Assalamualaikum..
Nak kongsi satu resepi kaswi yang sangat sedap dan kena betul dengan selera sefamily saya. Ramai mungkin yang dah biasa dengan resepi chef Hanieliza ni. Saya baru aje terjumpa resepi ni. Mulanya hajat di hati nak try kaswi kat blog kak Yatie JB. Tapi tengok stok tepung beras lak tak de. Tapi hati meronta2 nak makan kaswi. *ke lemak yang meronta? Try google resepi kaswi, terjumpa kaswi gandum ni. Alahaii.. sedapnyaa.. lembut goyang goyang.
Dalam gambar tu saya terus salut kelapa parut sebab potong time suam2. Jadi potongan pun senget benget. *cover cover* Anak2 saya pun suke. Kuih ni pun sedap makan tanpa kelapa. Seriuss.. sebab tengok budak2 ni lagi laju makan tanpa kelapa. Saya cube rasa. A ah.. memang sedap juge tanpa kelapa parut. Resepi ni memang keeper. Simple dan sedap!
Terima kasih Chef!!
KUEH KASWI GANDUM
sumber: Chef Hanieliza.fotopages
Bahan Sirap
5 cawan air
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
*saya tambah beberapa helai daun pandan
Masakkan semua dan sejukkan
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kanji/ubi/jagung
1 sudu kecil kapur kueh [optional]
Kelapa parut ( yang muda)
Sedikit garam
Cara:
1.Panaskan kukusan.
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz loyang]
3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
4. Masakkan sehingga masak [30 minit]
5. Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong dengan pisau pelastik.
6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
7. Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.
*saya buat separuh pun puas makan.
sedapnyerrr~~~~ tun pun wat kuih kaswi ni pakai tepung gandum ^^ ni lemak2 ni pun mcm dh meronta2 nk mkn kuih kaswi pulak dahh... adoiii...
ReplyDeletetuntelani..
ReplyDeletehahhaa.. banyak ke lemak tuuuuu.. ngengada la tuu. sedap ah tun. akak pun cam tak berapa gemor je dah guba tepung beras. ecehh berlagak lak.. hehe.. suke yang rasa gandum ni
makcik..kaswi ni peberet daniel wehhhh..
ReplyDeleteklu dia nmpk ni....sure aku kene buat...
gula merah lak abisss...
aku pun gemar kaswi ni...
tak aci tau kau ni...
asyik menggoda jerk...
klu aku jumpa kelapa parut nanti...
ada la kaswi ni...
jap lagi nak kluar jap.....kikikiki
Assalamualaikum izah...
ReplyDeletewah nmpk sedap ler kuih tu izah.. akak mmg dah lama x makan kuih tu... sebab x reti nak buat.. beli jer tapi skg nie dah lama x keluar beli kuih mcm nie.. Huhuu.. akak nakkk.. hehehhe.. ada lagi x nie? ;)
sedapnyer kuih kaswi...ni kalau bancuh teh makan dengan kaswi mmg terangkatlah...hehehe
ReplyDeleteakak suka semua versi kuih kaswi tak kira yang goyang2 ataupun tak semua akak balun.. hehe.. kalau kat Terengganu ada sejenis lagi kuih dipanggil Tepong Kapur.. iras2 kaswi tapi bancuhannya sengaja dibuat keras sikit & bancuhan mesti ada bau air kapur kalau tak.. kurang ummphh.. cara potong pun kena potong nipis2.. then gaul kelapa.. mmg sedappp.. kalau blk T'ganu sokmo cari org jual.. hehe..
ReplyDeletep/s: smlm akak wt kasui pandan.. anak2 semua suka.. ptg blk dr sekolah carik lagi sampai ibu nak ambik gambar pun tak senang.. dah lah yg tinggal cuma 4 keping tu jer hehehe..
@Mas
ReplyDeletemas..leh la try kalau tak pernah buat lagi kuih ni. aku suke sukatan lak guna cawan kan. suke la kuih gini... texture kuih tu aku suke. rasa dia pun sedang2 je manisnya. nak kemana weh? nak ituutt..gi dating lagi ye
@Diana @ Melley Mey
ReplyDeletewaalaikumussalam warahmatullah..
akak sayakan dah jarang beli kuih. sebab kalau buat sendrik lagi puas hati. tapi kalau ada tempat jual kuih yang sedap, saya pun beli jugak.. hehehhe
@Hafizah Mohamad
ReplyDeletebetul tu.. nyaman je makan. tak makan malam dah. kekenyangan ni kalau buat minum petang kan
kak madihaa..
ReplyDeleteakak try la buat.. sedap je bunyi tu.. a ah saya pun suke je kuih kaswi apa pun, tapi yang jenis ni sedap ahh.. tak de la kenyal sangat. sedang2 je.. sedap
wow..banyak nya nak KIV resepi ni..slow slow sikit Izah..tak sempat nak kejar..
ReplyDeletetu tangan saper plak tu
wah3x...kaswi pulak...bikin akak telan air liur nih... melampau la izah ni...siap goyang2 lagi tuh...hey!! takleh jadi ni...ptg ni kena try nih...
ReplyDeleteizah,nak jugak kuih kaswi ni.eh,ai pun xtahu ade resipi senang camni(ecece,wlupun sng,lom tentu bila buat jd..:p)
ReplyDeletelemak ai pun meronta2 suh buat ni jugak.tidakkk.
Salam Izah...pekabo...harap2 sihat sejahtera selalu...lamanya tak singgah kesini...byk dah menu best2 yang terlepas...he he ...busy2...
ReplyDeleteKuih kaswi...fav hubby kak cek ni...cuma kak cek lum try resepi guna tpg gandum....boleh gak kak try nanti...:)
sedap ye mek?eh,biasa org buat kaswi letak tepung beras ye?aku baru tau nih..ingat kuih lapis je letak tpg beras..hehe..biasa laa,lain selera lain resepi kan kann..
ReplyDeletekitorg biasa mmg letak tepung gandum je..ngan kapur barus..eh!kapur sirihhh..kakak aku buat la,aku tukang makan jek..anak aku sukak nih..tapi aku malas la nak buat..pastu pas makan berat aku sesukahati je akan naik!huh..
mcm best jek tgk kaswi ko nih..adehh
baru nak cakap yg org ganu panggil kuih tepung kapur.. pebret cik abg k.nor ni, tp tak pernah buat, anak2 tak suka.. so beli jer la.. hehe
ReplyDeletesalam izah...
ReplyDeletemujur hati je meronta2 jgn tuannya sudah le...nanti terkejut pulak anak2 tengok..
masa anak dara dulu kalo buat kaswi cenggini le resepinya zah..ini resepi org dulu2...tapi masa tu akak buat tak pernah ada sukatan..main agak2 je.kalo terlembik,cover le dgn kelapa parut tu.hehe..
ReplyDeletedtg jenguk2 je ni zah..card reader akak dah hilang pulak..asek terlupa je mana akak letak..satu rumah dah cari ni.tak jumpa2..ponek den ambik gamba ni hah..
As'salam Izah
ReplyDeletesedap ni, kalau Hb kak ct suka yang boleh goyang inul gitu. bila pegang macam bergetar2 ... hahaha. suka tak kiralah kaswi apa semuanya masukkkk..
nak sikit izah, uluq lagi pakai bakul turun dari balkoni tau! hahahaha
Salam KAKAK izah lambat sikit rini maklomlah kita sibok dr pagi td nii :P waaaaaaa..mcm tau tau kuih kaswi peberet kita kasi kelapa parut lebey2 tauu! nanti balik dr beli munga kita ambik tau! macehhh!
ReplyDeletewahhh...lama tk mkn kuih kaswi...ohhh bole erk pakai tepung gandum zah...maybe rasa dia lain sikit kut ye..emm sedapnyer
ReplyDeletewah sedap2 dah lama tak makan kuih kaswi ni...terliurnyer
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteSalam Izah...
ReplyDeletenmpk sedap lah kuih kaswi tepung gandum..lama tak mkn kuih ni hulur 2-3 ketul kat monitor hehehe
IzAh dah lama ita nak mkn kuih kaswi tapi tak terbuat2 gak... Huhuhu rindunya nak mkn.. Nak kena rajin ni
ReplyDeleteNgko ni izah suka buat orang tensen. Geram betul
ReplyDeleteAssalam izah,
ReplyDeletekuih kaswi my hubby favourite akak pun dah lama tak buat kuih kaswi..
sedap nampak kuih izah ni..
JAAAAHHHHHHHHHHHHHHHHHHH!!!!..saje aku taip huruf besor..ko nampak jelas sikit...nak try gakle..tp harini aku nak rasa ko punya sikit dulu..hakhak...buleh yer...
ReplyDeleteSalam Kak...Kuih kesukaan gak ni, ni yang buat teruja nak cuba ni....Haiiii, makin berjela-jela lah list yang duk nunggu....
ReplyDeleteIzah, adoi mengoda betul! bahan2 pun nampak senang sangat. hehe.. ada jap lagi kita pun mengaswi ni kang. ahaha..
ReplyDeleteKak naz bkery
ReplyDeleteMana ada kak.. Yg biasa2 ajee.. Tu tngan ank saya la tu. Die mmg gnar kuih ni. Dlm piring dah elok potong2 bgi kt die. Tpi nk jugk ngendeng
@Gee®
ReplyDeleteHahaha.. Akak ni buat sya gelak je.. Eh betul kak lembut goyang2 .. Alah sedapnyree
@Kamalia
ReplyDeleteTu la pasal. Tak tau lak ada resepi mudah. Try aaa.. Buat half sedang elok lah. Leh ulang2 mkan kan
@cik cek
ReplyDeleteAlhamdulillah sihat saya niha. Makin sihat pun ni. Tu la lama tak nampak. Bercuti kee..
Try la kakcek. Mudah tapi pada saya sedap!!
@HaSue
ReplyDeleteBerat badan? No komen plezz no komen.
Laa aku tk tau lak kaswi simple gini. Suke sukee.. Nanti klu ada resepi lagi simple ko bagitau aku ye
as-salam
ReplyDeletekuih ni peberet my wife...kalau mkn kuih ni mesti nak letak kelapa parut lebih2...baru sedap..!!
btw siakap kukus nyonya kat bawah tu sungguh menyelerakan.. blh masuk list..
waduh ada kuih kegemaran akak kat sini..mmng dari smlm nak mkn kuih kaswi, tapi terbuat kuih lain plk...terliur je jadinya....resepi mcm ni sama mcm kaswi mak akak..tapi mak akak wat main campur2 je, takyah sukat2...tapi menjadi dan sedap plk tu...hehehehe, maklum lerrr orng dulu2...
ReplyDeletewahh sedapnya kaswi tu...lama dah tak makan ni...bila nk merajinkan diri nak buat ni..hehe
ReplyDeleteIzahhh..lelemak akak pun dah meronta ronta nih...aduhaaaaaii..akak suker juga kaswi nih...suker sgt2..nak buat juga ler...satu adunan byk juga yer izah...? biasa ada org buat cam itam tu letak apa yer izah..takkan kicap kot..ishh entoh ler..apa yer..
ReplyDeletehari ni word verification adalah "buryi" hehehe
@K.Nor
ReplyDeletemesti kak nor pun tak suke kot..kan kan?hehe.. kuih tepung kapur tu rasa kapur ke?
@Wanieyra
ReplyDeletea ah..kalau mak meronta2 anak join skali.. eh meronta ke menari yg anak join skali? hehe
@anymz
ReplyDeletekak nim try ada doa hilang barang tu. ce amal kan insyaAllah jumpa.. doa apa? entah tak ingat.. hehehhee..
kak nim, kak nim buat zaman anak dara je ke? dah mak mak dara ni tak buat dah? kire lagi pandai la kan main agak2 je... teror
@CT Delima
ReplyDeletekak ct kaswi goyang inul eh? hahaha.. ala kak ct, dah habis pun dah. makan ulang2 kuih kaswi ni tak sedar dah habis kak
@ijayuji
ReplyDeletemekk.. hantar kat AKAK 10 kuntum bunga!! jeles tau bunga murah..huh
@Ida,Japan
ReplyDeletekalu pada rasa tu tak berubah banyak, tapi rasa kaswi dengan texturenyer itu sangat membantu menyedapkan lagi kuih ni. erkk kak ida paahm ke ni kak? hehehe..sedap sedap
@Mama Hawa/Mama Nani
ReplyDeletema..klu boleh hulur lama dah saya hulur kt mma,hihihi
@Juwita Jamaludin
ReplyDeleteyg ni simple je ita.. boleh cube. kejap je godek2 kat dapur ni..dah siapp
@Kak Sam
ReplyDeletesaboo kak sam saboo.. hehe
@Ayu
ReplyDeleteklu kuih kaswi mmg tak tolak kan. yg pasti mmg kena ada klapa parut. best
@Anna Qawina
ReplyDeleteko try belum. gi buat nuh
@Sue @ Nenie
ReplyDeletestandrd la sue.. semua buat list panjang. haha
@Asmara
ReplyDeletesila la mengaswi gak as.. sedap .. lembut goyang tapi tak kenyal.suke gitu
@ady
ReplyDeletebetul tu, kelapa parut mesti lebih. tapi my hubby tak suke lak makan ngan kelapa parut. dia suke makn kosoong. mcm2 selera org ni kan
@Yatie
ReplyDeleteitu beza org dulu2 kan kak. tengok pada adunan je dah tahu kuih tu menjadi ke idak.. pandai... sama la selera kite kak yatie. memang trasa2 nak makan kaswi.dah dapat ni.. kepuasann
@Ezadlieza
ReplyDeletehahahhaa.. kak lieza neh.. nasib tak word "rontta"..kiki..kan lemak meronta tu..
akak kalau hitam sehitam2nyer tu, semua guna gula merah. gule merah cap bintang lagi itam. ada juge letak sikit kicap. pernah dengor?haha.. ce try. tapi ada juge letak coklat paste sikit untuk warne lebih gelap. tak pun pewarne coklat.