Thursday, March 15, 2012

Kek Marble Keju (kukus)


Assalamualaikum..

Rasanya lama dah tak post menu kek.
Kek ni dah lamaa saya buat, cume lmbat nak posting.
Ada sebabnya... ;-)
Alkisahnya, kek ni totally terpesong dari tajuk yang dlm kurungan tu.
Memang kompiden je makcik gi bakor dalam oven.
Patut la sepanjang pembakaran nyer tu, terasa2 mcm ada je tak kena.
Macam ada perkara yang tak sudah.
Tup tup baru teringat yang kek tu kaedahnyer di kukus.
Alhamdulillah.. still elok dan tak kering.
Bermakna, kek ni jika dikukus memang elok moistnyer.
Cume maybe next time boleh tambahkan lagi kepingan cheese tu bagi kuat sikit rasanya.
Tapi terpulang pada citarasalah kan. Bagi saya kek ni enak.
Terima kasih Sarinahamis@myR berkongsi resepi.




KEK MARBLE CHEESE (KUKUS)


Bahan-bahan 

*5 keping slice cheese
*1/2 cawan susu cair
1 cawan gula kasar
1 cawan marjerin
2 cawan tepung kek
2 sudu besar serbuk koko
1 penutup esen vanilla
3 biji telur

Cara-cara

panaskan bahan yg bertanda* hingga keju cair dan padamkan api,biarkan suam.masukkan gula kasar kacau sampai gula hancur. pukul telur dengan marjerin dan masukkan ke dalam bancuhan keju tadi,..masukkan tepung sedikit2 kacau sampai sebati,masukkan esen vanilla,..bahagi kpd 2 bahagian,..1 letak serbuk koko. tuangkan berselang seli ke dalam loyang yg telah di gris dgn marjerin,..lorekkan menggunakan hujung garpu supaya jadi corak marble,..da siap boleh kukus selama 45 minit hingga 1 jam atau hingga masak.





57 comments:

  1. Silap teknik pon elok menjadinya... lama dah tak mkn kek keju.... terlior

    ReplyDelete
  2. aa ini tersangatlah menggoda jiwa, coklat dgn cheese, sedap tu

    ReplyDelete
  3. Waaa...awal Rahel sampai..maknanya bole dapat satu slice kek keju ni...gebu jer kek tu Izah..

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Buka aja blog nampak kek keju..Ia sangat menggoda..salah teknik ka..kalau mama salah teknik langsung tk bleh makan..masuk che tong la jawab nya..

    ReplyDelete
  6. Elok je kejadiannya walau silap kaedah. Yang penting still boleh di makan.

    ReplyDelete
  7. Salam Izah..
    Aah lah wpun silap tak nmpk menjadi jer.. gebusss

    Ni mama dah try muffin pandan eggless..best lah tq yer share resipi..

    ReplyDelete
  8. walau salah teknik tapi tetap cantik kejadiannya..akak mmng suka kalau kek yg di kukus...boleh cuba ni..tq Izah..

    ReplyDelete
  9. jaaahhh..rindu aku tak? ,mesti rindu kan? hikhikl...meh sikit kt sini takde menda nk mkn nih..hihi

    ReplyDelete
  10. yang penting ada ciss tu yang buat kek nie sodap hehehehe..selalu camgitu kan ada ajer yang tak kena..ko berangan yoo...kalau bakar rasanya kena buat letak atas air kot kan Zah

    ReplyDelete
  11. alamak..pengsannnnnn..
    cheese lagi...

    ReplyDelete
  12. masuk pintu sni baca rspi dulu.. huuuu.. balik la... huwaaaaa...

    ReplyDelete
  13. nasib baik menjadi gak kek tu ye izah.. nampak sedap walaupun silap teknik waktu masak.. hehe..

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum Izah Cayang...

    Mcm senang jer nak membuatnya....Insya Allah boleh cuba ni...hehehe...

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum Izah.
    Kalau tangan memasak, silap pun pasti menjadi. Satu teknik baru terserlah. Keep up.

    ReplyDelete
  16. Salam kak! Sambil sedut2 udara kek kat sini :D nk buat tp mood nk mkn belum mari lg :D bila tgk org buat teringin jugak nk buat tp sapa lerr yg nk mkn ni :D kompem klu ada cis2 bdk2 tak mkn huh!

    ReplyDelete
  17. hari-hari nak singgah tengok ressepi sambil telan air liur he..he..

    ReplyDelete
  18. Yang berkeju itulah yang sangat sedapppp!

    ReplyDelete
  19. Jahhh...sajek jer nk bg tempolok (refer bawah dagu)akk ni eyh...dah..dah...jgn bg mata akk ni gumuk lagiii...chetttt....

    ReplyDelete
  20. wah..wah..wah.. sedapnyer.. br nak diet.. x bleh jugak nampaknyer.. aduhai.. pos seketul bleh?

    ReplyDelete
  21. ok aje la QH tgk kek ni walaupon dlm versi bkr...nk cuba jugak la...nmpk mcm sng...hehehe

    ReplyDelete
  22. Salam perkenalan kak..minta izin nak ambil resepi ni yer..sedap sgt nampak tambah2 ada saya penggemar cheese cake :)

    ReplyDelete
  23. betul la Izah, nampak elok jer rupanya.rasanya kaedah masak tu boleh jer dua-dua cara kot kan.tapi kalau kukus moist lagi kot yer.

    ReplyDelete
  24. @Gee®
    ni lite lite je kak, sebab guna slice cheese je kan. ;-)

    ReplyDelete
  25. @Tina Othman
    boleh tahan la tine sedap jugak kek ni.. kalau dikukus lagi moist ni ;-)

    ReplyDelete
  26. @rahel
    hehehe.. ala rahel kan lagi pandai buat kek.. gi buat sendiri la rahel. kek ni dah habis laaaa.. lama dah buat ni hehe

    ReplyDelete
  27. @Mama Ann
    maybe kek ni boleh juga dibuat bakar kot mama. tapi tu la.. tidak la semoist di kukus. alhamdulillah masih boleh dimkan. ;-)

    ReplyDelete
  28. @hazila
    alhamdulillah masih boleh dimkan. ;-) kalau tak.. memang telan air liur je la sebab time teringat tu memang kek tu dah nak masak dah pun. tinggal saat saat akhir je sebelum oven berdeting ;-)

    ReplyDelete
  29. @Yatie
    tu la kak, kanmain dlm hati teringin nak makan kek yang dikukus, sekali baru teringat bila dah tibe disaat saat akhir sebelum oven berdeting. hehehe... memang tak de rezeki nak merasa kek kukus la kan. tapi bila dibakar not bad juga. elok jugak.

    ReplyDelete
  30. @Anna Qawina
    kene rindu ek? hahaha.. aku rindu tengok kek ko jek.. hahah tak gune nyer kawan kan.. ko dah balik ek. best sangat la cuti tu ek.. nyampass aku

    ReplyDelete
  31. @KakAsma
    hahaha kak asma tu la pasal.. tengah berangan la tu kot. kiki.. sabor jela kak.. kalau buat teknik waterbth tu ok kot juagk kan

    ReplyDelete
  32. @Hezrin Ahmad
    boleh la try kot2 kena ngan selera kan ;-)

    ReplyDelete
  33. @dZana
    aik baca resepi mcm baca surt kekasih mintak clash je kak? hahahha

    ReplyDelete
  34. @MaDiHaA a.k.a Ratna
    tu la kak.. ntah apa yg berangan sampai silap tu. hehe

    ReplyDelete
  35. @Lin Rosly
    waalaikumussalam warahmatullah..
    insyaAllah mudah je kak. tak de la susah sangat. cume diakhir tu boleh pulak tersilap teknik. hehe

    ReplyDelete
  36. @NORLYDA YUSOFF
    tu time menjadi kak. kalau tak jadi senyap2 je.. tak de nyer nak masuk blog kan;-)

    ReplyDelete
  37. @roza
    ok.. tapi maybe tak semoist di kukus la kan ;-)

    ReplyDelete
  38. @ijayuji
    ko amik bau je la adik ika oi. hehe.. aik anak2 tak makan ke? anak2 akak ok je, tapi kalau yang chilled tu memang diorang tak makan

    ReplyDelete
  39. @Balqis Nazid
    alaaa siannyer dengor. nanti tengok n buat ye.. cian kalau dekat dh bagi 2,3 slice ek ;-)

    ReplyDelete
  40. @Amie
    tu la kak amie.. apo nak dikato.. yang ngumpul lemak tu jugak sedap kan. ;-)

    ReplyDelete
  41. @mimie
    tempolok ye.. hahaha.. adeh gelak guling2 ;-D

    ReplyDelete
  42. @..::Zue::..
    memang musuh diet.. cuti buat kek setahun!! hhaha

    ReplyDelete
  43. @Qasey Honey
    kek ni cam simple je kan. cume kena dikukus la. kurang moist bila dibakor ;-)

    ReplyDelete
  44. @dapurCikWan
    huwaaa kalau dekat akak dah lama beri cikwan.. hehe

    ReplyDelete
  45. @sue_eila
    amik la sue.. cume kek ni tak de la kuat sangat rasa cheese nya. sebab guna slice cheese jekan. rasanya kalau ditambah lagi, baru bertambah umpph ;-)

    ReplyDelete
  46. @Nieza
    a ah rasanya gitu la nieza. moist bila sehari dua dibiar. kalau kukus lagi la elok kan

    ReplyDelete
  47. Seb baik lak tak keringkan? Hmm nampak so yummeh nih! Wajib cuba! ;) Jemput singgah my latest entry: Lelong! Lelong!

    ReplyDelete
  48. Sebelum ni pernah cuba slice cheese versi bakar resipi Ros Jintanmanis..nanti2 nak cuba versi kukus macam ni plaklah...Sue suka kek yang guna slice cheese pasal rasa cheesenya yang tak kuat sangat...

    ReplyDelete
  49. salam izah..
    walaupun salah teknik tp ttp nampak cantik..rasanya sama ke dgn yg kukus?

    ReplyDelete
  50. alamak...sedap la kak...nak kene buat..haaa

    ReplyDelete
  51. me comei..ye memang cheese keping2 tula.yg makan ngan roti tu

    ReplyDelete