Assalamualaikum...
Terima kasih sekali lagi yang sudi tinggal komen memberi ucapan Selamat hari lahir buat saya dan doa doa kalian amat membuatkan saya terharu dan tergeli hati pun ado. Semua ini saya semat dalam hati dan akan menjadi kenangan indah saya dalam dunia blogging ni. Terharu mokcik!!
Canner puasa kalian dah hujung2 ni? Sahur masih berselera lagi ke? Biasanya saya kalau dah hujung2 ni, sahur pun pakai ikut selera suami je. Kalau kata nak cempedak goreng, pepagi buta tu la saya menggoreng cempedak. Hehe.. Kalau jaman2 bujang dulu, bangun minum air je kalau dah hujung2 ni, tapi kalau balik kampung memang wajib ler bersahur. Mak mesti kejutkan jugak dengan kejutan berstrategi nyer tu. Hehe.. mengimbau kenangan lak.
Biskut raya ke-3 saya. Again..buat untuk tahun ni. Resepi tahun lepas dah tunjuk DISINI , asal dari keluarga mertua adik saya di Tapah. Tak silap katanya dapat resepi belajar masak Kemas. Sekut ni ada permintaan lagi. Jadi saya buatkan lah untuk memenuhi permintaan. Memang sedap sekut ni. Kalau lepas bakar biarkan beberapa minit dulu nak alihkan dari tray, sebab sekut ni lembuttt sangat, Nanti habis pecah berderai. Biskut melted in the mouth. Wangi bau minyak sapi. Rasa mcm sekut arab lebih kurang. Ada yang buat golek2 je sebiji besar guli, tapi sekut ni lembutt sangat, kena letak dlm paper cup. Kalau idak pecah gitu jela. Bagi yang teringin nak mencuba saya tepekkan sekali lagi resepinya.
BISKUT CINTA 3 WARNA
by: izah muffin lover
300 gm minyak sapi
1 cawan gula kastor
2 biji kuning telur
500 gm tepung gandum * izah kurangkan 50-60 gm
3 pewarna makanan yang disukai
Caranya:
Pukul minyak sapi bersama gula kastor hingga sebati dan berkrim. Masukkan pula kuning telur dan pukul hingga sebati. Akhir sekali masukkan tepung gandum dan uli sebati. Bahagikan doh kepada 3 dan masukkan pewarna yang disukai. Ulikan sehingga warna sebati. Cantumkan tiga warna menjadi saiz sebesar guli dan letakkan ke dalam paper cup. Bakar pada suhu 180 C selama 22-25 minit.
Biarkan biskut beberapa minit di dalam tray sebelum alihkan ke atas redai. Bimbang biskut akan pecah jika dialihkan panas2.
amboiii... cik izah kita ni bercintan-cintun pulak pagi2 ni.. hihi
ReplyDeletecomel kukis tu.. rasa2 sama tak rasa mcm kuih suji kristal tu ek..??
Assalamualaikum...
ReplyDeleteAmboi berkaler2 cintanya.
Assalamualaikum Izah,
ReplyDeleteceria je pagi ni eehhh...maklumlah smlm birthday gurl...mesti dpt sesuatu yg istimewakan...happy birthday sekali lagi utk Izah yg manis...ceria je tngk sekut raya ni..kaler maler tu yg best..anak2 mesti sukakan...
@AZLITA AZIZ
ReplyDeletehehe... bercinta lak kan... kak ita, maybe sama kot sebab main nyer minyak suji kan. tapi resepi kak ita tu lagi sedap kot banyak bebahannya tu
@Kak Sam
ReplyDeletewaalaikumussalam warahmatullah..
tu la kak sam.. warne tu yang bercinta kan
@Yatie
ReplyDeleteheheh sajaa je kak yatie ngusik ekkkk... ala special gitu gitu la kan...hehe...betul kak yatie, saya sorok balang nyer. kalau nampak dek bais, siap laa di ngendeng nyer sekut nih.haishh
kalau ada masa akak nak buat lah zah.mana tau myk sapi berlebih.takmo simpan dah takut expired lagi..kihkihkih
ReplyDeleteaku suka sebab ko buh ade kaler biru kan..mmg comel jek kukis ko tuh haaa...aku asyik berkepit ngan zhariff nih camne nak ngukis..huwahhh...ko tolong jaga dia jap buleh?
ReplyDeleteAssalamualaikum izah...
ReplyDeletewah cantiknya nama biskut nie... comel lg gitu... nampak pun dah tau sedap.... suka2!!
Yelah, Izah. Memang mcm biskut arab, rsepi pun hampir sama. Tapi kalu kat tgn akak, dia tukar nama tau, biskut cinta tiga segi, ngeh3!
ReplyDeletesemekom...
ReplyDeletecakkkk...tibe2 muncul...hehheheh...
muncul ni pun sbb nk wish hepy besday kt kak izah cayang...
moga dlm lindungan Allah sentiasa..
mcm biskut arabian night jer bila digabungkan 3 kaler gitu
ReplyDeleteizah..tahun lepas akak ada buat..memang sedapkan..
ReplyDelete@anymz
ReplyDeleteye la kak nim, jadikan pengajaran dan pembeljaran untuk hidup masa hadapan. ngeee
@HaSue
ReplyDeletesian ko, tak sporting tul dak zhariff neh. hehe.. pandai ko.. memang biru pun
@Diana @ Melley Mey
ReplyDeletewaalaikumusslaam warahmatullah..
comel n sedap tu.. manis pun sedang2 je kak diana
@Sari Yusa Ibrahim
ReplyDeleteeee betul ke kak sari.. ke nama sesuak ahti je. ngeehehe... lebih kurang la kak, cume mungkin texture dia je berlainnan
@mimiey
ReplyDeletetq mie.. lama tak dengar cerita. awat tak hupdate blog haaa
@K.Nor
ReplyDeletewohh lagi sedap namanya tu kak nor. tak pernah lak dengor
@Acik Erna
ReplyDeletedah buat ye kak.. sedap kan. tu yang ada permintaan tu
makcik...cantik berseri2 biskut kau tu...
ReplyDeletenanti anto la subang sebalang yerk...
hehhe macam tau2 je saya nak menerai taun ni...kikiki
ReplyDelete