Assalamualaikum..
Pelik bebenor namanya tu ye. BRIOCHES?
Natang gapo brioches? Bukan muffin, bukan kek. Sila baca kat bawah.
Brioche (pronounced: [bʁi.ɔʃ]) is a highly enriched French pastry, whose high egg and butter content give it a rich and tender crumb. It is "light and slightly puffy, more or less fine, according to the proportion of butter and eggs"[1] It has a dark, golden, and flaky crust, frequently accentuated by an egg wash applied after proofing.
Brioche is considered a Viennoiserie. It is made in the same basic way as bread, but has the richer aspect of a pastry because of the extra addition of eggs, butter, liquid (milk, water, cream, and, sometimes, brandy) and occasionally a bit of sugar. Brioche, along with pain au lait and pain aux raisins — which are commonly eaten at breakfast or as a snack — form a leavened subgroup of Viennoiserie. Brioche is often cooked with fruit or chocolate chips and served as a pastry or as the basis of a dessert with many local variations in added ingredients, fillings or toppings.
"Brioche is eaten with dessert or tea, but also has numerous uses in cuisine. Common brioche dough is suitable for coulibiac and fillet of beef en croute. Brioche mousseline surrounds foie gras, sausage, cervelat lyonnais; . . . individual brioches serve as containers for various chopped and sauced stuffings, savoury or sweet, as warm appetizers or intermediate courses
sumber: wikipedia
Paham?
Erk tak paham? Sama la. ada iras-iras paham la jugak.
Tapi katanya sejenis makanan French la kan. Juga sejenis roti.
Tapi meh nak habaq mai.. seddaaaap sangat!!
Roti yang ada iras-iras kek. Seriyes sedap.
Saya buat dapat 9 ketul. Anak-anak makan licin. Ada pulak cekelat cip.
Kerak2 kat luar, lembut kat dalam. Haishh definitely akan baking lagi .
Sesuai sangat-sangat untuk breakfast dan minum petang.
CHOCOLATE CHIP BRIOCHES
from: 500 cupcakes & muffins cook book
by: izah IML
bahannya
1/2 sb yis
115 air suam
1 sk gula
275gm tepung gandum
4 biji telur
60gm gula
secubit garam
115gm mentega
100gm coklat cip
sikit telur untuk oles
caranya:
Satukan yis, air suam dan gula dalam mangkuk yang besar. Kacau sebati dan biarkan selama 10 minit atau sehingga yis berbuih.
Kemudian masukkan 100gm tepung ke dalam yis, kacau hingga menjadi paste yang licin.
Pukul sedikit telur, masukkan ke dalam paste yis tadi.
Masukkan pula gula dan sedikit garam. Kacau sebati.
Kemudian masukkan baki tepung tadi dan kacau sehingga menjadi doh yang lembut.
Tutup mangkuk dan biarkan selama 45minit atau sehingga naik 2 kali ganda.
Bila adunan naik 2x ganda, masukkan mentega lembut dan coklat cip. kacau sebati.
Sendukkan ke dalam muffin pan sehingga memenuhi 1/2 pan.
Biarkan 20 minit atau naik sehingga 2/3 pan muffin.
Oleskan dengan sedikit telur di atasnya.
Bakar pada suhu 200 C selama 20 minit atau sehingga perang di atasnya.
Sejukkan di atas rack dan simpan dlm bekas kedap udara sehingga 2 hari.
Makes 1 dozen.
NOTA IZAH: Cklat chip boleh juga digantikan dengan kismis, buah2 kering, atau pun filling. Atau pun enak dimakan begitu saja. Izah buat half dari resepi di atas dan dapat dalam 9 ketul brioches sebesar muffin size M.
gambar dari buku 500 cupcakes & muffin
jahhhhhhh...aku tak pahammmm...
ReplyDeletesambil tangan selongkar cari choc chips brioches....
dah la berbelit lidah menyebutnya.....muahahaha
mas..
ReplyDeletehahahha.. nasib kat blog tak yah sebut ek. pakai type je. saboojela ko mas. ko tak paham.. haha.. tak yah paham ko buat n ko makan je
nama mcm nak sama mcm roti yg ada cotek kat tengah2 tu... roti tu ada yg kata roti kontroversi sbb nampak seksi & lucah... hahaha.. tp yg ini nampak mcm muffin jer.. nmpak sedaplah!
ReplyDeleteheheh lajunya heee mula2 tak paham kena baca bg paham ni...tp dah paham dahhhhh....bhn pun senang...cam nak aje...
ReplyDeleteyee lah ada cam npk roti campur kek pun gayanya
sebijik mcm dlm gmbr tuelah kak.//jeles2...
ReplyDeleteAmboi promote baik nampak. Hehehe ada harapan weekend ni
ReplyDeletereri eja je, nk sebut dok reti.. muahahahaha.. dgr sebuatan kt dictionary jap.. ooooo.. cara sebut dia "brii-osh".. bukan bri-o-ces ye.. ;p
ReplyDeletebila ada coklat chip nk mmg cepat laku..
ps: dasat aaa kak izah, gambo sama ngan dlm buku tuuu.. tabik spring 2 kali.
hah3..akak takmo sebut sbb syusahhhhh sangattttt...nak salin resepi je, lenkali leh cuba...daaaa...he3..
ReplyDeleteuissshhhh!!! lajunya kuor brioches lak... berpintal lidah jawa ni nak menyebutnya! tp nampak sedap!
ReplyDeletememang berbelit lidah menyebutnya, biarlah asalkan tak tergigit lidah masa nak telan muffinnya tu... he hehehh
ReplyDeletesusah nak sebut namanya zah.janji sedap!nak kena cuba ni..
ReplyDeleteyg simpan 2 hari maknanya tahan 2hari ye, bukan lepas 2 hari boleh makan, ye tak? agak blur almaklum lah lepas lunch hehe
ReplyDeletedah copy & print pun resepi ni, nanti boleh lah try
Huhuhu..comelnya...nampak soft sangat...sedapnya pekena secangkir teh o..
ReplyDeleteIzzah akak baru aje selesai talam roti lapis chocolate..sedap ya..bulan ni aje 3 resipi Izzah dah akak test...yang ini tunggu giliran dulu
ReplyDeletesalam izah...mmg buat pun iras2 buat roti kan, kena biar naik dulu 2x ganda...nnt akak nk try la, tgk jadi ke idak....hihihhihi
ReplyDeletenampak pun dah tahu sangat lazat ni....rajinnyer akak bikin!
ReplyDeleteoo tipah tertipuu..nampak dr jauh kat fb tadi ingatkan muffin rupanya roti yer zah..heeh cun la rupanya.
ReplyDeletesedapnye tgkk.....
ReplyDeletekalau camprkan kekacang sekali pun mesti sedap ni
ReplyDeletesedap yerk.. kalau dah sedap kena buat lagi...
ReplyDeletewaaaa...yg izah lagi lawa dr yg dlm buku la...ngehngeh...errr..sib baik ada dictionary yg boleh skiping french dalam encik Gugel. broiche ...toce toce..
ReplyDeletewooo nampak sedapnye brioche ni.. tapi ape omputih tu cakap tu.. aku tak pandai omputes laa... skola fondok jew kan... huhuuh... balik arr.. haha
ReplyDeleteizah, chocolate chips brioches izah ni nampak cantik sekali..geram akak tengok..geram tengok gambarnya macam dapat terbayang kesedapan roti nilah..
ReplyDeleteKelakar la Izah ni..bila mama baca semua komen2 mama tergelak sorang2Yis tu brand apa ye..mauripan ke..Nanti mama nk try la tp tk tau bila..
ReplyDeletesaya tamo dah sebut..saya tau nak makan je kak..huhu tapi sapa nak buat..saya la jugak kene buat..uwaaaaa
ReplyDeletesemua sedap.. lum sempat intai yg kt bawah tu dah kuar yg yg ni pulak.. keciciran selalu..
ReplyDeleteumah kmaz je yg xde pminat benda2 yg ala2 mfin ni..tu yg jrang sesngat buat kuih mcm ni..malang snguh kannn..huhuu...cntik skli kue omptih izah ni...
ReplyDeletesejibik rupa dalam buku tu ye zah. mmg tangan dah pakar sangat nih. mcm roti gitu eh. ada coklat confirm sedap! :)
ReplyDeletesalam izah..lama tak singgah sini..anak2 sakit ni tak sempat nak berblogging pun..mmg nampak sedap benda alah ni..tak reti akak nak nulis namanya..gambar yg izah buat dan gambar dalam buku tu pun nampak sama...nnt nak cuba juga la :)
ReplyDeletetak dapat nak bayangkan macam mana rasanya roti yang seakan2 kek...tapi...daripada duk bayang2 saja kan, lebih baik buat terus. barulah boleh tau rasanya mcm mana kan?? ehheh..ppsstt! nani pon tak paham apa benda yg ditulis kat atas tu...hikhik
ReplyDeletesalam Izah..nampak special roti yang seakan2 muffin ni..
ReplyDelete@MaDiHaA a.k.a Ratna
ReplyDeleteakak.. saya tak dapat cari roti apa yang kontrobersi tu. nanti akak bagi link ye. haha.. nak jugak tengok rupenya. asal sedap dimakan lupakan aje rupanya kan kan
@Sheila Shafeareen
ReplyDeletetu la kak shiela. memula pas bakar tu suspen je nak tahu cemana texturenya. mmg masa bakar tu ada bau roti n bau kek. best je makan suam2
@SITI NORIZA BINTI SALEH
ReplyDeletetu la.. memang hasilnya gitu. tak jauh beza la. sebab bila sapu telur atasnya tu mmg cantik nanti merekahnya
@Kak Sam
ReplyDeletehaha kak sam. best tau. kena la promote. kikiki. lagi pun makanan baru kan.
@tun_telani
ReplyDeleteoo gitu sebutnyer ye tun. bagus tul tun ni. ilmu baru tu. hehehe.. ala tun, mmg dah rupa kejadiannya gitu la tun. tu yg teruja rasanya tu.. dlm buku tu taruk raising sikit. kalau suke leh la masukkan sekali.
@Yatie
ReplyDeletehahaha.. kan kita tak yah sebut la kan. kita buat n makan je. kalau org tanya apa, kita jawab roti coklat cip french. wah
@Kak Rose
ReplyDeletehahaha.. adeh kak ros buat lawak lak. tak yah sebut kak. bak kata kak yatie tu. kita salin resepi n buat jek. kiki
@Amie
ReplyDeletetu la kak amie. asal sedap ketika menghayati roti ni kan. tapi mmg best .. rotinya tu lemak2 lawan ngan coklat cip.
@kakna
ReplyDeletebetul kak na. kot2 lepas makan broiches ni lidah kita boleh cakap french lak nanti. hahaha
@Tina Othman
ReplyDeletehahha.. tina ko saja soalan gitu tau. ikiki.. a ah boleh tahan sampai 2 hari. tapi roti syaa ni tak menahan dah. tang tang tu hidang tang tang tu jugak habis. hehee. sebab buat separuh je pun
@rahel
ReplyDeletebetul tu rahel. dapat pekena ngan teh o mmg sedap. leh imejin cam kat French gitu. haha
@Paty's Kitchen - Cook with passion.
ReplyDeletetq kak paty sbb sudi menerai resepi2 dari blog saya walaupun bukan resepi saya. hehehe.. talam tu mmg best. suke
@Liza
ReplyDeleteitu la kak liza. bila saya baca cara buat tu, memang terus dapat imejin rasa n baunya tu. mmg roti la kan sebb guna yistunggu proff bagai ni. tapi senang la gini, jus godek2 ngan sudu je.
@☆*♥L@dy @yU♥*☆
ReplyDeletetu la ayu..kalau duk membelek buku resepi je.. hasilnya gini la. disamping menambah lemak dibadan. ahaks.. hehee
@Nieza
ReplyDeletetu la.. memula tengok gambar kat buku tu ingatkan muffin jugak. tapi bila ada penggunaan yis.. cam interesting pulak resepinya. bila dah cube.. waahh mmg best
@faa.rosli
ReplyDeletelebih sedap bila dimakan. ;-)
@Sally Rashid
ReplyDeletehmmmm.. kalau tabur kacang sedap gak kot. mcm roti kacang.. erkk.. tak pasti pulak. cer try cemana rasanya.. hehe
@Cho Zila
ReplyDeletetu la.. insyaAllah akan dibuat lagi. yis pulak dah habis ni. kena tambah stok. hehe
@Chah
ReplyDeleteidak le lebih lawa. sama lebih kurang je kak. kang saya perahshang lak karang. haha...
@nOOrsha
ReplyDeletesekolah fondok ek. nanti aku kuar ahasa arab lak. jgn ko kabo sek omputih. hahhaa
@Ayu
ReplyDeletetu la kak. saya ni pun gara2 geram tengok gambar jugak la yang buat menda alah ni. tengok bahan2 pun simple. cara pun tak susah sangat. sedap ni kak. anak2 saya suke
@Mama Ann
ReplyDeleteye la mama.. mcm2 komen tang nak menyebut nyer tu kan. hehe.. ye mama, saya guna mauripan. kaedah buihkan dulu yis tu baguskan, untuk tahu jugak samada yis tu masih aktif atau tak kan
@sitiezahim
ReplyDeleteye betul tu hajar,sapa ke lagi yg nak membuatkan nya. hehe.. gi la buat leh buat bekal anak2. dalam flight. wah tumpang excited
@dZana
ReplyDeletebetter late than never. pewwiitt.. hahaha.. tak pe kak. yang penting kita tak ketinggalan sangat.
@maz
ReplyDeletemmg la kak maz. lain selera lain la menu kat blog seseorang tu kan. itu la seronok selera yg berviarasi ni. boleh kita tambah ilmu maskaan yg bermacam.
@Asmara
ReplyDeleteala as.. buat ikut cara yang dia suruh je. mana ada pakarnya, haishh .. hahhaa
@Mieza
ReplyDeletetu la kak mieza. tadi saya baca jugak anak2 sakit tu. hope semuanya makin sihat n aktif balik. mmg tak dapat buat apa kalau anak2 sakit ni.
@nuwairani ismail
ReplyDeletehahha.. tak paham tak pe nani. asal paham cemana nak membuatnya. kan..pastu godek2 n baru leh makan
@Rohah
ReplyDeleteyep memang special. sebab cara membuat mmg mcm roti, tapi rupa mcm muffin kan. hehe
gluppp...tertelan air liur...sedap nampak nih...insyaAllah dah masuk menu list...akan ku cuba nanti...tq kongsi resepi nih...tgk gambo dah yummyummm...dah ngap tak tau ler...
ReplyDeleteizah.. kat bwh tu link roti kontroversi yg akak katakan aritu.. hehe.. nampak mcm sama kan namanya? tp ada sikit kelainan pd ejaan kalau dilihat betul2.. roti yg akak maksudkan tu mat gebu pernah buat dulu.. mamafami pun pernah buat gak..
ReplyDeletehttp://www.tiffinbiru.com/2008/01/brioche-roti-kontrovesi.html