Assalamualaikum..
Kerepek dari buah Arrow head atau Ngaku.
Pertama kali beli dan jadikannya kerepek.
Beli sekilo, habis sekelip mata.
Sangat sedap, sehingga en asben kata kita beli 10 kilo la pulak.
Muaha.. membayangkan ai feluh2 buat kerepek.
Tapi ai rela, sebab kerepek ni memang best.
Tak letak garam pun best, letakkan perasa garam pun best.
En asben cadangkan buat kerepek pedas.
Masih memikirkan cemana rasanya..hmmm
Nak merasa kerepek sedap ni?
Senang je, gi pasar atau pasaraya, dapatkan buah arrowhead ni.
Timbang dan gi bayor.
Sekilo sekitar rm2.50 je kan. Atau ada tempat lagi murah kan.
Balik rumah, kopekkan kulit dan tinggalkan kepalanya.
Kepala tu sebab senang nak pegang time sagat nanti.
source: here
Panaskan minyak deep fry.
Masukkan hirisan ngaku, dan goreng hingga hampir keperangan.
Kalau nak rasakan dengan garam boleh je taburkkan garam sebelum menggoreng pada hirisan ngaku tu.
Tapi saya suke masukkan air garam dalam minyak.
Iaitu semasa ngaku tu hampir keperangan, masukkan 1/2 sk air garam dalam minyak.
Gaul rata sampai minyak berenti berbunyi.
Angkat.
Bersedia untuk ngap krup krap.
setuju sangat ijah...memang sedap!!
ReplyDeletekak gee..
ReplyDeletekan sedapppp
Orang yg makan memang syokkk... tapi org yg nak buat tu la kan, berchenta juga.
ReplyDeletesetuju sangat sedappkan.. saya pun dah buat jugak.. nanti cubalah ltk perisa lada hitam memang sedapp...
ReplyDeleteBetul ke sedap izah. ira ingat buah ni org cina je...ketinggalan zaman betul ira ni.
ReplyDeleteIzah, last week teringin sangat nak buat sebab tahun lepas buat sket jer.. tapi sedihnya sebab habis,... pergi 2 hari kat tesco sebab murah sgt (RM0.88 jer) kot. Tapi memang tak ada rezeki ler tahun ni... ke econsave pun habis... Tgk sini jer la jawabnya...
ReplyDeletesalam izah...akak jugak la jakun, xpernah lg merasa buah ni...ni la pestime akak nengok rupanya....hihihihi jakun kan...
ReplyDeletennt kalau izah buat lg, jgn lupa pos kat akak sikit yer...hhihihi
tak pernah tengok dan tak pernah rasa buah ni..ada kat pasaraya ker..??
ReplyDeletetp musim CNY murahla..luar musim, mahai sket...kak bedahpun penah makan, tp x penah buat....memang ralit lah!
ReplyDeleteHuahhhhhh nak sebalang. Hari tu akak buat 4 kg pun rasa cam nak tercabut lutut, Kalau buat 10 kg mau masuk spital 3 hari. Tapi nak ngabiskannya sat je.
ReplyDeletesetuju sangat dengan izah, mmg sedap kerepek ni, saya buat pun sbb tak tahan tgk kat blog kwn2, nampak sedap sesangat, dah buat terus jatuh hati ^_^ hari ni saya dtg godek2 resepi di blog izah, nak tgk resepi apam...mintak izin copy ye izah ^_^ tima kasih...
ReplyDeleteSalam...nampak sedap.
ReplyDeletekak kite ingatkan buah org cina, mase nak raya cina ritu, berebut2 org cina beli.. tak tau pulak bole buat kerepak.. ruginya tak bli mase tue..
ReplyDeletehwaa.. bila nak rasa ni. Izah nak beli sekilo pastu pos ke sini boleh? hehe..
ReplyDeleteKak izah,sy n hb baru 1st time juga mkn,tuh pon sbb tergoda bila tgk kak sam wat,mmg sedap kan,hb pon kata suh wat lagi,ritu time murah,sekg,xsamp rm1,tapi bila pikir nak sagat tuh yg malas,time nak goreng n ngap cepat jer..
ReplyDeletesalam izah...
ReplyDeletekakna dah lupa nak buat apa dengan ngaku ni.dah lama beli tersimpan dalam peti ais.nak buat la petang ni..
izahh...w/pon x penah rasee... akk nk ngaku ler cam mmg sedappp....
ReplyDeleterajinkah aku nk membuatnyerr..??? hihihihi
Izah, tergode n ngaku mmg best lah tgk kepek ni, walau ngadap je kat pc ni haa..tak penah mkn n buat..harus ni tp xtau bile :)
ReplyDeleteaduh, baca ni baru tau, mengong g buang tang atas tu, punyalah jenuh nak sagat aritu, sampai luka2 ibu jari, tapi aritu buat tak letak garam pun, sebab ada kawan ckp dia ni kuat resap garam, tak taulah
ReplyDeletetapi yg bagus boleh sagat kat luar kan, dah byk baru goreng, tak mcm kepek pisang, makan mmg sedap tapi tukang goreng berpeluh hihi
mmg mabeles sgt2...
ReplyDeletesya sama cam tina...pi buang tangkainya...huhuu
pasni akan pastikan ekor tonjet tu sentiasa ade..hihihi
waaa camne rasenyaa ya..aku x pnh mkn lg ni...ni cny da abih kompom thn dpn br jumpe ngaku ni..uhuhu...x dpt bayangkn lg...erm..bak mai sepeket..aku nk rasa..huhuhu
ReplyDeletesuke sangat...mmg setahun sekali...time CNY jer jumpa...taun ni x buat sebab tukang sagat outstation...den malas nak nyagat...tapi seyes mmg sedap makan sesambil tgk tv...layannn
ReplyDeletetiap2 tahun ai buat kerepek ni jah.. tak perasan ek.. hehe
ReplyDeleteIzah mama pun jakun juga ..ada nama lain dak buah ni..sbb mama tk pernah dengar nama buah ni.. macam bawang besar pun ada..
ReplyDeleteIzah!!! ari tu kak rose buat pun sekejap je abes... nak membuatnya punyalah berpoloh2... sekejap je dah ilang... tinggal balang!
ReplyDeleteini favourite saya
ReplyDelete@Gee®
ReplyDeletetu la kak gee. 1st time rasa..mmg best sangaaat
@hazila
ReplyDeletebetul tu.. nak kopek nak saat nak goreng. memang banyak gak kerja n lama gak duk melangut kat dapur. hehe
@Masya
ReplyDeleteoo taburkan aje lada hitam ye. tq tq sudi share
@Wanieyra
ReplyDeletesama la saya ira, dulu2 ingatkan buah2 org cina n cara masak yang pelik2. rupanya bila tengok ramai je org buat kerepek, tu yang naak sangat try tu. mg sedap tau. ada iras2 kerepek pisang campur kerepek kentang
@Erani Zuhran Mohd Nor
ReplyDeleteoo dah habis ye. rasanya sekrang pun dah tak de kot area sini. sebab dah hujung 2je kan. mmg mendapat sambutan betul
@Liza
ReplyDeleteakak, kalau jumpa buah ni cepat sambar kak. ambik je 2-3 kilo. mmg berbaloi jadikan kerepk. sedap!!!
@Sally Rashid
ReplyDeleteadaaa.. kat pasaraya mesti ada punya. tapi skrg tak tau la. katanya dah kurang, sebab hujung2 cny dah kan;. tapi mmg sedap tau buat kerepek
@Chah
ReplyDeletetu la, saya beli pun dh hujung2 tu pasal rege mahal dah tu. hmm ngunyah dia mmg ralit mcm tak perasan je bila cakap eh pasal dah habis ni. korang makan banyak sangat la.. tengok 'korang' jugak yg slaah.
@Kak Sam
ReplyDeletewah akak, buat 4 kg puas makan tu. itu cakapnya aje. sebab menandakan sedapnya tu la
@.:: Mrs Z ::.
ReplyDeletewaahh nak buat apam apa tu? nanti siap bagi saya 5 ketui ye. hehe.. memang sedapkan kerepek ni. ni memaang nak ngaku ni.. ngaku mmg sedap. hehe
@CitarasaKu
ReplyDeletenampak dan memang sedap pun. krup krap lemak sedap
@Atie iskandar
ReplyDeletetu la.. akak pun since last year baru tahu buah ni sedap dibuat kerepek. mmg lepas ni kalau jumpa, jgn tak beli.
@Asmara
ReplyDeleteas.. kalau dah sampai sana kompom dah lembik buah ni. hehee.. nanti balik mesia time cny ye. pasti suke kerepek ni
@Zaliedana
ReplyDeleteaa tu la.. menda sedap ni mmg gitu la. kalau nak makan kena remeh sikit. hehe..hubby akak pun suke ct. berbaloi buat bila ada yang makan. cume budak2 je la. diorg mmg kureng gemar dengan kerepek