Assalamualaikum..
Weewiitt.. Sorry geng tak sempat lagi nak BW. Tapi nak update dulu resepi ayam masak halia ni. Kak Nor tanya gear berapa mengupdate yeee... haha.. rasanya gear otomatik je. Pastu nanti senyap sekejap. Sebab esok2 banyak la sikit bz nya. Dan hujung minggu ni pun, kena balik kampung menghadiri kenduri anak sedara. 2 orang anak sedara buat satu majlis. Dua duanya perempuan. Woo memang dijangka meriah la.
Berbalik pada menu ayam ni kan, jangan di banding dengan ayam kak yatie. Banyakkk sangat bezanya. Saya ni ejas mengikut citarasa anak2. Si kecik saya suke mcm sup sup sikit. Tapi kuah tu still saya letak tepung jagung. Pekat2 gitu. Sedap weh. Anak2 pun suka. TQ kak Yatie dan tuan resepinya Chef Hanieliza.
AYAM MASAK HALIA
sumber: kak Yatie
Resepi: Chef Liza
Bahan- Bahan
500 gm ayam [potong kecil dan basuh bersih]
3 s/b sos tiram ]
1/2 cawan air ] bancuh
1 s/k tepung jagung ]
1 s/k serbuk lada hitam
1 pokok daun bawang [potong pendek]
1 biji buah tomato [belah 4]
1/2 btng carrot- ptng kecil
minyak
garam dan sedikit gula
Bahan Hiris
5 cm halia
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 tangkai cili merah
4 tangkai cili padi merah- Yatie tambah
Cara-Caranya
Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris sehingga layu.
Masukkan ayam dan kacau rata. Masukkan sikit air dan tutup.
Masakkan ayam sehingga lembut. Masukkan carrot dan gaul sebati.
Masukkan bancuhan tepung jagung dan sos tiram. Biarkan sehingga pekat.
Masukkan tomato buah dan daun bawang. Kacau rata.
Hidangkan.
nyum sedapnya, nanti bolehlah try, kekadang buntu tak tau nak masak apa =)
ReplyDeleteYummy.....!!!
ReplyDeleteaarghhh...!! lapoorrrr.....
ReplyDeletesalam,
ReplyDeletesedapnya hirup kuah ayam ni..
tengah lapar ni he..he..
yummy...sedapnya...byk kuah tu..sedap,kalau anak2 wan suka ltk kuah biar banjir katanya haha....klau msk masakan berkuah mesti kena msk kuah lebih...klau tak dpt lauk jer kat ibu...kemarau jdnya heheh....
ReplyDeletetun baru je wat nii.. ikut buku satu hari satu resepi tu. tun mmg suka masak letak halia byk2.. pastu wat pedas. sedap!
ReplyDeletetgk pun dah tau sedap...tp kalau bg lagi la sedap berganda2....hihihihi
ReplyDeletebagus betul menu begini Izah,
ReplyDeleteboleh keluarkan angin & panaskan badan.
nampak pon dah tau sedap..mmm leh la saya cuba ye kak..hihi
ReplyDeletewah, nampak sedappp tu ... lg2 yg dok dlm pinggan nasi tu ;)
ReplyDeletewow menyelerakan sungguh..akak suka lauk mcm ni..simple tapi sedap..tapi akak kena masak pedas2 sikitlah...
ReplyDeleteSedap2.. Nampak simple tapi terangkat izah
ReplyDeleteCedapnya Izah ooiiii...tak nak ke pelawa2 akak join makan....:)
ReplyDeletesedapnya.. esbox akk dah hmpir kosong.. hr ni mkn nsi greng jer.. malas tul nk ke kedai..
ReplyDeletewahhh Zah...sodap ni ayam halia..nice & simple!
ReplyDeletebest lauk ni! senang nk msk pun ye ...
ReplyDeletecombine ngan sambal belacan ni sedap ni izah....opps lupa pantang he.hee
ReplyDeletesalam izah. wahh suka menu macam ni, ringkas dan lengkap! nanti nak try jugak lah!
ReplyDeletepasal izah tanya smlm: Basic H tu boleh bancuh dlm baldi, buat bilasan mandi. anak2 mmg suka mandi air pancuran je. Herbal cream ni insyaAllah sesuai utk kegunaan harian, tak panas dan tak melekit. kalu gatal digigit nyamuk pun boleh sapu cream ni.
harap dpt membantu.
Salam izah...waaa kmaz msuk dpur izah pepgi ni ada lauk yg senang dimsk..sdpp dimknnn..kna plak nga nsi pns2..pstu ada cli kicapp..aduss jdi dh tuu..suke rspi2 simple mcm ni kann..xde la susah nk meramas kelapa ke bagaii..hehee..ni yg mls mcm kak laa....
ReplyDeleteentri bikin lapar... dah la baru bangun dari tidur..
ReplyDelete