Assalamualaikum..
Ini la projek mengabiskan keledek rebus lebih buat 'mee rebus kak yatie' dan donut keledek hari tu. Rasa lama dah tak makan apam. Memang cantik la timenya, keledek pun dah 2,3 hari dalam es box, sebelum mashem gitu je, elok la diapa apakan keledek tu. Apam ni sangaaaaat best! Lembut, moist, gebu, lekit2 sikit.. anak2 sukee sangat. Semalaman pun masih elok kelembutannya. Saya gune keledek oren, jadi warne nya memang cantik. Kak Yatie kata asal resepi ni dari resepi apam kentang tapi dah diolah dan terhasil lah resepi apam keledek. Terima kasih kak Yatie..i lebiu... O ye apam ni kalau makan gitu je pun tanpa kelapa, pun sedddaap.
APAM KELEDEK
sumber: kak Yatie
Bahan-bahan.
3/4 cwn gula pasir*
200 ml air*
1 helai daun pandan*(* masak sehingga gula hancur dan sejukkan)
2 cwn tepung beras
1 cwn keledek rebus (saya guna keledek oren, jadi takyah letak pewarna)
250 ml santan
1 cwn tpng gandum
sedikit garam
1 sudu kecil yeast
1 sudu kecil b.powder
pewarna oren* optional
Cara-Cara.
1. Keledek rebus di blend bersama dngn santan(biarkan sebentar)
2. Masak gula bersama air dan daun pandan....sejukkan.
3. Dlm mangkuk lain, satukan tepung beras, tepung gandum,yeast, b.powder dan garam.
4. Satukan semuanya dlm blender dan kisar sebati.
5. Perap selama 1 jam.Sapu minyak pada bekas kecil2.
6. Kukus dalam bekas kecil2 selama 15 minit.
7. Kalau guna loyang besar, kukus selama 40 minit.
8. Apam ini boleh di makan bersama dngn kelapa parut.
makcikk.....
ReplyDeletemana lak entry mee rebus...
wehh..lama dah aku tak makan mee rebus....
jadi teringin lak...he3
oppss....apam tu....
cantikkkk la orennya...
tengok pun nampak lembut jerk...
esok nak cari keledek oren laaaa...
lama dah aku tak ngapam...muahaha
Salam, Diet keledek ya izzah :-)
ReplyDeleteAi bukan haris, tapi i lebiu izah! Wakaka...demam muvi om bak balik duit aku...huihui... Sukerr....kitapun baru lps mendonut 'kededek' hasil dr gudaan tanpa niat mu... ada belen juge kededeknya and meeeeemang tgh cari resepi apam plak, tk sangka tersembul depan pintu kita.... :p
ReplyDeletewah,mek rajin bebeno dok dapur skang ni ya..maklum dapur comel kan?..agak2 skang ni kan kalau akak ke sana mmg tak muat masuk dapur dah..tambahan kalau dgn mas..haha
ReplyDeletemeh 5 ketui..ado?..
jgn lupa masuk contest..hadiah lumayan menunggu tu..hehe
wahhh... orennyer..
ReplyDeletebelum sarapan ni.. leh pos laju x kat sini?
As'salam Izah cayangg
ReplyDeleteapam feberet sangat2. tak kisah letak apa pun apam tu kompom licin punya..hehehe. keledek ada stok tinggal nak rebus jer. tapi bukan keledek oren lah jah, bantai jer lerrr..hehehe
haiii..menggoda sampai terasa lapar...boleh pos kat sini tak...
ReplyDeletebelum sarapan ni.... terliur tengok apam izah..
ReplyDeletenak sikit apam keledek boleh? makan apam keledek sambil hirup air nescafe panas... sedapppnya :)
ReplyDeleteIzah..
ReplyDeleteapam mmg saya punya fav. Nan2 lagi apam tepung beras yang guna tapai tu...Teringin nak cuba apam keledek Izahlah...nampak gebu dan menyelerakan
yeay, akhirnya dpt jugak resepi apam keledek, sebab keledek byk borong dari cameron haritu tak tau nak buat apa
ReplyDeletecantiknyer kaler apam ni kak izah.. terliur pulak nengok, tp tun baru je berjaya habiskan apam labu yg duk frozen dlm peti tu.. pasti apam2 kiv dulu. sbb nnti enchik hasben tun tu bising duk serve apam je kat dia. hehe
ReplyDeletekalau nama nya apam ,mmg sedap..nampak gebu gitu..kena cari keledek laa gamaknyer ni zah...
ReplyDeletealahai comeynya apam keledekmu itewww Izah, dua2 kuih kukus kegemaran akak ni...mana satu nak buat ni pau ke apam....wat terliur je....
ReplyDeletesangat berkhasiat ini apamkan.. semangat nak buatni...
ReplyDeleteizah, resepi seakan2 apam labu yg sedap tu kan.... leh buat ni, keledek pun ada. tapi rajin ker?
ReplyDeletemeh la seketui dua buat ubat!
Wow cun apam mu kak izah,smpn resepi dulu,nnti nk juga wat..Hubby n nana mmg suka apam2 nih,igt nk try wat apam mekar sekelim soda pon xwat2 lagi..
ReplyDeleteIzah..mama tengok aja la..cantik..nampak pun sedap..tp apa bleh buat..masa tk mengizinkan.Nk masak nasi pun dh tk sempat skrg ni..tp mama simpan resepi ni dulu...mana tau esok lusa kalau ada masa..
ReplyDeleteSalam rindu buat izah...
ReplyDeleteSihat ke? lama tak singgah sini
salam izah...best sgt nmpak apam keledek tu, nak jugakkkk....hihiihi
ReplyDeleteterliurrrr... takde kelapa pun dah sedap ni kan sbb bancuhan dah letak santan.. sure lemak2 je rasanya..
ReplyDeleteuishhh gebusnya apam ni zah..warna pun cunla.rasa nk capai dan ngap jer ni..hehe
ReplyDeletecntik la apam oren ni..tliur tgknya...klau guna keledek purple bleh ke...kbetulan kt umh ade keledek purple aje..
ReplyDelete@Mas
ReplyDeleteko dah buat belum mas mee rebus nya. sedap tak? aku suke je. tapi yg sedapnya ada insiden masa aku buat mee rebus ni. haby aku rupanya mintak mee kari, aku ingat mee rebus. bila dia makan dia kata ngapa rasanya pelik je. haha.. sebab aku buat me rebus bukan me kari. kiki..
buat mas. best giles apam ni. mmg sedap la
@mala
ReplyDeleteni bukan diet dah kak. ni semua dibahamnya, hehe
@Chah
ReplyDeleteowhh jgn datin chah sebut2 hariz.. hahaha.. i terkesima u bila dia panggil izah. kikiki..
buat la kak. best nih. i like banyak2 n i lebiu tu hariz.. eh silap.. haha
@anymz
ReplyDeletehahaha.. kak anim tu bukan dapo comel. tu namanya dapor kecik. huh.. berani masuk la.. senggol senggolan la kita. haha
@..::Zue::..
ReplyDeletecatikkn oren tu. kledek tu mmg oren lawo.nk bf?.. huhu.. dah abesss
@CT Delima
ReplyDeletewaalaikumussalam..
ala kak ct.. bantai jela. asal ada rasa keledek. mmg best
@Cute Oven
ReplyDeletetu la menggoda dlm tak sengaja. sbb mmg saya suka makan apam gini
@kakna
ReplyDeletekakna mmg kena tergoda ,sebab mmg best
@Mas
ReplyDeletewah mmg best tu. pulak2 kalau msim hujan kan. lagi best tu.
@Kama Kimin
ReplyDeleteyang guna tapai mmg taknpernah buat lagi. tapi guna nasi dah pernah buat. sedap. tapi apam keledek ni pun sedap sangat jugak. hehe
@Tina Othman
ReplyDeletewah best tu banyak keledek. leh buat inti karipap. buat kuih bakar keledek. buat onde2 keledek ngan kuih bom keledek. roti keledek pun best
@tun_telani
ReplyDeleteye la.. kalau hubby akak lagi la. mmg tak layan apam2 ni. sabo jela.dulu2 mmg akak beli je kalau teringin makan apam. tapi alhamdulillah bila ada geng ni suke la nak membuatnya
@KakAsma
ReplyDeletekeledek kat dapur dah habis ye kak asma. sah kena cari la lagi tu buat stok. hehe
@Yatie
ReplyDeletehehe... dah tau dah. akak mmg suke kuih kukus2 gini. berbaloi beli steam apa tu hari tu kan.
@Cho Zila
ReplyDeletetu la.. apam keledek katakan. hehe
@Kak Rose
ReplyDeletelebih kurang la tu kak rose. mmg sedap lembut lekit2 bila baru2 angkat tu. moist2 sikit. fuh best
@Zaliedana
ReplyDeleteharus la buat tu ct. anak2 akak suke benor ngan apam ni
@Mama Ann
ReplyDeleteaduhai kesian mama. hope nanti dapat bibik baru yang baik n senang diurus. baru senang mama di dapur kan
@Wanieyra
ReplyDeleteuikk lama tak nampak. alhamdulillah sihat adanya
@Liza
ReplyDeletekalau ada keledek harus dibuat ni kak liza. sedaappp
@MaDiHaA a.k.a Ratna
ReplyDeletekalauorg terror masak tengok resepi je dah tahu kan. hihi.. betul kak. sebab lemak2 santan tu makan gitu je pun sedap.
@Nieza
ReplyDeletenieza.. mmg tak tipu. apam ni mmg best. wangi pandan n lemak santan n lemak keledek tu mmg ngam la
@Qasey Honey
ReplyDeletewah.. nanti warne pepel ori dari keledek. cantik sangat la tu ;)
Slm izah.ptg td try buat apam ni. 1 family berebut2 mkn apam ni. Jap je licin. Alhamdulillah, sedap sgt . TQ.
ReplyDelete