Friday, January 27, 2012

Donut Cakcibur


Assalamualaikum..

Mari kita bersama2 banyakkan selawat ke atas nabi junjungan kita nabi Muhammad SAW di hari Jumaat penuh barakah ini. Tak lama lagi maulidurrasul, elok la kita tekadkan diri untuk memperbanyakkan selawat dan moga hari ini permulaanya.  

Terus kepada donut cakcibur ni. Namanya unik rasanya sedap dan lembut. Simpan sehingga esok masih lembut dan anak2 masih menggigit walau donut dah kesejukkan. Mungkin ada yang memandang sinis donut yang tak ada rupa donut biasa. Ada sebab kenapa begitu rupa. Dek kerana bancuhannya agak lembik, untuk membentukkan seperti kebanyakkan donut sangat susah. Jadi saya bentukkannya ala ala cakoi, cume tabur tepung dan potong. Alhamdulillah, bila menggoreng, masih menggebu donutnya. Donut yang ada menggunakan kentang, memang menjadi pilihan kerana hasilnya sangat mengujakan.

Terima kasih kepada tuan resepi. Rata2 blogger yang buat donut ni akan merujuk kepada blog MamaFami. Tq to mama. Ramaii yang dah buat donut ni. Kalau dikelip2 mata saya ni, masih teringat antaranya Mas, kak Hana, Dina CB, Kak Suzi, kak Ida, Ika dan ramaaai lagi lah..


DONUT CAKCIBUR
source: mamaFami 

Ingredients :

1 medium sized potato ~ cleaned
1 cup lukewarm water
5 g instant yeast
1/3 cup cooking oil (I used corn oil)
1/3 cup lukewarm water
1/4 tin condensed milk
1 tablespoon sugar
1 teaspoon salt
500g flour

Oil for frying

Method :

1. Boil potato till soft. Place the boiled potato with 1 cup of lukewarm water in a food processor. Puree.
2. Mix together instant yeast, sugar, 1/3 cup lukewarm water, cooking oil, condensed milk, salt and potato puree.
3. Add flour a bit at a time and rub using your fingers.
4. Add in the remaining flour, a little at a time till a soft dough is formed. (Note : The softer the dough, the softer the donut produced)
5. Take a bit of dough and make into small balls. Arrange on a tray sprinkled with a bit of flour. Leave to proof till double the size.
6. Heat oil in a pan. Make a hole in the middle of the dough and fry till golden brown.
7. Coat with castor sugar and ready to serve.

Thank you Cak for this lovely recipe...




46 comments:

  1. hihi asal tgk resepi donut je, mesti teringat, tak pernah lg buat ni, wlupun anak suka, malas nya sebab tukang masak tak gemar

    izah, 5gm yis tu bersamaan brp sudu?

    ReplyDelete
  2. tina..
    saya buat separuh 250gm tepung. so yis tu saya letak 1 1/2 sudu kecik.

    ReplyDelete
  3. Mek Jah,donut lagi ke..






    Nih sapa yg suka donut,Bais?Muaz?Laling Manja?Ke Ummi depa nih....



    Tappiiii bukan lah nak puji akaknyer donut mmg selalu cantik walaupon dibuat bntuk paktongko tuh..Sy da juga wat donut keledek fatmah,mgu lpas,tapi xltak n3 g,sbb goreng2 terus simpan frozen,pastu xsnap g,haha..

    ReplyDelete
  4. ekeke..kretipla ko ni jah..kalau aku dah cuak tu bila tepung jadi lembik..
    cantik je kejadian donut@cakoi ko ye..terliur haku di sini..:p

    ReplyDelete
  5. Kadang2 kita tukang masak ni tak boleh nak 100% ikut resepikan.Kadang2 idea sendiri boleh muncul dikala memasak.Janji kita yang buat dan kita yang makannnn...

    ReplyDelete
  6. salam mek,laju je mengupdate..akak dah kendur sedikit..bulan maulid ni agak sibuk sikit lah mek..
    tumpang makan donut dak bais lah ya..

    Eh!cam mana sekolah bais ya..meragam tak?.umi nya dah hafal ke belum jalan2 di KL tu?mana tau..lepas hantar bais umi merayau pulak ke jln bukit bintang..ke merayau takat ampang point tu je..apa kelas umi kalau kat ampang point tu kan?..hahaha

    dah nak balik dah..angkut donut sepinggan nak bagi abg tapa makan..

    ReplyDelete
  7. duh...minggu mengembang untuk kau dan aku...tapi dah dappp kan, nak buat cemana....

    ReplyDelete
  8. As'salam Izah

    lembutnya donat ni Izah, k.ct ni BM tu asik keluar masuk kotak jer, naik lunyai gak nanti kotak tu erk..hahaha

    Nanti nak cuba jugalah buat donat cakcibur ni..teksturnya pun tersangat lembut geram nak cubit2 masuk mulut jer ni.

    ReplyDelete
  9. oppssssss...
    cakcibur dah jadi cakoi makcik...muahahaha

    cakk..cak....jangan marah yerk...
    team langkawi memang..
    ayat nak kasi izah panasss....kikiki

    makcik...
    walaupun macam cakoi..
    donut ko tetap menggebu dan menggoda....
    i likeee

    ReplyDelete
  10. da mcm cakui da kak.. nampak lembut.. ade mase bole try ni..

    ReplyDelete
  11. nampak sungguh lembut donut itewww..nak cuba jugak lah..hehe

    ReplyDelete
  12. terserlah kegebusan donut tu.. cer pos skit ke kzura.. hihihi..

    ReplyDelete
  13. bijak.. bijak.... tun mmg stress bila doh lembik2 susah nk bentuk ni.. len kali nk buat gini gak ^^

    ReplyDelete
  14. 1st time dengar ni..

    cam cakoi pun ader..
    cakcibur tu apa maksud nyer..
    huhuhuuu..

    ReplyDelete
  15. salam izah...pelik jugak nama donut ni kan...cakkkk cibur...hihiihi
    tp nmpk mmg gebussss sgt...nak cubit bnyak blh? hihihihi

    ReplyDelete
  16. singgah sini nak makan donut cakkkk ci burrrr..he3...akak pun wat donut gak arini, donut keledek.mmng kegemaran anak2 kalau donut2 ni..tapi siaplah gula halus berterabur sana sini kalau Hamka yg makan..adoyaiiii...

    ReplyDelete
  17. Salaam Izah...

    Memula ternampak gambar dont unik Izah ni kan, mama tertanya-tanya gak.. eh budak Izah ni salah tulis ke? Rasanya donut yang ku tayang, semuanya ropa tayar. Ni ropa cakoi... hehe.. rupa-rupanya donut cakcibur dah diandam jadi donut cakoi yek... kreatif sungguh. Memang betul, donut ni lembut hampir lembik dohnya, tu sebab dia kekal lembut kot kan. Terima kasih kepada Izah kerana sudi mencuba and credits to Cakcibur sebab dia yang bagi resepi kat mama...

    ReplyDelete
  18. salam kenal izah..
    ms zaman-zaman ber fotopage dulu mmg fofular donut cakcibur ni..mmg lembut...

    ReplyDelete
  19. gebu nya donut tu ... mala bawa nasi lemak tumis untuk izzah. have a nice weekend :-)

    ReplyDelete
  20. teruja sangat buat donut menjadi..
    donut ni memang unik sekali...
    sedapnya...

    ReplyDelete
  21. @Zaliedana
    siti.. akak memang suke donut. kalau dulu2 masa sek rendah kat ada buku biodata tu, makanan kegemaran, minuman kegemaran kan, aa akak mesti tulis donut la tang mknn kegemaran tu. hehe.. tapikan bila dh kawin baru tau suami akak tak suke donut atau roti. so akak pun cari geng la dengan budak2. nasib baik dior suke donut. hehe..ada geng.tu yg rajin buat

    ReplyDelete
  22. @Kamalia
    donut cakoi kan. hehe.. tu la, aku saspek sebab kentang aku guna tu may be terbesar. so thats y lembik sikit dohnya. nanti kalau terlembik ko try buat cakoi. ok je. tak serap banyak minyak pun.

    ReplyDelete
  23. @Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot
    betul banyak tu kak rose. kdg2 kurang di sana sini kita tambah lagi, atau nak kena dgn selera bos yang makan karang tambah bahan yang disukai pulak kan. semua kena pandai dan memandai. hehe

    ReplyDelete
  24. @anymz
    uiii uii .. ni bini solehah ni. kalau suami kata hantar anak je, hantar anak jela.. ai tak melencong. kalau melencong ada alarm berbunyi kata en suami. hahaa..

    dia ok kat sekolah. tanya kat cikgu, katanya bais ok from day 1 lagi. cume maknya aje tak berapa ok sebab tiap2 hari ada kerja sekolah kena buat. hahaha... ampeh punya mak.kiki

    ReplyDelete
  25. @Chah
    kak chah.. bab kembang kak chah tak yah mensen, tak yah diajak pun dah tahu. hahah.. tapi bab kuncup tu bila? when? when? tell me.. saja buat buat stress lepas makan donut

    ReplyDelete
  26. @CT Delima
    waalaikumusslaam warahmatullah..
    haha kak ct buat saya gelak mengimejin kotak bm akak tu. kikiki.. tu la.. kadang2, terasa sangat mood nak mendonut kan, lepas tu dah ada menda lain, mula la malas pulak nak masukkan tepung bagai suh bm tu memguli.

    ReplyDelete
  27. @Mas
    ko saja mass.. aku baru sejuk ko hangin hangin kan aku. tak mo kawan.. bawak lari cakoi cakcibur jauh2 dari mas. nak ngendeng? sorry gi buat sendiri..sambil tepis tangan mas

    ReplyDelete
  28. @Sally Rashid
    cuba jangn tak cuba, tak pun masukkan dulu himpunan resepi ni dalam list donut kalau dah tibe seru jgn lupa buat.hehe

    ReplyDelete
  29. @::Azura Rahman::
    kak zura.. boleh boleh.. tapi kena tuko ngan kek cekebod. haha

    ReplyDelete
  30. @tun_telani
    tu la tun. akak memula saspen jugak sebab budak2 ni ngengada sikit. kalau nampak bentuk len macam je, mula diorg tak percaya tu donut. bila lembik nak buat mulat2 pun susah kan. akk tawakal potong jela jadi cakoi. alhamdulillah diorang makan tau. sebab mmg elok kejadiannya donut ni

    ReplyDelete
  31. @..::Zue::..
    entah ler,, kurang tahu..agak2nya nama samaran tuan resepi ni cakcibur kot. tapi sebenarnya bentuk donut cume doh terlembik dan saya bentukkan jadi cakoi jela. senang ..hehe

    ReplyDelete
  32. @Liza
    kak liza, makan donut cubit2 mana best. makan ngap ngap la. haha.. nah amik 4 ketul..sian nengokkan kak liza bersandor tepi gate rumah. kiki

    ReplyDelete
  33. @Wanieyra
    anak2 suka.alhamdulillah. sila la ira

    ReplyDelete
  34. @Yatie
    huuhuhu.. memang la bab gula tu tak leh nak elak. merata satu rumah tu karang trasa memijak gula. nak dimarah karang diorang tengah makan kan. hehehe.. saboo jela. bebudak ni mmg gemar donut tapi memilih jugak kak. ngengada tau. hehe

    ReplyDelete
  35. @MamaFaMi
    tq mama sudi bertandang ke sini. tu la.. mmg rupa cakoi sebab terlembik sangat dohnya. tapi stil boleh dipotong jadi cakoi la. alhamdulillah elok ebu. texture stil donut bukn cakoi :-)

    ReplyDelete
  36. @ummiaisyah
    salam pekenalan juga dari saya. tu la saya tengok kat fp mama..mesti dah glemer lma dh donut ni kn

    ReplyDelete
  37. @mala
    elok gebu.. wahh dah buat dh nasi lemak tu ye. sedap kan

    ReplyDelete
  38. @Qhaifa Nur
    tu la nama pun unik. rupanya pulak terpaksa diunikkan sebab doh lembik. hehe

    ReplyDelete
  39. gebu nya donat.. donat fav anak anak di rumah.. lain kali mau coba donut macam ini.. btw salak kenal dari melly.. ;)

    ReplyDelete
  40. Salam Izah...Rupa bentuk lari siket tak apa..sesekali berubah angin dan pandangan kannn..Yang penting rasa sedap nya tetap maintainnnnnnnn

    ReplyDelete
  41. @Melly Octaviana
    salam kenaljua dari saya melly. boleh dicuba. anak2 saya pun suke donut. tapi mereka agak memilih jugak

    ReplyDelete
  42. @Sue @ Nenie
    memang sue, tapi anak2 saya ni, jgn pandangan yg jauh sangat, mula la menyoal bukan2.tipical donut lubang diorang ni. haha.. tapi nasib baik dior makan jugak. sebab lembutt donut ni

    ReplyDelete
  43. Izah
    haishhh donut mu nampak lah sedap.. kat sini i kept on buying donut fm starbucks.. nasib dia lembut if not tak tahu lah ape nak dikata cos harga dia satu 3 euros huhu

    ReplyDelete
  44. nak tanya 1sk tu ape?

    ReplyDelete
  45. Tq share recipe. cantek dan sedap donut nie :)

    ReplyDelete