Monday, January 16, 2012

Apam Keledek


Assalamualaikum..

Ini la projek mengabiskan keledek rebus lebih buat 'mee rebus kak yatie' dan donut keledek hari tu. Rasa lama dah tak makan apam. Memang cantik la timenya, keledek pun dah 2,3 hari dalam es box, sebelum mashem gitu je, elok la diapa apakan keledek tu. Apam ni sangaaaaat best! Lembut, moist, gebu, lekit2 sikit.. anak2 sukee sangat. Semalaman pun masih elok kelembutannya. Saya gune keledek oren, jadi warne nya memang cantik. Kak Yatie kata asal resepi ni dari resepi apam kentang tapi dah diolah dan terhasil lah resepi  apam keledek. Terima kasih kak Yatie..i lebiu... O ye apam ni kalau makan gitu je pun tanpa kelapa, pun sedddaap. 



APAM KELEDEK
sumber: kak Yatie


Bahan-bahan.

3/4 cwn gula pasir*
200 ml air*
1 helai daun pandan*(* masak sehingga gula hancur dan sejukkan)

2 cwn tepung beras
1 cwn keledek rebus (saya guna keledek oren, jadi takyah letak pewarna)
250 ml santan
1 cwn tpng gandum
sedikit garam
1 sudu kecil yeast
1 sudu kecil b.powder
pewarna oren* optional


Cara-Cara.

1. Keledek rebus di blend bersama dngn santan(biarkan sebentar)
2. Masak gula bersama air dan daun pandan....sejukkan.
3. Dlm mangkuk lain, satukan tepung beras, tepung gandum,yeast, b.powder dan garam.
4. Satukan semuanya dlm blender dan kisar sebati.
5. Perap selama 1 jam.Sapu minyak pada bekas kecil2.
6. Kukus dalam bekas kecil2 selama 15 minit.
7. Kalau guna loyang besar, kukus selama 40 minit.
8. Apam ini boleh di makan bersama dngn kelapa parut.


47 comments:

  1. makcikk.....
    mana lak entry mee rebus...
    wehh..lama dah aku tak makan mee rebus....
    jadi teringin lak...he3

    oppss....apam tu....
    cantikkkk la orennya...
    tengok pun nampak lembut jerk...
    esok nak cari keledek oren laaaa...
    lama dah aku tak ngapam...muahaha

    ReplyDelete
  2. Salam, Diet keledek ya izzah :-)

    ReplyDelete
  3. Ai bukan haris, tapi i lebiu izah! Wakaka...demam muvi om bak balik duit aku...huihui... Sukerr....kitapun baru lps mendonut 'kededek' hasil dr gudaan tanpa niat mu... ada belen juge kededeknya and meeeeemang tgh cari resepi apam plak, tk sangka tersembul depan pintu kita.... :p

    ReplyDelete
  4. wah,mek rajin bebeno dok dapur skang ni ya..maklum dapur comel kan?..agak2 skang ni kan kalau akak ke sana mmg tak muat masuk dapur dah..tambahan kalau dgn mas..haha
    meh 5 ketui..ado?..

    jgn lupa masuk contest..hadiah lumayan menunggu tu..hehe

    ReplyDelete
  5. wahhh... orennyer..
    belum sarapan ni.. leh pos laju x kat sini?

    ReplyDelete
  6. As'salam Izah cayangg

    apam feberet sangat2. tak kisah letak apa pun apam tu kompom licin punya..hehehe. keledek ada stok tinggal nak rebus jer. tapi bukan keledek oren lah jah, bantai jer lerrr..hehehe

    ReplyDelete
  7. haiii..menggoda sampai terasa lapar...boleh pos kat sini tak...

    ReplyDelete
  8. belum sarapan ni.... terliur tengok apam izah..

    ReplyDelete
  9. nak sikit apam keledek boleh? makan apam keledek sambil hirup air nescafe panas... sedapppnya :)

    ReplyDelete
  10. Izah..
    apam mmg saya punya fav. Nan2 lagi apam tepung beras yang guna tapai tu...Teringin nak cuba apam keledek Izahlah...nampak gebu dan menyelerakan

    ReplyDelete
  11. yeay, akhirnya dpt jugak resepi apam keledek, sebab keledek byk borong dari cameron haritu tak tau nak buat apa

    ReplyDelete
  12. cantiknyer kaler apam ni kak izah.. terliur pulak nengok, tp tun baru je berjaya habiskan apam labu yg duk frozen dlm peti tu.. pasti apam2 kiv dulu. sbb nnti enchik hasben tun tu bising duk serve apam je kat dia. hehe

    ReplyDelete
  13. kalau nama nya apam ,mmg sedap..nampak gebu gitu..kena cari keledek laa gamaknyer ni zah...

    ReplyDelete
  14. alahai comeynya apam keledekmu itewww Izah, dua2 kuih kukus kegemaran akak ni...mana satu nak buat ni pau ke apam....wat terliur je....

    ReplyDelete
  15. sangat berkhasiat ini apamkan.. semangat nak buatni...

    ReplyDelete
  16. izah, resepi seakan2 apam labu yg sedap tu kan.... leh buat ni, keledek pun ada. tapi rajin ker?

    meh la seketui dua buat ubat!

    ReplyDelete
  17. Wow cun apam mu kak izah,smpn resepi dulu,nnti nk juga wat..Hubby n nana mmg suka apam2 nih,igt nk try wat apam mekar sekelim soda pon xwat2 lagi..

    ReplyDelete
  18. Izah..mama tengok aja la..cantik..nampak pun sedap..tp apa bleh buat..masa tk mengizinkan.Nk masak nasi pun dh tk sempat skrg ni..tp mama simpan resepi ni dulu...mana tau esok lusa kalau ada masa..

    ReplyDelete
  19. Salam rindu buat izah...

    Sihat ke? lama tak singgah sini

    ReplyDelete
  20. salam izah...best sgt nmpak apam keledek tu, nak jugakkkk....hihiihi

    ReplyDelete
  21. terliurrrr... takde kelapa pun dah sedap ni kan sbb bancuhan dah letak santan.. sure lemak2 je rasanya..

    ReplyDelete
  22. uishhh gebusnya apam ni zah..warna pun cunla.rasa nk capai dan ngap jer ni..hehe

    ReplyDelete
  23. cntik la apam oren ni..tliur tgknya...klau guna keledek purple bleh ke...kbetulan kt umh ade keledek purple aje..

    ReplyDelete
  24. @Mas
    ko dah buat belum mas mee rebus nya. sedap tak? aku suke je. tapi yg sedapnya ada insiden masa aku buat mee rebus ni. haby aku rupanya mintak mee kari, aku ingat mee rebus. bila dia makan dia kata ngapa rasanya pelik je. haha.. sebab aku buat me rebus bukan me kari. kiki..

    buat mas. best giles apam ni. mmg sedap la

    ReplyDelete
  25. @mala
    ni bukan diet dah kak. ni semua dibahamnya, hehe

    ReplyDelete
  26. @Chah
    owhh jgn datin chah sebut2 hariz.. hahaha.. i terkesima u bila dia panggil izah. kikiki..

    buat la kak. best nih. i like banyak2 n i lebiu tu hariz.. eh silap.. haha

    ReplyDelete
  27. @anymz
    hahaha.. kak anim tu bukan dapo comel. tu namanya dapor kecik. huh.. berani masuk la.. senggol senggolan la kita. haha

    ReplyDelete
  28. @..::Zue::..
    catikkn oren tu. kledek tu mmg oren lawo.nk bf?.. huhu.. dah abesss

    ReplyDelete
  29. @CT Delima
    waalaikumussalam..
    ala kak ct.. bantai jela. asal ada rasa keledek. mmg best

    ReplyDelete
  30. @Cute Oven
    tu la menggoda dlm tak sengaja. sbb mmg saya suka makan apam gini

    ReplyDelete
  31. @kakna
    kakna mmg kena tergoda ,sebab mmg best

    ReplyDelete
  32. @Mas
    wah mmg best tu. pulak2 kalau msim hujan kan. lagi best tu.

    ReplyDelete
  33. @Kama Kimin
    yang guna tapai mmg taknpernah buat lagi. tapi guna nasi dah pernah buat. sedap. tapi apam keledek ni pun sedap sangat jugak. hehe

    ReplyDelete
  34. @Tina Othman
    wah best tu banyak keledek. leh buat inti karipap. buat kuih bakar keledek. buat onde2 keledek ngan kuih bom keledek. roti keledek pun best

    ReplyDelete
  35. @tun_telani
    ye la.. kalau hubby akak lagi la. mmg tak layan apam2 ni. sabo jela.dulu2 mmg akak beli je kalau teringin makan apam. tapi alhamdulillah bila ada geng ni suke la nak membuatnya

    ReplyDelete
  36. @KakAsma
    keledek kat dapur dah habis ye kak asma. sah kena cari la lagi tu buat stok. hehe

    ReplyDelete
  37. @Yatie
    hehe... dah tau dah. akak mmg suke kuih kukus2 gini. berbaloi beli steam apa tu hari tu kan.

    ReplyDelete
  38. @Kak Rose
    lebih kurang la tu kak rose. mmg sedap lembut lekit2 bila baru2 angkat tu. moist2 sikit. fuh best

    ReplyDelete
  39. @Zaliedana
    harus la buat tu ct. anak2 akak suke benor ngan apam ni

    ReplyDelete
  40. @Mama Ann
    aduhai kesian mama. hope nanti dapat bibik baru yang baik n senang diurus. baru senang mama di dapur kan

    ReplyDelete
  41. @Wanieyra
    uikk lama tak nampak. alhamdulillah sihat adanya

    ReplyDelete
  42. @Liza
    kalau ada keledek harus dibuat ni kak liza. sedaappp

    ReplyDelete
  43. @MaDiHaA a.k.a Ratna
    kalauorg terror masak tengok resepi je dah tahu kan. hihi.. betul kak. sebab lemak2 santan tu makan gitu je pun sedap.

    ReplyDelete
  44. @Nieza
    nieza.. mmg tak tipu. apam ni mmg best. wangi pandan n lemak santan n lemak keledek tu mmg ngam la

    ReplyDelete
  45. @Qasey Honey
    wah.. nanti warne pepel ori dari keledek. cantik sangat la tu ;)

    ReplyDelete
  46. Slm izah.ptg td try buat apam ni. 1 family berebut2 mkn apam ni. Jap je licin. Alhamdulillah, sedap sgt . TQ.

    ReplyDelete