Assalamualaikum..
Tadi kat bawah saya tunjuk roti puri cicah ngan sambal sedapkan.
Sambal tu adalah lebihan sambal dengan ikan kukus ni.
Sedap sangat!! Simple tapi sedap.
Resepinya saya dapat dari buku Aneka Masakan Ikan Alaf21.
Asalnya ikan kerapu tapi kat rumah ada siakap je.
Waduhhh sedap betul la. Saya ikut resepi ni dapat banyak jugak sambalnya tu.
Lebihnya saya makan ngan roti puri tu.
Jom tengok resepinya.
SIAKAP KUKUS NYONYA
by: izahdaut
1 ekor ikan siakap
bahan dikisar:
10 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
12 tangkai cili kering
2 batang serai
1/2 batang bunga kantan
1 cm belacan bakar
bahan perasa:
4 sb sos tiram
2 sb cili kisar
2 sb sos tomyam
3 sb air asam jawa
garam
gula
Cara masak:
Ikan siakap dikukus hingga masak.
Sementara ikan dikukus, panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi.
Masukkan sos tiram, cili kisar dan sos tomyam.
Apabila garing masukkan air asam jawa, garam dan gula. Masak hingga mendidih.
Apabila siap, tuangkan kuah sambal ke atas ikan yang dikukus tadi.
Salam Kak...Ikannya kukus kosong lumur garam saje yaaaa...Wahhhh..tengok bahan2 bambal dia kannnn....mesti best ni...Masuk list dulu niiiii
ReplyDeleteSue .. A ah akak lumur sikit garam pastu kukus kosong. Lupa lak nak tulis ikan tu lumur ngan garam sikit.
ReplyDeleteIzah... ada lagi tak? Simpan sikit..Nanti akak amik utk berbuka posa ari ni.. Best arr tgk sambal yg dah dituang atas ikan tu.. Ish..ish..ish.. Tutup mata lah ...Kang kurang pahala posa kang..
ReplyDeleteijahh...ayah aku suka kukus ikan cara gini..kemudian baru letak sambal...
ReplyDeletearrgghh...jadi teringat lak air tangan ayah aku..
nakk balikkk kulimmmm...
klu tak , kau kasi aku sikit ikan tu..
sedappnya tengokkk....
dah menitik air liur dah ni...
sedapnyee kak izah...boleh laaa amik resepi nih buat berbuke petang kang...
ReplyDeleteSalam kak! dtg nak nyebok jugak! semalam kan ikan siakap byk tau kat pasar(mmg thai byk ikan siakap :P) tp berlagak lah pulak tak ambik! bukanyer apa sebok dah mcm sardin! penoh dgn bekalan n stok2 ikan! hihihi... baca komen kak mas leh terketawa kikiki.... alamakkk sambal dia tuuuu mmg kena tutup mulut rapat2 tak aksi air liur meleleh wakakakaka..
ReplyDeleteuish .. telan air liur tengok lauk ni. ekor ikan tu cam melibas2 halau org jer x kasi masuk .. (>_<)
ReplyDeleteamboi, ikan dia.. cam berenang2 atas pinggan gitu.. heheeh.. banyak ek sambal dia? meh sini, akak kukus ikan jer boleh terus guna sambal lebihan izah tu kan.. jimat masa dan tenaga.. ehhh jimat fulus jugak! hehe
ReplyDeletesedap nyer.. tp mls nk buat. aci x kalo beli jer perencah ready made tu jer?? hehe.. nk mintak skit mesti da abes ni..
ReplyDeleteIzah....kita yang tengok ni pun dah terasa kesedapannya. Apatah lagi orang yang memakannya...hehehe
ReplyDeletesalam, tengok sedap sangat.. nak copy ya
ReplyDeletebestnya suka makan ikan kukus...kuah dia rasa2 tomyam ke izah?
ReplyDeleteSetuju... kalau Izah kata sedap jgn x cayer yer puan-puan... he he he nampak pun sedap.. apatah lagi rasanyer... masuk list...
ReplyDeletewowwww!ikan tu...saje kasi geram kan..huk huk..
ReplyDeleteHmm...kecur air liur la..
ReplyDeletecamana tu ekk...
Salam Kak..Pasal nak guna loyang cipon untuk Kek Gula Hangus tu saya tak pastilah ia leaking ke tak nanti..Pasal adunan yang saya dapat cair sesangat sehingga tahap boleh tapis
ReplyDeleteSalam Izah...
ReplyDeletebaru beberapa ari mama tak kesini.. byk menu2 tertinggal...alamak ikan kukus nyonya tak blh angzzzzz. Print recipi dulu ah :-D
terliurnya...dalam freezer ada ikan kerapu..songlap resepi ni la untuk esok..hari ni belum makan nasi lg..lunch pun tak sempat sbb anak sakit mata huhuhu
ReplyDeleteesok pepagi nak cari bahan-bahan kat pasar.Dapat bayangkan kesedapan sambal tu:)
ReplyDeletealaaa.....pasal tak tulis lumur ngan garam...akak tibai kukus kosong je....
ReplyDeletesodap je....licin...
Izaaaaahhh...bestnya nampak sambal ikan tuuuu..mesti best eh...makan dgn roti gak eh? sah sedap!!
ReplyDeletealamak.. cek peti ada ikan apa... alaa.. xde stok siakap!! mintak kak ika belikan kt pasar bangkok laa.. pasar sini mcm xbyk je siakap..
ReplyDeleteizahhhh....dah berus tak gigi ikan nih sebelum masak td??? akak tgk putih jooo giginya...ngehngehngeh...usihhh nampak menyelerkan ler izahhh..bahan2 pun senang nih...
ReplyDeletesedapnya izah.. terliur nampak .. lama tak makan ikan ita ni tau
ReplyDeleteIzah,ikan kukus yg sunggh menyelerakan...tambah nasik 2 pinggan penuh nie...hehe
ReplyDelete@Naz
ReplyDeletea ah kak sesuai buat berbuka ni. sedap simple dan bau nyer sangat lah wangi
@Mas
ReplyDeletejom balik kulim jom.. aku pun rasa cam nak balik jugak. hubby aku cam plan tu...
a ah ayah ko pandai masak ek... best mas.. sila meleh lelehkan ayaq liuq
@chikadakbiru
ReplyDeletesilakan dina... bau dia memang tak tahan seh.. sedap
@ijayuji
ReplyDeletemek.. gi beli peti ais tambahan lak. yang jenis sebok aiskrim tu. banyak sikit boleh buat stok ..ikikiki.
sedap mek.. try ah
@ain (sweet thots)
ReplyDeletehahahhaa.. lawak lah kak ain neh.. tu namanya libat bagi auraa kesedapan tu
@K.Nor
ReplyDeletekak norr.. a ah kak nor boleh buat pes sambal. pastu nanti saya poskan..ikikiki.. yo yo ajee. tetibe teringat kak anim ... haha
@aLoY
ReplyDeleteaci aci.. tapi rasa dia tak ler sesegar n sesedap buat sendrik.. tapi saya pun kengkadang beli aje.. hahaha..
@Wanieyra
ReplyDeleteira.. masa menumis bebahan tu kan..ala tak tahannyer bau.. sedap sungguh
@Syimama
ReplyDeletesila kan silakan... boleh try..sedap.. boleh simpan lama jugak pes sambal gini kan. time nak guna panaskan aje.ada lebih tu saya buat perencah nasi goreng. pun sedap
@quinnie
ReplyDeletekuah dia ada gabungan rasa. ada rasa tomyam sikit..campur ngan bau bunga kantan ngan belacan.. aduhaii sedap..
@HALAMANKU
ReplyDeletehaiishh dak erma neh... hehe.. try la.. masuk list jangan tak masuk..
@Ryo Azhar Rahza
ReplyDeletenak melawan ikan kukus ko ryo. hahaa
@NiezaMan
ReplyDeletesah kena godek ke dapur buat pes sambal ni kak. makan ngan ikan goreng pun sodap
@Sue @ Nenie
ReplyDeletea ah tu yng tanya tu. kot leaking lak kan... uish kena cari loyang bulat tenga ah dulu
@Mama Hawa/Mama Nani
ReplyDeleteambik la mama.. hehe.. hujung minggu baru ni duk rumah je, tu yang banyak menu keluar tu
waduh sedapnya tngk ikan siakap kukus nyonya ni...lama tak mkn ikan siakap....aritu belanja kat pasar, tapi takde ikan siakap plk...pasni nak cuba resepi nilah...menyelerakan tulll..
ReplyDelete@Mieza
ReplyDeletelaa.. kesiannya dia.. teruk ke sakit matanya.. memang merisaukan dan busy la kaalu anak2 sakit ni kan. try la buat. sedap pes sambal ni
@cikmanggis
ReplyDeletehehe.. try la CM.. simple n sedap.
@.....
ReplyDeletehehe.. maaf ye kak..nasib baik habis licin. kalau ikan segar tak lumur pun sedap manis je kan
@Ummi
ReplyDeletea ah kak ummi.. saya cicah ngan roti puri bawah nun. sedap jugak.. pastu buat perencah nasi goreng.pun sedap
@tun_telani
ReplyDeletejauh pulak kena pos.. ikaa.. charge mahal sikit sekor ikan siakap tu ek.. hahaha
@Ezadlieza
ReplyDeletehahahahhaa.. akak cakap gitu teringat satu cerita hamid gurka berus gigi ikan, pastu buat gulai.. hahaha.. saboo je la kak lieza neh
@Juwita Jamaludin
ReplyDeletesusah nak dapat ikan ke kat sana ita? mcm kak yatie, balik mesia mula la mcm2 ikan nak makan. mmg kembar kak yatie. hehe
@Nuridah
ReplyDeletea ah kak.. bertambah tam bah.. sama dengan tambah lemak.. hehhee
yeezy boost
ReplyDeletesupreme new york
kyrie shoes
nike epic react
moncler
supreme clothing
yeezy 350
yeezy boost 350 v2
yeezy boost 350
lebron shoes
Check This Outread this post here Check This Outvisit this website SourceMore Info
ReplyDelete