Assalamualaikum..
Kuih gini memang kegemaran kami sekeluarga. Enak betul buat juadah berbuka. Potongan kuih saya tak brapa elok la, biasa la org gopoh buat kerja. Pastu kesilapan sendiri, 2 lapis ni tak brapa nk bercantum. Gaamaknya dlm proses bercerai la tu. hihi ...Resepi chef Hanieliza yg mmg diakui lembut dan sedap. Saya buat half dari resepi ni. Terimakasih chef,mintak halal dikongsi sini pula.
KUIH TALAM GULA MERAH
sumber: Chef Hanieliza
Lapisan Bawah:
1 cawan gula merah ) masak dan sejukkan
1/2 cawan gula pasir )
5 cawan air biasa )
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung ubi
1 sudu kecil kapur
Cara
1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang.
2. Gaulkan adunan dan tapiskan.
3. Tuangkan dalam loyang dan kukuskan selama 20 minit.
4. Bila dah masak, cakarkan sikit permikaan adunan dengan garfu.
Lapisan Atas
3 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
1 sudu kecil garam
Cara
1. Gaul dan tapiskan. Masakkan sedikit adunan ini sehingga naik wap saja..
2. Tuang atas adunan bawah yg telah dicakarkan sikit dan
3. Kukus selama 20 minit atau sehingga masak
4. Sejukkan dahulu baru dipotong dengan pisau pelastik dan hidangkan.
klu saya buat..saya sensorang la gamaknya kena abiskan.. xbest betul ginih hehe
ReplyDeletewaa... sedapnyaaaa
ReplyDeleteSalam KAKAK Izahh! selamat berbuka :P kita ajerr lah sorang kat umah ni yg minat kuih2 giniii tp buat jugak pedulik apa kan mulut ni yg nak makan bukan mulut org lain pun kan ahahaha.... nmpk sedap tuuu lembik2 gituu suke lah talam2 giniii.. kuih puteri ayu kat bwh tuuu cantekkk! kitanyer acu baik2 sedozen sama nasib mcm acu lompang wakakakaka tp yg acu puteri ayu ni terus ZEROOOOO :D
ReplyDeleteBestnya kalau dapat buat berbuka petang ni. Izah menu petang ni buat lebih sikit yea. boleh anto semangkuk ke penang
ReplyDeletesedap nyer....terkenang mcm mak sha buat dulu2.
ReplyDeleteWah, kat cni pun tayang talam juga... sedapppnya kan... kalau dekat, leh tukar2 kuih ngan Izah.. ngee ;)
ReplyDeletesengih je nengok kuih tlm ko nih..semalam aku beli nih ler..nak buatnyer tak kuasa aku sebab kompom yg byk mkn kang aku jugak..haha...kuih talam kureng skit laku kat umah ni..bglong je gemor sket..
ReplyDeleterajin ko menalam mekk
p/s:aku nyer card reader xleh transfer gambo...pagi td elok je tranfer dr memory card satu tu..isk tension!sekian.
ijahhhh...aku suka talam gini..
ReplyDeletememang plan nak buat nnti...
try resepi ni lah....
terliurnya nengok talam tu..
ok je kak izah cun dah tuh hehe..sebut kueh talam teringat kak nieza kan..dia selalu buat kueh talam..hehehe
ReplyDeleteaduhhh minat kuih talam nih. Tapi tulah orangx yg dirumah tak berapa nak gemor. Makan sensoranglah jawabnya.
ReplyDeleteIjah...haaaaaaaaaaaa dah abis huk hak huk hak ker? Ngeeeeeeeeeeee ! Dah p mandi...peluh2 tu masheeem...ekekekkeke!!!!
ReplyDeleteNi ha dtg ngan kambing....ahaks....silap2, dtg ngan nasi kambing da...nak tukar ngan talam lembut tu yer....:)
ada gak simpan resepi talam gandum nih.. resepi alongroz kot.. entah bila sampai seru nak buat.. hehe.. nampak lembut je talam izah wt tu...
ReplyDeleteizah kalau wat half adunan guna loyang saiz berapa?
TQ izah sudi jawab soalan akak.. kecik jek ehh loyangnya.. nak kena carik gak loyang comel.. yg ada semua saiz gabak2.. hehe..
ReplyDeleteKak Amie tak boleh jumpa kuih gini....tak cukup 3 potong, mahu lebih lagi..... rasanya yang lemak2, lembut lembik....cepat je menggelongsor masuk perut.....
ReplyDeleteSalam Izah
ReplyDeleteMy fav too! the only person yg akan makan kuih ini adalah me and me and me and me tu sebab tak pernah buat.. will jot down recipe.. ty
salam Izah..suka kuih2 talam nih..yang ni pun sedap, cuma belum pernah buat ajer..kekekeke...
ReplyDeleteSelamat berbuka Izah..
sedap!! :)
ReplyDeletehehe dia bercerai dalam perut nnt ..selamat berbuka izah
ReplyDeletehuhuh..rajinnya kau menalam zah..hulur2 ler sepiring kat aku..aku malas nak wat sbb kandungan talam ni byk kan.. adeh..nnty mokcik gak kene abihkan..caner nk kuruih..cer citer cer citer..
ReplyDeleteuwaaa rajinnya Izah menalam kuih..akak mmng suka wat kuih2 mcm ni, tapi sejak puasa ni lum sempat nak menalam lagi..hehehehe..geram je tngk kuih ni..buat akak terliur je tawwwww...
ReplyDeleteAssalam Dik Izah..uwaaaaa! nangis Akak dengan menu kuih talam peberet Akak ni....tapi Akak suka yang perang jer..yang putih..Izah makan boleh?hehe..cam ni pun ada...
ReplyDeletesalam izah leh la try nanti nampak menarik la
ReplyDeleteAssallamualaikum Izah..
ReplyDeleteRajin buat kuih-muih di bulan puasa ye.. Akak ni buat tapi cam kurang sambutan la kuih2 manis di bulan puasa ni. nampak gayanya malas nk buat dah sbb nanti kak Naz jugak yg kena perabis.. Oh tidak... Tak sanggup nanti nk tgk jarum penimbang di akhir bulan puasa nanti.. Tapi kuih izah tu nampak cantik sangat..
@atie @ ejay
ReplyDeletememag elok beli jela ka.. hehee... saya ni anak2 ske kuih gini. memang kena ptong2 semangkuk sorang habis
@Gee®
ReplyDeletekak gee memang sempoi n enak
@ijayuji
ReplyDeletehahaha.. ika memang buat akak gelak jela.. sabo jelaa... dah gi pi cari acuan putri balik.. sian puteri tak de acuan.. tu la, kalau tak de geng makan kuih gini kan... akak memang geng la ngan bebudak n bapak budak kat rumah ni. mmg suke kuih gini
@Kak Sam
ReplyDeletekak sammm tungguuuu.. hehehe.. ala menu biasa2 je. tapi kalau la ada jiran yang berpuasa jugak, saya memang ngantor la juadah2 gini ke jiran.. tapi jiran saya bukan sebangsa lak..
@Sha HomeMade Cake n Choc
ReplyDeletelaa saya pun kes terkenangla ni yang terbuat kuih talam ni.. hehe..
@Nurul
ReplyDeletebetui nurul.. kuih talam lumut tu bes je nampk nya.. aiishh.. hehee
@HaSue
ReplyDeleterajin je sue aku menalam sebab emang laku kuih gini kat rumah. yang pasti aku la menambah nambah. haha..
woo aku ni transfer menasfer jugak la sue. tapi aku risau duk cucuk2 guna kad kecik2 tu. aku jenis gopoh sikit.. takut je patahh
@Mas
ReplyDeletetry la mas resepi chef ni, cume ko jgn kukus lama sangat lapisan bawah tu, sebab takut nanti tak berapa nak bercantum... macam kes aku..hehee
@sitiezahim
ReplyDeletewah kakak sorang tu duk happy kat penang la kan? balik kampung seronok tuuu
@maNis
ReplyDeletememangkan..kalau tak de geng nak buat pun tak syok.. mcm saya dulu2 gemorr sangat donut tapi tak de geng, bila anak2 dah pandai makan haii seronok aje nak membuatnya.. hehee.. beli jela nampaknya kan.. tapi kalau ada jamuan ke leh gak try menalam
@Ayu Safieza @ Humaira'
ReplyDeletewahhh mashem mashem maniss tauu... jangan uuuu..hehee.. kambing mbekkk best!!!
@MaDiHaA a.k.a Ratna
ReplyDeletelembut kak madihaa kuih ni. rasanya kalau kuih chef ni mmg kena je ngan selera saya... acuan 17.5 cm.. sejengkal lebih kurang. rasanya loyang kecik skali kot..
@MaDiHaA a.k.a Ratna
ReplyDeleteakak kalau nak buat loyang beso kena buat satu adunan la nampaknya. tak pun guna acuan lompangg kan. hehe
@Amie
ReplyDeletebetul tu kak amie, lembut lembik lemak.. haii 3L.. elok benor la kak.. hehee
@Rima
ReplyDeletehahaha.. kak rima.. lawak tauu.. dah gitu kena la pandai2 ejas perut sebab nak masuk seloyang kuih ni. hehehe
@Rabiatun Adawyah
ReplyDeletesedap kak tun.. sesuai la dengan selera lembik lembut lemak.. 3L katakan.. hehehee
@Deliah's Deli
ReplyDeleteyummehh!!
@makcikmanggis
ReplyDeletecm ..kuih saya banyak masalah rumahtangga, dia bercerai kat luar perut lagi. hehehe
@nOOrsha
ReplyDeletehahaha.. aku kan kuih gini mmg kegemaran family.. tapi biasanya sebulan sekali bulan puasa mmg aku buat la kuih talam ni. dah jadi kemestian pulak rasanaya
@Yatie
ReplyDeleteuiihh ratu talam dah sampai.. akak mesti pernah buat kuih chef ni kot. sedap.. sesedap rasa manis masinnya kan.. bila nak buat kak
@Watierman, rmanbkr
ReplyDeletemana aci cenggitu saya pun suke yang merah jugak kak watie.. hjahahhaa
@Juwita Jamaludin
ReplyDeleteyep.. seraasi dengan selera kuih ni
@Naz
ReplyDeletewaalaikumussalam warahmatullah...
ye ke kak.. nak kuih pedas2 ye. saya biasa kat rumah ni, makan kuih dulu..ddengan buah2.. kalau dah kenyang sangat makan nasi time sahur je terus.. sebab tu mcm kena ada jugak menu manis2 gini..
hikhikhikhik...
ReplyDeletesenyum sorang2 saya dgr lapisan tu dlm proses bercerai..talak berapa agak2 nya...tak per potongan tak cantik...ttp mengiurkan..gmbr tu mmg superb! =0).
kuih peberet ni, nanti la tggu x koje, kukus pun dh terperap lama lam gobok tu... haha
ReplyDeletevee..
ReplyDeletememang sememeh kan potongan tu.. hahhaa.. tapi rasa kuih ni mantop dik.. cerai talak yang boleh rujuk lagi tu.. haha
kak ana..
kukus rehat dlm gobok, cer tengok kot ada yang numpang tido dlm pengukus tu.. hehehe
sedapnyer!!! nk buat, nnti mkn 2 org je ngan cik abg nih. huhu..
ReplyDelete