..
ReplyDeletebest sgt ye jah?meh campak seloyang ke sini.. mmg nampak sedap je tu haa,kurma lebih puasa thn lepas ada lg.rasanya elok lg tu..masih elok duk berbalut kemas lg.
Salam..Izah...emmm menarik ni...nak cuba takde dates..tapi dried cranberry ada..bolehlah buat replacement.
ReplyDeletecantik lah nmpk kek tu izah.. akak pasti lepas masak luar kek tu rangup kan.. isk sedap ni makan panas2.. blh try nnti..
ReplyDeletenampak sedap kalau makan panas-panas ni.pekena untuk minum petang ni.
ReplyDeleteAssalamualaikum Izah,
ReplyDeletedah petang baru Kak Amie sampai sini, bolehlah ambil sepotong buat hidangan petang ni ye Izah.
sedap nampak...baru tengok..belum rasa lagik
ReplyDeleteSalam Izah sangat cantik kejadiannya.. taburan kurmapun rata jek.. nampak gebu n sedap.. msk list.. berilah semangat nak try ni zah.. he he he
ReplyDeletesalam hem npk cantik dlm nya....sdp nyaaaaaaaaa....nak mintak tp dah habis kan dgn muka sedisssssssssss :-)
ReplyDeletesedap x izah..bole rase kew..tp konpom dh abis..he hhe..time nk pose jew dapat kurma ..tp kt esbok umah nie ada lg stock kurma..tp x reti2 tuan umah nk godeh2 wt apa..he heee..kek tu menggoda..:)
ReplyDeleteSalam Izah comey.... akak memang suka kek yang ada buah2an di dalamnya... terasa lemak dan masam manisnya.... dan kek ni nampak sungguh sedappPPppp naaaaa..... i like!
ReplyDeletemesti cik jah tgh bz kira duit..muahahaha..jgn mare!
ReplyDeletetgk kek ni tringat sticky date pudding chef anis..tp nk buat takde kurma..buat eggless dateless kek laaaa
cam best jerk ni..siap ada terjemahan ke bahasa melayu ni..i likeeee...masuk list
ReplyDeleteAssallamualaikum Izah..
ReplyDeleteErmmm akak suka kek2 yg ada letak buah2an di dalamnya.. Menarik ni.. Bila nak cuba ek.. Nak gi check dulu ada lebihan kurma lagi tak dlm peti ais..heheh
ijin masuk list yah kak, enak sekali keliatan nya dan gampang di buatnya.. hmm kapan yah mau buat nih cake.. ;)
ReplyDeletesalam Izah,
ReplyDeletebestnya dapat ngadap kek kurma, terhengat2 diapunya rasa...
Jahh.... bestnyer kek tanpa tolo nehh...jimat tolo, jimat belanja, jimat minyak pi kodaii...ahakkk...
ReplyDeleteeeeeeiii...nampak moist laaa.... nak raseeeeeee.....
Salam izah...nampak besss je,mesti sedap ada buah kurma lagi my feberet fruit tu.masuk lis,nak ambik resepi boleh...
ReplyDeletewaaa kak izah guda dgn dates kek plakkk xpee nasib sini byk kurma...akan kie cubeeee jgkk....terliurrnyeee
ReplyDeleteBetul la zah, kurma laku bulan puasa je, bila x puasa xde lak nk mknnya. Isk2.. Not good not good. Heheh..bagus jugak idea buat kek kan. Kalau dulu zmn sek baki kurma bln puasa mesti buat biskut kurma. Jd xlah kejung kurma dlm peti ais. Hihi..
ReplyDeletemasuk list gak ni...buatnya ntah bilalah agaknya...mmng nmp sedap kek ni..
ReplyDeleteyogurt tu yg plain ke? 1 cwn means yg mcm jual kt pasaraya ye kak?
ReplyDeleteTerima kasih Izah sudi mencuba! Cantik jadinya. Bila agaknya kak nak buat lagi?
ReplyDeleteyg nie pun mengoda nie.. nampak sgt menarik tuk d cuba... ada bubuh yogurt pasti lembut kan kek nie izah... lepas tu bubuh kurma lg... Alahai!!! dapat d bayang kan betapa sedaaapnya kek nie.. akak suka 1000x...
ReplyDeleteNi bila punya n3 jah..hiii...
ReplyDeleteAku kurma thn lps dah habis tggu yg bln posw thn ni lak..hiii