Assalamualaikum..
Simple je puding ni. Kalau ada oren, boleh buat puding jelly ni.
Oren yang saya beli tu tak masam sangat. Jadi saya add oren sunquick.
Sedap tapi tersilap sukat sikit jadi texture nyer tak de la lembik2.
Tapi tetap habis bebudak ni makan.
Suke sangat diorang. Pulak2 dapat makan tang putih tu.
Siap kena warning yg segelas kaca ni untuk ayah.
Tunggu ayah balik kerja dulu.
Dan dan ayah dia bagi salam , jelly tu dulu diorang unjuk kat ayah.
Sebab nak paw sekali yang ayah punya. Hehe..
Ramaiii dah try jelly nikan.
Tak silap terpandang kat blog kak Azlita, Nieza dan ada lagi tak brapa ingat.
Of coz la rumah ratu puding ada jelly ni.
Terima kasih Ita yang juge penggemar puding mcm kak Nor.
Tips dan resepi saya copy dari SGN67.
TQ Ita dan kak Nor.
PUDING JELLY OREN
resipi : Juwita Fariz
sumber : K.Nor@SecubitGaram
Lapisan Jernih
4 g serbuk agar-agar
500 ml air
5 sudu besar gula ( mengikut kemanisan masing-masing)
sebiji oren diperah airnya( dalam 50 ml)
sedikit pewarna kuning
cara-cara
Masukkan air, gula dan serbuk agar-agar didalam periuk.
Setelah sebati masukan perahan oren yang telah ditapis dan pewarna kuning.
ketepikan
lapisan puding
4 g serbuk agar-agar
200 ml air
300 ml susu
5 sudu besar gula ( mengikut kemanisan masing)
sebiji oren diperah airnya( dalam 50 ml)
sedikit pewarna kuning
Cara-cara
Masukkan air, gula dan serbuk agar-agar didalam periuk.
Setelah sebati masukan, susu, perahan oren yang telah ditapis dan pewarna kuning.
Masak sebentar dan ketepikan
cara-cara untuk melapis.
sediakan bekas yang sesuai.
masukkan lapisan puding dahulu biarkan sejuk hingga lapisan tersebut keras kemudian masukkan lapisan jernih buat kaedah yang sama sehingga habis.
Boleh la disimpan didalam peti sejuk sehingga benar2 keras
Jika ingin dipotong sila kurangkan kandungan air bagi jelly ini kerana jelly ini agak lembik.
** Cara yg K.Nor buat, letakkan gelas yg nak digunakan dlm loyang besar yg berisi air dan ketulan ais. Dgn cara ni, boleh mempercepatkan puding tu mengeras dan tak perlu masukkan dlm peti ais. Masa menuang layer seterusnya, guna belakang sudu kecil dan letakkan di dinding bahagian dalam gelas dan tuang slow2 supaya adunan tak terjerlus ke dalam adunan sebelumnya.
Bila adunan puding yg belum dilayerkan (balance dlm periuk) nampak cam mengeras, panaskan sekejap tp jgn sampai terlalu panas. cukup sekadar nak mencairkan balik adunan supaya mudah dituang. (biasanya bila tinggal 2 layer terakhir adunan akan mula mengeras, boleh la dipanaskan sekejap ya)
DISEBALIK TABIRR!!!!!
>____________<
Ngeee
wahh.. cunnyerrrr!!!
ReplyDeleteakak bab jely2 ni mmg tak terkejar.. lagipun.. jarang dpt jamah desert kalau dah kerja ni.. harap hari cuti jelah.. itupun selalu desert ngan buah2 segar je.. kalau nak buat juga..kena beli gelas comey dulu barulah cun kejadianya.. hahaha.. ehh.. yg sebalik tabir tu ada nilai seninya yg tersendiri tu...
kak madihaa..
ReplyDeleteyela kak. bz kan.. desert buah segar tu lagi sodap tu. mmg layan bermangkuk2 tu. hehe.. ala kak madihaa.. sejuk sikit hati bila kata ada seni tersendiri. hahahaha..saboo jela
hahaha... yg gambo disebalik tabir tuu mmg terbaik.. xde laa org2 yg keras tangan mcm tun ni duk stress tgk org wat cantiikk je, sendiri wat xde nmpk rupa.. hihi..
ReplyDeletetuuu dia,mak org wat pudding jelly......suka nak tunjuk tyme panas2 gini..kejiiii tauuu (pinjam kata2 kak ummi)..
ReplyDeleteIzahhhh....
ReplyDeleteJely lapis lapis lagi....cantik ooooo...abaikan je yg tak bape nak cantik....he he....
hai izah spd tu ..akk pun pernah buats ekali rasa mcm nak buat lg aje...cantik gelas tu....
ReplyDeletehahahhahha.. gelak guling2 tengok yg disebalik tabir! hahahahhahaha.. sabo jah.. sabo.. dah adat mendessert jah.. bukan semua menjadi elok.. yg tak elok habuan anak2 la kan.. yg elok jer baru lepas screen test masuk pilem eh... masuk blog hehe
ReplyDeleteDah masuk peti ke belum tu.Haii panas2 ni sedapnya jelly
ReplyDeleteUisshhh...cantiknya dan sedapnya nampak jelly tu...kalo dpt segelas cepat2 kak nur habiskan..nk gelas yg kedua...hehe.
ReplyDeleteDuh..nyamannya...rasa tgk buku menu kt shangrila otel...tp nk kena melapis2 tu yg lomah tu...nk melapiskan lelemak di badan ni takdelah serumit tu rasanye...heeee..agaknya kalau saya buat, versi saya yg plg cun bersamaan yg di sebalik tabir izah...so disebalik tabir saya??...kuhkuh...
ReplyDeleteTime tengah cuaca panas ni memang sedap kalau makan puding2 gini kan!!!!
ReplyDeleteSalam Izah...mmm sejuk je tekak bila tgk puding ni...
ReplyDeleteorang yg betul2 sabar jer bleh hasilkan jelly cantik mcm dlm gbr kat atas tu, kan.. gbr bawah pulak??? erkkkk!!
ReplyDeleteSalam...lama saya duk berangan nak buat jelly ni..tapi sampai sekarang yang tinggal hanya angan2 semata
ReplyDeletehahahahah lagi cun yg disebalik tabir tuh kak...hihihihi
ReplyDeletememang cun sesangat.. cantek... dan sure2 lah sedap kan...
ReplyDeleteyang tak brapa nak cantek tu pun orait gak kalau dah masuk dalam perut kan.. :)
haha.. lawak la izah ni. siap ada disebalik tabir lagi. tak kisah la kan yg penting sedap dimulut kenyang diperut. hihi..
ReplyDeleteKak Izah,sy pon kadang utk inteprem yg rasa yg cun cikit,kalo xcun disebalik tabir xtunjuk dah,sbb bagi kat budak2 nih,haha,keji toi kan,Eh yg disebalik tabir pon cunlah kak,aa"mmg seni tuh kak..
ReplyDeleteEh di sebalik tabir tu pun lg menyelerakan jek..hehe..
ReplyDeleteSama laa ayat suh tinggalkan utk ayah diorg tu..kalo buatnyer cukup2 jer gitu ler..siap ler bahagian ayahnya kena paw ye.nasib laa kan..ibunya mengalah jer..hehe
cantik kejadian puding ko tuh.. puji ikhlas nih..
err..nak ngepau puding laki ko skali buleh ye?dia suapkan sesuap je..xpe kannn?kakaka..larikk2...adeh
uwaaaa cantik lerrrrr... puding jelly oren Izah ni, akak gak tak terbuat2..time beli oren lupa jek nak buat..bila nak buat takde orennya pulak..so tak terbuat2 lerrrrr...
ReplyDeletekak rose suker yg disebalik tabir tu... blessing in disguise gitu! x semestinya yg cun je dapat masuk blog kan...
ReplyDeletejah ooooooooo jah..awat la lambat sgt hang post resepi ni..haghi tu masa oren dok byk lagi kat rumah ni hang tak hengat pulak nak tunjuk mai resepi ni no..oren tu dok golek2 gitu2 je ateh meja makan ni tauuuuu..
ReplyDeletehahaha..tumpang bahasa en daut sekejap..en daut jgn marah nooooooo..peaceeeee no war okayyyy..
mati lah den kalo dia baca ni jah..cover2 sikit jah.jgn bagi dia nampak.buat lagi menda alah ni jah..bagi dia makan puas2...:)))
izah, 4gm serbuk agar2 tu agak2 brape sudu teh ek? cam tringin jer nak buat. susu n oren banyak tu dlm peti es hehehe.
ReplyDeleteizah..ada part belakang tabir yg tak tahan tu...hahhaha..kita kalau buat tak tentu belang nye menjadik lagi...hehhehe
ReplyDeleteWaw..canteknye kaler2 puding jelly,lewat pulak saya sampai sini..gerenti dah habis ni..emm.
ReplyDelete@tun_telani
ReplyDeleteala tunn.. no body perfect.. biasa la yang tak menjadi tu kan. akk gitu jugak la.. rilex n cool je. hahaha
@Ryo Azhar
ReplyDeleteryo. cer ko cipta perkatanan lain..bahasa etnik sarawak baru best..identity katakan.. hahhaa.. eh oren ko dah habis ye..
@cik cek
ReplyDeletetu la kan kak cek. masuk mulut tak berapa nampak rupa dah. apa ada pada rupa..cewahhh ayat kaber
@Sheila Shafeareen
ReplyDeletekak shiela pun pernah buat ye.. tu la ada la yg saya terlepas pandang tu. sedapkan..rasa dia segar gitu
@K.Nor
ReplyDeletenasib baik teknik n tips amik kat blog kak nor, kalau idak rasa nak tangan2 je org yg gelak guling2 tu.. huhhh.. tu kes tak sabo la tu kan. melapis ni mmg asas pertamanya adalah kesabarn. huhu
@Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot
ReplyDeletemmg baru kuar peti es la tu kak ros. sejuk2 memang masyukkk jellygini
@Nuridah
ReplyDeletekalau macam tu mmg kawan la ngan anak2 saya kak. berebut2 makan jelly. hehehe
@Chah
ReplyDeletehehehe..gelak saya baca komen kak chah.. mana ada.. saya nampak menu2 akak semua seni2 je. seni dalaman tu. ace cube test try tengok seskali keluar skil melapis.. ye betul2.. melapis lelemak easy peasy kan.. huhuhuhu.. insaf!!
@Lieya
ReplyDeletebetul tu.. tu yang anak2 berebut2 tu kot. diorg ni kalau tak panas pun kalau kena ngan taste layan je puding2 gini. hehe
@Liza
ReplyDeletemeluncur laju je dalam tekak kannn.. cer bayang cer bayang.. kikiki
@Sari Yusa Ibrahim
ReplyDeletehahahhaa kak yus... kata2 mu itu sungguh mendalam maksudnya.. sambil urut dada.. aiss saboo jela.. kikiki
@Sue @ Nenie
ReplyDeletesambung angan2 sue, mana tau esok llusa ada la oren bergolek2 kat peti ais yang suruh dibuat jelly. hehe
@sitiezahim
ReplyDeletehahaha sajee je ko kan hajar... gelak2 la tuh..huhh
@JaSSNaNi
ReplyDeletetu la.. mata je nampak yang tak cantik,tekak balun je kan.kiki
@Asmara
ReplyDeleteye ler.saja menunjukkan tak semua menda yg dibuat menjadi.. suke pulak nengokkan corak abstract tu. hehe
@Zaliedana
ReplyDeletea ah ye la ko siti.. cun kan je la.. bagi sedap sikit hati akak ni kan.. huhhh
@HaSue
ReplyDeleteagak2 aku baca komen ko ni sambil aku pegang parang kan. elok la dah larik tak yah aku perambat. hahahhaa..
tu la kan sue. kengkadang aku buat senyap2 je, bila dah habis tak sempat nak tinggalkan kat cik abg. tapi last2 nyer tahu jugak bila post kat blog. senyap2 ke apa kan. haha
@Yatie
ReplyDeleteresepi kembar akak ni akak tak try lagi ye.hehehhee.. tu la, saya pun baru teringat tu baru terbuat. kalau idak tertangguh2 jugak
@Kak Rose
ReplyDeletetq kak rose.. tu la..bila pandang2 tu nampak unik pulak..hehe
@anymz
ReplyDeletetu la.. bila ada oren tergolek sapa suh golek2 kan aje. gi ler buat jelly. ni buat cipon oren je. pastu tak share2 cipon tu kat saya lak tu. huuhh..kak anim, sekarang nak menten badan la. badan dah mcm kena pam. hahaha... bior dia makan ckit2 je.. tah bila nak turun tuh..kiki cakap kat diri sendiri ni
@Hanim
ReplyDeleterasanya lebih kurang 1sb. tapi rata.. lebih kurang la
@quinnie
ReplyDeletecer la try kak Q.. mana tau ada bakat terpendam. hehehee
@rahel
ReplyDeletea ah rahel. pinis oready. bebudak suke sangat makan jelly ni.hehe
1sb tu bekannyer 10gm ke izah? konpius plak hehehe
ReplyDeletehanim.. tq brtanya. memang 1/2 sb tu bersamaan 5gm.. jadinya lebih kurang tu la kalau nak buat 4gm. maaf ye dah tersilap bagitau..
ReplyDeletecantiiik... menariikk..... suka tgk....
ReplyDeletekak Diana..
ReplyDeletetu la..simple pun simple, tapi bila dilapis tu cantik jadinya kan
Siap ada di balik tabir tu... ngeh ngeh ngeh... tapi itu tandanya Izah ikhlas... tak tunjuk part yang lawa je, part yang lawa tapi kurang pun, Izah tunjuk gak...
ReplyDeletesalam kak izah,
ReplyDeletekalau nak tukar serbuk agar-agar tu guna agar-agar tali boleh ke? sukatan pun nak kena jugak ke?
kenzo
ReplyDeletebape
stone island sale
yeezy
yeezy
yeezy shoes
cheap jordans
yeezy
golden goose sneakers
ggdb