Wednesday, March 28, 2012

Basic Bread: Garlic Finger Bread


Assalamualaikum..

Haaaa.. kan dah keluar kat sini pulak. Mana teman tahan godaan demi godaan.. Terlanjur sudahh... Sebenarnya resepi ni dari saat Tun Telani tayang dulu lagi. memang memuncak nak rasa roti yang sangat 'keeper' ini. Kalah goal keeper! Dan Tun pun banyak kali jugak duk ulang2 buat kan Tun. Pastu makin la menjadi virus bila kak Hana pun membuat kambek dengan roti2 yang meruntun selera anak tekak ni. Ika pun dah berjangkit bawak bantal ke dapur menguli siang malan roti ni. Dan saya pun... dengan tidak melengah2kan masa... amik bm, masuk bebahan dan suh dia uli. Dan pertama kalinya ketamakkan saya terserlah sebab saya buat full 1 adunan ni. ALHAMDULILLAH... MEMANG RESEPI NI KEEPER!!



garlic bread
sebelum pembakaran berlaku

Disebabkan saya dah ketinggalan masa virus garlic bread ritu, jadi saya jadikan doh ni kepada garlic bread yang saya tiru idea dari kk Yatie. Kak Yatie buat finger garlic bun, dan saya hasilkannya begitu juga. Nota di sini, saya menggunakan tepung GANDUM! Tapi hasilnya.... fuhhh memang terbaik. Suami yang 'kureng' dengan roti pun, berketul2 jugak dia makan. Memang sangat lembut dan lembap. Alhamdulillah.. semuanya nikmat kurniaan dari Allah. ;-)

Terima kasih Tun Telani yng  menyingkap resepi2 simpanan MamaFami. Dan kak Hana yang membuka kan hati saya nak mencuba roti ni. Dan Tuan resepinya Puan Roshayati dan MamaFami yang mengenalkan resepi ni ke dunia maya. Terima kasih kalian. ;-)



garlic bread 2


BASIC BREAD RECIPE
Resepi: Puan Roshayati Johari (no link)
Sumber: Mamafami
Sumber lain: Tun Telani, Kak Hana Ika 



Bahan A
500g tepung roti *izah guna tepung gandum
100g gula
1 sk garam
30g susu tepung
1 sk bread softener- optional -izah letak
1 sk bread improver- optional - izah letak
4 sk yis @ 11 gm yis mauripan


Bahan B
250ml air
1 bj telur- pukul sedikit


Bahan C
80g margerine


Bahan D
Gula kasar utk tabur- tun x letak *tak letak


Cara2:

1. Gaul sebati bahan A
2. masukkan bahan B ke dalam bahan A dan uli sampai licin.
3. masukkan bahan C dan uli sampai adunan tidak melekat ditangan
4. biarkan adunan naik 2 kali ganda selama 30-40 minit.,
5. tumbuk2 utk keluarkan angin. uli sebentar, bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
6. taburkan gula kasar jika suka, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180 C selama lbh kurang 30 minit.
7. bila dh masak, keluarkan dan sapu dgn marjerin utk dapat permukaan yg berkilat.


atau


1. Masukkan semua bahan kecuali Bahan D dalam Bread Maker, pilih setting doh (dlm sejam setengah).
2. bila BM dh siap menguli, kuarkan dan tumbuk2 utk buang angin dia,
3. bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
4. taburkan gula kasar jika suka, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180 C selama lbh kurang 30 minit.
5. bila dh masak, keluarkan dan sapu dgn marjerin utk dapat permukaan yg berkilat.



GARLIC SPREAD

50 gm Butter bergaram ~ suhu bilik
3 ulas bawang putih ~ dicincang halus
2 pokok daun ketumbar ~ dicincang halus
sedikit lada hitam kisar 

Gaulkan semua bahan
Siap digunakan.

CARA IZAH UNTUK FINGER GARLIC BREAD:
(cara kak Nor sgn67)

Bila doh sudah diproof dan dibuang angin, ambil doh sebesar 50gm, bulat2 kan dan ratakan doh @canai doh menggunakan penggelek. Kemudian gulung doh tadi menjadi bentuk finger bun. Ulang lagi sehingga semua doh habis.

Proff doh tadi sehingga kembang dan sapu  garlic spread di atas permukaan roti. Bakar roti pada suhu 180 C selama lebih kurang 25 minit atau hingga permukaan roti perang. Dihidangkan bersma mushroom soup. Enjoy!!


46 comments:

  1. rehat jap, ye elllehhhhhhhh!!! menci tull ayat diaaa tuu main masuk dlm BM jerrr pastu buat satu adunan, huh! kalau kita uli tgn buat 1 dunan tu mau patah pergelangan tgn ahahaha.. aduhhhh... gemuk2 rotinyer mcm sapa ni?? buat mata naik turun bwh :D

    ReplyDelete
  2. tak tahan..tak tahan...serius meleleh air liur mas dah tgk kegebuan roti bawang putih izah ni huhuhuhu laparrrrrrrr sudah!

    ReplyDelete
  3. Godaaaaannnnn!!!!
    Takpe sabar... kan sabar separuh dari iman!! *sambil lap mulut* hehehehe

    Gemuk2 roti garlic nie..kat rumah roti yg berperisa begini mmg laku Izah cuma mama dieorg jer yg malas nk buat...

    ReplyDelete
  4. owhh pakai bread softener dgn improver ya.. tak leh nak menerai la sbb dah berzaman tak guna benda tu :)

    ReplyDelete
  5. menggodanya izah..kalau anak akak tengok ni mesti dia suka ni :D
    akak kena stop meroti jap now ni..tk larat uli pakai tangan pastu stand mixer pun tengah masuk ward pasal uli wat roti jugak la sampai jem terus mixer akak tu hahaha padan muka sbb asyik tangguh aje nk beli BM..now nk bake kena la guna handheld mixer :D

    ReplyDelete
  6. semua bahan ada dalam simpanan..harus ku cuba ini..

    ReplyDelete
  7. Hmm..gebu sangat kak Iza roti nya, jadi mau makan roti juga sekali dengan cream soup nya. thanks for sharing yah, melly pun mau coba.. ;)

    ReplyDelete
  8. smlm dh belek2 garlicbread yg ready made tu..tp xbeli..ibu mengandung ni mengidam garlic bread..nmpknye dh kak izah share resepi..kene meroti le gamaknye....

    ReplyDelete
  9. uhhhh...tu ler len kali nk bersin tu tutup molot, ni ha sampai sini virustus tu pehal..mak lak rasa meroyan nk terai la! deh....

    ReplyDelete
  10. Izah, saya odw tengah buat resepi ni. eceh.. tgh tunggu bm uli. tak tahan tengok godaan kelembutan roti tu terus je masuk bahan dlm bm. ekeke.. tq dear! kalau rajin dan smpt amik gmbr ai post kt blog. ;D

    ReplyDelete
  11. wow! mengancam betol la roti bawang putis izah ni... kena buatlah ptg ni...terlior sudah!!

    ReplyDelete
  12. Nampak sedap sgt izah, kenyang pun boleh lapar balik mcm ni..anak2 pun suka roti macam ni..copy dulu ya...

    ReplyDelete
  13. wahh jah..mung dah wat eyhh...mmg tingin nk merasa dalam coce mendung2 gini...bak sini..nk byk tawwww.....

    ReplyDelete
  14. ok dah siappp...copy he..he..
    harap2 menjadi lah yer blk opis ni utk menyambut org jauh ptg ni he..he..

    ReplyDelete
  15. Wallaaaaaaaaaa.. sedapnya Izah.. terabis ke tu?? Bak akak sikit..

    ReplyDelete
  16. ni yang menyampah nie...pakai tepung gandum ajer dah gitu cantik gebu memikat kolbu..hish tak leh jadi nak buat juga...hehehehe yelaaa tu...amek resipi keep in keeper juga dulu.

    ReplyDelete
  17. nak tiru jugakkkkkk!!! padahal smlm baru buat satu adunan.. gler tamak! wakakakakaka

    ReplyDelete
  18. Letihlah nak kejar korang ni... laju bebeno speednya. Masuk gear 7 eh Izah? Tak pe la, cuci mata je la tengok keenakan roti dan mushroom soup tu..

    ReplyDelete
  19. wa... izah tergodanya...bilalah kakna boleh nak cuba ni.sebenarnya tangan kakna ni tak boleh nak nguli.tak tahan nguli lama2.

    ReplyDelete
  20. walah, gebu gebas rotinya, lamanya tak buat roti, nak menguli tu yg tak kuasa tu

    ReplyDelete
  21. Izahhhh

    amoboi2 tembam betul roti tu...akak telan air liur aje...hehehe.

    ReplyDelete
  22. makcik..
    bread softener dgn improver aku dah abiss la..
    klu ganti ngan water roux ok tak..
    tergodaaa lak nengok roti ko yg lembut gebu tu...

    ReplyDelete
  23. tergoda habissss dengan penangan roti kali ni...
    telan ayaq lior je lah..

    ReplyDelete
  24. oh, tidak..dah la malam semalam sebelum tido ternmpak roti ni izah post kat fb kan..kan..terliur beb tengok kelembutan roti tu ditarik mcm tu..
    dendam ni..takpe,esok lusa aku akan buat jugak..hehe..tungguuuuuu..
    *lempang sedas*;p

    ReplyDelete
  25. Ohhh tiba tiba teringat kat BM yg dah bertahun bertapa. memang nak kena warm up la itu BM....

    ReplyDelete
  26. salam izah,
    pic malam tadi yg kt fb dh mengoda saya..x sabar nk tggu dia keluar kt blog scara detail pulak..skali pndang jatuh cinta dh dgn roti nie..sedapnya..mintak ampuunnn..:)

    ReplyDelete
  27. gebusss giler nmpkya roti itu...bersedia utk diterkam...sediaaaa...terkammmm!

    ReplyDelete
  28. inilah resepi roti yang akak dok buat sejak dari zaman berfp dulu.. sememangnya ambil dari fp mamafami sifu akak masa mula2 berjinak2 dgan fp.. hehe... now dah berjinak2 dengan blog.. lagiiiiilah ramai jumpa sifu kat blog.. hehe.. gandingan yg mantap.. basic dough yg best & selet pula dengan garlic spread yg best giler... makan pulak dengan chicken/mushroom soup yg yummy.. adeeeiii... leh tambah 2000 kalori kalau macam ni.. heheheh...

    ReplyDelete
  29. garlic spread tu buat sendiri ye kak izah..mula2 tengok tadi ingat kan beli yang dah siap..ada jual kat kedai tu....menarik resepi ni..nanti cikwan nak cuba =)

    ReplyDelete
  30. wehhh izah...tlg la jgn bg QH tliur tgk roti yg mgebusss tu...geram betul...rasa nk picit2 terus msuk ke mulut tau...hahaha

    ReplyDelete
  31. assalam izah
    cantiklah bread garlic izah tersusun je roti ni feberet ank bujang akak he he selalu order dr pizza tu,
    izahhhhh sb selalu tgk izah wat roti akak pun teringin tau, dah try roti kentang izah tu he he alhamdulillah jadi bolehlah w/pun x secantik izah nya,tp hb kata sedap he he lum sempat wat entry

    ReplyDelete
  32. ieee..roti!!menggemukkan!bak aku 2 ketui..ahak..*ayat gedik
    korang x aci laa ada bibik..kann.. aku jeles ni ingat nak gi hire bibik cosway gak laa nanti..tp selera mkn roti lom terbukak sangat nih..hadehh..cer ko tolonggg laaa suapppp kan akuu..hahah..
    apa2pun mmg gebus laa roti ko tu jah

    ReplyDelete
  33. gebunya...geram tengok...bila la kita nak cuba resepi ni...huhuhu...semangat..bila mau mari nih? heheheh

    ReplyDelete
  34. izah,,walaupun akak buat roti tak pernah nak cantik..tapi bila tengok roti izah..spontan je jd rajin..duk tunggu siap uli tu..kalau tak segebu izah..sipi2 pun besar rahmat tu..

    ReplyDelete
  35. wowwwww cantiknya rotimu itewwww...mmng sedap mkn dngn mushroom soup hangat2...

    ReplyDelete
  36. Benci tau...semua org meroti, akak je dah lama tak exercise lengan ni. Malas melarat2. Kalau takde bread improver tu, roti takde effect ke Izah? rasanya dah expired dlm almari tu...

    ReplyDelete
  37. hehe kesian ika dok jeles org ber BM..ekekek..
    mmm sedap ek cam menarik aje..tp daun ketumbar takde la..huhuhu

    ReplyDelete
  38. Phew! cantiknye.... sungguh tertawan :)

    ReplyDelete
  39. Roti dok tgh bakar kat dapur.taktau jd idak sbb bubuh2 dlm bm mlm td, pg td nk bentuk2 kan, doh nye msih melekat2 kat tngn.taktau tang mana silapnye. Sukatan bhn2 dah ikut btul2 dah. Agak2 nye knape yek? So tmbah lg tepung roti n uli2 sat, dah boleh nak bntuk trus je buat mcm bntuk bntl panjang2 (mls nak canai). Tp t'lupa nak spray air, trus sapu garlic spread.garlic spread pn tak pakai daun ktumbar, tp buh daun parsli.. ntah sodap ke idak. Hehe... btw thanks for the resepi. Sngt jeles tgh ur garlic bread sngt2 gebu...

    ReplyDelete
  40. salam kak...akak mmg baik hati..moga akak dimurahkan rezeki lagi...share resepi...aiza baru ajer ikut sebijik2 resepi ini...tapi dpt buat 2 jenis roti hasil 500g tepung gandum...sedap..manis n gebu...thanks kak...terjumpa blog akak masa google tadi pagi....tq kak...opss..sy ada jual bread maker...kalau ada berminatbleh contact ya...sorry kak, iklan skit...hehehe :-)

    ReplyDelete
  41. Biasa kah tarjamah Indonesia MISS...., saya suka ni soft bread,,, dan cantik pula.

    ReplyDelete
  42. Terimakasih resepi sangat bagus

    ReplyDelete
  43. Can you please send me this recipe in English please?

    My address is: mariahnas2002@yahoo.con.au

    ReplyDelete