Monday, March 5, 2012

Cendawan Rangup


Assalamualaikum..

Menu ni kegemaran kami sekeluarga. 
Nak buatnya pun tak susah. Anak2 pun suke je makan. 
Kata diorang ni bukan cendawan tapi ayam. Gasak situ. 
Asal sebut ayam macam laju je diorang makan. Hehe..
Simple tapi rangup gitu.
Boleh ejas bahan2 ikut sukahati.

CENDAWAN RANGUP
by: izah

250 gm cendawan tiram *kurang lebih
* bersihkan dan keringkan cendawan. Jika cendawan besar, boleh disiat2 kan.
Ketepikan.

3 sb tepung gandum
3 sb tepung jagung
3 sb tepung beras
sedikit lada sulah
sedikit lada hitam
1 1/2 sb serbuk kari daging
1 1/2 sk garam halus *ikut citarasa
1 biji telur 

Caranya:
Setelah dibasuh cendawan, ketepikannya.
Campurkan semua tepung dan bahan perasa kecuali telur.
Masukkan ke dalam bekas tapuware besar bertutup dan tutup bekas.
Goncang2kn tepung supaya semuanya sebati. Ketepikan.
Pukul sikit telur dlm mangkuk besar.
Masukkan ke semua cendawan tadi ke dalam telur.
Gaul2 rata.Kemudian masukkan ke dalam tapuwre berisi  campuran tepung.
Goncang2 dan goreng hingga garing.
Cadangan hidangan: dihidang panas panas.








44 comments:

  1. salam..kak izahhh adoii nayang cendawan plak dah.......dala kt dubai xdak cendawan ginii uwaaaa

    ReplyDelete
  2. kak gee..
    nahhhh amik. amik la amikkkk ;-)

    ReplyDelete
  3. sabar..
    try je buat ngan cendawan lembut. sedp aje asalkan cendawan. ikiki sesuka hati je ni bagi cadangan

    ReplyDelete
  4. Fuh dah terbayang bayang kerangupan mushroom tu Izah...krap krup!

    ReplyDelete
  5. balik nnt klu rajin nak buat.. sbb amir sibuk dah nak makan cendawan goreng ni..

    ReplyDelete
  6. ko tahu makcik...
    cendawan goreng gini memang laku kat rumah aku....
    sedappppp wehhh....
    aku lak guna tepung tuk goreng ayam yg segera ...
    jenama bestari...
    perh..terbaikk la tepung tu..
    tak yah guna telur...
    rasa mcm ayam kfc yg pedas tu,...
    bestttttt....

    ReplyDelete
  7. Iera mmg suka cendawan goreng ni, kat ofis kita ada jual, kalu beli 2 ringgit ciput je dapat. ranggup betul. kalau buat sendiri, iera guna tepung segera je..nanti nak try jugalah

    ReplyDelete
  8. sedapnya, resap minyak tak mcm ni? dulu2 penah beli kat pasar malam tapi terlalu berminyak, tak termakan, terus tak penah beli dah

    tayang entri lepas lunch, kalau tak boleh pergi giant beli cendawan

    ReplyDelete
  9. suka makan cendawan goreng tapi kalau buat selalu serap minyak...izah ada petua tak...?

    ReplyDelete
  10. dari sehari ke sehari nk wat cendawan goreng ni.. beli sekali dgn stoberi aritu kt cameron.. blh la guna resepi izah nie..

    errrr.. stoberi goreng rangup sedap tak erk?.. :D

    ReplyDelete
  11. asslm kak...
    bungkuskan sikit utk sya...
    nk buat kunyah2 ni...
    nk rasa kerangupan cendawan ni...

    ReplyDelete
  12. perut ku lapar..berbunyi-bunyi..
    nak jugakkkkkk..:p

    ReplyDelete
  13. As'alam Izah

    cendawan kalau kat rumah ada kurang sikit lajunya, tapi kalau cendawan tu ganti dengan kulit ayam..dah sah2 cepat jer bersih..hahahaha

    nasib baik bukan tongkeng ayam, kalau tongkeng ayam k.ct lah yang paling banyak makan Jah..hehehe

    ReplyDelete
  14. cendawan * ayam = sama ja hehehe

    ReplyDelete
  15. hehehe..bebudak bukannya boleh beza sangat ye izah..janji sedap..kekeke

    ReplyDelete
  16. mmng rasa ayam gorengkan cendawan goreng ni..makan time panas2 mmng best...

    ReplyDelete
  17. As'salam Izah,

    Wahhh .... sedappnyer!!
    Kalau kat rumah Nina nie, laju ajerrrr.. tak cukup kalau sepacket. Paling laju yg makan Nina lerrrr...
    hhehehee . . . .

    ReplyDelete
  18. jah.. dah beli kabel baru ke? berdesup jer entri nih :)

    ReplyDelete
  19. Nipun mesti versi kedekut gak kalau jual cm kuih apa dulu tu...letak dlm cawan polistrin 3 keping 2 hengget... Uhh, bak mai 2cekau!

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum Izah...Ni yg x sabar tunggu dapur siap...sedapnya kalau buat minum2 petang...Izinkan Kak Lin copy resepi..Muaaahhhhhhhh...

    ReplyDelete
  21. assalam izah
    peminat cendawan gak ni tak kiralah masak apa pun he he
    cuma sekali penah rasa yg goreng camni, merasa org punya he he memang sedapp

    ReplyDelete
  22. @♥LOVE2COOK MALAYSIA♥
    tu la. angkat2 je dri kuali mesti habis love. anak2 i susah nak suke makanan goreng2 mcm ni. tapi kalau cendawan diorg memang suke

    ReplyDelete
  23. @Masya
    boleh la try. bahan2 n kuantiti tu boleh ejas2 ikut suke. kalau saya buat untuk anak, saya kurangkan kari tu. ;-)

    ReplyDelete
  24. @Mas
    tq mas share tepug bestari tu. aku nak cari jugak. tak guna telur lagi senang kan. kira tepung tu salutkan aje kat cendawan lembab2 tu ye?

    ReplyDelete
  25. @IeRA
    resepi ni inisiatif untuk yg tak de tepung serbaguna tu la kan. boleh je dipelbagai rasakannya.leh letak serbuk cili ke.. suke kita nak bagi rasa sesedap citrasa kan. ;-)

    ReplyDelete
  26. @Tina Othman
    saya pun pernh beli kat pasr mlam tu.berminyak walaupun rangup. mmg tak termakan. tapi yang ni insyaAllah.. tak resap minyak sangat. sebab dh bersalut tepung. salut kan elok2 telur tu. jgn terlebih sangat telur. biar lembab mudah tepung nak salut kan badan cendawan.paham ke tina? hehe

    ReplyDelete
  27. @ummiakid-lily
    insyaAllh kalau liputkan cendawan elok2 ngan tepung tu tak serap bnayak ngat minyak.

    ReplyDelete
  28. @::Azura Rahman::
    akak.. baik akak cek cendawan tu. entahkan dah benyet. huh.. cepat buat. buat sup pun laju je cendawan ni. sedapkan

    ReplyDelete
  29. @Qasey Honey
    qh.. kalau belikan rm2 5 keping je.. amacam nak bungkus ke tak ni? hehehe

    ReplyDelete
  30. @Kamalia
    huhh cukup ler sepinggan nasi kerabu.. tak yah makan dah..

    ReplyDelete
  31. @CT Delima
    teeettt.. tambah sorang lagi saya jumpa or suke tongkeng ayam. kikiki.. dulu masa saya bljar ada sorang kawn suke sangat. saya, memang tak masyukk entah ler ngapa. kiki

    ReplyDelete
  32. @mala
    sama ke? hehe... manisnya tu kan sama

    ReplyDelete
  33. @quinnie
    tu la.. beza pun tak barapa pandai. nak nyebut pun tak brapa pandai. sudahnya bergaduh jela kita ngan dia. hehe.

    ReplyDelete
  34. Assalamualaikum izah...
    nie fav kami sekeluarga juga nie izah... kalau irfan memang ratah jer mcm tu... lain kali nak cuba resipi nie pula... sedaaapnya tu..

    ReplyDelete
  35. @Yatie
    betul kak yatie. memang asyik masa panas2 tu. bila dah sejuk keras. tak best. tapi cendaawan ni mmg laku. skali naik dari kuali habis.. goren glagi habis..

    ReplyDelete
  36. @Nina Mirza
    sama la kita. sambil menggoreng, yang dah angkat tu kita yang ngap dulu. memang syokkan

    ReplyDelete
  37. @Chah
    2 cekau rm20 hengget kak chah. akaka... guling2 kak chah pingsan

    ReplyDelete
  38. @LinRosly
    taksiap lagi ye kak lin.a duhh sabo ye kak. sila kan kak ;-)

    ReplyDelete
  39. @mama sara nur
    boleh la try pulak kak. buat sendiri leh ejaas2 nak rasa mcmana. insyaAllah menjadi kegemaran

    ReplyDelete
  40. patutla saya terai buat dulu tak jadi, rupenye sbb tak kering...so lembik aje cendawan saya..huhuhu..

    ReplyDelete
  41. hai kawan..apa khabar kawan?
    kawan sihat?
    kalau kawan tak sihat sila g kelinik jumpa dokoter yer..
    ok kawan..kawanmu ini bizi lak aih..tata..titi...

    ReplyDelete
  42. salam, sekiranya tidak menjadi keberatan, dapatlah kiranya dimasukan code html radiokita kedalam blog ini ..
    terima kasih

    http://radiokita-malaysia.blogspot.com

    #Siaran RADIOKITA boleh didengar melalui blog anda apabila siarannya on air.

    ReplyDelete