Assalamualaikum..
Alhamdulillah..dah seminggu berpuasa, terasa cepat benar masa berlalu. Kalau boleh dislowkan sikit, untuk memenuhi ibadah yang asik penuh dengan alasan, tak sempat la..tak sedar la.. haii kalau nak kumpul alasan mcm2 aje la kan. Teringat time2 remaja dan anak2 dara dulu, bulan puasa bulan yang rilex.. Boleh dipenuhi dengan pelbagai aktiviti ibadah. Tapi bila dah berumah tangga especially beranak kecik ni, ibadah cara lain pulak kan. Ye.. tak risau, sebab melayan kerenah anak2 dan menyediakan dan menyempurnakan kerja2 rumah bulan puasa ni sama besar ganjarannya kan. Sedangkan mengemas menyapu rumah pun bagaikan membersihkan kawasan kaabah rumah Allah.. Inikan pula dalam bulan puasa ni. Yang penting niatnya ikhlas.. InsyaAllah.. hebat ganjarannya.
Lauk ayam di atas buat untuk berbuka merangkap menu sahur. Simple je. Tapi sedap jugak. Resepi dari majalah lama. Tetiba jumpa keratan resepi ni terselit dlm buku resepi. Sahhhh.. ni kerja jaman2 dulu la ni. Suke koyak majalah tang resepi tu. Haha.. ramai la akak2 ku yang menjerit majalah dia kena koyak. Lalala.. Dulu2 kalau gaduh ngan akak2 ku yang 4 orang tu, tak dapat nak lawan balik sebab kita ni kan adik..punya jahat, gi koyakkan majalah kesyaangan diorang. Haha.. kalau diorang tanya sapa punya kerja, leh la tuduh si kecik adik bongsu. Dah adik bongsu sapa nak marah kan... Tak elok benor perangai...kiki
Tapi sayang tak tau la majalah apa resepi ni sebab tak de lak tulis kat tepi2 nya tu. Rasanya kalau tak Jelita, mungkin Nona atau Keluarga..atau pun majalah Wanita. Ampun tak tahu sumber. Saya doakan tuan punya resepi sentiasa diberkati Allah dan diberi pahala dari sumber yang tak dia sangka. Terima kasih.
ISI AYAM GORENG TOMATO
300 gm isi ayam didadu
1 biji tomato
2 sudu besar cili kering kisar
1 tangkai cili merah- hiris nipis
1 tangkai cili hijau- hiris nipis
2-3 cili padi- hiris nipis * ijah tambah
1 sb minyak masak
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sikit garam dan gula
3-4 helai daun limau purut
caranya:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan putih yang dicincang.
2. Setelah wangi, masukkan cili boh dan tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan ayam dan masak kira2 3-4 minit.
4. Kemudian masukkan daun limau purut dan cili padi.
5. Masukkan pula tomato didadu dan leyek hingga hancur. Rasakan garam dan gula.
6. Akhirnya masukkan cili dihiris dan bolehla diangkat.
hikhikhikhik...akak, part koyak majalah tu tak leh tahan..hehehehhe..tu kira serang hendam tu..kihkihkih ;0).
ReplyDeletenak cuba resipi ni jugak nant. isi ayam ada byk dlm peti ais =0).
assalam izah..menu cenggini sesuai utk sahur...kalau ada kerajinan bleh try nnt
ReplyDeleteish... tangan sapa la yg ganas sgt tu ya.. piat sket :)
ReplyDeleteHaaaaaa ni live dr teksi :D rempah KABSA Takde! Kikikiki.... Bukan sesuwai waktu sahur jerrr melabuh bila2 Masa klu rasa lapo :D
ReplyDeletesalam izah...
ReplyDeletewaaa... ni senang anak2 nak makan tak de tulang.. nanti boleh cuba ni.. anak2 akak klu lauk masak cam ni dorang mmg suka..
lauk simple2 cenggini mmg sedap..
ReplyDeletekikikiki..sama kes mcm aku.....
ReplyDeletedah tak kenal majalah mana..sano jerk..
wehh...sodapp aku nengok ayam tu....
boleh geng la izah..suka gunting2 resepi dari majalah..tu dulu la..la ni semua dh dl intenet..search je! :)
ReplyDeleteSedap nampak ayam tu Izah! Wahhh samalah kita pun suka koyak2 majalah mak dulu...hehe. Punyalah malas nak salin resipi, koyak dan simpan dlm folder...habis cerita.
ReplyDeleteSelamat Berpuasa buat Izah sefamili...;)
Kukis bila start?
Assalamualaikum Izah,
ReplyDeleteklakorlah baca kisah Izah jaman remaja, akak terasa gak tawww sbb suka koyak bab resepi..ada gak bab yg lain tu...bkn kakak yg marah, tapi mak akak yg marah sbb dah tak cantik majalah tu..ekekeke...
menu ayam mcm ni mmng senang dan sedapkan, akak suka kalau resepi letak daun limau..mmng best dan cepat laku punyerrrr..
Izah, nampak sangat dah minat masak kan...kecik2 koyak tang resepi jek...hehhee, tp ayam ni mmg nampak sedap...eeemm pjg lg la list...
ReplyDeleteayam ngan cili plus tomat mmg sedap sgt ni..blh bt sahur nnti..tq. :)
ReplyDeletesebaik website ni x leh koyak2 kan..klu koyak2 kiter tau la keje sape.:))
memang menduga keimanan betul tengok gambar ayam tomato ko ni izah....adeehhh...bila nak azan nih....kekeke
ReplyDeleteish ish ish.. bertuah betol.. adik bongsu sape laa nih.. piap tangan dia.. biasa niiihhhh... hihi
ReplyDeletenampak menyelerakan laaa menu ni Izzah... boleh masuk list ni...
ReplyDelete@Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi
ReplyDeletetak pernah koyak majalah ek.. hehehhee.. leh la cube,simple sesangatt aa lauk gini. buat tuk sahur kan
@lina_pg
ReplyDeletebetul kak lina. sekejap je masak. memang sempoi.. hiris2 gini sesuai la untuk waktu singkat nak masakkan
@K.Nor
ReplyDeletehahaha..tau dahh.. kak nor kan org yang cermat dengan majalah.. mau menggigil kalau ada org koyak majlah dia.. hehe
@ijayuji
ReplyDeletebetul ika.. suke sangat simple gini kan.. haha kabsa kabsa.. tak sudah2..jang bagi ratu kabsa kang..huh!!
@AZLITA AZIZ
ReplyDeletemcm paprik pun ada cume bedanya ada tomato tu dilenyek2kan.. boleh la cube menu simple tuk sahur ni kak ita
@Cendana Kasih
ReplyDeletewoo pesen lain pulak ke kak noorma.. hehehhehe.. ala2 retis khaann
@Mas
ReplyDeletegimme 5 mas!!haha.. ada terkantoi tak?
@Sofea
ReplyDeletebetul kak piaa.. sekarang search dlm internet je..lagi banyak lagi bervairasi resepinya.. cume kadang2 jumpa lauk simple dlm majalah tu dicube jugak la kan
@♥LOVE2COOK♥
ReplyDeletetq love.. kukis belum pikir lagi.. hehee..
love u pun sama ye.. hhaa.. ramai geng rupanya..sekarang ni kalau jumpa resepi berkenan biasanya ambik gambar kat enpon je resepi tu. tak yah koyak2 dah kan
@Yatie
ReplyDeletehaaha.. sama la jugak kite ye kak yatiee.. sekarang ni kalau ingatkan balik duk senyum sengsorang jelakan kak
@Ummi
ReplyDeletetu la kak ummi.. minat kumpul resepi..minat tengok masakan sedap..slalu imejin cemana rasa lauk pauk sedap. dulu susah..mana nak tau rasa laukpauk sedap, duk imejin kat majalah jela.. hehe..
@Deliah's Deli
ReplyDeleteaipp website lain lak citernya del.. copy paste aaa.. haha..ee saboo jelaa
@quinnie
ReplyDeleteoiitt brapa minit je lagi berbuka.. saboooo jelaaa..hehe
@tun_telani
ReplyDeletetun..bukan akak.. adik bogsu akak yg buat..gi piat tangan dia.. hahaa
@harleena
ReplyDeletesila la harleena..buat tuk saur kan..simple
selain dr suke gunting resepi..suke gunting sarikata lagu..kakaka..remaja2..
ReplyDeletenampak menyelerakan la menu ayam tomato nih..lapo dah aku ni haa...ops takpe2..dugaannnn
hehehhe... suka baca kisah izah koyakkan majalah tu.. ehhehehe... comel jer yer .. ;)
ReplyDeleteayam nie mmg nampak sedap n menyelerakan ler izah...