Thursday, August 4, 2011

Pau Goreng Gebuuu...


Assalamualaikum...

Juadah berbuka yg best. Bukan apa, tang yg bestnya tu tak sangka en suami sukeee kuih pau goreng ni. Dia ni bukan spesis suka makan kuih beryis kembang2 gini. Tapi kuih ni bnyk dimakannya sampai tak mkn nasi sbb kekenyangan. Saya intikan dengan kacang merah. Kuih tak oily, gebuuu dan sesedap rasa. Resepi sbenarnya saya amik dari resepi donut. Jengjengg... resepi donut (K Rima) yang best tu laaa.....klu nk intikan dengan inti pedas lagi sedapkan.



DONUT (kak Rima)
sumber: kak Rima
copy from: kak Azlita 

*Resepi telah disunting ke separuh adunan

DONUT
250g tepung roti *ijah guna tepung gandum je
6g instant yeast
50g gula
2 biji kuning telur 
100 ml air

50g magerine / butter 
1 sudu kecil garam

cara:


Ayak tepung2 kedalam sebuah mangkuk dan campurkan yis,gaul rata dan masukkan gula,garam,kuning telur dan tambahkan air sambil dikacau rata.
Masukkan pula garam dan butter dan kacau sebati.
Kemudian uli doh hingga tidak melekat pada mangkuk.
Rehatkan doh 20-30 min hingga kembang.
Kempiskan doh,canai dan terap seperti donat biasa atau bulat2kan saja anggaran setiap satu 40 gm
*Untuk buat pau canaikan dan letakkan inti kegemaran.
 Rehat doh semula 20 minit.
Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.Angkat dan toskan.Biar sejuk.

* goreng gunakan api paling kecil.






41 comments:

  1. Assalam Dik Izah.....errmmm kalau ada KERAJINAN Akak rasa nak buat juadah berbuka petang ni....mesti dapat smabutan menggalakan sebab dah lama tak buat ni!!!Nak try resepi ni pulak....Akak mohon izin C&P resepi ya kalau jadi projek ni karang...TQ in advance!!

    ReplyDelete
  2. uiiiii... gebunya pau tu... hehehehe... tergoda ngn intinya tu izahhhh!!.. adoyaiii

    ReplyDelete
  3. KAK WATIE..
    KALAU NAK BUAT BANYAK AKAK RUJUK RESEPI PENUH DIA KAT LINK TU YE... RESEPI ASAL GUNA 1/2 KG. SEDAP N LEMBUT

    KAK ANA..
    TU LA.. MEMANG SAYA SUKE KALAU PAU GORENG INTI KCNG MERAH. SATU LAGI INTI SARDIN.. ALAHAII BESNYAAA

    ReplyDelete
  4. arghh! tergoda saya menengok.terus bunyi perut..serius! =0).

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum izah...
    waaah mmg nmpk sgt gebu pau tu izah... kalau anak2 akak nie mmg suka kalau pau yg bergoreng nie.. yg izah buat nie mmg cantik n tgk pun x berminyak.. kalau beli kat kedai tu mmg byk minyak ler ..

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum Izah..suka dgn pau goreng..nak2 kalau yg ada inti kacah merah cenggini..mahunya makan 4-5 ketoi...
    nnt nak try resipi ni jugak..suka sbb tak oily..

    ReplyDelete
  7. fuuuuuyoooooo.... favret akak ni izah... nape lah suka goda2 akak ni... adoiiii... tak tahan di goda uuu....

    ReplyDelete
  8. hah!resepi sudah akak angkut ni.
    tingal nak buat je lagi..bahan2 semua ada..semoga ada 'R' petang ni nanti..
    eh!tak best lah ckp formal2 dgn ko ni jah.
    cam ckp dgn loyar je..kan nak masuk court pun nak masuk dapur je kan?..kan?..wakakaka

    ReplyDelete
  9. sedapnya izah...kita memang suka makan kuih ni..masa belajar dulu suka beli kuih ni tapi inti sambal ikan bilis...makan panas2 memang syok....

    ReplyDelete
  10. @Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi
    tu harus la vee menguli petang ni nampaknya.. :0)

    ReplyDelete
  11. @Diana @ Melley Mey
    waalaikumussalam warahmatullah..
    iu la kak diana.. tak oily.. itu yang sedap tu... harus l;a try kalau ada masa kak

    ReplyDelete
  12. @Rabiatun Adawyah
    waalaikumussalam warahmatullah..
    memang tak oily kak tun, tu yang sebab suke ngat makan ni. sama la habis 4,5 ketui.. kalau beli kat pasa pun mesti nak beli 3 ketui.. makan ni je dah cukup kenyang

    ReplyDelete
  13. @AZLITA AZIZ
    hahaha.. kak ita... i likeeee.... best berketul2 makan ni.buat comel2 lagi senang nak ngap

    ReplyDelete
  14. @anymz
    kak anim sila guna bahasa kebangsaan yang betul ye walaupun berada di dapur.. ehm ehem.. hahhaa... formal la sangattt..

    ReplyDelete
  15. QUINNE..
    A AH KAN.. KALAU DULU2 KAT KANTIN SLALU ADA KUIH NI INTI SAMBAL.. MCM BURGER MESIA GAK.. TAPI YANG NI BEDANYA LEBIH GEBUUU DAN TAK OILY. STILL LEMBUT WALAUPUN SEJUKK

    ReplyDelete
  16. sedapnyaaaaa !! tp klo inti ikan bilis pedas tu lg terangkat kan

    ReplyDelete
  17. gebus, molat cantik sekali donutmu Izah, bila la tangan aii ni nak berseni cam uolls. hihi..

    ReplyDelete
  18. amboi..izah molat2 montel2 gitu auuuwww....akak suker...

    ReplyDelete
  19. Salam Kak Izah..

    waaahh tergodanya tgk pau goreng tuu..jeling2 je nii..hehee

    ReplyDelete
  20. Salam Ramadhan n selamat menjalani ibadah puasa tuk Izah sekeluarga.. mmm nampak gebus n sedap tu.. patutlah che abg kekenyangan he he he

    ReplyDelete
  21. petang ini menu ape...nak tumpang berbuka boleh? heeee....

    ReplyDelete
  22. Ijah comey......mmmmm volat2 cute je pau nih....mengguda tol, tapi tepung roti payoh nau sini.....mmmmmmm!! Gebu gebas je pau ni. Gud sbb tak oily...happy kan bile kekanda kita sukeeeeeeeeeeee masakan kite?

    ReplyDelete
  23. weee...nmpk sedapnye...sya nk cube la weekend nnt akak! terima kasih shared resipee =)

    ReplyDelete
  24. izah, kalau dapat ngap untuk bukak posa nnti alangkah sedapnya... nak buat mmg x rajin la. meh la campak sebiji!

    ReplyDelete
  25. kalau inti sambal kompom meletup2 kan kak...hehe

    ReplyDelete
  26. Salam Izah cayang...sedap pulak la nampak pau goreng camgini. Pelikksss bin ajaiibsss...selalu kalau x pose... xda la teringin sampai camni sekali bila tengok...apasai hah? ^___^

    ReplyDelete
  27. salam izah. wah gebunya pau..memang best guna resepi donut kak rima ni, gebu pasal guna kuning telur banyak. hari tu umi kurangkan sukatan telur kuning, ok jugak hasilnya. risau kolesterol hehe..
    yg pasti, mmg pau goreng ni jauhhhh lebih sedap dari yg dibeli, serius!

    ReplyDelete
  28. Salam Izah.gebusnya roti pau goreng ni.letak inti kacang..tambah sedap.dah lama tak mkn pau goreng.

    ReplyDelete
  29. salam izah menarikni .. tambah letak sambal ikan bilis yek macam rasa kuih burger msia pla hihihhi

    ReplyDelete
  30. Salam izah..
    ni kalau letak sambal tumis ikan bilis lagi sedap :P
    tembam2 pau grg ...hehehe

    ReplyDelete
  31. kretiff kau makcik......
    best yerk makcik dipaukan....
    macam best jerk aku nengoknya...
    boleh try buat nnti...
    sedappp lak aku tengok....

    ReplyDelete
  32. waduh comel2 pau goreng Izah, best gak inti kacang merah..kalau anak2 akak suka yg inti sardin....tapi dua2 sedapkan..

    ReplyDelete
  33. gebu betul pau kau izah. Bulan poser ni tak buat mafin ke..

    ReplyDelete
  34. Waaaa...pau yg sgt gebu....gebu sungguh...mulat2 je...

    Izah nak tg byk2 jadi sumber inspirasi kak cek buat mapin...dulu tak bape suka buat sebab selalu hasilnya tak best menarik...skrg ok dah...ni kak cek singgah bwk mapin lagi...gebu dan moist ghupanya bila mapin dicampur ngan whipping cream....:)

    ReplyDelete
  35. menariknya pau..inti pun menyelerakan.. cmne ye wat inti kacang gitu? sy buat tak jadik gitu la.. boleh tunjuk ajarkan tak? ^_^

    ReplyDelete
  36. Izah...wahhhh.. macam roti goreng dah kejadiannya.. Mesti rangup di luar dan lembut di dalam kan..Best!

    ReplyDelete
  37. wahhh bestnyee pau..inti sambal ikan bilis tentu best kan...

    ReplyDelete
  38. Salam ramadhan dan selamat berpuasa buat Izah sekeluarga ya....
    sedap jer nampak roti goreng tu...

    ReplyDelete
  39. salam..akak, if buat burger malaysia guna resepi nie boleh x?

    ReplyDelete