Assalamualaikum..
Menu ni kegemaran kami sekeluarga.
Nak buatnya pun tak susah. Anak2 pun suke je makan.
Kata diorang ni bukan cendawan tapi ayam. Gasak situ.
Asal sebut ayam macam laju je diorang makan. Hehe..
Simple tapi rangup gitu.
Boleh ejas bahan2 ikut sukahati.
CENDAWAN RANGUP
by: izah
250 gm cendawan tiram *kurang lebih
* bersihkan dan keringkan cendawan. Jika cendawan besar, boleh disiat2 kan.
Ketepikan.
3 sb tepung gandum
3 sb tepung jagung
3 sb tepung beras
sedikit lada sulah
sedikit lada hitam
1 1/2 sb serbuk kari daging
1 1/2 sk garam halus *ikut citarasa
1 biji telur
Caranya:
Setelah dibasuh cendawan, ketepikannya.
Campurkan semua tepung dan bahan perasa kecuali telur.
Masukkan ke dalam bekas tapuware besar bertutup dan tutup bekas.
Goncang2kn tepung supaya semuanya sebati. Ketepikan.
Pukul sikit telur dlm mangkuk besar.
Masukkan ke semua cendawan tadi ke dalam telur.
Gaul2 rata.Kemudian masukkan ke dalam tapuwre berisi campuran tepung.
Goncang2 dan goreng hingga garing.
Cadangan hidangan: dihidang panas panas.
Nakkkk...!!!
ReplyDeletesalam..kak izahhh adoii nayang cendawan plak dah.......dala kt dubai xdak cendawan ginii uwaaaa
ReplyDeletekak gee..
ReplyDeletenahhhh amik. amik la amikkkk ;-)
sabar..
ReplyDeletetry je buat ngan cendawan lembut. sedp aje asalkan cendawan. ikiki sesuka hati je ni bagi cadangan
Fuh dah terbayang bayang kerangupan mushroom tu Izah...krap krup!
ReplyDeletebalik nnt klu rajin nak buat.. sbb amir sibuk dah nak makan cendawan goreng ni..
ReplyDeleteko tahu makcik...
ReplyDeletecendawan goreng gini memang laku kat rumah aku....
sedappppp wehhh....
aku lak guna tepung tuk goreng ayam yg segera ...
jenama bestari...
perh..terbaikk la tepung tu..
tak yah guna telur...
rasa mcm ayam kfc yg pedas tu,...
bestttttt....
Iera mmg suka cendawan goreng ni, kat ofis kita ada jual, kalu beli 2 ringgit ciput je dapat. ranggup betul. kalau buat sendiri, iera guna tepung segera je..nanti nak try jugalah
ReplyDeletesedapnya, resap minyak tak mcm ni? dulu2 penah beli kat pasar malam tapi terlalu berminyak, tak termakan, terus tak penah beli dah
ReplyDeletetayang entri lepas lunch, kalau tak boleh pergi giant beli cendawan
suka makan cendawan goreng tapi kalau buat selalu serap minyak...izah ada petua tak...?
ReplyDeletedari sehari ke sehari nk wat cendawan goreng ni.. beli sekali dgn stoberi aritu kt cameron.. blh la guna resepi izah nie..
ReplyDeleteerrrr.. stoberi goreng rangup sedap tak erk?.. :D
asslm kak...
ReplyDeletebungkuskan sikit utk sya...
nk buat kunyah2 ni...
nk rasa kerangupan cendawan ni...
perut ku lapar..berbunyi-bunyi..
ReplyDeletenak jugakkkkkk..:p
As'alam Izah
ReplyDeletecendawan kalau kat rumah ada kurang sikit lajunya, tapi kalau cendawan tu ganti dengan kulit ayam..dah sah2 cepat jer bersih..hahahaha
nasib baik bukan tongkeng ayam, kalau tongkeng ayam k.ct lah yang paling banyak makan Jah..hehehe
cendawan * ayam = sama ja hehehe
ReplyDeletehehehe..bebudak bukannya boleh beza sangat ye izah..janji sedap..kekeke
ReplyDeletemmng rasa ayam gorengkan cendawan goreng ni..makan time panas2 mmng best...
ReplyDeleteAs'salam Izah,
ReplyDeleteWahhh .... sedappnyer!!
Kalau kat rumah Nina nie, laju ajerrrr.. tak cukup kalau sepacket. Paling laju yg makan Nina lerrrr...
hhehehee . . . .
jah.. dah beli kabel baru ke? berdesup jer entri nih :)
ReplyDeleteNipun mesti versi kedekut gak kalau jual cm kuih apa dulu tu...letak dlm cawan polistrin 3 keping 2 hengget... Uhh, bak mai 2cekau!
ReplyDeleteAssalamualaikum Izah...Ni yg x sabar tunggu dapur siap...sedapnya kalau buat minum2 petang...Izinkan Kak Lin copy resepi..Muaaahhhhhhhh...
ReplyDeleteassalam izah
ReplyDeletepeminat cendawan gak ni tak kiralah masak apa pun he he
cuma sekali penah rasa yg goreng camni, merasa org punya he he memang sedapp
@♥LOVE2COOK MALAYSIA♥
ReplyDeletetu la. angkat2 je dri kuali mesti habis love. anak2 i susah nak suke makanan goreng2 mcm ni. tapi kalau cendawan diorg memang suke
@Masya
ReplyDeleteboleh la try. bahan2 n kuantiti tu boleh ejas2 ikut suke. kalau saya buat untuk anak, saya kurangkan kari tu. ;-)
@Mas
ReplyDeletetq mas share tepug bestari tu. aku nak cari jugak. tak guna telur lagi senang kan. kira tepung tu salutkan aje kat cendawan lembab2 tu ye?
@IeRA
ReplyDeleteresepi ni inisiatif untuk yg tak de tepung serbaguna tu la kan. boleh je dipelbagai rasakannya.leh letak serbuk cili ke.. suke kita nak bagi rasa sesedap citrasa kan. ;-)
@Tina Othman
ReplyDeletesaya pun pernh beli kat pasr mlam tu.berminyak walaupun rangup. mmg tak termakan. tapi yang ni insyaAllah.. tak resap minyak sangat. sebab dh bersalut tepung. salut kan elok2 telur tu. jgn terlebih sangat telur. biar lembab mudah tepung nak salut kan badan cendawan.paham ke tina? hehe
@ummiakid-lily
ReplyDeleteinsyaAllh kalau liputkan cendawan elok2 ngan tepung tu tak serap bnayak ngat minyak.
@::Azura Rahman::
ReplyDeleteakak.. baik akak cek cendawan tu. entahkan dah benyet. huh.. cepat buat. buat sup pun laju je cendawan ni. sedapkan
@Qasey Honey
ReplyDeleteqh.. kalau belikan rm2 5 keping je.. amacam nak bungkus ke tak ni? hehehe
@Kamalia
ReplyDeletehuhh cukup ler sepinggan nasi kerabu.. tak yah makan dah..
@CT Delima
ReplyDeleteteeettt.. tambah sorang lagi saya jumpa or suke tongkeng ayam. kikiki.. dulu masa saya bljar ada sorang kawn suke sangat. saya, memang tak masyukk entah ler ngapa. kiki
@mala
ReplyDeletesama ke? hehe... manisnya tu kan sama
@quinnie
ReplyDeletetu la.. beza pun tak barapa pandai. nak nyebut pun tak brapa pandai. sudahnya bergaduh jela kita ngan dia. hehe.
Assalamualaikum izah...
ReplyDeletenie fav kami sekeluarga juga nie izah... kalau irfan memang ratah jer mcm tu... lain kali nak cuba resipi nie pula... sedaaapnya tu..
@Yatie
ReplyDeletebetul kak yatie. memang asyik masa panas2 tu. bila dah sejuk keras. tak best. tapi cendaawan ni mmg laku. skali naik dari kuali habis.. goren glagi habis..
@Nina Mirza
ReplyDeletesama la kita. sambil menggoreng, yang dah angkat tu kita yang ngap dulu. memang syokkan
@K.Nor
ReplyDeletebaru jumpa kak. hehe ;-D
@Chah
ReplyDelete2 cekau rm20 hengget kak chah. akaka... guling2 kak chah pingsan
@LinRosly
ReplyDeletetaksiap lagi ye kak lin.a duhh sabo ye kak. sila kan kak ;-)
@mama sara nur
ReplyDeleteboleh la try pulak kak. buat sendiri leh ejaas2 nak rasa mcmana. insyaAllah menjadi kegemaran
patutla saya terai buat dulu tak jadi, rupenye sbb tak kering...so lembik aje cendawan saya..huhuhu..
ReplyDeletehai kawan..apa khabar kawan?
ReplyDeletekawan sihat?
kalau kawan tak sihat sila g kelinik jumpa dokoter yer..
ok kawan..kawanmu ini bizi lak aih..tata..titi...
salam, sekiranya tidak menjadi keberatan, dapatlah kiranya dimasukan code html radiokita kedalam blog ini ..
ReplyDeleteterima kasih
http://radiokita-malaysia.blogspot.com
#Siaran RADIOKITA boleh didengar melalui blog anda apabila siarannya on air.