Tuesday, July 19, 2011

Angle Hair Goreng Berempah Pedas


Assalamualaikum..

Dah masuk lunch dah. Hari ni kemalasan sungguh. Dalam kepala nak masak simple simple aje. En suami pulak tak berapa hadap sangat makan makan ni. Suka makan buah je pulak. Macam- macam perubahan selera pulak dah. Kadang-kadang kite dah tung kletang kat dapur masak, siap ada soalan yang mengembangkan telinge, "laa napa susah susah masak?". Haaaa soalan apakah.. Kalau soalan tu berlaku sebelum memasak i like it bery bery much.. huh

Okay la, berbalik pada angle hair ni, sapa2 yang belum sudi menerai masakan ni silakan lah ye. saya dah jadi addict juga ngan masakan dari angle hair ni. Sukee sebab lembutt je. Pulak ngikutkan resepi kak cajun..oppsss marah kakak secubitgaram kite tu.. hehe. memang kena ngan citarasa. Pedas tu kan selera orang timur mcm kita kita ni. Saya  pernah juga buat guna macaroni, tapi tak sempat nak snap sebab big boss nak bersantap dah. Memang segan nak keluarkan kamere kalau dah duduk beradap makanan kan. Yang ini buat untuk saya sorang je. Tapi ada jugak dak kecik yang ngendeng. Mula la dah makan siuut siuut kepedasan. Ngahaha..

Mekasih kak Nor untuk resepi angle hair ni. DUTA CAJUN tau.. ikiki..ada tagline tak kak Nor?
Agak2 kalau kak Nor jadi duta bebetul, apakah tagline yang best?


ANGEL HAIR GORENG PEDAS BEREMPAH

Bahan:
200 gm angel hair
150gm daging kisar
3 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
1 labu bawang besar *
1 biji tomato (besar) * (*dipotong dadu)
1/3 biji capsicum merah *
1/3 biji capsicum hijau * (* dipotong panjang)
1/2 batang lobak merah ~ disagat kasar
1/2 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk cili kasar ~ kurangkan jika tak nak pedas sgt
1/2 sudu besar cajun
2 sudu besar sos cili
1 1/2 cawan air rebusan makaroni
1 biji telur ~ dipukul sedikit
garam
sedikit gula
daun sup ~ dihiris
minyak

Cara:
Rebus angel hair sehingga lembut dan toskan. (Asingkan 1 1/2 cawan air rebusan)
Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
Masukkan daging kisar dan masak hingga bertukar warna putih.
Masukkan tomato, carrot, capsicum merah dan hijau dan goreng seketika.
Masukkan pula serbuk lada hitam, serbuk cili kasar, cajun, sos cili, garam dan sedikit gula jika suka.
Masak hingga tumisan berbau wangi dan alihkan bahan2 ketepi kuali dan masukkan telur.
Biarkan telur masak sedikit lepas tu kacau hingga menjadi seperti scramble egg.
Masukkan angel hair dan juga air rebusan tadi (tujuan dimasukkan air adalah utk menghasilkan masakan yg sedikit basah dan tidak terlalu kering.. boleh skip jika lebih suka pasta yg kering)
Kacau goreng lagi sekejap dan bolehlah dihidangkan dlm pinggan.
Taburkan daun saderi sebelum dihidangkan.

* Daging cincang boleh digantikan kepada hirisan ayam.



47 comments:

  1. sedapnyer...izah nk tanya? angel hair ni, spagheti yg paling kecik tu erk....
    psssst..cantik le header baru, emmm baru jer ni lagi....tadi rasanyer belum lagi..

    ReplyDelete
  2. sedappnyee... nmpk best sgt
    tp btol ke buat utk sorg byk tu...
    apapon... jom kita xchange link... bole x? i dah add u okay...
    i punya : http://canteq.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. wooo cptnya izah...dah berangle hair dah...baru terpegun dgn mapin tu...dah bertukar angle hair...ngehngehngeh.....

    ReplyDelete
  4. Wah!...dpt tumpang makan kat rumah Izah bestnya ni....emmmm...makan sambil pejam2 mata...he he :)

    p/s...Izah..sudi2kanlag amik award kat blog akak ek...tq...:)

    ReplyDelete
  5. AKU NAK PUJI LANGSIR BARU UMAH KO NIH.. ALALALA CANTIK NYER.. SCALLOP KAT ATAS TU PUN CANTIK... GAMBO PEMANDANGAN SEANTERO KL GITEW... AWWW!~ NI LANGSIR SEMEPENA NAK POSE YER IJAH? SOK LANGSIR RAYE KOMPOM MELETOP LAGI KAN.. HAHAHA.. APEPUN LANGSIR BARU MU YG KALER2 PASTELBEGINI MEMBUATKAN GAMBAR2 MAKIN CANTIK MENARIK TERTARIK KO MEMANG DEBOM!~

    ReplyDelete
  6. Jah,dah cuti seminggu balas dendam betul ko ek?..tak nyempat2 masuk entri.akak baru nak panaskan vontot.

    muhahaha...boleh akak bayangkan cara en daut kita tu bila bercakap..kan ke dia kata ritu balik KL nak diet..hah diet sungguh2 le tu gamaknya ya..
    Abg kat rumah ni suka betul dgn cara en daut makan..siap kata.lenkali kalau buat jamuan jgn lupa ajak izahdaut tu..seronok tengok diorang..
    betul zah,bila tengok cara dia bersantap hilang penat akak seharian masa memasak utk izah tu hari..hehehehe

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. jah...waloopon sini masih pagi subuhnya..dan rambut aii belom bersikat nih...muahahaha...tetap ku mau disuap dengan angle rambut mu yang spicy itew.....aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaarrrr......tgh nga nga ni jah!!!!

    ReplyDelete
  9. rupa parasnya pun secantik namanya.... rasanya pun mesti sedap!

    ReplyDelete
  10. ramainye yg dah buat angle hair ni...kita ni nak suruh cousin belikan angle hair ni.dia sendiri pun tercangak2 bila dengarnya..hahahah...adeehhh...tengok je la org duk masak...sob...sob...

    psstt...izah dah tukar rumah baru ek!! hhehehe

    ReplyDelete
  11. mula2 bukak terkonpius jap.. eh, rasa mcm click nama kak izah td, tp mcm salah masuk umah.. laaaaa.. tukar langsir2 n hiasan2 umah rupa2nya..

    ReplyDelete
  12. izah cayang..alahai lama x kesini..mcm2 menu melotupss akak termiss sudaaa..huhuu! kempunan sehh..

    ReplyDelete
  13. kak cajun? duta cajun.. hamboiiiiiiiiiiii.. kaya hakak! amin... hehehehe.. dah pandai sgt kata akak duta cajun, reka sendiri tag line, nanti akak bg komisyen 0.25% ngeeeee

    jgn jd cam mek siam, dah kata benda ni pedas di tambahnya lagi dgn lada hitam hihi

    ReplyDelete
  14. kompem pedas eh izah.... Wahhh I like spicy food.... Lagi pedas lagi syiok.... Kenalah cari angle hair nampaknyer ni....

    ReplyDelete
  15. ijaahh..aku pun suka angel hair masak gini...
    sedapp kan...
    weehhh...romantikknya langsir baru kau ni.....
    cantikkkkk.....

    ReplyDelete
  16. aku pun jatuh chenta ngan angel hair nih...dah buat2 lupa pada spagethi(tun telani je masih suke spagethi-dia ada tak kat umah ko nih jah?aku ngumpat dier nih?)haha..
    sedap yer mekk..aku nyer stok angel hair dah abis..gi super aritu pun dah abis gak!

    ReplyDelete
  17. Uii igt slh msk umah tadi..Awalnya gantung langsir baru..Angel hair mmg lagi sedap dari spageti kan,suke sgt,msk camner pon sedap..
    Pstt kak Anim,amboi nak jemput izahdaut jer ke..

    ReplyDelete
  18. ada lg belen lps buat menu ni haritu..nnt nak try lagi menu lain dlm kategori angel hair..hehe

    ReplyDelete
  19. Izah, pc dah sihat la tu eh.. Akak gak yg masih menumpang-numpang lappy BIL ker komputer hubby kat opis ker.. huhuhu.. betul2 suruh rehat ni sampai dah rasa kemalasan nk update blog dah..

    Best nampaknya menu ni.. Akak jugak yg tak termasak lagi 'rambut' ni hehehe..jgn mare ye..

    ReplyDelete
  20. Salam Izah..aduh tak terkejar mama ngan N3 izah yg berderet2 nih...kejap* hehehe penat lah!!
    Semua nyer best esp pizza upside down :P really looks delicious man!!

    ReplyDelete
  21. eehhhhh ingat salah rumah tadi, header baru lagi...manyak cantek woooo...dahlah gambar2 makin lawo gilerrr..menu2 pun makin mantoppp..ghupernya masih Izah yg samalah..cayalah, semoga terus sukses..akak jadi verangan ni nak beli kamera yg canggih..kih3...

    ReplyDelete
  22. salam izah, uihh sodapnya rerambut pari-pari tu, mano nak dapek bondo tu

    ReplyDelete
  23. gambar semakin meletop izah.. hihihih cantik.. sedap nampak angle hair awak tu..

    ReplyDelete
  24. @Ida,Japan
    a ida, memang baru pun. baru lagi duk gode2.. hehee. betul tu, angle hair ni spageti yang halus kecik tu..

    ReplyDelete
  25. @canteq
    a ah tu makan sorang tu. hehehe.. kuat tul melantak ek. nampak banyak tapi tak de la banyak sangat. sepinggan gitu la. saja lebih kan sikit sebb dah tau karang ada yg ngendeng. hihi.. dah link

    ReplyDelete
  26. @Ezadlieza
    kak lieza.. aci lah seminggu cuti. menu kiv belaka ni kak

    ReplyDelete
  27. @cik cek
    kak cek mekasih sudi bagi award kat saya. nanti saya tampal ye awardnyer tu. meh kak makan, nanti saya buat lain utnutk kak cek...ehehe

    ReplyDelete
  28. @nOOrsha
    woohh tq tq.. nanti raya kena ropol lagi banyak la ek.. ko tolong jahitkan leh sha. aku tak de masa dah ni.. nanti sah sah bz nak membiskut nak mendodol nanti.. ececehh.. yo yo jee

    ReplyDelete
  29. @anymz
    hehehee.. malu aiii kak nim kata gituu. dia kalau makan gitu la kak nim. tapi time tibe tak de selera kite pun naik pening kak nim. lain kena air tangan org berpengalaman ni, cam kata ct tu kan.. sodap nyer tu.. fuh.. tu duk demand laksa kuah pekat kak nim tu. hahaa... bini dia tak reti nak buat. kalau nak amakn lagi suh gi umah kak nim jo.. kiki

    ReplyDelete
  30. @Ayu Safieza @ Humaira'
    oiitt gi gosok gigi dolu baru ngaga.. hahahhaa... apo lah ko ayu.. klako jeee..hehhe

    ReplyDelete
  31. @Amie
    kak amie kena try barumagine camner rasa dia. sedap.. 2 kali berturut2 saya duk makan ni. hehe

    ReplyDelete
  32. @quinnie
    tuko langsir je kak.. belum rumah baru lagi.. kiki.. lorr angle hair ni mmg la kena menelek sikit nak beli. karang tersilap lak karang.. tak pe nanti gi cari sendrik ek

    ReplyDelete
  33. @tun_telani
    sempena romadon ni, kak anim tuko langsir kkite nak tuko jugak.. hehehe

    ReplyDelete
  34. @inahar ali
    kak inaaaaa.. a ah lama tak nampak kak ina lepaking kat sini.. tak per, puan doc tak leh lepak slalu... kena mencurahkan bakti kan. ehhee

    ReplyDelete
  35. @K.Nor
    kak norrr.. hahahaa.. uii dpt percent nak kena cari idea la ni...kak nor.. saya tambah gak lada hitam. baru wanggiii gitu. tapi mmg extra pedas. yg pelik dak kecik tu boleh pulak dengan tegarnya ngendeng angle hair pedas ni. pastu ke tandas ler dia.. heheee

    ReplyDelete
  36. @che'iza
    aaa kompom memang pedas.. siuutt siuutt gitu. tabur sikit ngan lada itam mmg extra pedas gtu. kat macaroni pun boleh. tapi rasanya saya suke pada angle hair lagi

    ReplyDelete
  37. @Mas
    wahh makcik dah pandai makan menda alah ni ye.. tu la kan dah suruh try masak. memang kena gaya masak sedapkan. ce try lat macaroni lak. aku suke rebus macaroni tu lama sikit. laki aku suke lembut2 tak mo keras mcm kat restoren tu. sedap,,

    ReplyDelete
  38. @HaSue
    eh ko tak buat lagi ek angle hair kak nor ni. sedap weh. aku pun blajo ngan ko la ni angle angle ni.. dulu aku tak nah beli sebab laki aku tak suke spegeti. tapi angle hair ni lembut sikit. sedap

    ReplyDelete
  39. @Zaliedana
    hehehee... a ah langsir baru sempena romadon.. kiki.. sedapkan citi. akkak pun suka. lorr kak nim nak jemput tuuu..segan gamaknya. hehe

    ReplyDelete
  40. @Anna Qawina
    apa lagi na, sebelum ko bersalin habiska stok. hehe

    ReplyDelete
  41. @Naz
    kak naz, bila akak sebut rambut tu cam gerun lak dengar. kiki..

    a ah kak naz, pc saya dah kebah dah. alhamdulillah

    ReplyDelete
  42. @Mama Hawa/Mama Nani
    ma kena buat pizza tu. recomended. kesedapan dia lagi up bila inti dia sedap. try aa

    ReplyDelete
  43. @Yatie
    apa lagi kak yatie, tangkap la sebiji.. alaaa mintak la abang doctor akak belikan. kikiki... a ah header baru.. en suami saya tolong godek2 kan...hehhee

    ReplyDelete
  44. @resipe-masak-makan
    trima kasih chef sudi jenguk blog saya .. uiikk chef lagi tau kann.. sajee tuuu..hihi

    ReplyDelete
  45. @Juwita Jamaludin
    tq ita.. ita dah try ke masak gini. sedap. leh la try kalau nak versi pedas2 gini

    ReplyDelete
  46. click to investigate y0v97d1r16 replica louis vuitton replica nappy bags o4b07g8p94 visit this website s9i39c5u81 Ysl replica bags replica bags cheap these details w4u77p4n57 replica gucci handbags 7a replica bags wholesale q2p56g2o06

    ReplyDelete