Assalamualaikum..
Bersua di minggu yang baru.
Apa agaknya dibuat sarapan pagi ni?
Bingka ni saya buat malam, keesokkannya baru dipotong.
Jadi bingka ni dibuat sarapan dan minum petang dan dibagi2 kepada jiran.
Satu adunan ni, memang banyaak dapatnya.
Jadinya, bagi yang nak merasa dengan seisi keluarga yang kecil, boleh disetengahkan adunan ni.
Resepi saya dapat dari orang Sarawak yang menetap di Mukah yang berasal dari Miri, yang berkawin jugak dengan orang Miri. ^_^
Terima kasih dear Hasuriah. Memang lembuuuttt dan lemaaaak kuih ni.
Upss bagi yang hanya suke kuih lemak2 kurang manis, eloklah dikurangkan kadar gulanya ok.
BINGKA CHEESE SARAWAK
Resepi: Hasue
Bahan A:
1 peket agar2 cap ros (13g) *izah guna agar2 serbuk 10gm
3 cawan air
1 cawan gula pasir *izah kurangkan sedikit
Bahan B
250g mentega
250 cream cheese Philadelphia
½ tin susu pekat manis(jika ingin kurang manis,guna krimmer pekat pun ok)
1 ½ cawan tepung hong kong *izah guna tepung gandum
3 biji telur ayam
1 sudu kecil esen vanilla/jus lemon
Cara2:
1. Bahan A dimasak sehingga mendidih dan ketepikan buat seketika
2. Pukul telur ayam sehingga kembang.
3. Masukkan mentega dan susu pekat manis. Pukul rata
4. Masukkan tepung,cream cheese,esen vanila dan pukul sehingga benar2 sebati.
5. Masukkan agar-agar (yang masih panas) sambil dipukul laju
6. Tapis adunan ke dalam loyang dan bakar didalam oven yg sudah dipanaskan pada suhu 175c selama satu jam atau sehingga masak(bergantung pada jenis oven)
7. Selamat mencuba.. ^_^
NOTE:sukatan adalah menggunakan cawan metrik~
Eh yeke Hasuriah tu asal n kawin ngan org miri?huehue..
ReplyDeleteAku rasa bingka ni kalo diperisakn dgn horlicks pun sedap jah..gula tu harusss pepandai adjust.heh.. :D
mekasih sudi cube n ngetag kat fb yer faizah yg asal pahang kawin ngan org kedah..ahahak..pepandai aku jerr,mrh incik daud
masih menunggu entry gulai lemak cili api dari izah.. haish~keciwa...
ReplyDelete*memula pelik gak kenapa nama bingka ni ada sarawak.. ingatkan bahan dia ada nenas sarawak ke.. gambir sarawak ke.. hahahaha..
@HaSue
ReplyDeleteaa betul la tu sue. petembungan 2 arah. timur dan utara kan.
tu la, nanti ko modify la resepi ni. ko buat dlm amaun yg sikit. senang aku nak try. ikikiki./. banyak sungguh dpt kuih ni kan.
@::Azura Rahman::
ReplyDeletengengada la kak zura strawbery. huh.. hasuee tengok kak zura ni dia cakap cam tu... marah dia hasue.. marah dia.. ikikiki..
bingka ni asalnya sarawak. or srwk kan mewah2. makan cheese sokmo.kan
Salam Izah....
ReplyDeleteNampak mcm sedap je, nanti nak trylah. stok cheese pun ada lagi. Dah muak asyik dok buat cheese tart je
Cis! nak kena pepagi tayang cis dah nih...yaa ampun izah! terasa2 dipanggil pergi ke ampang neh... mengujakan jugak resepi dak pale senget tu ek? hihhihi...
ReplyDeleteassaalm izah,
ReplyDeletenampak menarik recipe ni..
cheese dibuat bingka ya..nampak pun lembut aje tu..very creativelah!!
Aduiiii Izah, baru jer k.gee tergoda ngan kuih talam 3 kaler ituhari, dh kuar pulak kuih bingka sarawak nih... k.gee tak tahan godaan tau.... tolonggggg!!!!
ReplyDeletetak sangka agar2 campur cheese boleh jadi bingka, menarik
ReplyDeleteassalamualaikum,selamat pagi izah...
ReplyDeleteHulurlah 3, 4 potong bingka cheese tu, lapar ni hihihihi...
Izah,
ReplyDeleteKalau ada lebih lebih tu hantar la kat Shah Alam sikit. Kalau akak buat, maunya boleh bagi satu taman perumahan ni....
Boleh tryla first time tenguk agar-agar diadk sekali dan bakar...hem tapi memang nampak cantik dan sedap
ReplyDeletesalam... negok pun menarik dan tepikat....suka kuih bakar....boleh le try nnt...kat rmh ni kena sentiasa ada kuih...maklum le duduk gan org tua......
ReplyDeleteuwaaaaa nmpk menyelerakan sungguh..lama dah akak berangan nak wat bingka cheese ni..pasni bolehlah cuba...geram nak merasa je tngk gambar Izah ni...
ReplyDeletejahhh..aku pun ada plan gak nak buat bingka ni..
ReplyDeletesedapppp yerk jahhh..
boleh try la nanti...he3
sdaapppnyer....terliur saya....
ReplyDeletewah sedpnya kak. kite suke gile bingka2 nie. slalu mkn bingka biasa je. tgok ade cheess2 nie msti sdp gile kan. nak sikit. hehe :D
ReplyDelete@IeRA
ReplyDeletebetul tu. bebudak kat rumah ni pun nak muak dah tengok cheese tart. tak layan dah pun. hehe..
sedap nya bingka tu kak izah =0).
ReplyDeletekalau ada lagi sedekah sikit kat vi. i like cheese =0).
@Chah
ReplyDeletehahaha saboo jela kak cah ni. tu keluarga chef chef kak. mmg mengujakan belaka resepinya
@Ayu
ReplyDeletetu la.. tak tertjangkau kan ..dicamur pulak dengan agar2 serbuk. rupanya2 boleh jadi bingka pulak. hehe
@Gee®
ReplyDeletekak gee.. akak ingat saya tahan godaan ke? hahaha.. senggol kepala sikit kak. kiki
@Tina Othman
ReplyDeletetula tina, memula tu saspen je cemana la kejadiannya. puding ke? bingka ke? rupanya masih texture bingka tapi lembuuuttt
@Mas
ReplyDeletewaalaikumussala warahmatullah..
tu la, ni kalau buat elok sangats edekah tempat kenduri ke. makan ramai2 lagi syok
@hazila
ReplyDeletebetul kak. boleh buat kenduri bingka cheese nanti kak. hehe
@Sheila Shafeareen
ReplyDeletedisajeskan akak buat separuh, sebab dapat banyaaakk.. try la
As'salam Izah
ReplyDeletenak komen kat sini pulak, ada masa free ni, hakim kata diberi pelepasan 2 jam aje lepas solat zohor, lepas tu masuk balik rumah...hahahaha
Jah..k.ct terpesona dengan kelembutan bingka cheese mek sue nilah, tapi sukatan tu nampak macam banyak jer, tak apa k.ct cuba dulu kot2 ada lebih dermalah kat sesiapa eh..hehehe
menarik ler tgk bingka nie... akak x pernah lg rasanya makan bingka cheese.. simpan dulu resipi nie.. nanti senang2 nak buat juga... tergoda lg nie.. ;)
ReplyDelete