Assalamualaikum..
Rasanya lama dah tak post menu kek.
Kek ni dah lamaa saya buat, cume lmbat nak posting.
Ada sebabnya... ;-)
Alkisahnya, kek ni totally terpesong dari tajuk yang dlm kurungan tu.
Memang kompiden je makcik gi bakor dalam oven.
Patut la sepanjang pembakaran nyer tu, terasa2 mcm ada je tak kena.
Macam ada perkara yang tak sudah.
Tup tup baru teringat yang kek tu kaedahnyer di kukus.
Alhamdulillah.. still elok dan tak kering.
Bermakna, kek ni jika dikukus memang elok moistnyer.
Cume maybe next time boleh tambahkan lagi kepingan cheese tu bagi kuat sikit rasanya.
Tapi terpulang pada citarasalah kan. Bagi saya kek ni enak.
Terima kasih Sarinahamis@myR berkongsi resepi.
KEK MARBLE CHEESE (KUKUS)
resepi: Sarinahamis@myR
Bahan-bahan
*5 keping slice cheese
*1/2 cawan susu cair
1 cawan gula kasar
1 cawan marjerin
2 cawan tepung kek
2 sudu besar serbuk koko
1 penutup esen vanilla
3 biji telur
Cara-cara
panaskan bahan yg bertanda* hingga keju cair dan padamkan api,biarkan suam.masukkan gula kasar kacau sampai gula hancur. pukul telur dengan marjerin dan masukkan ke dalam bancuhan keju tadi,..masukkan tepung sedikit2 kacau sampai sebati,masukkan esen vanilla,..bahagi kpd 2 bahagian,..1 letak serbuk koko. tuangkan berselang seli ke dalam loyang yg telah di gris dgn marjerin,..lorekkan menggunakan hujung garpu supaya jadi corak marble,..da siap boleh kukus selama 45 minit hingga 1 jam atau hingga masak.
Silap teknik pon elok menjadinya... lama dah tak mkn kek keju.... terlior
ReplyDeleteaa ini tersangatlah menggoda jiwa, coklat dgn cheese, sedap tu
ReplyDeleteWaaa...awal Rahel sampai..maknanya bole dapat satu slice kek keju ni...gebu jer kek tu Izah..
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteBuka aja blog nampak kek keju..Ia sangat menggoda..salah teknik ka..kalau mama salah teknik langsung tk bleh makan..masuk che tong la jawab nya..
ReplyDeleteElok je kejadiannya walau silap kaedah. Yang penting still boleh di makan.
ReplyDeleteSalam Izah..
ReplyDeleteAah lah wpun silap tak nmpk menjadi jer.. gebusss
Ni mama dah try muffin pandan eggless..best lah tq yer share resipi..
walau salah teknik tapi tetap cantik kejadiannya..akak mmng suka kalau kek yg di kukus...boleh cuba ni..tq Izah..
ReplyDeletejaaahhh..rindu aku tak? ,mesti rindu kan? hikhikl...meh sikit kt sini takde menda nk mkn nih..hihi
ReplyDeleteyang penting ada ciss tu yang buat kek nie sodap hehehehe..selalu camgitu kan ada ajer yang tak kena..ko berangan yoo...kalau bakar rasanya kena buat letak atas air kot kan Zah
ReplyDeletebest ni utk try.....
ReplyDeletealamak..pengsannnnnn..
ReplyDeletecheese lagi...
masuk pintu sni baca rspi dulu.. huuuu.. balik la... huwaaaaa...
ReplyDeletenasib baik menjadi gak kek tu ye izah.. nampak sedap walaupun silap teknik waktu masak.. hehe..
ReplyDeleteAssalamualaikum Izah Cayang...
ReplyDeleteMcm senang jer nak membuatnya....Insya Allah boleh cuba ni...hehehe...
Assalamualaikum Izah.
ReplyDeleteKalau tangan memasak, silap pun pasti menjadi. Satu teknik baru terserlah. Keep up.
nampak ok je..
ReplyDeleteSalam kak! Sambil sedut2 udara kek kat sini :D nk buat tp mood nk mkn belum mari lg :D bila tgk org buat teringin jugak nk buat tp sapa lerr yg nk mkn ni :D kompem klu ada cis2 bdk2 tak mkn huh!
ReplyDeletehari-hari nak singgah tengok ressepi sambil telan air liur he..he..
ReplyDeleteYang berkeju itulah yang sangat sedapppp!
ReplyDeleteJahhh...sajek jer nk bg tempolok (refer bawah dagu)akk ni eyh...dah..dah...jgn bg mata akk ni gumuk lagiii...chetttt....
ReplyDeletewah..wah..wah.. sedapnyer.. br nak diet.. x bleh jugak nampaknyer.. aduhai.. pos seketul bleh?
ReplyDeleteok aje la QH tgk kek ni walaupon dlm versi bkr...nk cuba jugak la...nmpk mcm sng...hehehe
ReplyDeletemintak sikit kak izah! hehe
ReplyDeleteSalam perkenalan kak..minta izin nak ambil resepi ni yer..sedap sgt nampak tambah2 ada saya penggemar cheese cake :)
ReplyDeletebetul la Izah, nampak elok jer rupanya.rasanya kaedah masak tu boleh jer dua-dua cara kot kan.tapi kalau kukus moist lagi kot yer.
ReplyDelete@Gee®
ReplyDeleteni lite lite je kak, sebab guna slice cheese je kan. ;-)
@Tina Othman
ReplyDeleteboleh tahan la tine sedap jugak kek ni.. kalau dikukus lagi moist ni ;-)
@rahel
ReplyDeletehehehe.. ala rahel kan lagi pandai buat kek.. gi buat sendiri la rahel. kek ni dah habis laaaa.. lama dah buat ni hehe
@Mama Ann
ReplyDeletemaybe kek ni boleh juga dibuat bakar kot mama. tapi tu la.. tidak la semoist di kukus. alhamdulillah masih boleh dimkan. ;-)
@hazila
ReplyDeletealhamdulillah masih boleh dimkan. ;-) kalau tak.. memang telan air liur je la sebab time teringat tu memang kek tu dah nak masak dah pun. tinggal saat saat akhir je sebelum oven berdeting ;-)
@Yatie
ReplyDeletetu la kak, kanmain dlm hati teringin nak makan kek yang dikukus, sekali baru teringat bila dah tibe disaat saat akhir sebelum oven berdeting. hehehe... memang tak de rezeki nak merasa kek kukus la kan. tapi bila dibakar not bad juga. elok jugak.
@Anna Qawina
ReplyDeletekene rindu ek? hahaha.. aku rindu tengok kek ko jek.. hahah tak gune nyer kawan kan.. ko dah balik ek. best sangat la cuti tu ek.. nyampass aku
@KakAsma
ReplyDeletehahaha kak asma tu la pasal.. tengah berangan la tu kot. kiki.. sabor jela kak.. kalau buat teknik waterbth tu ok kot juagk kan
@Hezrin Ahmad
ReplyDeleteboleh la try kot2 kena ngan selera kan ;-)
@Sally Rashid
ReplyDeleteslice cheese je.. aci tak ;-P
@dZana
ReplyDeleteaik baca resepi mcm baca surt kekasih mintak clash je kak? hahahha
@MaDiHaA a.k.a Ratna
ReplyDeletetu la kak.. ntah apa yg berangan sampai silap tu. hehe
@Lin Rosly
ReplyDeletewaalaikumussalam warahmatullah..
insyaAllah mudah je kak. tak de la susah sangat. cume diakhir tu boleh pulak tersilap teknik. hehe
@NORLYDA YUSOFF
ReplyDeletetu time menjadi kak. kalau tak jadi senyap2 je.. tak de nyer nak masuk blog kan;-)
@roza
ReplyDeleteok.. tapi maybe tak semoist di kukus la kan ;-)
@ijayuji
ReplyDeleteko amik bau je la adik ika oi. hehe.. aik anak2 tak makan ke? anak2 akak ok je, tapi kalau yang chilled tu memang diorang tak makan
@Balqis Nazid
ReplyDeletealaaa siannyer dengor. nanti tengok n buat ye.. cian kalau dekat dh bagi 2,3 slice ek ;-)
@Amie
ReplyDeletetu la kak amie.. apo nak dikato.. yang ngumpul lemak tu jugak sedap kan. ;-)
@mimie
ReplyDeletetempolok ye.. hahaha.. adeh gelak guling2 ;-D
@..::Zue::..
ReplyDeletememang musuh diet.. cuti buat kek setahun!! hhaha
@Qasey Honey
ReplyDeletekek ni cam simple je kan. cume kena dikukus la. kurang moist bila dibakor ;-)
@dapurCikWan
ReplyDeletehuwaaa kalau dekat akak dah lama beri cikwan.. hehe
@sue_eila
ReplyDeleteamik la sue.. cume kek ni tak de la kuat sangat rasa cheese nya. sebab guna slice cheese jekan. rasanya kalau ditambah lagi, baru bertambah umpph ;-)
@Nieza
ReplyDeletea ah rasanya gitu la nieza. moist bila sehari dua dibiar. kalau kukus lagi la elok kan
Seb baik lak tak keringkan? Hmm nampak so yummeh nih! Wajib cuba! ;) Jemput singgah my latest entry: Lelong! Lelong!
ReplyDeleteSebelum ni pernah cuba slice cheese versi bakar resipi Ros Jintanmanis..nanti2 nak cuba versi kukus macam ni plaklah...Sue suka kek yang guna slice cheese pasal rasa cheesenya yang tak kuat sangat...
ReplyDeletesalam izah..
ReplyDeletewalaupun salah teknik tp ttp nampak cantik..rasanya sama ke dgn yg kukus?
alamak...sedap la kak...nak kene buat..haaa
ReplyDeleteme comei..ye memang cheese keping2 tula.yg makan ngan roti tu
ReplyDeletenike basketball shoes
ReplyDeleteyeezys
nike air max 270
hermes handbags
air max 270
nike huarache
yeezy shoes
fitflop
jordan shoes
golden goose sneakers
visit this page important site Web Site click here to investigate see this click site
ReplyDelete