Monday, December 19, 2011

Pandan Slice Cheese Cake


Assalamualaikum..

Kek ni pun dah lama di baking. Permintaan anak-anak nak makan kek. Kek ni mmg menjadi kegemaran di rumah ni dan simple je nak buat. Bahan2 dia tak banyak. Boleh ditukar2 perasa dan mengikut kreativiti masing. Resepi ni juga saya buat blueberry Cheese Cake. Idea blueberry tu ambik dari Hasue. Kalau idea pandan ni saya ambik dari kak Hana. Resepi asal adalah dari Ros Jintanmanis.com. Kalau ikut asalnya plain je. Rasa lemak2 cheese. Memang sedap n manis dia mmg secukup rasa.  Saya copy lagi sekali resepinya di sini. Terima kasih buat Ros dan penyumbang2 idea yang hebat.



PANDAN SLICE CHEESE CAKE

Bahan-bahan ( kek saiz 20cm )

4-5 keping slice cheese
200 ml susu segar
70 gram butter atau marjerin
70 gram tepung gandum (diayak dahulu)
70 gram gula
4 biji telur saiz M
beberapa titik esen vanila

Cara-cara

potong atau siat slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar
kemudian masukkan dlm periuk, gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese tadi cair. kacau sentiasa.
masukkan butter dan kacau hingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar.
asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue.
didalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan kedalam adunan cheese tadi, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul
akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata. glis acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. masukkan adunan kek di dalam acuan .
bakar pada suhu 170 darjah selama 20 minit dan turunkan suhu 140 darjah selama 40 minit, gunakan acuan kek berukuran 20cm dan letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar, cara bain marie, untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya.
hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja. kek ini lembut dan ringan. tak rugi mencubanya.




Birthday-Graphics


dan diucapkan Belated buat Ros yang ke 29. Semoga dilimpahi keberkatan dalam kehidupan dan kebahagian bersama yang tersayang. Semoga terus maju buat Ros.

50 comments:

  1. Assalamualaikum...
    gebunya..mesti gigit pun tak terasa ni....

    ReplyDelete
  2. alahai sungguk menggoda kalbu kek ni, bahan semua ada tapi malasnya nak buat hihi

    ReplyDelete
  3. Salam izah, gebunya kek! Nice green too!

    ReplyDelete
  4. salam izah....
    kek yg gebuz macam si pembuatnya...

    ReplyDelete
  5. sedap nyer..lama tak makan cheesecake gebu2

    ReplyDelete
  6. Salam Izah..rajinnya buat kek..pernah buat kek ni..memang sedap dan lembut jer..tak sedar dah abis dibedal...cam tak cukup la..hehe..

    ReplyDelete
  7. Hi zzah...bawa-bawalah berehat.....anyway cantik..kuihnya..bolehla ku COBA

    ReplyDelete
  8. As'salam Izah

    kek ni memang menjadi pojaan hati setiap masa. memang tak jemu kalau makan. mendapat tempat kat rumah k.ct. ni pun slice cheese memang sentiasa ada stok sebab k.ct suka makan dengan roti..hehehe

    Nanti nak buat lagi..lagi dan lagi..sedapkan Izah :)

    ReplyDelete
  9. salam izah...kalau xsilap hari tu ada tgk kat umah ct delima tu...sedap yer kek ni.akak xpernah buat lg ni...nmpk gaya kena buat jugak la ni...akak salin resepi dulu yer...thnx izah..

    ReplyDelete
  10. salam Izah...
    Wahhh...nampak gebuuu laaa...blom try lg resepi ni...nti nk dicobaa juga nihhh.... trasa cam mkn kek span jer nampaknyerr...nyummm...

    ReplyDelete
  11. sedapnya nampak kek ni kak izah.. nmpk lembut je.. nk try buat gk la ^_^

    ReplyDelete
  12. gebunyer...kalernyer pun cantik...tah biler nak membuatnyer...

    ReplyDelete
  13. hu..hu..sedapnya tp kita wat tak pernah nak cantik mcm tu gebu aje.
    izah lain kali blh kita gi mkn kat umah izah plak kek ni

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum Kak..wahh sedapnya kek ni..saya sejak 2 kali kek masuk air walau dah balut aluminium foil, sejak tu terus stop sampai sekarang, hajat hati nak cari acuan yang tak patri, tapi sampai sekarang pun tak beli2 lagi..ha ha ha alasan paling munasabah padahal nak cover dari cakap M***s...

    ReplyDelete
  15. kak izah cayang.. tun pun buat slice cheese cake semalam.. mmg gebus mcm kapas, tp kan guna chesdale, terasa masin! haha

    ReplyDelete
  16. salam izah..
    tu dia.. berdas2 entry dia dah keluar... seronok! hehe.. akak suka tengok hasil air tangan izah.. walaupun tak mampu nak kejor tp seronok dpt cuci2 mata.. moga izah dah bertambah sihat ye... dah abis lom tempoh berpantang?

    nampak sedaplah kek tu.. akak dah lama tak beli slice cheese...

    ReplyDelete
  17. rajin ko memposing mek...kek pun nmpk gebus gebas!

    ReplyDelete
  18. salam izah..gebu-gebu kek itu..
    teringat nila ciskek pertama yg aku buat..

    ReplyDelete
  19. @Wan Anita
    waalaikumussalam
    betul sangat. rasa tak puas. masuk mulut tak payah kunyah pun. hehe

    ReplyDelete
  20. @Tina Othman
    aipp apsal asik malas je ni. nak ke pok montot dia. hahaha. gurau je. gi la buat. budak2 kompom suke.

    ReplyDelete
  21. @mala
    mmg kek ni gebu dan enak. hijau cantik kan.. hehe. hijau apple

    ReplyDelete
  22. salam izah...kek tuuu.. nampak sedap dan gebus. warnanya pun sejuk mata memandang...i like green...ahaksz

    ReplyDelete
  23. @Ucu Faridah
    haha..ucu..tang mana yg gebu tuh. haishhh kena kurangkan gebu la tuan nyer nampaknya kan. hehe

    ReplyDelete
  24. @Faiz
    kalau guna slice chese kek ni, tak la rasa muak sangat sebab light2 je rasa chese dia kan. tapi stil lemak n enak. boleh la buat

    ReplyDelete
  25. @rahel
    betul rahel. kek mcm ni tak sedar je lepas ngap nak lagi lagi dan lagi. sedar2 separuh dah habis sepantas kilat. hahaa

    ReplyDelete
  26. @Paty's Kitchen - Cook with passion.
    ala kak paty ni semua resepi yg dah lama buat ni. kena clearkan gambar2 dlm folder. hehe

    ReplyDelete
  27. @CT Delima
    betul kan kak. pastu boleh divariasikan ikut kreativiti n selerakan. boleh letak jem blubery or strawbery

    ReplyDelete
  28. @Liza
    ye betul tu. ramai dah buat kek ni kak. memang feberet kat myR. dah mcm2 diolah dengan resepi ni. simple n best. nanti akak try ye

    ReplyDelete
  29. Aduh! lenguh ...semput2..,mengah2 kak cek berlari marathon sampai sini...dapat upah makan cheese cake pandan ni best jugak...akak pun bwk mapin ni Izah...jom tuko suka sama suka..:)

    ReplyDelete
  30. @Sugar 'n' Spice
    tapi kek ni lagi moist dari kek span. dah la gebuu segebu gebunya. nanti leh try. sedap

    ReplyDelete
  31. @lizz
    kena seru lebih sikit tu nampaknya. hehehe... nanti mesti terbuat jugak. sedap ke ni. kek ringan tapi lemakkss

    ReplyDelete
  32. @~~DAPUR KECIL KU~~
    wah kena set date nak dating ni kak.. hehehe

    ReplyDelete
  33. @~~DAPUR KECIL KU~~
    wah kena set date nak dating ni kak.. hehehe

    ReplyDelete
  34. @Sue @ Nenie
    tak pe tak pe..alasan diterima. hehe.. akak pun guna patri jugak. tapi salut aluminium kat bawah. insyaAllah tak masuk air.

    ReplyDelete
  35. @tun_telani
    masin2 lemak tu ok la. kan gebu kan. sangat gebu.dah entry keknya kek?

    ReplyDelete
  36. @MaDiHaA a.k.a Ratna
    hehe.. ni gambar2 lama ni kak. clearkan folder. insyaAllah dan alhamdulillah makin sihat ni. terima kasih sudi jenguk2 blog saya kak.hehe

    ReplyDelete
  37. @HaSue
    waahaha..itu posing simple la mek. ala kek ni mmg kita tahu la kan sangat gebu dan penuh lemakkss gitu.

    ReplyDelete
  38. @Kamalia
    sma la dengan ko. aku pun inilah kek chese yg pertama aku buat. slice chese kaaann. hehe

    ReplyDelete
  39. @Sha HomeMade Cake n Choc
    tu bukan sejuk mata memandang je, mulut dan tekak pun sejuk je dapat kek cenggini. hahaha

    ReplyDelete
  40. @cik cek
    nah minum air dulu kak cek. aduiii kak cek marathon ke datang ampang ni kak. hehee..

    wah bagi muffin kat saya. sukeee

    ReplyDelete
  41. cantik la hijau..hehe..mmm tak aci kak izah tak wish pon besday saya dulu...uwaaa :((

    ReplyDelete
  42. waduhh gebusnya kek mu zah...lum berkesempatan nk terai lagi resepi kek ni.

    ReplyDelete
  43. salam kak izah, syg, seronok nye kt bawah tu ade kad utk ros, terharu tau..terima kasih byk2 ya kak....

    ReplyDelete
  44. @sitiezahim
    eh eh ada orang majuk. cian diaa.... dah belated ye. akak tak pasan sowiii..

    happy belated buat hajarr..semoga bertambah2 rezeki dan berbahagia selalu hendaknya. kikiki... sabo jela budak neh

    ReplyDelete
  45. @Nieza
    buat cepat nieza. rugi amat kalau tak try lagi. sedap

    ReplyDelete
  46. @ros@JMC
    tq too ros untuk segala ilmu membuat roti , kuih n kek yang akak ceduk dari blog ros. dan semoga terus maju jaya buat ros.

    ReplyDelete
  47. dah cuba kek ni...sedap tak terkata

    ReplyDelete
  48. @Anonymous
    alhamdulillah... seronok dengar bila kek menjadi n digemari.. hasil air tangan sendiri ni kan. lagi puas hati

    ReplyDelete
  49. sangat2 menggoda kegebuannya.. nak cubalah nanti.. harap menjadi..

    ReplyDelete
  50. It handles food cravings in the hypothalamus by just employing a person s body s own. It has helped thousands achieve their weight loss goals and it can help you too! Why wait? Get started today! Fap Cleveland Clinic. Today, however, it is available in several forms like pills, capsules and even in powder form.

    ReplyDelete