Monday, December 19, 2011

Cinnamon Pull Apart Bread


Assalamualaikum..

Alhamdulillahhh.. akhirnya. Dapat juga menggigit roti yang sodap ni. Nak sendawa banyak2 sikit kat kak Lieza-ezadlieza. Haha... Ada bau cinamon? Tak de? sebab saya letak sikiiittt je. Letak manja2 je. Sebab takut ada 2 budak botak tu tak nak makan. Kita ni memang niat buat roti ni untuk anak2 yang makan. Jadinya kena la ikut selera diorang. Pulak2 kalau roti ni, memang diorang ni cerewet sikit. Ada yang saya buat, diorang tak usik pun. Ada jugak kadang2 makan mcm tak cukup. Tapi alhamdulillah..roti ni diorang makan. Si Bais panggil roti manis. Ye memang manis. Rasanya lepas ni kena kurang banyak tang gula tu.



 Roti ni saya buat half je. Jadinya tak de pulak loyang yang muat2 tuk bakar roti ni. So saya terpaksa bakar dlm loyang bulat. Lihat la kejadian roti saya yang tak kemas tu. Warne pun tak perang sebab cinamon letak sikiiitt je. Tapi roti ni memang lembut walaupun hanya gunakan tepung gandum.

Terima kasih buat  yang dah cuba resepi ni dan mewar2kan kesedapannya. Buat kak Nor yang membawa virus, yang telah diracun oleh kak Shidah. Dan kemudiannya telah menular ke Tun Telani, kak Lieza dan kak Zana. Siapa lagi yang dah cube ye? Ni antara yang saya nampak di FB. Kalau ada lagi sila la bagitau. 



CINNAMON PULL APART BREAD
source : Shidah &  K.Nor

For the Dough (in BM)
2 3/4 cups plus 2 tbs tepung gandum
1/4 cup gula kasar
2 1/4 sudu kecik yeast
1/2 sudu kecik garam
4 tbs butter
1/3 cup susu penuh krim
1/4 cup air
2 biji telur (size A)
1 sudu kecil Vanilla extract

For the Filling

1 cup gula kasar ~ next time k.nor kena kurangkan sket gula
2 sudu kecil serbuk kayu manis (cinnamon) ~ k.nor letak 1 sudu kecil jer
1/2 sudu kecil serbuk buah pala (nutmeg) ~ k.nor skip sbb tak ada stok
4 tbs butter - dicairkan sehingga menjadi brown

Cara:
Dalam mangkuk yang besar, campurkan 2 cups tepung, sugar, yeast, and salt. Ketepikan

Pukul telur, ketepikan

Dalam small saucepan, campurkan susu dan mentega, panaskan sehingga mentega cair. Ketepikan dan masukkan air dan vanilla extract. Biarkan seketika sehingga mixture menjadi suam2 kuku.

Tuangkan mixture susu dan mentega tadi kedalam bahan kering, kacau dengan senduk. Masukkan telur dan kacau lagi. Add 3/4 cup tepung, dan uli sehingga sebati. The dough will be sticky. Masukkan dough kedalam mangkuk besar yang telah di gris dengan butter/minyak. Tutup dengan kain atau cling wrap, biarkan sehingga dough naik 2 kali ganda.

note : dough yang the naik, boleh disimpan di dalam peti semalaman, dan diguna keesokan hari. (I skipped this)

Sementara menunggu dough naik, campurkan gula, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala di dalam mangkuk.

*utk kaedah membentuk roti ni sila rujuk/klik pada link Joy OF Baker atau Shidah


Bila dough dah naik 2 kali ganda, bolehla dimasukkan kedalam oven yang telah dipanaskan.

Place a rack in the center of the oven and preheat to 350 degrees F. Place loaf in the oven and bake for 30 to 35 minutes, until the top is very golden brown. The top may be lightly browned, but the center may still be raw. A nice, dark, golden brown will ensure that the center is cooked as well.

Remove from the oven and allow to rest for 20 to 30 minutes. Run a butter knife around the edges of the pan to loosen the bread and invert onto a clean board. Place a cake stand or cake plate on top of the upside down loaf, and carefully invert so it’s right side up. Serve warm with coffee or tea.

* Kaedah K.Nor bila guna BM: 
Masukkan bahan cecair dulu (bancuhan susu dan mentega, air, telur dan vanila)
Masukkan bahan2 kering (tepung, yis, gula dan garam)
On kan BM dan biarkan ia menguli spt biasa.


46 comments:

  1. alaa.. x syok aa xletak byk2 cinnamon...mesti x bau harum semerbak satu umah kan. tp tun pun aritu letak 1 sudu je cinnamon, kalau ikut hati mmg dh pulun 2 sudu.. hehe. tun lupa pulak x tulis aritu tun letak 1/2 c je gula perang, tun pun x habis.. mmg byk sgt 1 c tu. tp yg pasni mmg akan ada ulang n ulang lagi roti nih.

    ReplyDelete
  2. salam kak izah..ade lagi ker roti tuh...kite pun baru buat semalam..memang shedap kan..amacam 2 budak botak tuh makan tak? hihihi

    ReplyDelete
  3. salam izah...best jer nmpk roti tu, nnt kena try gak ni....hihihhi

    ReplyDelete
  4. memang best! akak pun dah buat mlm tadi.. utk bf pagi tadi.. hehe.. tp gambar lom transfer lagi dari handphone... entah2 tahun depan baru update.. kekeke.. gula tabur tu akak guna gula perang sama mcm tun.. & dikurangkan ke setengah cawan aje.. herba2 semua ikut 100% ikut resepi.. mmg best.. wangi aje..

    ReplyDelete
  5. Izah, k.gee baru berangan nk meroti petang nih...tetiba tekak ni terasa nk makan roti manis pulak... tup2x tgk ada kat sini...hehe nak sikit boleh...?

    ReplyDelete
  6. izah, kalau tak guna BM kan, nak kena uli doh ni mcm buat roti biasa ke

    sebab tgk resepi ni dia tak ckp pun kena uli sampai licin & elastik, cuma mix & perap je

    ReplyDelete
  7. Mapin dah abis makan ...nak makan roti pulak...he he..:)

    ReplyDelete
  8. izah..aku pun dh cuba roti ni..mmg sodapkan.tp,cam bese,xdan nak amik gambo.ank2 pun suka.,yela sbb manis,jilat2 gula sukala diorang..

    ReplyDelete
  9. waaaa....nampak pon sodap w/pon izah kata x sejelita kejadiannya..yg penting sodapp kn....
    ntahh bile ler nk buat cenggini.... bak ler nk raseee.....hihihi

    ReplyDelete
  10. Yana xsmpt lg nk mencuba roti nii..nmpk pulak kat sini lg meronta2 nafsu ni bt hihii..Yana klu bt kna ltk cinamon skit jgk kot..krg xlaku pulak..husben xgemar bau cinamon kuat sgt :-)

    ReplyDelete
  11. Waaah Izah, dah kencang di dapur skrg...tabik springg..toiingg, toiiinggg :)

    ReplyDelete
  12. Wah ceedap nyer Roti ni...Daku mahu jugak....nak buat jugak...nanti klu dah jadi kita share..ye..

    ReplyDelete
  13. wahh izah dah tayang dah roti ni...cun jer tgk rotimu zah...nieza pun dah buat hari jumaat mlm tu tapi lum n3 lagi..biasala weekend kalau cuti tak online pun...hehe

    roti nieza tak secun mcm ni la coz bubuh cinnamon 2 sudu dan gula perang semua..tapi memang sedap sgt sebab suka cinnamon tu:)

    ReplyDelete
  14. aslmkum izah.. seronok klau buat anak2 suke nk makan.. kt rmh akk pun sama jer.. sib baik diorg suke roti ni.. klau tak .. akk la yg kene mgadap sorang.. dah 2 x buat.. hr ni tanya lagi.. ada lagi tak bu.. hihihi.. klau tak suke tu smpai keras mcm batu atas meja or peti ais.. sbb tu la kt dapur akk tu selalu buat yg sama berulang2.. smpai malas nk buat N3..

    ReplyDelete
  15. jah o jah.. ada lg tak? panggil lembut2 jer nada ni.. hehee

    ai pun buat loyang bulat tau.. nanti malam la update.. fenat tak abis lg nih :)

    ReplyDelete
  16. wah izah pun dah buat jugak...kita ni tak tau la bila...hari tu semangat bukan main berkobar2 lagik...hehhehe

    ReplyDelete
  17. Wah...macam pakat aje dengan orang Finland....nampak sedap ni boleh la try, Akak dah buat dah donut pintal...tunggu...waiting list nak masuk N3..nanti akak alo...alo bila dah ready.sedapnya lembut ya...

    ReplyDelete
  18. Salam Izah....Fuyoooooooo...ada bau cinnamon nih weiiiii...sapa sendawa tuh????...heheheh IZAH akak letak gula pun tak byk 1/2 cawan jer izah..

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum Izah,

    sihat ke?? Wah cantik betul roti Izah tu...dari jauh kak nur tengok nampak sedap gitu....rasa mcm kak nur nk cubit sikit roti...hahaha.

    ReplyDelete
  20. Wah Izah yang lain semua panjang2.Yang ni bulat pula.Cantik la Izah

    ReplyDelete
  21. salam kak...wah wah kak nor, kak izah n kak nieza sumer dok tayang ek..mm saya nak ikut akak la, kurangkan cinnamon powder sbb tak bape suka..boleh kan kak? boleeee laaaaaa...hihihi

    ReplyDelete
  22. Selamat mlm Kak Izah...waduh ketinggalan bas lagi...baru sampai ni..konfirm roti yg sodap tu dah abis...emm tengok pic pun jadila..tapi kan nampak senang je nak wat kan..len kali nak try gak...

    ReplyDelete
  23. Asalamualaikum Izah..
    Mata akak dok pandang pandan slice cheese cake kat bawah tu... Gebu nampaknya..

    Rajinnya buat roti.. Akak, selagi BM akak tu tak dibaiki, tak der la roti2 dalam menu...hehehe...

    ReplyDelete
  24. @tun_telani
    patut la makin perang roti tun tu. akak tengok roti pucat semacam je. ingatkan perang tu dtg dari cinamon semata. terpaksa la tun. ikutkan akak. akak suke je cinamon tu. kalau buat muffin kan sedap je cinamon. tapi tu la. ngikutkan tekak budak2 kat rumah ni. ku tirpaksaa

    ReplyDelete
  25. @chikadakbiru
    kalau roti manis gini makan je diorang dina, dah buat jugak ek.. sedapkan. suke la sebab senang nak makan roti ni.

    ReplyDelete
  26. @Liza
    akak cepat try kak. simple je. saya buat half adunan dulu sebab nak test market. banyak jugak dapatnya. pastu guna tpg gandum je kan. sukee

    ReplyDelete
  27. @MaDiHaA a.k.a Ratna
    betul kak, gula tu mmg kena kurang banyak kan. oo akak pun dah buat ek. ala cepat la update nak tengok. akak punya roti mesti cantik kemas.

    ReplyDelete
  28. @Gee®
    kak gee kena buat roti ni. mmg asyik. ramai yang dah 2 kali ulang membuat nyer kak.

    ReplyDelete
  29. @Tina Othman
    rasanya kena uli sampai elastik jugak la tina. baru dia lembut nanti. tak pasti, tapi sebab saya guna BM, so diuli hingga elastik. baru lembut tu

    ReplyDelete
  30. @cik cek
    gi buat sendrik. kikiki.. buat tau kak cek. best roti ni

    ReplyDelete
  31. @Kamalia
    pun dah buat ek. kan sedap kan. budak2 gitu la. kalau manis nampak gula tu memang la suke

    ReplyDelete
  32. @Sugar 'n' Spice
    senang je nak buat ni. bila tengok gambr step by step tu lagi mudah nk paham. leh la try. ank2 suke roti mnis ini kan

    ReplyDelete
  33. @Yana Shaiful
    tu la.. memang kena ejas ikut selera isi rumah la kan. rasanya boleh la ejas cinamon tu. akak pun letak sikti ej

    ReplyDelete
  34. @Ummi
    tak de la kencang sangat kak ummi. ni ada juga menu2 lama dlm folder. hehe

    ReplyDelete
  35. @Hawa
    wahh mama nak share ngan kite. sukeeee

    ReplyDelete
  36. @Nieza
    tapi saya suke tengok roti ni warne perang nieza. kalau gini rasa mcm pucat je kan. hehe. tak tau lak ada yang letak gula perang. baru la makin perang kan

    ReplyDelete
  37. @dZana
    tu la kak. saya pun kalau nak try satu2 menu tu duk mengkaji diorg ni makan ke idak. hehe.. sama kes la jugak. ada jugak yang sampai naik berkulat. hahhahaa

    ReplyDelete
  38. @K.Nor
    kak nor nyer roti cantik. mana haciii.. huh

    ReplyDelete
  39. @quinnie
    gi buat kak Q. cmel je roti ni. lembut lak tu

    ReplyDelete
  40. @Paty's Kitchen - Cook with passion.
    memang lembut kan kak donut pintal tu. pulak2 guna tepung roti.
    tapi roti ni pun lembut jugak walaupun guna tepung gandum. tapi..hai brapa banyak tapi, hehe.. tapi kenakurang banyaaak tang gula tu kak. fuh maniss

    ReplyDelete
  41. @Ezadlieza
    tu la kak. gula tu saya kurang banyak dah. rupanya manis lagi kak.

    ReplyDelete
  42. @Nuridah
    alhamdulillah semakin sihat kak.
    ala kalau akak dekat nak aje saya bagi akak rasa. hehee

    ReplyDelete
  43. @Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot
    tu la kak ros, saya buat half adunan . lepas tu tak de pulak bekas loaf yang sesuai. kena la guna loyang paling kecik. jadi la loyang bulat. hee

    ReplyDelete
  44. @sitiezahim
    eh orang kat sana bukan ke selalu guna cinamon. hehe teka ajee. boleh la hajar. akak kurangkan banyak tu cinamon tu. smpai bau2 je ada. rasa tak de. hehe

    ReplyDelete
  45. @rahel
    ada sikit je lagi rahel. cebisan2 je tinggal. ehehhe... gi buat sedap roti ni

    ReplyDelete
  46. @Naz / Nadz COSK
    waalaikumussalam warahmatullah..
    kak naz, dah buat ke tak kek slice cheese tu? kalau belum kena la buat tu. sedap giless..

    eee manja tau. gi uli tambah muscle kat lengan. uli pakai tangan. hehehe.. saya buat half je kak. boleh la uli ngan tangan. sikit je. rugi kak. sedap ni

    ReplyDelete