Assalamualaikum..
Memandangkan hujung minggu saya tak de apa2 plan menarik, boleh la saya menupdate blog. Juga nak menghabiskan gambar2 menu yang saya cuba. Ni pun dah lama buat. Masa uwek2 dulu, anak saya memang ada mintak buatkan kek. Bila si Bais buat permintaan, memang pening kepala rasanya nak mengimejinkan diri berada di dapur. Sungguh tak minat masa tu kena duduk kat dapur, Sampai ada member tu buat cadangan beli dapur letrik, letak kat depan tv. Katanya masak depan tv tak terasa duduk kat dapur. Fuhh yela sangat kan. Hehe..
Kek span saya ni sangat SEKSI kan. Memang saja tak buat baju untuk dia. Makan togel je. Anak2 memang suke makan gitu. Kalau anak2 suke makan togell gini, tidak lah ummi nyer tersua2 untuk buat buttercream bagai. Potong n ngap. Kek gini sesuai untuk di deco for birthday cake atau apa2 majlis. Simple je. Resepi saya cube dari hanis MYr. Terima kasih Hanis.
KEK SPAN
resepi: Hanis@myR
Bahan-bahan ( saiz 18 cm )
3 biji telur
1 cawan tepung gandum (100g)
1 cawan gula (110g) - kalau nak kurang manis kurangkan gula
2 sudu kecil susu segar
15g butter - panaskan susu dan cairkan butter di dalamnya
esen vanila
Cara-cara
panaskan oven ke suhu 180 darjah. asingkan telur putih dan kuning. pukul kuning telur dan 1/3 gula sehingga telur menjadi keputihan
dalam bekas lain pukul putih telur bersama baki gula tadi sehingga kembang dan bertanduk.
masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit dan gaul rata
masukkan kuning teluar yg telah dipukul tadi ke dalam adunan.
masukkan campuran susu dan butter dan sedikit esen vanila. pukul hingga sebati.
masukkan dalam loyang dan bakar pada suhu 180 darjah selama 25-30 minit.
Alahamdulillah Izah dan sihat dan bersemangat semula ya.Nanti banyak la menu2 sedap yang akan keluarkan?
ReplyDeletepagi2 akk dah mengintai ni.. klau ank2 akak bila terbau jer kek dlm oven.. terus sibuk tanya bila nk masak.. n terus ngap jer panas2.. tak yah sibuk2 bk make up kek ..ibunya pulak tk brapa nk rajin n tak kretif.. hihihi..
ReplyDeletegebu kek nya izah..geram tengok...:)
ReplyDeleteselamat pagi Izah,
ReplyDeletegebunya kek dia ni... kena ada secawan teh ni untuk tolak ke tekak...sedap!
Fulamak..cayalah kak izah..gebus gebas sungguh kek span tu...tetibe rasa nk mengekek lg sebb RV pon dh habiss
ReplyDeleteMak aiii Izzah Daut udah kembali....yaho.....hari ini akak nak buat donut pintal...nantikan akak tayangkan sila tok guru bagi komen ya.
ReplyDeletePagi Izah... memang gebu kek tu la...
ReplyDeletewahhhh!!!!!!!!! gebus!!!!!!!!!! 3 biji telur je kak izah? tun beli yg premix kene pakai 5 bj telur. baik tun guna resepi nih. adik tun nk mkn tiramisu lagi, nk guna resepi ni la utk sponge kek dia.
ReplyDeleteAssallamualaikum adik Izah cayang..
ReplyDeleteAlhamdulillah dah beransur baik dan sihat nampaknya ni. Dah boleh menari2 jari tu di atas keyboard nampaknya..
Izah, anak2 akak ada masa suka kek seksi cam ni, ada masa suka yg ada baju kat luar. Akak suka buat jer. Pas tu suka gak nak pakaikan baju dia kat luar tu tp tak de masa lagi nak mendeko dgn si Hani yg mcm anak izah yg skrg ni mula panjat lutut bila akak beronggeng di dapur..hehehe..
Get well soon ya dear..
Miss U!
amboii..silau mate tgk kek ni.. seksi!!!tolongg tolongg... hahaha...meh tuko ngan triffle aku.. tp triffle tu pun lame dah abih... hehe...takpeler, tuko gambo jer :)
ReplyDeletejah...kalau kek span ke, sipon ke...ape2 kek ke yang kena separate putih dengan kuning, trauma betul nak membuatnya... kang tak pasal2 vantat cik tong la yang makan...
ReplyDeleteAslmkum Izah
ReplyDeleteelok jadinya kek span Izah...lembut. copy dulu resepi...berkenan nak cuba juga.donut pintal kat bawah tu pun nampak menarik...anak2 tentu suka.
slmt berhujung minggu.
Selamat tengah hari Kak Izah...
ReplyDeletewaa..rajin baking lagi ek..hehe..bagus bagus..dah lama Rahel tak buat kek span..boleh cuba gak resepi ni..masuk list dulu..
Salam Kak Izah..Yana trauma skit tgk kek span ni..minggu lepas bt jd bantat..hmm..moga2 trauma ni ilang bile tgk kek yg gebus je nii..geram nengoknya ^_^
ReplyDeleteSALAM KAK IZAH .. MOGA SIHAT hendaknya :)) ... gebu la kek span tu .. harus dicubalah nanti ,,,
ReplyDeleteCam bestttt je kek span ni Izah. Cam terujaaaa je nak ce terai test.....
ReplyDeletesedap kek span ni.. tambah anak2 kadang tak suka makan butter cream.. makan togel gini lagi sedap.:)
ReplyDeletehai,lama saya tak singgah..line internet lemabab...anak-anak saya pun suka makan cam tu je tanpa cream...muak agaknya..
ReplyDeleteaku baru berkesempatan singgah dapo ko nih.. nak merasa kek span dah abis kot..serdak2 xde ke?nmpk gebu kek ko tu zah..
ReplyDelete@Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot
ReplyDeleteINSYAaLLAH.. ala kak ros. menu saya biasa2 ye kak. yang sedang2 saja... hehe
@dZana
ReplyDeletekak zana. gimme 5. mcm anak saya la juga. gitu la kekdahnya. tak sempat la nak peram bagi makeup2 dulu kek tu. haha
@quinnie
ReplyDeleteboleh la tahan gebunya. kalau makeup lagi best ni.
@Amie
ReplyDeletesetuju kak amie. memang kena ada air panas tuk kek mcm ni. hehee
@MeknaBlog
ReplyDeleteamboi amboi sila insap dulu mekna. RV ko dah bantai tau. huhu...ayat dengki. hehehe
@Paty's Kitchen - Cook with passion.
ReplyDeletealhamdulillah. insyaAllah skrg pun dah boleh ke dapurkan. selera pulak membuak2. haha.. ha selamat berjaya kak paty buat donut.saya nak 2 pintal.
@Nazrah
ReplyDeleteyep. boleh tahan gebunya. cume maybe kering sikit
@tun_telani
ReplyDeletemungkin jugak kek ni tak besar mana. kecik je tun. kalau 5-6 biji telur tu baru dapat sebiji besar2 orang jual kat bakery tu
@Naz / Nadz COSK
ReplyDeletetq kak Naz. Aduh saya faham sangat anak panjat lutut tu. heheh.. sekarang saya alhamdulillah dah kurang adegan panjat lutut. senang sikit nk meronggeng kat dapur.
terima kasih doa2 akak. insyaAllah semakin segar n semangat ni
@nOOrsha
ReplyDeletetak payah la tuko2. ko bagi je aku sebiji triffle tu. geram gile aku nengokkan kejadiannya tu
As'salam izah
ReplyDeletek.ct memang suka makan kek span, sebab lembut sangat2. mesti kena cuba buat juga harap2 menjadilah kan. tr kasih Izah cayangggg! muahhh!
@ MeknaBlog amboi amboi sila insap dulu mekna. RV ko dah bantai tau. huhu...ayat dengki. hehehe
ReplyDelete