Assalamualaikum..
Mari kita bersama2 banyakkan selawat ke atas nabi junjungan kita nabi Muhammad SAW di hari Jumaat penuh barakah ini. Tak lama lagi maulidurrasul, elok la kita tekadkan diri untuk memperbanyakkan selawat dan moga hari ini permulaanya.
Terus kepada donut cakcibur ni. Namanya unik rasanya sedap dan lembut. Simpan sehingga esok masih lembut dan anak2 masih menggigit walau donut dah kesejukkan. Mungkin ada yang memandang sinis donut yang tak ada rupa donut biasa. Ada sebab kenapa begitu rupa. Dek kerana bancuhannya agak lembik, untuk membentukkan seperti kebanyakkan donut sangat susah. Jadi saya bentukkannya ala ala cakoi, cume tabur tepung dan potong. Alhamdulillah, bila menggoreng, masih menggebu donutnya. Donut yang ada menggunakan kentang, memang menjadi pilihan kerana hasilnya sangat mengujakan.
Terima kasih kepada tuan resepi. Rata2 blogger yang buat donut ni akan merujuk kepada blog MamaFami. Tq to mama. Ramaii yang dah buat donut ni. Kalau dikelip2 mata saya ni, masih teringat antaranya Mas, kak Hana, Dina CB, Kak Suzi, kak Ida, Ika dan ramaaai lagi lah..
DONUT CAKCIBUR
source: mamaFami
Ingredients :
1 medium sized potato ~ cleaned
1 cup lukewarm water
5 g instant yeast
1/3 cup cooking oil (I used corn oil)
1/3 cup lukewarm water
1/4 tin condensed milk
1 tablespoon sugar
1 teaspoon salt
500g flour
Oil for frying
Method :
1. Boil potato till soft. Place the boiled potato with 1 cup of lukewarm water in a food processor. Puree.
2. Mix together instant yeast, sugar, 1/3 cup lukewarm water, cooking oil, condensed milk, salt and potato puree.
3. Add flour a bit at a time and rub using your fingers.
4. Add in the remaining flour, a little at a time till a soft dough is formed. (Note : The softer the dough, the softer the donut produced)
5. Take a bit of dough and make into small balls. Arrange on a tray sprinkled with a bit of flour. Leave to proof till double the size.
6. Heat oil in a pan. Make a hole in the middle of the dough and fry till golden brown.
7. Coat with castor sugar and ready to serve.
Thank you Cak for this lovely recipe...
hihi asal tgk resepi donut je, mesti teringat, tak pernah lg buat ni, wlupun anak suka, malas nya sebab tukang masak tak gemar
ReplyDeleteizah, 5gm yis tu bersamaan brp sudu?
tina..
ReplyDeletesaya buat separuh 250gm tepung. so yis tu saya letak 1 1/2 sudu kecik.
Mek Jah,donut lagi ke..
ReplyDeleteNih sapa yg suka donut,Bais?Muaz?Laling Manja?Ke Ummi depa nih....
Tappiiii bukan lah nak puji akaknyer donut mmg selalu cantik walaupon dibuat bntuk paktongko tuh..Sy da juga wat donut keledek fatmah,mgu lpas,tapi xltak n3 g,sbb goreng2 terus simpan frozen,pastu xsnap g,haha..
ekeke..kretipla ko ni jah..kalau aku dah cuak tu bila tepung jadi lembik..
ReplyDeletecantik je kejadian donut@cakoi ko ye..terliur haku di sini..:p
Kadang2 kita tukang masak ni tak boleh nak 100% ikut resepikan.Kadang2 idea sendiri boleh muncul dikala memasak.Janji kita yang buat dan kita yang makannnn...
ReplyDeletesalam mek,laju je mengupdate..akak dah kendur sedikit..bulan maulid ni agak sibuk sikit lah mek..
ReplyDeletetumpang makan donut dak bais lah ya..
Eh!cam mana sekolah bais ya..meragam tak?.umi nya dah hafal ke belum jalan2 di KL tu?mana tau..lepas hantar bais umi merayau pulak ke jln bukit bintang..ke merayau takat ampang point tu je..apa kelas umi kalau kat ampang point tu kan?..hahaha
dah nak balik dah..angkut donut sepinggan nak bagi abg tapa makan..
duh...minggu mengembang untuk kau dan aku...tapi dah dappp kan, nak buat cemana....
ReplyDeleteAs'salam Izah
ReplyDeletelembutnya donat ni Izah, k.ct ni BM tu asik keluar masuk kotak jer, naik lunyai gak nanti kotak tu erk..hahaha
Nanti nak cuba jugalah buat donat cakcibur ni..teksturnya pun tersangat lembut geram nak cubit2 masuk mulut jer ni.
oppssssss...
ReplyDeletecakcibur dah jadi cakoi makcik...muahahaha
cakk..cak....jangan marah yerk...
team langkawi memang..
ayat nak kasi izah panasss....kikiki
makcik...
walaupun macam cakoi..
donut ko tetap menggebu dan menggoda....
i likeee
da mcm cakui da kak.. nampak lembut.. ade mase bole try ni..
ReplyDeletenampak sungguh lembut donut itewww..nak cuba jugak lah..hehe
ReplyDeleteterserlah kegebusan donut tu.. cer pos skit ke kzura.. hihihi..
ReplyDeletebijak.. bijak.... tun mmg stress bila doh lembik2 susah nk bentuk ni.. len kali nk buat gini gak ^^
ReplyDelete1st time dengar ni..
ReplyDeletecam cakoi pun ader..
cakcibur tu apa maksud nyer..
huhuhuuu..
salam izah...pelik jugak nama donut ni kan...cakkkk cibur...hihiihi
ReplyDeletetp nmpk mmg gebussss sgt...nak cubit bnyak blh? hihihihi
Sedapnya.... salin resepi ye
ReplyDeletesinggah sini nak makan donut cakkkk ci burrrr..he3...akak pun wat donut gak arini, donut keledek.mmng kegemaran anak2 kalau donut2 ni..tapi siaplah gula halus berterabur sana sini kalau Hamka yg makan..adoyaiiii...
ReplyDeleteSalaam Izah...
ReplyDeleteMemula ternampak gambar dont unik Izah ni kan, mama tertanya-tanya gak.. eh budak Izah ni salah tulis ke? Rasanya donut yang ku tayang, semuanya ropa tayar. Ni ropa cakoi... hehe.. rupa-rupanya donut cakcibur dah diandam jadi donut cakoi yek... kreatif sungguh. Memang betul, donut ni lembut hampir lembik dohnya, tu sebab dia kekal lembut kot kan. Terima kasih kepada Izah kerana sudi mencuba and credits to Cakcibur sebab dia yang bagi resepi kat mama...
salam kenal izah..
ReplyDeletems zaman-zaman ber fotopage dulu mmg fofular donut cakcibur ni..mmg lembut...
gebu nya donut tu ... mala bawa nasi lemak tumis untuk izzah. have a nice weekend :-)
ReplyDeleteteruja sangat buat donut menjadi..
ReplyDeletedonut ni memang unik sekali...
sedapnya...
@Zaliedana
ReplyDeletesiti.. akak memang suke donut. kalau dulu2 masa sek rendah kat ada buku biodata tu, makanan kegemaran, minuman kegemaran kan, aa akak mesti tulis donut la tang mknn kegemaran tu. hehe.. tapikan bila dh kawin baru tau suami akak tak suke donut atau roti. so akak pun cari geng la dengan budak2. nasib baik dior suke donut. hehe..ada geng.tu yg rajin buat
@Kamalia
ReplyDeletedonut cakoi kan. hehe.. tu la, aku saspek sebab kentang aku guna tu may be terbesar. so thats y lembik sikit dohnya. nanti kalau terlembik ko try buat cakoi. ok je. tak serap banyak minyak pun.
@Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot
ReplyDeletebetul banyak tu kak rose. kdg2 kurang di sana sini kita tambah lagi, atau nak kena dgn selera bos yang makan karang tambah bahan yang disukai pulak kan. semua kena pandai dan memandai. hehe
@anymz
ReplyDeleteuiii uii .. ni bini solehah ni. kalau suami kata hantar anak je, hantar anak jela.. ai tak melencong. kalau melencong ada alarm berbunyi kata en suami. hahaa..
dia ok kat sekolah. tanya kat cikgu, katanya bais ok from day 1 lagi. cume maknya aje tak berapa ok sebab tiap2 hari ada kerja sekolah kena buat. hahaha... ampeh punya mak.kiki
@Chah
ReplyDeletekak chah.. bab kembang kak chah tak yah mensen, tak yah diajak pun dah tahu. hahah.. tapi bab kuncup tu bila? when? when? tell me.. saja buat buat stress lepas makan donut
@CT Delima
ReplyDeletewaalaikumusslaam warahmatullah..
haha kak ct buat saya gelak mengimejin kotak bm akak tu. kikiki.. tu la.. kadang2, terasa sangat mood nak mendonut kan, lepas tu dah ada menda lain, mula la malas pulak nak masukkan tepung bagai suh bm tu memguli.
@Mas
ReplyDeleteko saja mass.. aku baru sejuk ko hangin hangin kan aku. tak mo kawan.. bawak lari cakoi cakcibur jauh2 dari mas. nak ngendeng? sorry gi buat sendiri..sambil tepis tangan mas
@Sally Rashid
ReplyDeletecuba jangn tak cuba, tak pun masukkan dulu himpunan resepi ni dalam list donut kalau dah tibe seru jgn lupa buat.hehe
@::Azura Rahman::
ReplyDeletekak zura.. boleh boleh.. tapi kena tuko ngan kek cekebod. haha
@tun_telani
ReplyDeletetu la tun. akak memula saspen jugak sebab budak2 ni ngengada sikit. kalau nampak bentuk len macam je, mula diorg tak percaya tu donut. bila lembik nak buat mulat2 pun susah kan. akk tawakal potong jela jadi cakoi. alhamdulillah diorang makan tau. sebab mmg elok kejadiannya donut ni
@..::Zue::..
ReplyDeleteentah ler,, kurang tahu..agak2nya nama samaran tuan resepi ni cakcibur kot. tapi sebenarnya bentuk donut cume doh terlembik dan saya bentukkan jadi cakoi jela. senang ..hehe
@Liza
ReplyDeletekak liza, makan donut cubit2 mana best. makan ngap ngap la. haha.. nah amik 4 ketul..sian nengokkan kak liza bersandor tepi gate rumah. kiki
@Wanieyra
ReplyDeleteanak2 suka.alhamdulillah. sila la ira
@Yatie
ReplyDeletehuuhuhu.. memang la bab gula tu tak leh nak elak. merata satu rumah tu karang trasa memijak gula. nak dimarah karang diorang tengah makan kan. hehehe.. saboo jela. bebudak ni mmg gemar donut tapi memilih jugak kak. ngengada tau. hehe
@MamaFaMi
ReplyDeletetq mama sudi bertandang ke sini. tu la.. mmg rupa cakoi sebab terlembik sangat dohnya. tapi stil boleh dipotong jadi cakoi la. alhamdulillah elok ebu. texture stil donut bukn cakoi :-)
@ummiaisyah
ReplyDeletesalam pekenalan juga dari saya. tu la saya tengok kat fp mama..mesti dah glemer lma dh donut ni kn
@mala
ReplyDeleteelok gebu.. wahh dah buat dh nasi lemak tu ye. sedap kan
@Qhaifa Nur
ReplyDeletetu la nama pun unik. rupanya pulak terpaksa diunikkan sebab doh lembik. hehe
gebu nya donat.. donat fav anak anak di rumah.. lain kali mau coba donut macam ini.. btw salak kenal dari melly.. ;)
ReplyDeleteSalam Izah...Rupa bentuk lari siket tak apa..sesekali berubah angin dan pandangan kannn..Yang penting rasa sedap nya tetap maintainnnnnnnn
ReplyDelete@Melly Octaviana
ReplyDeletesalam kenaljua dari saya melly. boleh dicuba. anak2 saya pun suke donut. tapi mereka agak memilih jugak
@Sue @ Nenie
ReplyDeletememang sue, tapi anak2 saya ni, jgn pandangan yg jauh sangat, mula la menyoal bukan2.tipical donut lubang diorang ni. haha.. tapi nasib baik dior makan jugak. sebab lembutt donut ni
Izah
ReplyDeletehaishhh donut mu nampak lah sedap.. kat sini i kept on buying donut fm starbucks.. nasib dia lembut if not tak tahu lah ape nak dikata cos harga dia satu 3 euros huhu
nak tanya 1sk tu ape?
ReplyDeleteTq share recipe. cantek dan sedap donut nie :)
ReplyDelete